Σάββατο 3 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Μια ζωή καθυστερημένοι είμαστε

«Στη Γερμανία η κυβέρνηση συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών - Σοσιαλδημοκρατών ετοιμάζεται να επιβάλει την αύξηση του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια. Η κριτική δε που ασκείται στην Ανγκέλα Μέρκελ από το γερμανικό Τύπο είναι ότι δεν τολμά να λάβει αποφάσεις με πολιτικό κόστος, τις οποίες έχει ανάγκη η γερμανική οικονομία. Είναι προφανές ότι στη χώρα μας έχει κυριαρχήσει μια νοοτροπία που δεν έχει σχέση με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Πολλοί παραμένουν προσκολλημένοι στη λογική περασμένων εποχών, θεωρώντας ότι μπορούν να εμποδίσουν, ακόμη και στοιχειώδεις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, χωρίς τις οποίες η ελληνική οικονομία είναι πρακτικά αδύνατο να επιβιώσει» (από το κύριο άρθρο στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

Φουκαριάρα «δημοκρατική Ευρώπη»

«Η επιμονή της διοίκησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αυξήσει τα επιτόκια παρά τη δηλωμένη επίμονη αντίρρηση όλων των κυβερνήσεων των κρατών - μελών της Ενωσης αναδεικνύει τη θεσμική ιδιορρυθμία (ή ανωμαλία) που έχει καθιερωθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η πλήρης αυτονομία της τράπεζας να καθορίζει τα επιτόκια χωρίς να ρωτά (και μάλιστα σε αντίθεση) τις εκλεγμένες κυβερνήσεις υπονομεύει τη δημοκρατική πολιτική εξουσία, παραλύει τους οικονομικούς σχεδιασμούς, αποδυναμώνει την Ευρώπη έναντι των άλλων μεγάλων οικονομικών δυνάμεων του πλανήτη. (...) φτιάχτηκε αυτό το σύστημα για να προστατέψει τις μονεταριστικές πολιτικές από τους πολιτικούς ελιγμούς και έχει γίνει αυτοπαγίδευση της Ευρωπαϊκής Ενωσης (...) Πάντως πρέπει να αναζητηθεί πολιτικό κέντρο που με δημοκρατική εξουσιοδότηση θα παίρνει τις αποφάσεις. Μας γυρίζει πολύ - πολύ πίσω η σημερινή κατάσταση. Ισως τώρα να νιώσουν "κοψοχέρηδες" εκείνοι που υπέγραφαν το σύμφωνο της αυτόνομης τράπεζας» (από το κύριο άρθρο στην ΑΥΓΗ).

Νιώθουν μοναξιά στη στρούγκα

«Γίνεται το εξής μέσα στην αριστερά (...) λόγω της πολιτικής του ΚΚΕ, δεν υπάρχει συνεργασία και η δυναμική που θα μπορούσε να είχε η αριστερά (...) για να δικαιολογηθεί η έλλειψη συνεργασίας ανακαλύπτονται διαφορές» (ο Αλ. Αλαβάνος στη Βουλή).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ