Πέμπτη 1 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Ο λαός πρωταγωνιστής

«Ο,τι προτείνουμε εμείς (...) ανταποκρίνεται στα συμφέροντα του λαού, δεν είναι κάτι που θα το κάνουμε εμείς μόνοι μας (...) θεωρούμε ότι ο λαός πρέπει να γίνει ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων. Οποιοι άλλοι λένε ότι μπορεί να λυθούν τα πράγματα με μια κίνηση απ' τα πάνω, με συμφωνίες ανάμεσα στα κόμματα κορυφών, με μια απλή εκλογική διαδικασία ή με κάποιες κινήσεις έξυπνες ή με την εφεύρεση μιας καινούριας λύσης στα προβλήματα, λένε συνειδητά ψέματα.

Για την εργατική λαϊκή εξουσία

(...) Πρέπει να δημιουργηθεί μια πανίσχυρη λαϊκή συμμαχία με κοινωνική ταυτότητα. Οχι γενικά λαός, όχι γενικά καταπιεσμένοι, όχι γενικά ταλαιπωρημένοι. Μια συμμαχία, η οποία απαρτίζεται απ' την αγωνιζόμενη εργατική τάξη και τις μορφές οργάνωσης που έχουν ταξικό προσανατολισμό, απ' τις οργανώσεις και τους αγωνιζόμενους φτωχούς αγρότες. Απ' τους φτωχούς αυτοαπασχολούμενους (...) Αυτή η λαϊκή συμμαχία πρέπει να παλεύει για να ανακουφίζει όσο γίνεται το λαό, για να παρεμποδίζει να περνάνε μέτρα, αλλά ο δρόμος της πρέπει να είναι σαφής: Ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, της δικτατορίας των μονοπωλίων. Αποδέσμευση απ' την ΕΕ, μονομερής διαγραφή του χρέους, κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, του πλούτου που υπάρχει σ' αυτή τη χώρα απ' τη φύση της, που έχει διαμορφωθεί όλα τα χρόνια απ' τη δουλειά των εργαζομένων. Εργατική λαϊκή εξουσία.

Κρίσιμο πού θα γείρει η πλάστιγγα

(...) Η κρίση δεν έχει σχέση ούτε με ανέντιμους πολιτικούς, ούτε με ανίκανους πολιτικούς, ούτε με ψεύτες, ούτε με κλέφτες, ούτε με τίποτα. Είναι η κρίση του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης (...) Η μόνη αλλαγή σήμερα στην Ελλάδα που μπορεί να ανοίξει μια πόρτα, ένα παράθυρο, είναι τα δύο κόμματα να χάσουν, όσο μπορούν να χάσουν περισσότερο. Ο λαός να έχει ανοιχτά τα μάτια για κάθε μεταμφίεση του πολιτικού συστήματος, είτε είναι κεντροσυριζέικο, είτε κεντροκουβελέικο, είτε κεντροαριστερό, είτε νεοδημοκρατικό κεντρώο (...) Η πλάστιγγα ή θα γείρει με την πλευρά των μονοπωλίων και της ΕΕ ή θα γείρει με την πλευρά της λαϊκής εργατικής εξουσίας και το ΚΚΕ. Μέση λύση δεν υπάρχει. Τέλειωσε η περίοδος το λίγο έτσι, το λίγο αλλιώς. Αυτή είναι η θέση μας, αυτή είναι η απόφασή μας».

(Από την προχτεσινή ομιλία της Αλ. Παπαρήγα στη Θεσσαλονίκη / ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ