Τρίτη 4 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Με τη συμμετοχή περίπου 6.200 αντιπροσώπων (σύμφωνα με τους διοργανωτές) και τις «ηχηρές» απουσίες πρώην υπουργών πραγματοποιήθηκε χτες το πρώτο εθνικό συνέδριο του νέου κόμματος που συγκροτείται από την αποχώρηση πρώην ηγετικών στελεχών του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC). Προσωρινά ως όνομα του κόμματος αναφέρθηκε το «Νοτιοαφρικανικό Δημοκρατικό Κογκρέσο».

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Τα πτώματα 60 οικονομικών μεταναστών από τη Σομαλία και την Αιθιοπία βρέθηκαν το Σαββατοκύριακο σε ακτή της Υεμένης, αφού δουλέμποροι ανάγκασαν πολλούς από αυτούς να πηδήξουν στη θάλασσα.

ΚΟΝΑΚΡΙ.-- Μαζική διαδήλωση στην πρωτεύουσα της δυτικοαφρικανικής Γουινέας, Κόνακρι, πραγματοποίησαν χτες χιλιάδες διαδηλωτές που διαμαρτυρήθηκαν ζητώντας μείωση στην τιμή των καυσίμων κατά τουλάχιστον 50% αντί 21% που δόθηκε το Σαββατοκύριακο... Η αστυνομία προσπάθησε να διαλύσει το πλήθος με τη ρίψη δακρυγόνων.

ΣΕΟΥΛ.-- Επενδύσεις 60 εκατ. δολαρίων στη Νότια Κορέα για την επόμενη τριετία ανακοίνωσαν χτες μεγαλοστελέχη του ομίλου λογισμικών για υπολογιστές «Μάικροσοφτ» μετά τη συνάντησή τους με τον Νοτιοκορεάτη Πρόεδρο, Λι Μιουνγκ-μπακ.

ΛΟΥΖΑΚΑ.-- Με την υπόσχεση να διατηρήσει τις πόρτες ανοιχτές στις ξένες επενδύσεις, ο Ρουπία Μπάντα ορκίστηκε νέος Πρόεδρος της Ζάμπιας, αφού κατήγαγε οριακή νίκη έναντι του αντιπάλου του (και ηγέτη της αντιπολίτευσης) Μάικλ Σάτα, στις προεδρικές εκλογές της περασμένης Πέμπτης. Ο Σάτα αρνήθηκε να αναγνωρίσει το εκλογικό αποτέλεσμα απαιτώντας επανακαταμέτρηση ψήφων. Η εκλογική επιτροπή είχε ανακοινώσει ότι ο Μπάντα νίκησε με το 40% των ψήφων έναντι 38% του Μάικλ Σάτα.

ΝΤΙΓΙΑΡΜΠΑΚΙΡ.-- Με διαδηλώσεις υποδέχτηκαν το Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην περιοδεία του, οι Κούρδοι που ζουν στη νοτιοανατολική Τουρκία, παρά την απαγόρευση της διαδήλωσης. Η αστυνομία επενέβη προκειμένου να διαλύσει τις κινητοποιήσεις, με αποτέλεσμα να σημειωθούν σοβαρά επεισόδια. Το Σάββατο δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν σε έκρηξη στα γραφεία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην πόλη Χακάρι, μία μέρα πριν την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού.

ΙΣΤΑΝΜΠΟΥΛ.-- Εκρηξη σημειώθηκε χτες στο κέντρο της Ιστανμπούλ, χωρίς θύματα, μόνο με υλικές ζημιές, όταν δύο κουκουλοφόροι πέταξαν εκρηκτικό μηχανισμό στην είσοδο μικρού δρόμου στην πολυσύχναστη συνοικία Μπέγιογλου, προκαλώντας ζημιές στα κτίρια,, ενώ στην ίδια συνοικία, άγνωστοι πυρπόλησαν τρία αυτοκίνητα και διέφυγαν.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Με μαζικές διαδηλώσεις και εκδηλώσεις, η ιρανική ηγεσία τίμησε την 29η επέτειο από την κατάληψη της αμερικανικής πρεσβείας, όπου επί 444 ημέρες κρατήθηκαν όμηροι 52 Αμερικανοί. Το συγκεκριμένο επεισόδιο προκάλεσε σοβαρές ρωγμές στο κύρος του τότε Αμερικανού Προέδρου Κάρτερ και αποτέλεσε την αφορμή της επίσημης διακοπής διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ