Σάββατο 23 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΡΑΚΑΣ.-- Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, ανακοίνωσε την εθνικοποίηση αρκετών επιχειρήσεων παραγωγής σιδήρου στο δυτικό μέρος της χώρας, προκειμένου να προχωρήσει στη σύσταση μιας μεγάλης δημόσιας κοινοπραξίας. Η απόφαση ανακοινώνεται 15 μέρες μετά την ψήφιση νόμου που εκχωρεί στο κράτος τον έλεγχο των δραστηριοτήτων που αφορούν τον τομέα των υδρογονανθράκων. Επίσης ανακοίνωσε ότι επιτεύχθηκε η οριστική συμφωνία για την εθνικοποίηση της «Banco de Venezuela», που είναι η θυγατρική της ισπανικής γνωστής τράπεζας «Banco Santander».

ΑΓΚΥΡΑ.-- Στα 300 εκατ. δολάρια θα ανέλθουν, τη διετία 2009-2010, οι επενδύσεις του βραζιλιάνικου κολοσσού πετρελαίου και φυσικού αερίου «Petrobras» στα τουρκικά χωρικά ύδατα στον Εύξεινο Πόντο. Η συμφωνία αποτελεί μέρος των συμφωνιών που υπογράφτηκαν μεταξύ της Βραζιλίας και της Τουρκίας.

ΧΑΓΗ.-- Ο πρώην ηγέτης των Σερβοβόσνιων, Ράντοβαν Κάρατζιτς, ζήτησε από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριου του ΟΗΕ για την πρώην Γιουγκοσλαβία να δοθούν έγγραφα που σχετίζονται με τις καταγγελίες του περί μυστικής συμφωνίας με τον τότε απεσταλμένο των ΗΠΑ στα Βαλκάνια, Ρίτσαρτ Χόλμπρουκ, για δικαστική «ασυλία» σε περίπτωση «εξαφάνισης» του πρώην ηγέτη από τον πολιτικό και δημόσιο βίο της χώρας.

ΠΙΟΝΓΚΓΙΑΝΓΚ.-- Η ΛΔ Κορέας προειδοποίησε τα ξένα πλοία να μείνουν μακριά από παράκτια περιοχή που βρίσκεται κοντά σε βάση εκτόξευσης πυραύλων. Η Ιαπωνία ερμήνευσε την εξέλιξη σαν ένδειξη για προετοιμασία πυραυλικής δοκιμής μικρού βεληνεκούς.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Σάλο προκαλεί στη Σερβία η δημοσιοποίηση βίντεο που δείχνει έναν τοξικομανή που νοσηλεύεται σε κέντρο απεξάρτησης υπό την αιγίδα της σερβικής ορθόδοξης εκκλησίας να δέρνεται βίαια με φτυάρι...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Το Ομοσπονδιακό Εφετείο των ΗΠΑ απέρριψε την έφεση που είχαν κάνει οι καπνοβιομηχανίες και έκρινε ότι παραπλανούσαν εν γνώσει τους επί δεκαετίες το κοινό για τις βλαβερές συνέπειες του καπνού. Η υπόθεση αυτή πιθανότατα θα παραπεμφθεί τώρα στο Ανώτατο Δικαστήριο.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Ορκίστηκε χθες η νέα ινδική κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Μανμόχαν Σινγκχ, μετά την επανεκλογή του και την ενίχυση της Συμμαχίας του Κονγκρέσου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ