Παρασκευή 28 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Επιλογές
Η «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ
  • Μανώλης Κορνήλιος: «Χάρτινες βαρκούλες στη Μακρόνησο»
  • Κώστας Αυγητίδης: «Αλέξανδρος Πούσκιν, ο φιλέλληνας βάρδος του '21»
  • Δόμνα Κατσαμάκη: «Εκεί που πετούσαν οι αετοί»
  • «Το Σύνταγμα - πολιτικό σύστημα της Κούβας»
Επιλογές
Η ιστορία και δημιουργοί του Περάματος

Γεννήθηκε στον Πειραιά, αλλά από το 1953 ζει στην εργατούπολη του Περάματος. Πόνεσε και αγάπησε τους ανθρώπους του, για τη φτώχεια, την εργατικότητα και τους αγώνες τους. Γι' αυτό, όταν ο πρώην δήμαρχος Γιάννης Πατσιλινάκος, τον παρότρυνε να ασχοληθεί με την ιστορία, τη ζωή των κατοίκων και τους δημιουργούς του Περάματος, με θέρμη ανταποκρίθηκε και έθεσε τις επιστημονικές γνώσεις του στην υπόθεση μιας πολύπλευρης έρευνας. Ο λόγος αφορά στον Γιάννη Παπαοικονόμου και στον «καρπό» της έρευνάς του, τα βιβλία του «ΠΕΡΑΜΑ (Μικρή συμβολή στην ιστορία του)» και «ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ (Οι λογοτέχνες του Περάματος)», τα οποία κυκλοφόρησαν οι εκδόσεις «Ποιήματα των Φίλων» (Καραϊσκάκη 2, Κηφισιά 14562, 210-8082480).

Πριν αναφερθούμε στα βιβλία, σημειώνουμε ότι ο Γ. Παπαοικονόμου, λόγω δίωξής του από τη χούντα, το 1967, διέκοψε τη Νομική Σχολή του πανεπιστημίου. Κατέφυγε στο Παρίσι, όπου σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης Ιστορία, Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης. Το διδακτορικό του αφορούσε «Τα ελληνικά επιτύμβια ανάγλυφα του Μουσείου του Λούβρου». Δίδαξε Κλασική Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (1979 - 1986). Δίδαξε αρχαία ιστορία, αρχαιολογία, μυθολογία και τουριστική γεωγραφία στις Σχολές Ξεναγών του ΕΟΤ (1980 - 2002). Εκτός από επιστημονικά άρθρα έχει δημοσιεύσει δύο ποιητικά βιβλία. Σήμερα, είναι διευθυντής του Πολιτιστικού Οργανισμού Περάματος.

Το βιβλίο «ΠΕΡΑΜΑ (μικρή συμβολή στην ιστορία του)», είναι αποτέλεσμα αναζήτησης, συλλογής προφορικών μαρτυριών και στοιχείων από αρχεία ιδιωτών (εφημερίδες, δημοσιεύσεις, απογραφές, κ.ά.), καθώς στο δήμο δεν υπήρχε ιστορικό αρχείο, ούτε σχετική υπηρεσία. Ετσι, απαιτήθηκε μεγαλύτερη προσπάθεια, ώστε να καταφέρει τελικά ο συγγραφέας να ιστορήσει το Πέραμα κατά τους αρχαίους, βυζαντινούς, οθωμανικούς χρόνους, την περίοδο του '21, τη «γέννηση» του σύγχρονου Περάματος το 1924, από τη μικρασιατική κυρίως προσφυγιά, την κοινωνία του στη δεκαετία του 1930, στην κατοχή και έως το 1945. Το βιβλίο παραθέτει, επίσης, βιβλιογραφία και ευρετήριο ονομάτων και τοπωνυμιών.


Το δεύτερο βιβλίο αποτελεί μελέτη - «ανθολογία» δεκαοχτώ λογοτεχνών του Περάματος, το οποίο, ακόμη και πριν από λίγα χρόνια έβλεπε τους δημιουργούς του «να περνούν σα μικρά ή μεγάλα πεφτάστερα που διέγραφαν τη φωτεινή τους τροχιά πριν χαθούν στην άβυσσο του κόσμου», όπως σημειώνει προλογικά ο Γ. Παπαοικονόμου. Ο συγγραφέας παλαιότερα είχε παρουσιάσει στην τοπική εφημερίδα «Πέραμα», την οποία εκδίδει ο Δήμος, μερικούς λογοτέχνες της πόλης, κυρίως ποιητές. Με βάση αυτή την παλιά δουλιά του, συνέχισε την έρευνά του για την πνευματική και λογοτεχνική δημιουργία στο Πέραμα, οι απαρχές της οποίας χρονολογούνται «αμέσως μετά τον εμφύλιο», καθώς στην ...ξεχασμένη από θεό και ανθρώπους, τότε προσφυγούπολη έβρισκαν «καταφύγιο οι βίαια ξεριζωμένοι της επαρχίας».



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ