Τετάρτη 10 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ.-- Με απολύσεις του 3,5% του εργατικού της δυναμικού -335.000 εργαζόμενοι παγκοσμίως, με το ήμισυ του αριθμού αυτού στη Γερμανία- θα αντιμετωπίσει την τελμάτωση της ζήτησης και την ενίσχυση του ευρώ, που σήμανε και τη μείωση κατά 63% των λειτουργικών κερδών της, η κορυφαία ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Πέντε από τους εννέα Βρετανούς κρατουμένους στην αμερικανική βάση του Γκουαντανάμο, στην Κούβα, μεταφέρθηκαν χτες στη Βρετανία, όπως επιβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Ντέιβιντ Μπλάνκετ, που βρίσκεται στις ΗΠΑ. Οι πέντε που είχαν συλληφθεί σε «εμπόλεμη ζώνη» του Αφγανιστάν, θα υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις και θα ανακριθούν από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία της Βρετανίας. Σύμφωνα με τον αντιτρομοκρατικό νόμο της χώρας, μπορούν να κρατηθούν μόνο για εννέα ώρες, προκειμένου να απαντήσουν στις ερωτήσεις που έχουν να τους θέσουν οι Αρχές. Εντούτοις, η αστυνομία μπορεί να συλλάβει κάποιους από αυτούς. Σε αυτήν την περίπτωση θα μεταφερθούν σε κρατητήρια υψηλής ασφαλείας, όπου μπορεί να μείνουν για μέρες.

Εξάλλου η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει το πράσινο φως για την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Περιβάλλοντος Μάργκαρετ Μπέκετ ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων.

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑΣ.-- Σε κατ' οίκον περιορισμό τέθηκε ο πρώην δικτάτορας στρατηγός Εφρέν Ρίος Μοντ μετά από εντολή δικαστή, σε σχέση με τα εγκλήματα για τα οποία κατηγορείται όσον αφορά τα χρόνια της «βασιλείας» του... 18 μήνες στο 36χρονο εμφύλιο πόλεμο, που συνοδεύτηκαν από τις μεγαλύτερες σφαγές και γενοκτονίες πληθυσμών Μάγιας. Η σύλληψη έγινε λίγες μετά την κατάθεση του Ρίος Μοντ αναφορικά με τα επεισόδια που προκάλεσαν πέρσι οι οπαδοί του στην πρωτεύουσα της Γουατεμάλας, που είχαν ως αποτέλεσμα τη δολοφονία ενός δημοσιογράφου.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Η γαλλο-κολομβιανή Ινγκριντ Μπετανκούρ «βρίσκεται στη ζωή», το ίδιο και οι άλλοι όμηροι που κρατούνται από τις FARC-ΕΡ, οι οποίες απέρριψαν την προσφορά της Γαλλίας, να υποδεχτεί στο έδαφός της αντάρτες με την προοπτική μιας ανθρωπιστικής ανταλλαγής αιχμαλώτων, δήλωσε σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο ο δεύτερος στην ιεραρχία των FARC-ΕΡ, Ραούλ Ρέγες. Ο Ρέγες διέψευσε επίσης πρόσφατα δημοσιεύματα του Τύπου της Μπογκοτά δηλώνοντας ότι ο ιδρυτής και επικεφαλής των FARC, Μανουέλ Μαρουλάντα, «είναι καλά και δεν πάσχει από καρκίνο του προστάτη στο τελευταίο στάδιο».

ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ.-- Επίθεση εναντίον κυβερνητικού κτιρίου του Ινδικού Κασμίρ, εκτοξεύοντας χειροβομβίδες κι ανοίγοντας πυρ με πυροβόλα όπλα, πραγματοποίησαν χτες ένοπλοι, τραυματίζοντας δύο φρουρούς, ενώ ένας από τους επιτιθέμενους έχασε τη ζωή του. Την ευθύνη ανέλαβε μια σχετικά άγνωστη οργάνωση, η «Αλ Μανσούριαν», που το Νέο Δελχί κατηγορεί το Πακιστάν ότι υποθάλπει.

ΙΣΤΑΝΜΠΟΥΛ.-- Στην κατάσχεση φορτίου 170 κιλών ηρωίνης -αξίας τουλάχιστον 6 εκατ. δολαρίων- με προορισμό την Ολλανδία προχώρησε χτες η Αστυνομία της Τουρκίας. Τον περασμένο μήνα, είχε κατασχεθεί φορτίο ενός τόνου. Οι κατασχέσεις αυτές σηματοδοτούν δραματική αύξηση της διακινούμενης ποσότητας του ναρκωτικού, σύμφωνα με τη μεθοδολογική προσέγγιση εγκληματολόγων.

ΚΟΛΟΜΠΟ.-- Ο αποστάτης των «Τίγρεων» -της αυτονομιστικής οργάνωσης της μειονότητας των Ταμίλ στη Σρι Λάνκα-, στρατηγός Καρούνα, κατηγόρησε χτες την ηγεσία της οργάνωσης ότι «ετοιμάζεται για πόλεμο» και απέρριψε την πρόταση της ηγεσίας της να επανενταχθεί στις τάξεις της οργάνωσης.

ΣΟΦΙΑ.-- Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας υπό τον Σιμεόν Σαξκομπουργκότσκι έχασε χτες την πλειοψηφία της στο Κοινοβούλιο έπειτα από την «ανεξαρτητοποίηση» 11 βουλευτών της. Την Παρασκευή η κυβέρνηση αναμένεται να αντιμετωπίσει πρόταση μομφής.

ΜΟΣΧΑ.-- Περίπου 80 οπλοπολυβόλα και πιστόλια εκλάπησαν από ρωσικό σύνταγμα που σταθμεύει στο Βλαδιβοστόκ, στη ρωσική Απω Ανατολή, ανακοίνωσε η τοπική Αστυνομία. Τρεις στρατιώτες συνελήφθησαν ως ύποπτοι για την κλοπή.

ΡΙΓΑ.-- Το Κοινοβούλιο της Λετονίας έδωσε χτες ψήφο εμπιστοσύνης στην κεντροδεξιά κυβέρνηση μειοψηφίας του νεοδιορισθέντα πρωθυπουργού Ιντουλις Εμσις, 52 ετών, που προέρχεται από το κόμμα των Πρασίνων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ