Τρίτη 27 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Την άποψη ότι μόνο με διάλογο θα λυθεί το ζήτημα που έχει προκύψει ανάμεσα στην κεντρική ιρακινή κυβέρνηση και στην αυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν, στο βόρειο Ιράκ, μετά από τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν, στις αρχές Νοέμβρη, στην πόλη Τουζ Χουρμάτου, ανάμεσα σε Ιρακινούς στρατιώτες και σε Κούρδους μαχητές πεσμέργκα, εξέφρασε ο πρωθυπουργός της αυτόνομης περιοχής Νετσιρβάν Μπαρζανί. Η δήλωση έγινε αφού οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συστήσουν κοινές επιτροπές διαβούλευσης.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Την αποχώρησή του από την πολιτική ανακοίνωσε ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Εχούντ Μπαράκ, διευκρινίζοντας ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει στις εκλογές του Γενάρη.

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ.-- Σε απεργία κατέβηκαν χτες οι εκπαιδευτικοί στα δημόσια σχολεία της Σλοβακίας διεκδικώντας μια αύξηση κατά 10% στους μισθούς τους, αύξηση των δαπανών για την Παιδεία από το 3,2% στο 6% του προϋπολογισμού, ενώ πραγματοποίησαν και συγκεντρώσεις σε μια σειρά από μεγάλες πόλεις. Προηγουμένως, η κυβέρνηση είχε υποστηρίξει πως εξαιτίας των περικοπών που προωθεί στον προϋπολογισμό μπορεί να χορηγήσει μόλις 5% αύξηση, πρόταση που απορρίφθηκε από τους εκπαιδευτικούς.

ΚΙΤΟ.-- Το Εκουαδόρ θα αγοράσει από τη Ρωσία στρατιωτικό εξοπλισμό ύψους 79 εκατ. δολαρίων, ενώ εξετάζεται και η πιθανότητα να αγοράσει ελικόπτερα και εξοπλισμό για μονάδες Πεζικού, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας. Παράλληλα τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία κατάργησης των θεωρήσεων εισόδου μεταξύ της Ρωσίας και του Εκουαδόρ, που υπογράφτηκε από τους επικεφαλής των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών στις 24 Σεπτέμβρη.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΜΑ.-- Πάνω από 300 οικογένειες έχουν μείνει άστεγες στην επαρχία Κολόν εξαιτίας των καταρρακτωδών βροχοπτώσεων που πλήττουν τις βόρειες περιοχές του Παναμά.

ΜΟΝΤΡΕΑΛ.-- Σοκ έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις της καναδικής τηλεόρασης για την παιδική, σωματική και σεξουαλική κακοποίηση πεντακοσίων ως εξακοσίων κωφών, ηλικίας 8 - 17 ετών σε οικοτροφείο του Μόντρεαλ. Τα παιδιά κακοποιούνταν συστηματικά από το 1940 έως το 1982, και από 28 μέλη της τοπικής καθολικής κοινότητας και 6 εργαζόμενους στο οικοτροφείο. Την Κυριακή το Κέντρο της κοινότητας των κωφών του Μόντρεαλ οργάνωσε διαδήλωση μπροστά στο παλιό Ινστιτούτο Κωφαλάλων της πόλης, που μετατρέπεται τώρα σε πολυτελή διαμερίσματα.

ΤΟΚΙΟ.-- Ο Ανάντ Γκρόβερ, ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για το δικαίωμα στην Υγεία, επέκρινε χτες τις ιαπωνικές αρχές ότι δεν έκαναν αρκετά για να προστατεύσουν την υγεία των κατοίκων και των εργαζομένων μετά το δυστύχημα στο πυρηνικό συγκρότημα στη Φουκουσίμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ