Σάββατο 13 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΓΚΥΡΑ.-- Συμφωνία υπέγραψαν προχτές εκπρόσωποι της τουρκικής εταιρείας ενέργειας «Elektrik Uretim» (EUAS) και της νοτιοκορεάτικης εταιρείας «Kepco» για την κατασκευή πυρηνικής μονάδας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στην Τουρκία.

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.-- Η Γουίνι Μαντέλα, πρώην σύζυγος του Νέλσον Μαντέλα, αρνήθηκε ότι τον κατηγόρησε πως απογοήτευσε τους μαύρους Νοτιοαφρικανούς στο πλαίσιο πρόσφατης συνέντευξής της σε βρετανική εφημερίδα.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.-- Την πεποίθηση πως είναι σταθερά τα τραπεζικά συστήματα Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Σερβίας και Μαυροβουνίου εξέφρασαν χτες οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών των τριών χωρών στη διάρκεια συνάντησης που είχαν, στην πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Στις 21 του μήνα αντί στις 18 θα πραγματοποιηθεί τελικά το προγραμματισμένο ταξίδι του προέδρου των ΗΠΑ σε Ινδονησία, Γκουάμ και Αυστραλία λόγω εξελίξεων στο Κογκρέσο που αφορούν την ψήφιση νομοσχεδίων για το σύστημα υγείας.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Θέμα 48 ωρών αλλά και της στάσης της κυβέρνησης του προέδρου Αλβαρο Ουρίμπε είναι η μονομερής απελευθέρωση εκ μέρους των FARC του αιχμάλωτου στρατιώτη Πάμπλο Μονκάγιο και η παράδοση της σορού του Χοσέ Κάλβο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι FARC έχουν ήδη παραδώσει τις συντεταγμένες όπου θα γίνει η απελευθέρωση στην γερουσιαστή Πιεδάδ Κόρδοβα.

ΛΑ ΠΑΣ.-- Επίσημη επίσκεψη με ζητούμενο τη σύσφιξη των διμερών σχέσεων πραγματοποιεί από χτες στη Βολιβία ο νέος πρόεδρος της Ουρουγουάης Χοσέ Μουχίκα.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Οι αξιωματούχοι της Νέας Υόρκης αποφάσισαν να καταβάλουν το ποσό των 657,5 εκατ. δολαρίων σε περισσότερα από 10.000 μέλη των σωστικών συνεργείων, αλλά και των συνεργείων καθαρισμού που εργάστηκαν στα ερείπια του Παγκόσμιου Εμπορικού Κέντρου μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Τον πρεσβευτή της στη Σουηδία ανακάλεσε η Τουρκία και ακύρωσε τη Σύνοδο Κορυφής των δύο χωρών, μετά την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από το κοινοβούλιο της χώρας, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να καταδικάζει το ψήφισμα και να κάνει λόγο για πολιτικές σκοπιμότητες, υποστηρίζοντας ότι δεν ανταποκρίνεται στους δεσμούς των δύο χωρών, δεδομένου και ότι η Σουηδία είναι από τους ισχυρότερους υποστηρικτές της Τουρκίας στην ΕΕ.

ΕΛΣΙΝΚΙ.-- Για δεύτερη βδομάδα συνεχίζουν την απεργία τους οι Φινλανδοί λιμενεργάτες καθώς δεν επιτεύχθηκε συμφωνία ανάμεσα στους εργοδότες και τα σωματεία σχετικά με τα αιτήματα των λιμενεργατών για τη νέα συλλογική σύμβαση, καλύτερες συνθήκες εργασίας και αυξήσεις στους μισθούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ