Τετάρτη 14 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Εκρηξη σημειώθηκε σε σπίτι στο Νότιο Λίβανο, κοντά στην Τύρο, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, να σκοτωθούν τουλάχιστον δύο άνθρωποι. Η «Χεζμπολάχ» διέψευσε τις πληροφορίες που διέρρεε ο λιβανικός στρατός ότι επρόκειτο για σπίτι στελέχους της όπου ήταν κρυμμένα όπλα. Παρ' όλα αυτά, λιβανικές αρχές και ΟΗΕ ερευνούν το περιστατικό.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Νέα πυρά δέχεται ο Πρόεδρος Σαρκοζί μετά τη δημοσιοποίηση της πρόθεσης του 23χρονου γιου του Ζαν, που είναι εκλεγμένος διαμερισματικός σύμβουλος στην πλέον αριστοκρατική συνοικία της πρωτεύουσας το Νεϊγί, ν' αναλάβει την ηγεσία της δημόσιας υπηρεσίας EPAD, η οποία έχει υπό τον έλεγχό της την ανάπτυξη της συνοικίας La Defence, της επιχειρηματικής συνοικίας του Παρισιού, κατά τα πρότυπα του City του Λονδίνου. Ο Σαρκοζί κατηγορείται για νεποτισμό.

ΣΕΟΥΛ.-- Συμφωνία υπέγραψαν οι κρατικές ενεργειακές εταιρείες «Pars» από το Ιράν και «GS» από την Ν. Κορέα για τη διύλιση 3,9 δισεκατομμυρίων κυβικών φυσικού αέριου ημερησίως για λογαριασμό του Ιράν, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του κυρίως σε θέρμανση, αφού έχει φυσικό αέριο, αλλά έχει ελλείψεις σε διυλιστήρια. Η συμφωνία είναι αξίας 1,24 δισεκατομμυρίων ευρώ.

ΜΟΣΧΑ.-- Ο επικεφαλής της Ομοσπονδίας Υπηρεσιών Ασφαλείας της Ρωσίας, Αλεξάντρ Μπόρτνικο, κατηγόρησε χτες τη Γεωργία ότι στηρίζει τρομοκρατικές ομάδες που δρουν στο ρωσικό Νότιο Καύκασο. Ο ίδιος υποστήριξε πως υπάρχουν ηχογραφημένες συνομιλίες που βρέθηκαν σε φερόμενους δράστες που «δείχνουν πως συνεργάζονται με την Αλ Κάιντα για να αποκτήσουν επαφές με εκπροσώπους των ειδικών δυνάμεων της Γεωργίας, που συμμετέχουν στην οργάνωση της εκπαίδευσης των τρομοκρατών και την αποστολή τους στην Τσετσενία». Συνολικά φέτος έχουν αποφευχθεί 45 επιθέσεις στο Νότιο Καύκασο, ενώ 178 φερόμενοι ισλαμιστές μαχητές έχουν σκοτωθεί ή συλληφθεί.

ΡΩΜΗ.-- Ενταση επικρατεί ανάμεσα στον Ιταλό Πρόεδρο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο και τον πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι καθώς ο τελευταίος είχε ισχυριστεί ότι ο Πρόεδρος είχε υπογράψει συμφωνίες σχετικά με το νόμο Αλφάνο (που προσφέρει ασυλία στον Πρόεδρο, τον πρωθυπουργό και τους προέδρους της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας). Τις καταγγελίες αυτές τις αρνείται ο Ναπολιτάνο.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Οι βουλευτές της Ρουμανίας υπερψήφισαν την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του Αμίλ Μποκ που είχαν καταθέσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης, μετά την αποχώρηση του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος από την κυβέρνηση συνασπισμού. Υπέρ της πρότασης μομφής ψήφισαν 254 βουλευτές και 176 κατά, ενώ δεν αναμένεται να υπάρξει έγκριση νέας κυβέρνησης πριν από τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 22 Νοέμβρη.

ΜΙΛΑΝΟ.-- Δύο άτομα (ένας Λίβυος και ένας Αιγύπτιος) συνελήφθησαν χτες τα ξημερώματα από την ιταλική αστυνομία ως συνεργοί του Μοχάμεντ Γκάμε, δράστη της επίθεσης της προηγούμενης ημέρας εναντίον στρατοπέδου στο Μιλάνο, κατά την οποία τραυματίστηκε τόσο ο δράστης όσο και ένας στρατιωτικός.

ΛΟΥΑΝΤΑ.-- Οι κυβερνήσεις της Αγκόλα και της ΛΔ Κονγκό συμφώνησαν να σταματήσουν τις μεταξύ τους απελάσεις χιλιάδων Αγκολέζων και Κογκολέζων προσφύγων που ζουν οι μεν στο έδαφος των δε εδώ και χρόνια εξαιτίας παλιών εμφύλιων συρράξεων και σποραδικής ανάφλεξης της βίας.

ΚΟΝΑΚΡΙ.-- Η χούντα του λοχαγού Καμαρά της Δυτικοαφρικανικής Γουινέας (με πρωτεύουσα το Κόνακρι) έκλεισε χτες μεγάλη συμφωνία για την εκμετάλλευση πετρελαίου και μεταλλευμάτων με σινική κρατική εταιρεία ύψους 7 δισ. δολαρίων. Η συμφωνία με την Κίνα αναμένεται να οξύνει τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις με τα συμφέροντα των ΗΠΑ και της Ρωσίας, αφού στη Γουινέα ήδη εκμεταλλεύονται σημαντικά κοιτάσματα βωξίτη η αμερικανική CBG και η ρωσική RUSAL.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Νέα περίπτωση μόλυνσης παιδιών από μόλυβδο εντοπίστηκε στην πόλη Τζιγουάν της επαρχίας Χενάν στην Κεντρική Κίνα με 1.000 παιδιά να έχουν αφύσικα υψηλά επίπεδα της ουσίας αυτής στο αίμα τους, μετέδωσε χτες το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων «Νέα Κίνα». Ολα τα παιδιά που ζούσαν σε περίμετρο ενός χιλιομέτρου γύρω από τρία σημαντικά χυτήρια της περιοχής απομακρύνθηκαν πρόσφατα από την περιοχή.

ΧΑΓΗ.-- Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για την πρώην Γιουγκοσλαβία ανακοίνωσε χτες ότι τυχόν συμφωνία περί ασυλίας ανάμεσα στον πρώην πολιτικό ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας, Ράντοβαν Κάρατζιτς και τον Αμερικανό τότε διαπραγματευτή Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ «δεν το δεσμεύει».

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- «Υποσχέθηκε» ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν ότι θα επιστρέψει πάνω από 12.000 στερλίνες που του είχαν καταβληθεί από το Κοινοβούλιο ως «βουλευτικά έξοδα» (για συντήρηση σπιτιών του) και προέτρεψε και τους βουλευτές να συμμορφωθούν με το πόρισμα του οικονομικού ελέγχου. Επίσης, ο ηγέτης των Συντηρητικών Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι θα αποκλειστούν από τις επόμενες εκλογές του κόμματος όσοι από τους βουλευτές δεν επιστρέψουν τα επιπλέον ποσά που έλαβαν ως βουλευτικές δαπάνες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ