Σάββατο 17 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εικαστικά
Ελληνική χαρακτική

«Ζευγάρι» έργο του Τάσσου
«Ζευγάρι» έργο του Τάσσου
Η Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας εγκαινίασε χτες στο «Λαογραφικό Μουσείο Λάμπρου και Ναυσικάς Σακελλαρίου» έκθεση έργων από την Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας Χρήστου και Σοφίας Μοσχανδρέου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου. Η ενότητα «Ελληνική Χαρακτική 19ου και 20ού αιώνα» που εκτίθεται αποτελεί αντιπροσωπευτική, σχεδόν πλήρη παρουσίαση της χαρακτικής τέχνης στην Ελλάδα από τον 19ο αιώνα έως τις μέρες μας. Περιλαμβάνει έργα σημαντικότατων δημιουργών, που συνέβαλαν στη μορφοποίηση της ιστορικής διαδρομής της ελληνικής χαρακτικής.

Η χαρακτική, τέχνη ιδιαίτερη που εμφανίζεται στην Ευρώπη στα μέσα του 15ου αιώνα και περικλείει όλες τις τεχνικές και τις μεθόδους με τις οποίες ο χαράκτης μεταφέρει ένα έργο πάνω σε μια πλάκα ξύλου, χαλκού, πέτρας ή άλλου υλικού, κι από εκεί στη συνέχεια το τυπώνει συνήθως σε χαρτί.

Στην Ελλάδα η χαρακτική εμφανίζεται λίγο αργότερα. Τον 18ο αιώνα και ήδη στον 19ο αιώνα είναι ευρύτατα γνωστή, κυρίως μέσω θρησκευτικών καθώς και ορισμένων κοσμικών εντύπων. Σταδιακά η χαρακτική αυτονομείται και πλουτίζεται σε τεχνικές, μεθόδους, εκφραστικά μέσα και αποδόσεις. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 24/3 και μπορούν να την επισκεφτούν και σχολικές ομάδες, μετά από συνεννόηση (τηλ. 0441 - 25301).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ