Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΑΪΑΜΙ.-- Το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι η τροπική καταιγίδα «Τζούλια» αναβαθμίστηκε σε κυκλώνα. Νωρίτερα, η «Τζούλια» βρισκόταν 535 χιλιόμετρα δυτικά των νήσων του Πράσινου Ακρωτηρίου και κατευθυνόταν δυτικά - βορειοδυτικά, δηλαδή προς την Καραϊβική.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Ο ΓΓ του ΟΗΕ ανακοίνωσε χτες το διορισμό της Χιλιανής πρώην Προέδρου Μισέλ Μπασελέτ ως επικεφαλής οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για την προώθηση της ισότητας των γυναικών.

ΜΙΝΣΚ.-- Προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν στη Λευκορωσία στις 19 Δεκέμβρη σύμφωνα με χτεσινή απόφαση του Κοινοβουλίου της χώρας, που εγκρίθηκε ομόφωνα από τους 108 βουλευτές. Ο Πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο είχε υπαινιχθεί νωρίτερα την πιθανότητα να είναι και πάλι υποψήφιος, ωστόσο δεν έχει προβεί σε επίσημη ανακοίνωση.

ΚΙΕΒΟ.-- Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Γιούρι Κραφτσένκο είχε δώσει εντολή για τη δολοφονία του δημοσιογράφου επικριτή της τότε κυβέρνησης Γκεόργκι Γκονγκάτζε το 2000, ανακοίνωσε χτες εκπρόσωπος του Γραφείου της Γενικής Εισαγγελίας της χώρας. Ο Κραφτσένκο βρέθηκε με δύο σφαίρες στο κεφάλι στις αρχές του 2005 λίγο πριν καταθέσει για την υπόθεση, ενώ βρέθηκε σημείωμα αυτοκτονίας όπου ανέφερε πως δεν είναι ένοχος για τίποτα, αναδεικνύοντας, ωστόσο, ερωτηματικά για τις συνθήκες αυτοκτονίας.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Εννέα άνθρωποι που φέρονται να ηγούνται της «Ekin», μιας ομάδας η οποία υποστηρίζει την ένοπλη βασκική αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ, συνελήφθησαν χτες στη βόρεια Ισπανία, έγινε γνωστό από αστυνομικές πηγές. Φημολογείται ότι η «Ekin» δρα ως υποστήριξη της ΕΤΑ διοργανώνοντας διαδηλώσεις σε μια προσπάθεια να αυξήσει τη δημοτικότητα της οργάνωσης.

ΜΑΝΑΜΑ.-- Εκρηξη μεγάλης ισχύος σημειώθηκε σε χώρο στάθμευσης σε συνοικία της πρωτεύουσας του Μπαχρέιν. Το περιστατικό εντάσσεται στην κλιμακούμενη όξυνση μεταξύ των δύο κοινοτήτων, σουνίτες - σιίτες, με τους πρώτους να διεκδικούν, όπως λένε, ίση μεταχείριση θυμίζοντας ότι είναι πληθυσμιακή πλειοψηφία. Η σουνιτική ηγεσία του εμιράτου έχει εξαπολύσει τον τελευταίο μήνα ανθρωποκυνηγητό συλλαμβάνοντας περισσότερους από 250 σιίτες, εκ των οποίων οι 23 γνωστοί ακτιβιστές. Τον επόμενο μήνα έχουν προγραμματιστεί εκλογές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ