Τρίτη 24 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- «Οι αξιωματούχοι της Σερβίας δε ζητούν ποτέ άδεια για να εισέλθουν στο Κόσσοβο, επειδή με βάση το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αποτελεί τμήμα της Σερβίας» δήλωσε χτες ο γενικός γραμματέας του σερβικού υπουργείου για θέματα Κοσσόβου, Ολιβερ Ιβάνοβιτς, σχολιάζοντας δηλώσεις Κοσσοβάρων Αλβανών πολιτικών ότι Σέρβοι αξιωματούχοι θα πρέπει να ζητούν άδεια από την... Πρίστινα για να μεταβούν στο Κοσσυφοπέδιο...

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Η οικονομική εφημερίδα «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», προτείνει στους εργαζόμενους να εργάζονται λιγότερες ημέρες, πέραν της μείωσης του αριθμού των υπαλλήλων που ήδη έχει αποφασίσει και αναγγείλει. Επίσης, η εφημερίδα «Γκάρντιαν», στην ιστοσελίδα της αναφέρει ότι θα προτείνει και στους δικούς της συντάκτες αυτό το μέτρο της μειωμένης βδομάδας, μεταξύ άλλων μέτρων, όπως και την πιθανότητα να παίρνουν επιπλέον άδειες με μείωση του μισθού τους.

ΚΙΤΟ.-- Το στέλεχος του διπλωματικού σώματος των ΗΠΑ που απελάθηκε στην πραγματικότητα είναι ο σταθμάρχης της CIA, δήλωσε ο Πρόεδρος Ραφαέλ Κορέα, αναφερόμενος στον Μαρκ Σάλιβαν, ο οποίος κατείχε τη θέση του πρώτου γραμματέα της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Κίτο, όταν έλαβε ειδοποίηση την 18η Φεβρουαρίου ότι είχε 48 ώρες να εγκαταλείψει το Εκουαδόρ. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε την κίνηση «αδικαιολόγητη». Στις αρχές του μήνα το Εκουαδόρ είχε απελάσει και τον Αρμάντο Αστόργα, εμπορικό ακόλουθο της αμερικανικής πρεσβείας.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ο Μπίνιαμ Μοχάμεντ, Βρετανός υπήκοος αιθιοπικής καταγωγής που αφέθηκε ελεύθερος από το στρατόπεδο Γκουαντάναμο όπου κρατούνταν από το 2004, έφθασε χτες στη Βρετανία ανακοινώθηκε από τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ. Ο Μοχάμεντ έχει κατηγορήσει την αμερικανική κυβέρνηση ότι ήταν πίσω από τα βασανιστήρια στα οποία υποβλήθηκε όχι μόνο στο Γκουαντάναμο αλλά και στις μυστικές φυλακές όπου κρατούνταν.

ΠΟΥΑΝΤ Α ΠΙΤΡ.-- Δεκάδες χιλιάδες πολίτες παρευρέθηκαν στην κηδεία του συνδικαλιστή που έπεσε νεκρός, την περασμένη βδομάδα, στη Γουαδελούπη από πυρά αγνώστων, μέσα στην κλιμακούμενη ένταση τής, εδώ και ένα μήνα, γενικής απεργίας. Στην κηδεία παρευρέθηκε και η πρώην προεδρική υποψήφια των Σοσιαλιστών Σεγκολέν Ρουαγιάλ, δράττοντας την ευκαιρία για επίθεση στην κυβέρνηση Σαρκοζί - Φιγιόν. Από την άλλη, οι συνδικαλιστές δήλωναν ότι η κινητοποίηση συνεχίζεται μέχρις ότου οι διαπραγματεύσεις με τους εργοδότες υπό κυβερνητική αιγίδα ν' αποφέρουν καρπούς.

ΒΑΓΔΑΤΗ.- Νέα επιχείρηση κατά ισλαμιστών μαχητών στο βορρά πέριξ της Μοσούλης εξαπέλυσαν ιρακινές και αμερικανικές δυνάμεις. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει 84 συλλήψεις. Ταυτόχρονα, ο αμερικανικός στρατός πραγματοποιεί «δοκιμές», για το πώς θα απομακρύνει, όταν έρθει η στιγμή, από τη χώρα τις τεράστιες ποσότητες πυρομαχικών και οπλισμού που έχει αποθηκεύσει.

ΚΑΜΠΕΡΑ.- Νέο αντισυλληπτικό φάρμακο σε μορφή σπρέι, το οποίο χρησιμοποιείται στον καρπό του χειριού διαπερνώντας το δέρμα, παρασκεύασαν Αυστραλοί ερευνητές. Το φάρμακο υποβάλλεται σε κλινικές δοκιμές και (αντίθετα από τα αντισυλληπτικά χάπια) δε φαίνεται να έχει παρενέργειες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ