Παρασκευή 10 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΑΡΙΣΙ.-- Την έγκρισή για την πώληση φαρμάκου που περιέχει κάνναβη έδωσε ο Γαλλικός Οργανισμός Ασφάλειας Φαρμάκων, για πρώτη φορά. Πρόκειται για φάρμακο που παράγει η Pharmaceutical, η οποία στην ιστοσελίδα της σημειώνει ότι το σκεύασμα έχει ήδη εγκριθεί σε πάνω από 12 χώρες και προωθείται σε άλλες 11.

ΣΑΝΤΙΑΓΚΟ.-- Μεγάλες δασικές πυρκαγιές είναι σε εξέλιξη σε τρεις κυρίως περιοχές της Χιλής. Στην ευρύτερη περιοχή του Σαντιάγκο, του Βαλπαραΐσο και της Αραουκανία όπου χιλιάδες πυροσβέστες δίνουν τη μάχη, ενώ οι αρχές προειδοποιούν τους πολίτες να αυτοπροστατευτούν από τις τεράστιες ποσότητες καπνού και σκόνης.

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.-- Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου προσκάλεσε χτες τον Αμερικανό πρώην υπάλληλο της NSA Εντουαρντ Σνόουντεν να καταθέσει, μέσω βιντεοδιάσκεψης, σε επιτροπή που ερευνά τις μαζικές παρακολουθήσεις εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών και ηγετών από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Δεν έγινε γνωστή η απάντηση του Σνόουντεν, ούτε η ημερομηνία πιθανής πραγματοποίησης της βιντεοδιάσκεψης Μόσχας - Στρασβούργου.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- «Η Βρετανία πρέπει να αλλάξει ριζικά τον τρόπο αντιμετώπισης καταστροφικών φυσικών φαινομένων», όπως οι πλημμύρες και οι θυελλώδεις άνεμοι, που τις τελευταίες μέρες χτυπούν ανελέητα τη νότια Αγγλία, πλημμυρίζοντας δεκάδες περιοχές της Αγγλίας και της Ουαλίας και τον πνιγμό ενός τουλάχιστον ατόμου στον ποταμό Τάμεση, ανακοίνωσε χτες ο ειδικός απεσταλμένος της Βρετανίας για τις κλιματικές αλλαγές σερ Ντέιβιντ Κινγκ. Ο Κινγκ πρότεινε διπλασιασμό των κονδυλίων για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, εκτιμώντας ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον ένα δισ. στερλίνες ως το 2020.

TΡΕΝΤΟΝ.-- Ο κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ, Κρις Κρίστι, που φιλοδοξεί να θέσει υποψηφιότητα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών στις επόμενες προεδρικές εκλογές, απέλυσε χτες έναν βοηθό του που φέρεται πως προκάλεσε τεχνητά μποτιλιάρισμα σε δήμο της πολιτείας, ώστε να προκληθεί κλίμα ευρείας δυσαρέσκειας σε «Δημοκρατικό» δήμαρχο της πόλης που δεν υποστήριζε τον κυβερνήτη...

ΤΥΝΙΔΑ.-- Παραιτήθηκε χτες ο ισλαμιστής πρωθυπουργός της Τυνησίας Αλι Λάραγεντ, ανοίγοντας το δρόμο για το διορισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης που θα επιβλέψει τη διεξαγωγή νέων βουλευτικών εκλογών εντός τρέχοντος έτους. Μεταβατικός πρωθυπουργός θα αναλάβει ο πρώην υπουργός Βιομηχανίας Μέχντι Τζομαά, που θα παρουσιάσει εντός του 24ωρου τη νέα του κυβέρνηση. Νωρίτερα (προχτές βράδυ) δεκάδες κυβερνητικά κτίρια πυρπολήθηκαν από διαδηλωτές στις πόλεις Φεριάνα και Μεκνάσι της κεντροδυτικής Τυνησίας, από διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για τον υψηλό πληθωρισμό και την έκρηξη της ανεργίας.

ΟΤΑΒΑ.-- Οι καναδικές υγειονομικές αρχές επιβεβαίωσαν χτες ότι ο θάνατος ενός Καναδού που είχε πρόσφατα ταξιδέψει στο Πεκίνο οφείλεται σε ιό της γρίπης Η5Ν1.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ελικόπτερο του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, ΜΗ-53Ε Sea Dragon, που συνετρίβη προχτές βράδυ, για άγνωστους λόγους, ανοιχτά των ακτών της Βιρτζίνια στον Ατλαντικό, είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο δύο εκ των πέντε επιβαινόντων. Η τύχη ενός τρίτου ατόμου αγνοούνταν έως χτες. Τα άλλα δύο μέλη του πληρώματος διασώθηκαν και νοσηλεύονται. Στο μεταξύ, μία από τις μεγαλύτερες αλυσίδες λιανικής στις ΗΠΑ, η εταιρεία MACY's ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει στις απολύσεις 2.500 εργαζομένων και στο κλείσιμο πέντε μεγάλων καταστημάτων που διατηρεί σε Αριζόνα, Κάνσας, Νέα Υόρκη, Γιούτα και Μισούρι στο πλαίσιο νέου σχεδίου «αναδιοργάνωσης».

ΡΑΜΠΑΤ.-- Το Istiqlal, κόμμα που στήριζε έως πρότινος την κυβέρνηση και τώρα παίζει το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Μαρόκο, κατέθεσε χτες μήνυση σε βάρος του ισλαμιστή πρωθυπουργού Αμπντελιλάχ Μπενκιράν, επειδή ο τελευταίος άφησε αιχμές σε βάρος στελεχών του κόμματος πως συμμετείχαν σε κύκλωμα που διοχέτευε παράνομα κεφάλαια στο εξωτερικό.

ΚΑΪΡΟ.-- Δικαστήριο της Αιγύπτου καταδίκασε χτες σε 3ετή φυλάκιση 63 υποστηρικτές των «Αδελφών Μουσουλμάνων» με τις κατηγορίες της πρόκλησης ταραχών, της άσκησης βίας και της κατοχής όπλων κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων που έγιναν τον περασμένο μήνα στο Κάιρο.

ΣΟΦΙΑ.-- Την άρση της βουλευτικής ασυλίας του αρχηγού του εθνικιστικού κόμματος ATAKA, Βόλεν Σίντεροφ, ο οποίος κατηγορείται για πράξεις χουλιγκανισμού και αντίστασης κατά των αρχών, ζήτησε χτες ο γενικός εισαγγελέας της Βουλγαρίας, Σοτίρ Τσατσάροφ. Ο αρχηγός του ATAKA την περασμένη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια πτήσης από τη Σόφια στη Βάρνα και αργότερα στο αεροδρόμιο της Βάρνας, ενεπλάκη σε επεισόδια. Αρχικά επιτέθηκε φραστικά στον Γάλλο πολιτιστικό ακόλουθο και στη συνέχεια χτύπησε έναν πολίτη και έναν αστυνομικό...

ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ.-- Τη θεσμοθέτηση ηλεκτρονικής κάρτας για το φακέλωμα των μεταναστών ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Μαλαισίας. Σ' αυτήν θα καταγράφεται ο τομέας στον οποίο θα δουλεύει ο κάτοχός της αλλά και βιομετρικά του δεδομένα. Η πλειοψηφία των μεταναστών - που προέρχονται κύρια από την Ινδονησία - είναι 2,5 εκατομμύρια.

ΚΑΡΑΤΣΙ.-- Τρεις αξιωματούχοι σκοτώθηκαν χτες στο Καράτσι του Πακιστάν μετά από βομβιστική επίθεση σε κομβόι της αστυνομίας. Ανάμεσά τους ο επικεφαλής του τμήματος «κατά της τρομοκρατίας» της πόλης, γνωστός για τη δράση του ενάντια στους «Ταλιμπάν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ