Σάββατο 7 Ιούλη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΪΡΟ.-- Συγκέντρωση κατά των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων» προγραμμάτιζαν για αργά το απόγευμα χτες οργανώσεις που σχετίζονται με τους κόπτες χριστιανούς, αλλά και οργανώσεις νεολαίας που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος Μουμπάρακ και εμφανίζονται εξαιρετικά ανήσυχες για την ολοένα μεγαλύτερη εξουσία των ισλαμιστών και των συμμάχων τους. Στη συγκέντρωση είχαν δηλώσει συμμετοχή και οργανώσεις που σχετίζονται με το στρατό, ο οποίος, παρ' όλα αυτά, επισήμως παρέδωσε την εξουσία στον Πρόεδρο Μούρσι.

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-- Ενοχοι για τις απαγωγές βρεφών πολιτικών κρατουμένων κρίθηκαν δύο πρώην δικτάτορες της Αργεντινής. Δικαστήριο του Μπουένος Αϊρες καταδίκασε τον Χόρχε Βιντέλα (1976-1983) σε κάθειρξη 50 ετών και το συγκατηγορούμενό του, Ρεϊνάλντο Μπινιόνε, ο οποίος βρισκόταν στην εξουσία το διάστημα 1982-1983, σε κάθειρξη 15 ετών.

ΡΩΜΗ.-- Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας προχώρησε σε καταδίκη κοροϊδία υψηλόβαθμων αξιωματικών της αστυνομίας κρίνοντάς τους, μεταξύ άλλων, ένοχους για το αδίκημα της κατάφωρης βλάβης κατά διαδηλωτών στο σχολείο Ντίατζ της Γένοβας στη διάρκεια των κινητοποιήσεων κατά της συνόδου της G8 τον Ιούλη του 2001, χτυπήθηκαν βάναυσα, ωστόσο τα αδικήματα έχουν παραγραφεί. Οι αστυνομικοί απλώς θα υποστούν αναστολή πολιτικών δικαιωμάτων για 5 χρόνια και έκπτωση από αξιώματα.

ΜΠΕΛΦΑΣΤ.-- Περισσότερο από 40 χρόνια μετά τη Ματωμένη Κυριακή (30/1/72 με 26 νεκρούς και πολλούς τραυματίες) που σήμανε την έναρξη και των «ταραχών» στη Βόρεια Ιρλανδία, ξεκινά και η ποινική έρευνα της υπόθεσης. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της τοπικής αστυνομίας, ελήφθη η απόφαση για άνοιγμα ποινικής έρευνας μετά από διαβούλευση με τις εισαγγελικές αρχές για το εάν οι Βρετανοί στρατιώτες είναι ένοχοι για ανθρωποκτονία.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Ο Αμερικανός απόστρατος στρατηγός Ουέσλι Κλαρκ (πρώην διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη επί βομβαρδισμού της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας το 1999!) αποδέχθηκε χτες την πρόταση να γίνει ...«αμισθί» σύμβουλος του πρωθυπουργού της Ρουμανίας, Βίκτορ Πόντα, σε θέματα στρατηγικής και ασφάλειας, δίχως εντούτοις να παραβρίσκεται σε κυβερνητικές συσκέψεις. Νωρίτερα (προχτές βράδυ) πραγματοποιήθηκαν νέες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά της απόφασης του κυβερνητικού συνασπισμού Σοσιαλιστών - Φιλελευθέρων να αποπέμψουν τον Πρόεδρο της χώρας Τρ. Μπασέσκου, από το αντιπολιτευόμενο «Δημοκρατικό Φιλελεύθερο Κόμμα» του Βασίλε Μπλάγκα.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Η κινεζική αστυνομία εξάρθρωσε μεγάλη σπείρα διακίνησης παιδιών, συλλαμβάνοντας 802 υπόπτους ως μέλη δύο συμμοριών και απελευθέρωσε 181 παιδιά. Στη μεγάλη επιχείρηση συμμετείχαν 10.000 αστυνομικοί σε 15 περιοχές της Κίνας. Μόνον πέρσι είχαν εντοπιστεί τουλάχιστον 8.000 παιδιά, που είτε είχαν απαχθεί είτε πουληθεί από τους γονείς τους. Τα παιδάκια που διακινούνται στην Κίνα αγοράζονται για υιοθεσία από άτεκνα ζευγάρια ή πωλούνται ως σκλάβοι - οικιακοί βοηθοί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ