Πέμπτη 6 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Σημαντική εξέλιξη, αλλά...

«Ιάπωνες επιστήμονες δημιούργησαν δόντια από βλαστικά κύτταρα (...) τα δόντια που δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο είχαν φυσιολογική μορφή, ήταν ευαίσθητα στον πόνο και ικανά για μάσηση (...) τα κύτταρα αυτά καλλιεργήθηκαν στο εργαστήριο επί πέντε ημέρες μέχρις ότου σχηματίστηκε ένας μικροσκοπικός οδοντικός "βλαστός" που μεταμοσχεύτηκε στη συνέχεια βαθιά μέσα στη σιαγόνα ενός ποντικού, από τον οποίο οι ειδικοί είχαν προηγουμένως αφαιρέσει ένα δόντι. Πέντε εβδομάδες αργότερα η άκρη του δοντιού "έσκασε μύτη" μέσα από το ούλο. Τελικώς, επτά εβδομάδες μετά την εμφύτευση, εμφανίστηκε ένα πλήρως αναπτυγμένο δόντι, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες στην επιθεώρηση "Ρroceedings of the Νational Αcademy of Sciences" (...) ο δρόμος ως τη δημιουργία δοντιών "ανταλλακτικών" σε ανθρώπους είναι μακρύς - οι ιάπωνες ερευνητές πιστεύουν ότι θα παρέλθουν 15 χρόνια προτού η τεχνική έχει ευρεία εφαρμογή στον άνθρωπο - και οι προκλήσεις για τους επιστήμονες μεγάλες» (το θέμα στο ΒΗΜΑ).

Οι εταιρείες καύσης απορριμμάτων διατάσσουν

«Η μέθοδος της υγειονομικής ταφής αποτελεί τον τελευταίο στην ιεραρχία διαχείρισης αποβλήτων τρόπο διάθεσης και φαίνεται ότι δεν τυγχάνει κοινωνικής αποδοχής. Ειδικότερα, στην περίπτωση της Αττικής, η υγειονομική ταφή δεν μπορεί να αντιμετωπίσει κατά τρόπο αποτελεσματικό, μακροπρόθεσμο και βιώσιμο τις ανάγκες διαχείρισης αποβλήτων. Είναι συνεπώς αναγκαία η προώθηση νέων τεχνολογιών διαχείρισης αποβλήτων, όπως η θερμική επεξεργασία με υψηλή ενεργειακή απόδοση» (η Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ / ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Σκοτάδι μαύρο

«Κρεμάστηκε μέσα στα κρατητήρια για να μην απελαθεί! Αυτό ήταν σύμφωνα με τους αστυνομικούς, η αιτία που ώθησε μια νεαρή γυναίκα να θέσει τέρμα στη ζωή της χθες μέσα στα κρατητήρια του Αστυνομικού Τμήματος Χερσονησου» (η ειδηση στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ