Σάββατο 7 Σεπτέμβρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Διπλή πυραυλική επίθεση εξαπέλυσε νωρίς χτες το πρωί αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος στη μεθόριο του βορειοδυτικού Πακιστάν με το Αφγανιστάν προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον επτά ατόμων και τον τραυματισμό άλλων τεσσάρων που θεωρήθηκαν ύποπτοι ως συνεργάτες ή μέλη ομάδας των ισλαμιστών εξτρεμιστών Ταλιμπάν.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Με το νέο Ιρανό υπουργό Εξωτερικών, Τζαβάντ Ζαφίρ, θα συναντηθεί στο περιθώριο των εργασιών της ετήσιας συνόδου του ΟΗΕ η εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, Κάθριν Αστον. Ολα αυτά, ενώ σε συνέντευξή του, στο πλαίσιο προσπαθειών για βελτίωση της εικόνας του Ιράν, ο Ζαρίφ φέρεται να καταδικάζει την εξόντωση Εβραίων από τους Ναζί, υιοθετώντας διαφορετική στάση από την προεδρία Αχμαντινετζάντ, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών «ευχήθηκε» για το εβραϊκό νέο έτος σε κανάλι κοινωνικής δικτύωσης. Τους «τόνους χαμηλώνει» και η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να αναστείλει ως αβάσιμες τις κυρώσεις κατά επτά ιρανικών τραπεζών και άλλων ιρανικών επιχειρήσεων στο πλαίσιο των γενικότερων μέτρων κατά του Ιράν.

ΤΥΝΙΔΑ.-- Εκκληση για ύστατη προσπάθεια υπερσκελισμού της πολιτικής κρίσης που σοβεί στη χώρα τους τελευταίους μήνες με αποκορύφωμα και τις δολοφονίες δύο σημαινόντων στελεχών της αριστερής αντιπολίτευσης απηύθυνε ο πρόεδρος της τυνησιακής Βουλής. Ο Μουστάφα μπιν Τζαάφαρ τάχθηκε υπέρ της επαναλειτουργίας της Βουλής για όσο χρονικό διάστημα χρειάζεται για να ολοκληρωθεί η έγκριση του νέου συντάγματος, το οποίο έχει ήδη εκπονηθεί.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Στα χέρια της παραστρατιωτικής οργάνωσης «Πρώτη Μονάδα Ενισχύσεων», που αποτελείται από ενόπλους που υπάγονται στο υπουργείο Αμυνας βρίσκεται -σύμφωνα με ανακοίνωση της ίδιας της οργάνωσης- η κόρη του πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του καθεστώτος Καντάφι.

ΧΑΓΗ.-- Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ολλανδίας αποφάσισε χτες ότι το ολλανδικό κράτος ευθύνεται για το θάνατο τριών μουσουλμάνων της Βοσνίας, οι οποίοι διατάχθηκαν να εγκαταλείψουν το κτίριο του ΟΗΕ στη διάρκεια της σφαγής της Σρεμπρένιτσα το 1995. Η απόφαση αυτή μπορεί να έχει επιπτώσεις στις μελλοντικές ειρηνευτικές αποστολές του ΟΗΕ, καθώς ορισμένες χώρες μπορεί να φανούν διστακτικές να συμμετάσχουν σε ξένες στρατιωτικές επιχειρήσεις, εάν τα στρατεύματατά τους κινδυνεύουν να θεωρηθούν υπεύθυνα.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Εφοδο στο κτίριο χριστιανικής αίρεσης «Οι 12 Φυλές» πραγματοποίησε χτες στην πόλη Ντέινγιγκεν της Βαυαρίας η γερμανική αστυνομία απελευθερώνοντας 40 παιδιά ηλικίας από 1,5 έτους έως 17 ετών μετά από καταγγελίες για σωματική και ψυχολογική κακοποίηση.

BRYΞΕΛΛΕΣ.-- Η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια Κάθριν Αστον εξήρε χτες την πρόοδο που επιτεύχθηκε στις προετοιμασίες για τις προγραμματισμένες για τις 3 Νοέμβρη δημοτικές εκλογές στο Κοσσυφοπέδιο, ανακοινώνοντας νέα συνάντηση ανάμεσα στο Σέρβο πρωθυπουργό Ιβιτσα Ντάσιτς και τον πρωθυπουργό των Κοσσοβάρων Αλβανών Χασίμ Θάτσι αύριο (Κυριακή) στις Βρυξέλλες.

ΠΕΚΙΝΟ - ΤΟΚΙΟ.-- Θετικό αντίχτυπο σε Ιαπωνία και Κίνα είχε η χτεσινή πεντάλεπτη μη προγραμματισμένη συνάντηση του Ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Αμπε με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στο περιθώριο της συνάντησης κορυφής του «G20», καθώς αναπτέρωσε τις ελπίδες για εκτόνωση της έντασης που υπάρχει εδώ και μήνες στις διμερείς σχέσεις με αφορμή τις εδαφικές διαφορές των δύο χωρών.

ΟYΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Οι αμερικανικές και βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών μπορούν να αποκωδικοποιήσουν τα συστήματα κρυπτογράφησης στο Ιντερνετ που διασφαλίζουν τα ηλεκτρονικά μηνύματα, όπως οι ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές, μετέδωσαν χτες διεθνή ΜΜΕ επικαλούμενα απόρρητα έγγραφα που τους παρέδωσε ο πρώην υπάλληλος της NSA Εντουαρντ Σνόουντεν.

ΣΕΟΥΛ.-- Η Νότια Κορέα απαγόρευσε χτες την εισαγωγή όλων των αλιευμάτων από επτά περιφέρειες της βορειοανατολικής Ιαπωνίας (συμπεριλαμβανομένης της Φουκουσίμα) εκφράζοντας φόβους για τη δημόσια ασφάλεια έπειτα από την ανεπαρκή, όπως σημείωσε Νοτιοκορεάτης αξιωματούχος, ενημέρωση σχετικά με τις πραγματικές διαστάσεις της διαρροής ραδιενεργού ύδατος από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό στη Φουκουσίμα.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-- Πολύωρο μπλόκο στο αεροδρόμιο της Πόλης του Μεξικού πραγματοποίησαν χτες πάνω από 2.500 εκπαιδευτικοί που διαμαρτύρονται για τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Νιέτο μεταξύ άλλων και πάνω στο σύστημα πρόσληψης και αξιολόγησής τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ