Πέμπτη 24 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Οσο χάνεις, τόσο κερδίζουν

«Κροίσοι μέσα από την κρίση βγήκαν πέρυσι οι πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου με τον αριθμό αλλά και την περιουσία τους να καταγράφουν αλματώδη άνοδο, παρότι ο πλανήτης βυθιζόταν στη μεγαλύτερη οικονομική ύφεση των τελευταίων δεκαετιών (...) η συνολική τους περιουσία "αβγάτισε" κατά 19% και έφτασε τα 39 τρισεκατομμύρια δολάρια (...) σε μια χρονιά που το παγκόσμιο ΑΕΠ υποχώρησε κατά 2% ενώ στην Ευρώπη μειώθηκε πάνω από 4% (...) τα 13,85 τρισ. δολάρια ανήκουν σε μόλις 90.000 παγκοσμίως που δεν ξεπερνούν το 0,9% του συνολικού αριθμού όσων χαρακτηρίζονται πλούσιοι» (το θέμα στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Γνωστός ο ένοχος και η αιτία

«Είναι πρωτοφανές ότι μεγάλος αριθμός Ελλήνων πιστεύει πως δεν θα κατορθώσει να ανταπεξέλθει σε απρόβλεπτη δαπάνη 1.000 ευρώ που μπορεί να παρουσιασθεί τον επόμενο χρόνο, ότι ίσως αναγκαστεί να αλλάξει σπίτι γιατί δεν θα μπορεί να πληρώνει τη δόση ή το ενοίκιο και δεν είναι καθόλου βέβαιος ότι το επόμενο δωδεκάμηνο θα διατηρήσει τη σημερινή του εργασία. Και η υπόλοιπη Ευρώπη μη νομίζετε ότι τα βλέπει ρόδινα... Κάθε άλλο. Ενα σεβαστό ποσοστό Ευρωπαίων δυσκολεύεται να τα φέρει βόλτα με τα έξοδά του. Κι όμως η κοινή απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών είναι η σκληρή λιτότητα. Με άλλα λόγια περισσότερη φτώχεια» (από το κύριο άρθρο στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

Εσωτερικές ανησυχίες...

«Οι δικαστές βρίσκονται οι ίδιοι σήμερα σε αναβρασμό, καθώς βλέπουν το κράτος να τους μειώνει δραστικά τις αποδοχές τους χωρίς ταυτοχρόνως να κάνει τίποτα ουσιαστικό για να λύσει τα χρόνια προβλήματα υποδομής στην απονομή δικαιοσύνης. Είναι, λοιπόν, λογικό και ανθρώπινο ένα μέρος του σημαντικού αυτού κλάδου να θελήσει κάποια στιγμή να πάρει την "εκδίκησή" του. Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Με αποφάσεις που θα κρίνουν, σε πρώτο τουλάχιστον βαθμό, αντισυνταγματικές ρυθμίσεις που απορρέουν από το Μνημόνιο ή και συγκεκριμένες ενέργειες επιχειρήσεων με βάση το νέο εργασιακό πλαίσιο» (ο Α. Παπαχελάς στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Ενωμένοι σαν τάξη ενάντια σε τάξη

«Σε μετωπική με το ΠΑΜΕ οι ακτοπλοϊκές εταιρίες (...) τις κινητοποιήσεις καταδικάζουν σε ανακοινώσεις τους τόσο ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας όσο και η Ενωση Επιχειρήσεων Ναυτιλίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ οι δύο αυτές ενώσεις βρίσκονται σε μόνιμη αντιπαλότητα, για τη σημερινή απεργία έχουν υιοθετήσει κοινή στάση» (το θέμα στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ