Κυριακή 9 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
17ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ

ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

(Μια καλή αρχή του ΕΚΛ)

ΑΝΑΜΦΙΒΟΛΑ είναι πολύ σημαντική η προσπάθεια, που ανέλαβε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας (ΕΚΛ), προκειμένου να διασώσει αλλά και να ταξινομήσει τα αρχεία του όπως πρέπει. Είναι που πριν από λίγο καιρό με την ευθύνη, την επιστημονική οργάνωση των Γενικών Αρχείων του Κράτους άρχισε η ταξινόμηση και η αρχειοθέτηση του υλικού, το οποίο κινδύνευε να καταστραφεί από την υγρασία.

ΓΙΑ χρόνια πολλά αρχειακά ντοκουμέντα στοιβαγμένα μέσα σε σακούλες στα υπόγεια του ΕΚΛ διέτρεχαν άμεσο καταστροφής από την υγρασία. Αλλωστε, δυστυχώς, ένα τμήμα του Αρχείου είχε ήδη καταστραφεί.

ΣΤΟΧΟΣ του ΕΚΛ, όπως δήλωσε ο πρόεδρός του Δημήτρης Τσιόγκας, είναι στο νέο κτίριο του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, που η ανέγερσή του θ' αρχίσει μες στο 2005, το Αρχείο να καταστεί προσβάσιμο και λειτουργικό στους ερευνητές. Τα πιο παλιά αρχειακά υλικά ξεκινούν από τη μεταξική δικτατορία είναι όμως ελλιπή.

ΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ έχουν πάντα τη δική τους γλώσσα. Ο μελετητής μπορεί να παρακολουθήσει την ταραγμένη περίοδο 1946 - 1949 τα «πέτρινα χρόνια», καθώς και την αντίστοιχη 1967 - 1974, όταν στο ΕΚΛ είχαν επιβάλει διορισμένη διοίκηση. Εξάλλου ενδιαφέρον παρουσιάζουν η αλληλογραφία με τη ΓΣΕΕ, καθώς επίσης και το αρχείο των εγκυκλίων.

ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ενδιαφέρον παρουσιάζει η μελέτη των αρχειακών ντοκουμέντων για τα σωματεία εκείνα, τα οποία όχι απλώς διαλύθηκαν αλλά και αντιπροσωπεύουν επαγγέλματα, τα οποία χάθηκαν όπως είναι πολτού και χάρτου, φρεατωρύχων, καραγωγέων κλπ. Τα ταξινομημένα ιστορικά υλικά, σε συνδυασμό με το Αρχείο των Εγκυκλίων της ΓΣΕΕ, προσφέρουν στον ερευνητή της ιστορίας τη δυνατότητα να παρακολουθήσει, με βάση τις πηγές, ένα πανόραμα της ανάπτυξης, της εξέλιξης των αγώνων της εργατικής τάξης της Λάρισας και των άλλων μεγαλύτερων πόλεων του νομού σε συνάρτηση με την υπόλοιπη Ελλάδα, την εξέλιξη, που σημειώνει η οικονομία της χώρας, καθώς και τις επιπτώσεις που παρουσίαζαν στον πληθυσμό οι περίοδοι ύφεσης.

ΠΡΕΠΕΙ ακόμη να σημειωθεί ότι η επιστημονική αρχειοθέτηση του αρχείου προσέλκυσε τους πρώτους μελετητές, προκειμένου με την «έρευνά τους πάνω στις πηγές να στηρίξουν τις πτυχιακές εργασίες. Δυο σπουδάστριες από τη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας του τμήματος Βιβλιοθηκονομίας και Συστήματος Πληροφόρησης Θεσσαλονίκης δουλεύουν ήδη πάνω στα ντοκουμέντα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, το οποίο μάλιστα έχει προγραμματίσει την έκδοση της πτυχιακής εργασίας των Μαρίας Πέτσα και Ευαγγελίας Τσακνάκη με την ολοκλήρωσή της.

ΣΤΗ Λάρισα, με τη θετική και επίμονη δράση του ΕΚΛ, έχουμε συγκροτημένη μια αρχειακή εστία, που μπορούν να χρησιμοποιήσουν φοιτητές, ερευνητές, όσοι μελετούν την ιστορία μας.

ΕΧΟΥΜΕ, επίσης, τη θετική παρέμβαση της κεντρικής αρχειακής υπηρεσίας των Γενικών Αρχείων του Κράτους, η οποία, με την επιστημονική της παρέμβαση και οργάνωση, μαζί με το ΕΚΛ έδωσαν αυτό το καλό αποτέλεσμα, πολύτιμο για την τοπική θεσσαλική ιστορία, αλλά και τη γενικότερη.

ΕΙΝΑΙ στους στόχους των Γενικών Αρχείων του Κράτους (ΓΑΚ) από τον ιδρυτικό τους νόμο η εποπτεία των τοπικών Αρχείων και η παρέμβασή τους στη διάσωση του αρχειακού υλικού, που κινδυνεύει να καταστραφεί από υγρασία. αλλά και από την αδιαφορία, που στέλνει συχνά σε πολτοποίηση πολύτιμα υλικά της ιστορίας χωρίς καμιά έρευνα, χωρίς η κεντρική υπηρεσία των Αρχείων να αποφανθεί για την ιστορική αξία τους.

ΤΑ ΓΕΝΙΚΑ Αρχεία του κράτους από το 1914 έχουν κι άλλες φυσικά παρεμβάσεις σωτηρίας για τοπικά Αρχεία και σημαντικές τοπικές συλλογές με προσωπικό ελάχιστο και αβοήθητο. Ενα προσωπικό που δεκάδες χρόνια δούλεψε φιλότιμα σε μια «γαλέρα», με μισθούς πείνας και χωρίς καμιά προοπτική. Αλλά για τα ΓΑΚ στη νέα καλλιμάρμαρη και σύγχρονη στέγη τους χρειάζεται ένα συμπληρωματικό σημείωμα.


Του
Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ