Τρίτη 21 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Η ανάληψη της διοίκησης της λειτουργίας στα εμπορικά λιμάνια της Ν. Υόρκης, Νιου Τζέρσεϊ, Βαλτιμόρης, Ν. Ορλεάνης, Μαϊάμι και Φιλαδέλφειας από την κρατική εταιρία «Dubai Ports World» των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων προκαλεί αντιπαραθέσεις μεταξύ Γερουσιαστών και της κυβέρνησης Τζ. Ου. Μπους. Αρκετοί γερουσιαστές εκφράζουν επιφυλάξεις εάν στα (υπό αραβική διοίκηση) εμπορικά λιμάνια των ΗΠΑ θα τηρούνται «κανονισμοί ασφαλείας που θα αποτρέπουν τρομοκρατικές ενέργειες»...

ΧΑΡΤΟΥΜ.- Το Σουδάν απορρίπτει την πρόταση για αντικατάσταση της ειρηνευτικής αποστολής της Αφρικανικής Ενωσης στο Νταρφούρ με δύναμη κυανοκράνων του ΟΗΕ ανακοίνωσε χτες σε ομάδα Αμερικανών γερουσιαστών ο Σουδανός αντιπρόεδρος Αλί Οσμάν Μοχάμεντ Τάχα.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.- Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στο δέλτα του Νίγηρα. Ενοπλοι της οργάνωσης «Κίνημα για τη Χειραφέτηση του Νίγηρα» απήγαγαν το Σαββατοκύριακο εννιά αλλοδαπούς εργαζομένους (3 Αμερικανοί, 2 Αιγύπτιοι, 2 Ταϋλανδοί, ένας Βρετανός και ένας Φιλιππινέζος) σε πολυεθνικές πετρελαϊκές εταιρίες. Χτες ανατίναξαν ένα στρατιωτικό σκάφος και έναν πετρελαιαγωγό.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.- Εκρηξη σημειώθηκε προχτές σε ανθρακωρυχείο στο βόρειο Μεξικό, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν στις υπόγειες στοές 66 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι επτά, ενώ μέχρι χτες συνεχίζονταν οι προσπάθειες απεγκλωβισμού τους από τα συνεργεία διάσωσης.

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ.- Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το περασμένο Σάββατο στη Βαρκελώνη, ζητώντας την αυτονομία της Καταλωνίας, υποστηρίζοντας τον πρόσφατα ψηφισμένο νόμο περί αυτονομίας στο τοπικό κοινοβούλιο. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν έφτασαν τους 75.000, ενώ οι διοργανωτές της εκδήλωσης μιλούν για 1 εκατομμύριο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ