Παρασκευή 10 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Στην ιρανική εταιρεία «Mine and Metals» δόθηκε, τελικά, η άδεια εξόρυξης χρυσού από την ηγεσία του αλ Μπασίρ μετά από μήνες διαβουλεύσεων.

ΤΥΝΙΔΑ.-- Ενας Λίβυος με δεκάδες κιλά εκρηκτικών συνελήφθη στην νότια Τυνησία, κοντά στα σύνορα με τη Λιβύη, ενώ συνεχίζονται οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του στρατού σε ορεινές μεθοριακές περιοχές της χώρας για την εξάρθρωση ομάδων ενόπλων ισλαμιστών.

ΡΩΜΗ.-- Συγκέντρωση συμπαράστασης στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα διοργανώσει το Σάββατο το κόμμα του «Λαός της Ελευθερίας» μετά την καταδίκη του Καβαλιέρε σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης για απάτη στην αγοραπωλησία τηλεοπτικών δικαιωμάτων του ομίλου του «Μίντιασετ», την οποία επέβαλε Εφετείο του Μιλάνου αργά το βράδυ της Τετάρτης. Η συγκέντρωση συνδέεται και με την αγόρευση, την επόμενη Δευτέρα, της εισαγγελέα για την υπόθεση «Ρούμπι Γκέιτ» στην οποία επίσης ο Καβαλιέρε βρίσκεται στο εδώλιο.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Να προχωρήσει η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, ως πλήρες μέλος ζήτησε για ακόμα μία φορά ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή την 9η Μάη. Ο Ρ. Ερντογάν επανέλαβε ότι η Τουρκία προχωρά τις «μεταρρυθμίσεις» που απαιτεί η ΕΕ και η ένταξή της θα ήταν «υπέρ των συμφερόντων της Ευρώπης».

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.-- Επίσκεψη στην Ουάσινγκτον προκειμένου να συναντηθεί με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα θα πραγματοποιήσει ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. Θέμα της συνάντησης των δύο ηγετών θα είναι η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας και του εμπορίου, το ζήτημα της Συρίας καθώς και η επικείμενη συνάντηση των G8 στη Βόρεια Ιρλανδία.

ΠΟΡΤ Ο ΠΡΕΝΣ.-- Τελεσίγραφο 60 ημερών στον ΟΗΕ έδωσαν 8.000 συγγενείς θυμάτων της επιδημίας χολέρας που έπληξε την Αϊτή τον Οκτώβριο του 2010. Μέσα σε αυτό το διάστημα θα πρέπει να έχουν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις για την αποζημίωση δισεκατομμυρίων δολαρίων που διεκδικούν, διαφορετικά θα κινηθούν νομικά ενάντια στον ΟΗΕ, ο οποίος έχει απορρίψει το αρχικό αίτημα για αποζημίωση πριν από μερικούς μήνες.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος της Ρουμανίας αποφάσισε χτες να επιτρέψει την έναρξη ερευνών σχιστολιθικού αερίου με την αμφιλεγόμενη τεχνική της υδραυλικής ρωγμάτωσης στις περιοχές «Κοστινέστι» και «Βάμα Βέτσε» κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία από την πολυεθνική εταιρεία «Chevron». Το ίδιο 24ωρο ο πρόεδρος της «Παγκόσμιας Τράπεζας» Τζιμ Γιονγκ Κιμ ξεκίνησε διήμερη επίσημη επίσκεψη στο Βουκουρέστι έχοντας προγραμματίσει συναντήσεις με ανώτατους κυβερνητικούς αξιωματούχους και μεγαλοεπιχειρηματίες της Ρουμανίας...

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Μονάδες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας στην Ινδονησία πραγματοποίησαν χτες μπαράζ επιχειρήσεων για την εξάρθρωση ομάδων ισλαμιστών ενόπλων σκοτώνοντας τουλάχιστον επτά υπόπτους και τραυματίζοντας άλλους 13.

ΣΟΦΙΑ.-- Εκατοντάδες Βούλγαροι μεταφορείς απέκλεισαν, χτες, την κεντρική δίοδο στα σύνορα με την Τουρκία, με συνέπεια να σχηματιστεί τεράστια ουρά φορτηγών μήκους τεσσάρων χιλιομέτρων, στο βουλγαρικό μέρος του συνοριακού σταθμού ελέγχου «Καπιτάν Αντρέεβο - Καπά Κουλέ».

ΣΚΟΠΙΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Η αμερικανική κυβέρνηση προτρέπει τα Σκόπια να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες για την εξεύρεση «συμβιβαστικής λύσης» στο θέμα της διένεξης με την Αθήνα για το ζήτημα της ονομασίας της χώρας ώστε να επιτραπεί η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ δήλωσε χτες από την Ουάσιγκτον ο αρχηγός του συγκυβερνώντος (μεγαλύτερου κόμματος της αλβανικής κοινότητας) DUI, Αλί Αχμέτι, μετά τις συναντήσεις που είχε στις ΗΠΑ με Αμερικανούς αξιωματούχους.

AMΠΟΥΤΖΑ.-- Τα μέλη της νιγηριανής αίρεσης «Ομπάτσε» που υποτίθεται πως δρα ενάντια στον αλκοολισμό και τη μοιχεία, έστησαν ενέδρα σε αστυνομικούς που πραγματοποιούσαν επιχείρηση για τη σύλληψή τους, σκοτώνοντας 23 εξ αυτών και μετά έβαλαν φωτιά στις σορούς των θυμάτων τους στην πολιτεία Νασαράουα της κεντρικής Νιγηρίας.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Εκατοντάδες χιλιάδες δάσκαλοι, καθηγητές, μαθητές και φοιτητές αλλά και μέλη εργατικών συνδικάτων βγήκαν στους δρόμους των ισπανικών πόλεων στο πλαίσιο της απεργιακής κινητοποίησης σε όλες τις βαθμίδες της δημόσιας εκπαίδευσης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις περικοπές που επιφέρει στον τομέα της Παιδείας που απειλεί άμεσα το δημόσιο χαρακτήρα της, η πολιτική δημοσιονομικής λιτότητας της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι.

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ.-- Στο σφυρί βγαίνουν σύντομα τα καλύτερα «ασημικά» του σλοβένικου λαού όπως μεγάλες τράπεζες, η δημόσια εταιρεία τηλεπικοινωνιών «Telecom Slovenia», ο κρατικός αερομεταφορέας «Αndria Airways», εργοστάσια και επιχειρήσεις στο όνομα υποτίθεται της καταπολέμησης του δημόσιου χρέους και βελτίωσης της χρηματοπιστωτικής κατάστασης της Σλοβενίας...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ