Παρασκευή 10 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ

1519 Ο Ισπανός κονκισταδόρ Φερνάντο Κορτέζ αποπλέει από την Κούβα με κατεύθυνση το τότε άγνωστο Μεξικό, με τον πανάρχαιο πολιτισμό των Αζτέκων, που έμελλε να καταστρέψει.

1898 Γεννιέται ο Μπέρτολτ Μπρεχτ.

1910 Αρχίζει η απεργία των καπνεργατών του Βόλου. Η απεργία, μια από τις μεγαλύτερες του κλάδου, διήρκεσε 20 μέρες και έληξε με τη νίκη των απεργών που πέτυχαν σημαντικές αυξήσεις.

1930 Συνέρχεται στον Πειραιά η Πρώτη Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Ενωτικής Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας. Η Συνδιάσκεψη απευθύνει πρόσκληση στους εργαζόμενους για την προετοιμασία γενικής πολιτικής απεργίας.

1972 Στο σκοτάδι και το ψύχος βυθίζονται πολλές περιοχές της Βρετανίας, λόγω των διακοπών ρεύματος που προκαλεί η συνεχιζόμενη απεργία των ανθρακωρύχων.

1983 Ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ (και κατοπινός πρωθυπουργός) Αριέλ Σαρόν εξωθείται σε παραίτηση από την κλυδωνιζόμενη, μετά τη σφαγή των παλαιστινιακών στρατοπέδων Σάμπρα και Σατίλα, κυβέρνηση του Μεναχέμ Μπέγκιν. Αμεση αιτία της παραίτησης - αποπομπής του η ολοκλήρωση έκθεσης Ισραηλινών εμπειρογνωμόνων που τον καθιστά υπεύθυνο για την αιματοχυσία.

2005 Πεθαίνει σε ηλικία 90 ετών ο κορυφαίος Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας Αρθουρ Μίλερ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ