Τετάρτη 23 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ

ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΗΜΕΡΑΣ

ΧΙΛΙΑΔΕΣ Αμερικανοί στρατιώτες εισέβαλαν χτες στη Μοσούλη με αφορμή συμπλοκές μεταξύ Κούρδων, Αράβων και Τουρκομάνων και πυροβολώντας στο ψαχνό σκότωσαν επτά πολίτες, μεταξύ των οποίων ένα μικρό κοριτσάκι.

O ΚΑΤΟΧΙΚΟΣ επίτροπος Τζ. Γκάρνερ επισκέφτηκε χτες τους παλιούς του φίλους στο Βόρειο Ιράκ (από την προηγούμενη εισβολή το 1991, όταν ήταν στρατιωτικός εν ενεργεία). Είχε συναντήσεις με τους Κούρδους ηγέτες Μπαρζανί και Ταλαμπανί.

ΣΤΗ ΣΟΥΛΕΪΜΑΝΙΓΙΑ ο στρατηγός Γκάρνερ μίλησε σε συγκέντρωση σπουδαστών του τοπικού Πανεπιστημίου όπου ανάμεσα στις πολλές δημαγωγίες που ξεστόμισε είπε: «Αυτό που κάνατε εδώ τα τελευταία δώδεκα χρόνια αποτελεί μια εξαιρετική αρχή αυτονομίας. Αυτό που κατορθώσατε μπορεί να αποτελέσει υπόδειγμα για το υπόλοιπο Ιράκ». Τι ακριβώς εννοούσε, αν εννοούσε τίποτα, θα φανεί από τις εξελίξεις.

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ το παζάρι για τη μεταπολεμική λεία. Οι ΗΠΑ διεκδικούν την άρση των κυρώσεων από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου, να επισπεύσουν τις διαδικασίες εκμετάλλευσης του πετρελαίου. Η Ρωσία και η Γαλλία αντιδρούν στην εσπευσμένη διαδικασία γιατί ολοφάνερα χρειάζονται χρόνο για να διαπραγματευτούν τη μελλοντική τους θέση. Η Κίνα τάσσεται υπέρ της άρσης των κυρώσεων προκειμένου να επιταχυνθεί η ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό του Ιράκ Χανς Μπλιξ, κατήγγειλε σε συνέντευξή του, τμήμα της οποίας μεταδόθηκε από το ραδιοφωνικό δίκτυο του BBC, την πλαστογράφηση εγγράφων για τη δικαιολόγηση του πολέμου εναντίον του Ιράκ. «Ηταν ανησυχητικό να διαπιστώνει κανείς ότι ένα τόσο μεγάλο τμήμα αποδεικτικών στοιχείων επί των οποίων στηρίχτηκαν οι πρωτεύουσες (Ουάσιγκτον και Λονδίνο) για να οικοδομήσουν το φάκελο (των κατηγοριών εναντίον του Ιράκ) ήταν τόσο σαθρό».

ΕΠΙΣΗΣ ο Χ. Μπλιξ είπε, πως «ακούσαμε να γίνεται λόγος για ένα συμβόλαιο ανάμεσα στο Ιράκ και το Νίγηρα για την εισαγωγή 500 τόνων... ουρανίου. Λοιπόν, όταν η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) εξασφάλισε το συμβόλαιο, δεν ήταν δύσκολο να ανακαλύψει ότι επρόκειτο για ένα πλαστό έγγραφο, ότι ήταν απλώς πλαστογραφημένο» είπε ο Χανς Μπλιξ.

ΣΥΜΦΩΝΑ με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να εξασφαλίσουν στο Πεντάγωνο πρόσβαση σε στρατιωτικές βάσεις στην περιοχή. Επικαλούμενη Αμερικανούς στρατιωτικούς, η εφημερίδα έγραψε ότι το Πεντάγωνο επιδιώκει να διατηρήσει τέσσερις βάσεις στο Ιράκ: Μία στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης, η άλλη στο Ταλίλ, κοντά στη Νασιρίγια, στο Νότιο Ιράκ, μία σε ένα διάδρομο προσγείωσης που υπάρχει σε ερημική περιοχή στο Δυτικό Ιράκ, απ' όπου περνά ένας αγωγός πετρελαίου που καταλήγει στην Ιορδανία και μία στο αεροδρόμιο Μπασούρ, στον κουρδικό βορρά. Η αμερικάνικη εφημερίδα έσπευσε απ' ό,τι φαίνεται να προετοιμάσει την κοινή γνώμη για μακρόχρονη στρατιωτική παρουσία.

ΦΥΣΙΚΑ όπως αναμενόταν έσπευσε να διαψεύσει ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ το σχετικό δημοσίευμα: «Ουδέποτε, απ' όσο θυμάμαι, έχω ακούσει να συζητείται σε οποιαδήποτε σύσκεψη το θέμα μιας μόνιμης βάσης στο Ιράκ» λες και δε διαψεύδεται ο ίδιος με τον τρόπο που οργανώνεται ήδη η κατοχική δύναμη.

ΘΥΜΟΣΑΣΤΕ τους Ιρακινούς που εκπαίδευσαν οι Αμερικανοί στην Ουγγαρία; Συνελήφθησαν λεηλατούντες. 'Η ήταν σε αποστολή και το παράκαναν ή αφομοίωσαν πλήρως την αληθινή ουσία της εκπαίδευσής τους...

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤΙΣ ΣΕΛΙΔΕΣ 14-15



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ