Παρασκευή 16 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Ιδανικό ξεκίνημα

«Η νέα κυβέρνηση Παπανδρέου (...) από τις πρώτες ημέρες ανάληψης των καθηκόντων της είναι υπερκινητική, παράγει διαρκώς θετικές εντυπώσεις και αυξάνει τις προσδοκίες του πλήθους των πολιτών. Κοινή είναι η πεποίθηση ότι κάνει ιδανικό ξεκίνημα» (από το κύριο άρθρο στο ΒΗΜΑ).

Δεν ισχύει η προεκλογική δέσμευση

«Απρόβλεπτες διαστάσεις παίρνει για την κυβέρνηση η απεργία στο λιμάνι. Τη φέρνει αντιμέτωπη (...) με μια προεκλογική της δέσμευση. Πρόκειται για την επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης μεταξύ του Δημοσίου και της κινεζικής εταιρείας που άρχισε να εφαρμόζεται από την 1η Οκτωβρίου και την οποία τώρα στην κυβέρνηση διαπιστώνουν ότι δεν μπορούν να την ακυρώσουν» (το θέμα στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Μήνυμα στο κεφάλαιο

«Το Μέγαρο Μαξίμου θέτει πλέον ως προτεραιότητα "το λιμάνι να ανοίξει", θέση που παραπέμπει στην κίνηση νομικών διαδικασιών προκειμένου να κηρυχθεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική, εάν συνεχιστεί και μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, την Κυριακή το βράδυ. Επίσης, από κορυφαία κυβερνητικά στελέχη τονίζεται πως "θέλουμε την COSCO στην Ελλάδα"» (στη πρώτη σελίδα στη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Λερωμένη φωλιά

«Στις 30 Μάρτη του 2009 δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο νόμος 3755 που ψηφίστηκε από τη Βουλή στις 19 Φλεβάρη, με τίτλο: "Κύρωση της Σύμβασης Παραχώρησης των λιμενικών εγκαταστάσεων των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων της Ανώνυμης Εταιρείας Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς και ρύθμιση συναφών θεμάτων". Ο νόμος αυτός πέρασε με τις ψήφους μόνο της ΝΔ. Ωστόσο, η πατρότητα της σύμβασης ανήκει στο ΠΑΣΟΚ. Με το νόμο αυτό δόθηκε νομική ισχύ στη Σύμβαση Παραχώρησης που έχει υπογράψει το Ελληνικό Δημόσιο με τον ΟΛΠ (13 Φλεβάρη 2002, με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας τον Γ. Ανωμερίτη), ώστε ανά πάσα στιγμή ο Οργανισμός να είναι σε θέση να παραχωρεί τμήματα των λιμανιών. Πρόκειται για κείμενο άθλιο που προβλέπει ακριβώς την παραχώρηση των πάντων. Η διαφορά της σύμβασης που ενέκριναν οι βουλευτές της ΝΔ με αυτό που είχε υπογράψει ο Ανωμερίτης, είναι ότι από τα 40 έτη, η διάρκεια της σύμβασης παραχώρησης ορίζεται με το νόμο κοντά στα 50 έτη με κάποιες παρατάσεις» (το ρεπορτάζ στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ