Παρασκευή 16 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΡΑΓΑ.-- «Ανεύθυνη» και «πολύ επικίνδυνη» χαρακτήρισε τη στάση του Τσέχου Προέδρου, Βάτσλαβ Κλάους, σε ό,τι αφορά στη Συνθήκη της Λισαβόνας, ο πρώην Πρόεδρος της Τσεχίας, γνωστός αντικομμουνιστής Βάτσλαβ Χάβελ. Τα μέχρι τώρα συνεταιράκια στις αντεπαναστατικές διαδικασίες στην Τσεχοσλοβακία και στην αντικομμουνιστική προπαγάνδα, έχουν βρεθεί τώρα να εξυπηρετούν διαφορετικές μερίδες του κεφαλαίου. Η υπογραφή της Συνθήκης της Λισαβόνας «σκοντάφτει» στην επικύρωσή της από τον Κλάους, καθώς ο τελευταίος - που αντιδρά στην πολιτική ένωση και όχι στην οικονομική - έχει ζητήσει να υπάρξει για τη χώρα μια εξαίρεση από το Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων ώστε να προχωρήσει στην υπογραφή της. Για τις αξιώσεις του Κλάους, ο Χάβελ υποστήριξε πως «πρόκειται για ένα καθυστερημένο επιχείρημα και είμαι συντετριμμένος γιατί αυτό βλάπτει το όνομα της Τσεχικής Δημοκρατίας στην Ευρώπη».

BEΛΙΓΡΑΔΙ.-- Η Σερβία δε θα υποστηρίξει καμία προσπάθεια κατάργησης της Σερβοβοσνιακής Δημοκρατικής Οντότητας, δήλωσε χτες ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών, Βουκ Γέρεμιτς, προσθέτοντας πως η χώρα του θα υποστηρίξει μία λύση για τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη που θα είναι αποτέλεσμα συμβιβασμού και απ' τις τρεις κοινότητες (Κροάτες, Σέρβοι, Βόσνιοι Μουσουλμάνοι).

ΓΙΟΧΑΝΕΜΠΟΥΡΓΚ.-- Πλαστικές σφαίρες κατά διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για τη φτώχεια και την ανέχεια, που πλήττουν μεγάλο μέρος του νοτιοαφρικανικού λαού, χρησιμοποίησαν και χτες οι αστυνομικές δυνάμεις στην ανατολική πόλη Νέλπσρουιτ και στο Ντιέπσλουτ (φτωχός συνοικισμός κοντά στο Γιοχάνεσμπουργκ), με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τουλάχιστον 19 ανθρώπων και τις συλλήψεις 13 ατόμων με την κατηγορία πως συμμετείχαν σε «παράνομη» διαδήλωση.

ΧΑΓΗ.-- Στις 26 του μήνα, στην αίθουσα υπ' αριθμόν 1 στις 9 το πρωί θα αρχίσει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο του ΟΗΕ για την πρώην Γιουγκοσλαβία, στη Χάγη, η δίκη του πρώην πολιτικού ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς. Η δίκη προβλέπεται να διαρκέσει δύο χρόνια, είχε αρχικά οριστεί στις 19 Οκτώβρη και στη συνέχεια είχε αναβληθεί για τις 21 Οκτώβρη.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Νιγηρία, Βραζιλία, Βοσνία, Λίβανος, Γκαμπόν αναδείχθηκαν χτες - στη διάρκεια ψηφοφορίας - μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για διετή περίοδο που θα αρχίσει απ' την Πρωτοχρονιά του 2010.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Η Βρετανία ανακοίνωσε χτες ότι θα διαθέσει 100.000.000 δολάρια στη Ζιμπάμπουε ώστε να ενισχύσει την κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» μπροστά στη μεγάλη οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Ο Πρόεδρος της Ρουμανίας, Τράιαν Μπασέσκου, όρισε ως νέο πρωθυπουργό της χώρας τον Λούτσιαν Κροϊτόρου, που μέχρι τώρα ήταν σύμβουλος του διοικητή της κεντρικής τράπεζας, ενώ από το 2003 έως το 2007 διατέλεσε εκπρόσωπος της Ρουμανίας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Νωρίτερα ο Μπασέσκου είχε ισχυριστεί πως ο νέος πρωθυπουργός θα πρέπει να «συμπλέει» με τις βασικές γραμμές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Και αυτό για να λάβει το δανειοδοτικό πακέτο των 20 δισ. ευρώ.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Η κυβέρνηση της Κολομβίας απέρριψε το αίτημα δικαστή του Εκουαδόρ να συλληφθεί και να εκδοθεί ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας της χώρας, Φρέντι Παντίγια, προκειμένου να διωχθεί για τη στρατιωτική επέμβαση την 1η Μάρτη του 2008 στην περιοχή Σουκούμπιος του Εκουαδόρ, που έχει προκαλέσει τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών. Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Κολομβίας, Αλβαρο Ουρίμπε, δήλωσε ότι η διμερής συνάντηση για την εξομάλυνση των σχέσεων που είχε οριστεί για σήμερα αναβάλλεται έως ότου το ζήτημα διευθετηθεί.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Την πρώτη του επίσκεψη στη Νέα Ορλεάνη ως Πρόεδρος των ΗΠΑ πραγματοποίησε χτες ο Μπαράκ Ομπάμα, προκειμένου να εξετάσει τις διαδικασίες ανοικοδόμησης της περιοχής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ