Τρίτη 30 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΡΑΚΑΣ.-- Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), Χοσέ Μιγκέλ Ινσούλσα, τάχθηκε χτες υπέρ της έκδοσης του Κουβανού, πρώην πράκτορα της CIA, Λουίς Ποσάδα Καρίλες, στη Βενεζουέλα, «εφόσον οι αρχές του Καράκας έχουν στοιχεία που τεκμηριώνουν πως εμπλέκεται στο βομβαρδισμό κουβανικού επιβατικού αεροσκάφους το 1976» (με αποτέλεσμα 73 νεκρούς). Οι δηλώσεις του γγ του ΟΑΚ έγιναν λίγο προτού ο Καρίλες οδηγηθεί για ...ακρόαση σε κέντρο της μεταναστευτικής υπηρεσίας στο Τέξας.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Κολομβιανός στρατιώτης επιτέθηκε χτες -για αδιευκρίνιστους λόγους -σε πλήθος πολιτών σε ανοιχτή αγορά της νοτιοδυτικής πόλης Ισνος (375 χλμ. νοτιοδυτικά της Μπογκοτά) προκαλώντας το θάνατο 5 ατόμων και τον τραυματισμό 5 άλλων. Ο δράστης, Λουίς Αλβάρο Ερνάντες, συνελήφθη.

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.-- Βραζιλιάνος επιφανής πυρηνικός επιστήμονας αποκάλυψε χτες πως στρατιωτικοί αξιωματούχοι της χώρας αψήφησαν προεδρική εντολή, προχωρώντας σχέδιο για την απόκτηση ατομικής βόμβας αν και το πρόγραμμα «πάγωσε» επισήμως το 1985...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΠΕΚΙΝΟ.-- Την επανάληψη στο Πεκίνο των εξαμερών συνομιλιών για τα πυρηνικά στην Κορεατική Χερσόνησο στις 12 του Σεπτέμβρη ανακοίνωσε χτες ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Υποψήφιος της αντιπολίτευσης στις εκλογές της 18ης του Σεπτέμβρη σκοτώθηκε χτες από επίθεση ενόπλων Ταλιμπάν, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Αφγανού Προέδρου, Χαμίντ Καρζάι. Παρά ταύτα, ο «Πρόεδρος» Καρζάι εξέφρασε την πεποίθηση πως οι επικείμενες εκλογές θα διεξαχθούν «ειρηνικά». Επιπλέον, αξιωματούχος του ΟΗΕ ανακοίνωσε χτες πως για πρώτη φορά (τα τελευταία χρόνια) «μειώθηκε» στο Αφγανιστάν η παραγωγή οπίου σε σχέση με τα περσινά δεδομένα.

ΜΑΝΙΛΑ.-- Σε επίθεση με αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό, η οποία φέρει τα χαρακτηριστικά των επιθέσεων της ισλαμιστικής οργάνωσης «Αμπού Σαγιάφ», που φέρεται να έχει διασυνδέσεις με την «Αλ Κάιντα», αποδίδουν οι φιλιππινέζικες αρχές την αιτία της έκρηξης που σημειώθηκε χτες το πρωί σε φεριμπότ στο Λαμιτάν της νότιας νήσου Μπαλισλάν με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 30 επιβατών (ανάμεσά τους και παιδιά).

ΚΟΛΟΜΠΟ.-- Αντάρτες «Τίγρεις» των Ταμίλ στη Σρι Λάνκα ζήτησαν χτες την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί στη χώρα μετά τη δολοφονία του υπουργού Εξωτερικών στις αρχές του μήνα.

ΜΟΣΧΑ.-- Σήμερα ολοκληρώνεται στη Ρωσία η τριήμερη επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, με σκοπό την ανάπτυξη των διμερών οικονομικών σχέσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ