Παρασκευή 7 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.- Ο Ρικάρντο Παλμέρα, γνωστός ως Σιμόν Τρινιδάδ, κεντρικό πρόσωπο κατά τις διαπραγματεύσεις των FARC με την κυβέρνηση του Αντρές Παστράνα, καταδικάστηκε σε 35 χρόνια κάθειρξης - μαζί με τον Κάρλος Χούλιο Βάργκας - καθώς βρέθηκε «ένοχος για τα εγκλήματα της απαγωγής και εξέγερσης», ενώ αναμένεται να δικαστεί και για «δολοφονίες και τρομοκρατία». Ο Σιμόν Τρινιδάδ δήλωσε ένοχος μόνο για την κατηγορία «της εξέγερσης». Κατά το ΒΒC, είναι το «πιο υψηλόβαθμο στέλεχος των FARC, που βρίσκεται στα χέρια των αρχών και καταδικάζεται, που σημαίνει και νίκη του Προέδρου Αλβαρο Ουρίμπε ενάντια στην τρομοκρατία»! Υπενθυμίζεται ότι συνελήφθη τον περασμένο Γενάρη στο Κίτο, πρωτεύουσα του Εκουαδόρ, μετά από κοινή επιχείρηση των εκουαδοριανών και κολομβιανών υπηρεσιών.

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ.- Μαίνονται οι πυρκαγιές στη Νότια Καλιφόρνια των ΗΠΑ από την περασμένη Κυριακή, παρά τις προσπάθειες των πυροσβεστών. Η πύρινη λαίλαπα έχει απανθρακώσει σχεδόν 10.000 εκτάρια στις κομητείες των Λος Αντζελες, Ρίβερσαϊντ, Σαν Ντιέγκο και Σάντα Μπάρμπαρα, ενώ περίπου 5.000 κατοικίες εκκενώθηκαν.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.- Η κυβέρνηση του Πακιστάν ισχυρίστηκε πως «αποκάλυψε συνωμοσία» με στόχο αεροπειρατεία αεροσκάφους με προορισμό τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έγραψε στο χθεσινό της φύλλο η εφημερίδα Dawn. Το θέμα ανακινήθηκε, όταν ο πρωθυπουργός Τζαμάλι είπε σε δημοσιογράφο του Ασοσιέιτεντ Πρες ότι επρόκειτο για «μικρό τρομοκρατικό πυρήνα», χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-«Ανετη πλειοψηφία» θα κατακτήσει το κυβερνών την Ινδία ινδουιστικό - σοβινιστικό κόμμα BJP, εκτίμησε χθες ο πρόεδρος του κόμματος Βενκάια Ναϊντού, ενώ ο ηγέτης του «συγγενούς» του RSS και πρωθυπουργός του κρατιδίου Γκουτζάρατ Ναρέντρα Μόντι εξαπέλυε νέα επίθεση εναντίον της Σόνια Γκάντι, επειδή γεννήθηκε στην Ιταλία. Ο τέταρτος και τελευταίος γύρος των εκλογών στη χώρα θα διεξαχθεί τη Δευτέρα. Στο μεταξύ, η έκρηξη βίας στο Κασμίρ συνεχίστηκε χθες, με τις δυνάμεις ασφαλείας να ανακοινώνουν ότι σκότωσαν 7 αντάρτες, περιλαμβανομένου ενός ηγετικού στελέχους της οργάνωσης Χεζμπ-ουλ-Μουτζαχεντίν.

ΑΓΚΥΡΑ.- Οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που είχε προτείνει το κυβερνών την Τουρκία κόμμα Δικαιοσύνης & Ανάπτυξης (ΑΚ) πέρασαν το βράδυ της Τετάρτης με «μεγάλη» πλειοψηφία. Θα πρέπει να υπάρξει και δεύτερη ψηφοφορία για να κυρωθεί η ισχύς τους, κατά τον κανονισμό της τουρκικής Βουλής, διαδικασία που αναμένεται σήμερα, πριν το «πακέτο» σταλεί στον Πρόεδρο για τελική έγκριση. Στο μεταξύ, 8 Κούρδοι αντάρτες σκοτώθηκαν την Τετάρτη και την Πέμπτη στη νοτιανατολική Τουρκία σε μάχες, κατά τουρκικές πηγές ασφαλείας.

ΠΑΤΑΝΙ.- Επίσκεψη στις μουσουλμανικές περιοχές του νότου, όπου την περασμένη βδομάδα σε συγκρούσεις του στρατού με ομάδες νεαρών σκοτώθηκαν τουλάχιστον 107 άνθρωποι, πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης, Τακσίν. Η επίσκεψη θα είναι «άνετη», ανέφεραν ανταποκριτές, αφού η περιοχή τελεί υπό στρατιωτικό νόμο από το Γενάρη.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ.- Νέα έρευνα στα γραφεία του Σερβικού Δημοκρατικού Κόμματος στην περιφέρεια της Σερβοβοσνιακής Δημοκρατικής Οντότητας διέταξε χτες ο ύπατος εκπρόσωπος του ΟΗΕ στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Πάντι Ασντάουν, με πρόσχημα ενδείξεις για «παρατυπίες και παραβάσεις», όσον αφορά στη διαχείριση κρατικών επιχορηγήσεων που δόθηκαν στην παράταξη. Ο Ντούσαν Στόιγιτς, εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος, δήλωσε πως η παράταξή του «δεν έχει αντίρρηση».

ΛΟΝΔΙΝΟ.- Το Κοσσυφοπέδιο παραμένει επίκεντρο του σκλαβοπάζαρου και της εκπόρνευσης γυναικών από τη Μολδαβία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Ουκρανία, καταγγέλλει σε νέα έκθεσή της η Διεθνής Αμνηστία, που επισημαίνει πως «μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχει η διεθνής κοινότητα».

ΑΜΠΙΤΖΑΝ.- Επικρίσεις σε αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών για την πρόσφατη διαρροή έκθεσης του οργανισμού, που καταγγέλλει τον Πρόεδρο της Ακτής του Ελεφαντοστού Λόρεντ Γκμπάγκμπο για το προ δύο μηνών αιματοκύλισμα δεκάδων υποστηριχτών της αντιπολίτευσης στο Αμπιτζάν, εξέφρασαν χτες στελέχη της κυβέρνησης. Ισχυρίστηκαν πως δεν έφταιγαν ο στρατός και η αστυνομία για το θάνατο 120 πολιτών, τον τραυματισμό άλλων 250 και 20 αγνοούμενους στις επιχειρήσεις καταστολής διαδήλωσης της αντιπολίτευσης το Μάρτη.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-«Οι ΗΠΑ είναι απ' τους χειρότερους παραβάτες δικαιωμάτων του ανθρώπου στον κόσμο», δήλωσε χτες ο υπουργός Εξωτερικών του Σουδάν, Μουσταφά Οσμάν Ισμαήλ, στο πλαίσιο περιφερειακής διάσκεψης στην Κένια. Ο υπουργός πρόσθεσε πως η ισλαμική κυβέρνηση του Χαρτούμ δε θα ανεχθεί απ' τις ΗΠΑ επικρίσεις για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διευκρινίζοντας πως «προτού μιλήσει η Ουάσιγκτον ας κοιτάξει αυτά που κάνει σε Ιράκ και Αφγανιστάν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ