Παρασκευή 30 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΒΑΝΑ.-- Ολοκληρώνοντας την επίσημη τριήμερη επίσκεψη στην Κούβα ο πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ' συναντήθηκε με τον ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης Φιντέλ Κάστρο και αντάλλαξαν απόψεις για διάφορα ζητήματα, από τη διεθνή επικαιρότητα μέχρι θέματα των θρησκειών. Ο πάπας, προφανώς για εθιμοτυπικούς λόγους, άσκησε κριτική στις ΗΠΑ για τον επιβαλλόμενο αποκλεισμό κατά της Κούβας, σημειώνοντας ότι «βαραίνει άδικα τους πολίτες». Φυσικά, οι επιδιώξεις του Πάπα και της μεγάλης κουστωδίας του δεν ήταν μόνο θρησκευτικού χαρακτήρα.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Με την ταφή του Μουχάμαντ Μεράχ έξω από την Τουλούζη δόθηκε τέλος σε μέρες διαπραγματεύσεων. Μετά τη χτεσινή οριστική άρνηση των αλγερινών αρχών να γίνει η κηδεία στην Αλγερία για «λόγους ασφαλείας», η απόφαση λήφθηκε από τον επικεφαλής του Μεγάλου Τεμένους του Παρισιού και με παρέμβαση Σαρκοζί παρακάμφθηκαν και οι έντονες αντιδράσεις της κοινότητας της Τουλούζης. Παράλληλα, οι γαλλικές αρχές δεν έδωσαν άδεια εισόδου στη χώρα σε τέσσερις ισλαμιστές ιεροδιδασκάλους που επρόκειτο να συμμετάσχουν σε συνέδριο της Ενωσης Ισλαμικών Οργανώσεων Γαλλίας και εξέφρασαν τη δυσφορία τους για την άφιξη του, αιγυπτιακής καταγωγής, Ελβετού αραβολόγου Τάρικ Ραμαντάν, εγγονού του ιδρυτή των «Αδελφών Μουσουλμάνων».

ΣΚΟΠΙΑ.-- Οι υπουργοί Αμυνας των χωρών της Χάρτας της Αδριατικής (ΠΓΔΜ, Αλβανία, Κροατία, Βοσνία- Ερζεγοβίνη και Μαυροβούνιο) εξέφρασαν σε χτεσινή κοινή ανακοίνωσή τους ότι αναμένουν πως στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο, η Συμμαχία θα διαμηνύσει ότι παραμένει προσηλωμένη στην πολιτική των «ανοιχτών θυρών» για τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης...

TZAKAΡΤΑ.-- Τη ζωή εκατοντάδων ουρακοτάγκων απειλούν οι πυρκαγιές που αποτεφρώνουν τις τελευταίες μέρες τεράστιες εκτάσεις δασώδους γης στο δάσος Τράιπα της Δυτικής Ινδονησίας, ανακοίνωσαν χτες εκπρόσωποι του «Προγράμματος Προστασίας των Ουρακοτάγκων της Σουμάτρας», που κατήγγειλαν ως υπεύθυνους για τις πυρκαγιές τις εταιρείες παραγωγής φοινικέλαιου και βιοκαυσίμων, οι οποίες βάζουν σκόπιμα φωτιά σε δάση της Ινδονησίας για να δημιουργηθούν νέα χωράφια...

ΜΠΑΜΑΚΟ.-- Στην Ακτή Ελεφαντοστού και όχι στο Μάλι θα πραγματοποιηθούν τελικά σήμερα οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη χούντα των Μαλινέζων στρατιωτικών και τέσσερις προέδρους χωρών-μελών της «Δυτικοαφρικανικής Οικονομικής Κοινότητας» (ECOWAS). Χτες εκατοντάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν την πίστα προσγειώσεων και απογειώσεων του αεροδρομίου της πρωτεύουσας, Μπαμάκο, εμποδίζοντας την προσγείωση του αεροπλάνου που μετέφερε τους Δυτικοαφρικανούς ηγέτες. Στο μεταξύ ένοπλοι της φυλής Τουαρέγκ και μέλη μιας ένοπλης ισλαμιστικής οργάνωσης επιτέθηκαν χτες στη στρατηγικής σημασίας πόλη Κιντάλ, στο Βόρειο Μάλι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ