Πέμπτη 9 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Διαβάστε σήμερα στο 4σέλιδο «Εργαζόμενοι & Κοινωνική Συμμαχία»
  • Πολλαπλασιάζονται οι συνδικαλιστικές οργανώσεις στη μεγάλη Πανελλαδική Σύσκεψη του ΠΑΜΕ
  • Μάχη για την υπογραφή ΣΣΕ: Τα συνδικάτα κλιμακώνουν με απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις
  • Για μια ακόμα φορά, θύματα της κακοκαιρίας και της πολιτικής «κόστους - οφέλους» οι βιοπαλαιστές αγρότες
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Πληθαίνουν οι συμμετοχές σωματείων στο κορυφαίο γεγονός για το εργατικό κίνημα

Στις 18 και 19 Ιούνη, στο κλειστό γήπεδο «Αριστείδης Παπαμιχαήλ» της Δραπετσώνας

Εκατοντάδες είναι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που ήδη έχουν αποφασίσει τη συμμετοχή τους στην Πανελλαδική Σύσκεψη του ΠΑΜΕ, στις 18 και 19 Ιούνη στη Δραπετσώνα.

Πιο συγκεκριμένα, μέχρι στιγμής συμμετέχουν 12 Ομοσπονδίες, 18 Εργατικά Κέντρα, πάνω από 300 σωματεία και συνδικάτα του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, καθώς και 32 συνταξιουχικά σωματεία.

Μια πολυπληθής δηλαδή συμμετοχή στο κορυφαίο γεγονός για το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, με το διήμερο να μετατρέπεται σε χώρο συνάντησης για τα συνδικάτα που βρέθηκαν τα προηγούμενα χρόνια σε κοινή πάλη, σε μεγάλους και μικρούς αγώνες. Τώρα ετοιμάζονται να συζητήσουν για την κλιμάκωση της πάλης, για την ενίσχυση της γραμμής σύγκρουσης με την εργοδοσία, το κράτος και τους επιχειρηματικούς ομίλους. Μια συζήτηση δηλαδή που αυτές τις μέρες αποδεικνύεται ακόμα πιο επίκαιρη, με την ακρίβεια να τσακίζει το εργατικό εισόδημα και με μια σειρά από σωματεία να δίνουν τη μάχη για την υπογραφή ΣΣΕ, έχοντας απέναντί τους την κυβέρνηση, την ΕΕ, τη μεγαλοεργοδοσία και τους συνδικαλιστές τους.

Να αποτελέσει νέο βήμα στην πορεία ανασύνταξης του κινήματος

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη», ο Αλέκος Περράκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ) και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, σημειώνει με αφορμή το κάλεσμα που απευθύνει το Συνδικάτο για τη συμμετοχή στη Σύσκεψη: «Οι εργαζόμενοι στον κλάδο των Τηλεπικοινωνιών και της Πληροφορικής βιώνουμε στο πετσί μας, από πρώτο χέρι, το πώς η εξέλιξη της τεχνολογίας και της επιστήμης, η τεράστια αύξηση της παραγωγικότητας, αντί να βελτιώνει τη ζωή μας, αντί να βελτιώνει τους μισθούς και τους όρους εργασίας, αντίθετα, επειδή ακριβώς τα μεγάλα μονοπώλια στον κλάδο καρπώνονται αυτήν την εξέλιξη, μας κάνει τη ζωή όλο και πιο δύσκολη. Σήμερα, μέσα σε αυτές τις συνθήκες, οι εργαζόμενοι στον κλάδο απειλούνται από τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την κάλυψη των ειδών πρώτης ανάγκης και μπαίνει μέχρι και ζήτημα επιβίωσης.

Από εξορμήσεις και συζητήσεις σε χώρους δουλειάς και γειτονιές
Από εξορμήσεις και συζητήσεις σε χώρους δουλειάς και γειτονιές
Μέσα σε αυτές τις δυσκολίες, το ΣΕΤΗΠ, ένα Συνδικάτο που από τη δημιουργία του, το 2007, συσπειρώνεται στις γραμμές του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, μπαίνει μπροστά και δίνει μάχες. Εδωσε μάχες όλο το προηγούμενο διάστημα για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας σε κάθε χώρο δουλειάς, έδωσε μάχες ακόμα και μέσα στην περίοδο της πανδημίας ώστε να μην εφαρμοστούν οι αντεργατικές ΠΝΠ, που βρήκε ευκαιρία και αυτή η κυβέρνηση, συνεχίζοντας την πολιτική όλων των προηγούμενων, να εφαρμόσει στους εργαζόμενους. Σήμερα δίνουμε τη μάχη για επικαιροποίηση του σχεδίου της κλαδικής Σύμβασης, για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, για 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο. Μπροστά στην Πανελλαδική Σύσκεψη βάζουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε αυτή να γίνει πραγματικά σταθμός για την οργάνωση του αγώνα όλων των εργαζομένων σε όλους τους κλάδους, για όλη την εργατική τάξη, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ώστε να οργανώσουμε την αντεπίθεση που χρειάζεται, ώστε και στο σήμερα να αντιμετωπίσουμε τα τεράστια προβλήματα με τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τους μισθούς αλλά και το σύνολο της ζωής μας».

«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτή η Σύσκεψη θα αποτελέσει το έναυσμα, το εφαλτήριο για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος», δηλώνει από τη μεριά του ο Παναγιώτης Κατάρας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, και εξηγεί: «Σε αυτήν την Πανελλαδική Σύσκεψη θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν συνδικαλιστές, σωματεία από όλη την Ελλάδα, να μεταφέρουν την πείρα τους, την πείρα από τους αγώνες του προηγούμενου διαστήματος και, το σπουδαιότερο, να οργανώσουμε την πάλη με τους καλύτερους όρους για τους αγώνες που έρχονται στο μέλλον. Είναι σίγουρα ένα μεγάλο προνόμιο που θα απολαύσουμε αυτές τις δύο μέρες να μεταφερθεί η πείρα από όλους αυτούς τους χώρους δουλειάς και βέβαια σε μια ιδιαίτερη εποχή, που τα σωματεία ανέπτυξαν δράση, με αιχμή το να ακυρώσουν στην πράξη νομοθετήματα των κυβερνήσεων, όλων των κυβερνήσεων διαδοχικά και κύρια της τελευταίας κυβέρνησης, τον νόμο Χατζηδάκη, καθώς επίσης και να οργανώσουν την πάλη ενάντια στην επίθεση της εργοδοσίας».


Πιο συγκεκριμένα, για τον κλάδο, μας εξηγεί: «Αυτήν τη στιγμή η προτεραιότητά μας έχει σχέση με τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, με τις κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις. Ηδη πολλά σωματεία είναι σε διαπραγμάτευση με την εργοδοσία. Υπάρχει μια δυσκολία από το ότι δεν υπάρχουν πλέον εργοδοτικές οργανώσεις, έτσι η προσπάθεια γίνεται μέσα στους χώρους δουλειάς με τον κάθε εργοδότη ξεχωριστά. Αυτήν τη στιγμή οι εργαζόμενοι έχουν καταλάβει την αξία που έχει ο κοινός αγώνας προκειμένου να υπογραφούν Συλλογικές Συμβάσεις. Η Ομοσπονδία το προηγούμενο διάστημα πήρε την πρωτοβουλία και πραγματοποίησε σύσκεψη στην Αθήνα, στην οποία πήραν πολλά σωματεία μέρος. Αρα έχουμε βήματα μπροστά και θεωρούμε ότι αυτή η Πανελλαδική Σύσκεψη θα δώσει τη δυνατότητα να γίνουν ακόμα περισσότερα. Είμαστε σίγουροι ότι και από τον κλάδο μας σχεδόν το σύνολο των σωματείων θα ανταποκριθεί σε αυτήν την πρόσκληση, θα δώσει το "παρών" στη Σύσκεψη, ώστε να αποτελέσει ένα βήμα μπροστά στην οργάνωση και στον αγώνα για να περάσουν οι εργαζόμενοι στην αντεπίθεση, να έχουν κατακτήσεις το επόμενο διάστημα».

Συνδικάτα από όλο τον κόσμο στη Σύσκεψη

Στη Σύσκεψη θα παραβρεθούν συνδικάτα από σχεδόν 20 χώρες, γεγονός που τονίζει τη σημασία της και για το διεθνές εργατικό κίνημα. Επιπλέον, οι ξένες αντιπροσωπείες θα συμμετάσχουν σε διεθνιστική εκδήλωση που θα φιλοξενήσει το ΠΑΜΕ στις 17 Ιούνη με θέμα «Η δράση των συνδικάτων σε όλες τις συνθήκες - Πείρα από τους εργατικούς αγώνες την περίοδο της πανδημίας».

Δραστηριότητα μπροστά στη Σύσκεψη


Καθημερινές εξακολουθούν να είναι οι περιοδείες και οι εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς, με τους συνδικαλιστές να μεταφέρουν το κάλεσμα συμμετοχής πλατιά στην εργατική τάξη, σε σωματεία και επιτροπές αγώνα.

Αυτές τις μέρες έχουν μεταξύ άλλων προγραμματιστεί οι εξής δραστηριότητες (περιοδείες, συνελεύσεις, εξορμήσεις κ.ά.):

Σήμερα, Πέμπτη 9 Ιούνη: Σε «Πυραμίς» Κ. Μακεδονία, «Kenotom» Θεσσαλονίκη και στο συνεργείο καθαριότητας στο Νοσοκομείο «Τζάνειο», στα εργοστάσια φαρμάκου «ΦΑΜΑΡ» Αλίμου, «ΦΑΜΑΡ» Ανθούσας, «HELLENICA», «DEMO». Στις φαρμακαποθήκες ΠΡΟΣΥΦΛΑ, ΣΟΦΛΑ και εργοστάσιο φαρμάκου «Rontis» (Λάρισα), ΣΥΝΦΑ (Ηπειρος). Στο εργοστάσιο ΜΙΝΕΡΒΑ, στην επιχείρηση ΜΑΡΑΓΚΑΚΗΣ. Στις ελεγκτικές εταιρείες PwC, EY και ΣΟΛ. Σε καταστήματα στον πεζόδρομο Περιστερίου. Περιοδεία του ΣΕΕΕΝ στο Ορυχείο Κύριο Πεδίο της Πτολεμαΐδας.

Αύριο, Παρασκευή 10 Ιούνη: Στο συνεργείο καθαριότητας στο Νοσοκομείο «Μεταξά», σε σούπερ μάρκετ στο Λαύριο, στην Κερατέα, στην Ανάβυσσο, στα εργοστάσια φαρμάκου «ΒΙΑΝΕΞ» Μεταμόρφωσης, «ΕΛΠΕΝ». Σε παρασκευαστήρια στις Συκιές (Θεσσαλονίκη), σε εργοστάσια της ΔΕΛΤΑ και της ΜΥΘΟΣ (Θεσσαλονίκη). Σε καταστήματα των LIDL (Καλλιθέας και Πετραλώνων). Σε κατάστημα του ΙΚΕΑ (Αιγάλεω). Σε καταστήματα της «ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ» (Αργυρούπολης, Ηλιούπολης και στο Avenue). Στο μηχανουργείο ΠΑΠΑΔΑΚΗ (Θριάσιο), στο Ορυχείο Νότιο Πεδίο της Πτολεμαΐδας.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ «E-FOOD» ΑΤΤΙΚΗΣ
Με στάση εργασίας απαντούν στην ένταση της εργοδοτικής επιθετικότητας

Στις 17 Ιούνη η κινητοποίηση με μοτοπορεία στα γραφεία της εταιρείας

Την προκήρυξη προειδοποιητικής στάσης εργασίας την Παρασκευή 17 Ιούνη (12 μ. έως 4 μ.μ.) και την οργάνωση μοτοπορείας στα γραφεία της εταιρείας αποφάσισε το Σωματείο Εργαζομένων «e-food» Αττικής, σε Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησε το απόγευμα της Τρίτης.

Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, η επίθεση της εργοδοσίας συνεχίζεται με στόχο να προωθήσει το μοντέλο απασχόλησης του «συνεργάτη». Εξάλλου, ο αντεργατικός νόμος Χατζηδάκη προβλέπει τη δυνατότητα στις ψηφιακές πλατφόρμες να απασχολούν προσωπικό με συμβάσεις «παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών», στην ουσία απαλλάσσοντας την εργοδοσία από ασφαλιστικές εισφορές, Δώρα και επιδόματα, ψαλιδίζοντας εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Τελευταίο κρούσμα της εργοδοτικής επιθετικότητας αποτελεί η πρόσφατη προσπάθεια της εταιρείας να αλλάξει τον τρόπο διαμόρφωσης του εργασιακού προγράμματος, ιδιαίτερα των μισθωτών με 4ωρη απασχόληση. Η εταιρεία μέχρι πρότινος διαφήμιζε τη δυνατότητα που έχουν οι διανομείς να επιλέγουν τις ώρες κατά τις οποίες θα εργαστούν, επιδιώκοντας να προσελκύσει όσο γίνεται περισσότερους διανομείς, να φτιάξει τον απαραίτητο στόλο και να ανταγωνίζεται τις άλλες ηλεκτρονικές πλατφόρμες. Τώρα, όμως, καλεί τους 4ωρους να δουλέψουν με πρόγραμμα που διαμορφώνει η ίδια με βάση τις δικές της ανάγκες. Η πρακτική αυτή δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στους εργαζόμενους, η πλειοψηφία των οποίων απασχολείται και σε άλλες εργασίες, προκειμένου να εξασφαλίσουν ένα εισόδημα που να τους επιτρέπει να ζήσουν. Με τον τρόπο αυτό, ωθούνται είτε να παραιτηθούν είτε να αποδεχτούν να συνεχίσουν να δουλεύουν ως «freelancers», με το μοντέλο δηλαδή που θέλει να επεκτείνει η εταιρεία. Μάλιστα, σε αιτήματα διανομέων να μετατραπούν οι Συμβάσεις τους από 4ωρες σε 6ωρες ή 8ωρες η εταιρεία απαντά αρνητικά.

Στο έδαφος αυτό, οι εργαζόμενοι επικύρωσαν την πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου για την προκήρυξη στάσης εργασίας, με την απαίτηση να ανακληθεί η συγκεκριμένη απόφαση της εταιρείας. Παράλληλα, ανέδειξαν την ανάγκη να επανέλθουν οι προσλήψεις μισθωτών με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, καθώς τους τελευταίους μήνες οι νέες προσλήψεις γίνονται αποκλειστικά και μόνο με το καθεστώς του freelancer. Αναφέρθηκαν ακόμα στο αίτημα να δοθεί το δικαίωμα σε όσους δουλεύουν με 4ωρη απασχόληση να τροποποιήσουν τη σύμβασή τους σε πλήρους απασχόλησης.

Σοβαρό ζήτημα αποτελεί για τους διανομείς και η αποζημίωση για τα καύσιμα που καταναλώνουν. Το Σωματείο απαιτεί η αποζημίωση να υπολογίζεται με βάση τα πραγματικά χιλιόμετρα που διανύουν οι ντελιβεράδες και τα λίτρα βενζίνης που καταναλώνουν, ενώ η εταιρεία υπολογίζει τις αποστάσεις όχι με βάση το πραγματικό δρομολόγιο, αλλά σε... ευθεία γραμμή από το σημείο εκκίνησης του διανομέα μέχρι το σημείο παράδοσης. Το αποτέλεσμα είναι να αποζημιώνονται με μικρότερα ποσά από αυτά που δαπανούν, ενώ η εκτίναξη των τιμών στα καύσιμα κάνει το πρόβλημα ακόμα μεγαλύτερο.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ «ΣΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ»
Με αποφασιστικότητα συνεχίζουν τη μάχη για την υπογραφή ΣΣΕ

Ο «Ριζοσπάστης» συζητά με εργαζόμενους για τον αγώνα τους στον απόηχο της καθολικής απεργίας τους

Από την απεργία στις 7/6
Από την απεργία στις 7/6
Σε εξέλιξη είναι το τελευταίο διάστημα η μάχη των εργαζομένων στα «Νέα Ελληνικά Ναυπηγεία» που ανήκουν στον όμιλο «Σπανόπουλου» για την υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ). Η συγκεκριμένη εταιρεία έχει ως αντικείμενο τις κατασκευαστικές και επισκευαστικές ναυτιλιακές εργασίες κυρίως στη Σαλαμίνα και στο Πέραμα, ενώ διαθέτει εγκαταστάσεις και στην Ελευσίνα. Απασχολεί κοντά στους 400 εργαζόμενους, κάνοντας έτσι το ναυπηγείο ένα από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας, με την τελευταία δεκαετία μάλιστα να σημειώνει ιδιαίτερη ανάπτυξη του όγκου δραστηριοτήτων.

Ο «Ριζοσπάστης» βρέθηκε την περασμένη Τρίτη στην απεργία που οργάνωσε το Συνδικάτο Μετάλλου, στην οποία συμμετείχαν καθολικά οι εργαζόμενοι και συνομίλησε με συνδικαλιστές του χώρου, με αφορμή τη διεκδίκηση υπογραφής ΣΣΕ. Πιο συγκεκριμένα, συζητήσαμε με τον Γιάννη Μάνωση, μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας και πρόεδρο του Παραρτήματος Σαλαμίνας, και με τον Λεωνίδα Γραμματικό, γραμματέα του Συνδικάτου και μέλος της διοίκησης της ΠΟΕΜ.

Ο «Ριζοσπάστης» επικοινώνησε ακόμη και με τον Γιώργο Κατωπόδη, πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Σαλαμίνας και επίσης εργαζόμενο στα ναυπηγεία. Οπως δήλωσε στην εφημερίδα, το ΕΚ Σαλαμίνας στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων και ταυτόχρονα προσπαθεί να τον γνωστοποιήσει σε μια σειρά φορέων αλλά και ευρύτερα σε όλο το νησί τόσο για να εκφραστεί η αλληλεγγύη αλλά και διότι η επιτυχία του αγώνα στα ναυπηγεία μπορεί να δώσει μήνυμα ανάτασης στους εργαζόμενους της ευρύτερης περιοχής.

Ανάγκη η ΣΣΕ που κατοχυρώνει τα δικαιώματά μας

Ο Γιάννης αρχικά μας περιγράφει την κατάσταση που αντιμετωπίζει το προσωπικό. Οπως αναφέρει, εργαζόμενοι δουλεύουν με ατομικές συμβάσεις αορίστου χρόνου, ενώ στον χώρο εργάζονται και εξωτερικά συνεργεία καθώς μέρος των εγκαταστάσεων υπενοικιάζεται για διάφορες εργασίες. Εμφανή είναι τα αποτελέσματα της εντατικοποίησης καθώς στο κυνήγι των προθεσμιών πολλές φορές τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας «πάνε περίπατο» δημιουργώντας το έδαφος για μικρά ή μεγαλύτερα ατυχήματα. Ακόμη υπογράμμισε και τις συνολικές δυσκολίες των εργαζομένων και των οικογενειών τους για να τα βγάλουν πέρα με το μεγάλο κύμα ανατιμήσεων, τις υπέρογκες αυξήσεις στην Ενέργεια και τις πολλές υποχρεώσεις που συσσωρεύονται. «Σε αυτό το φόντο η υπογραφή ΣΣΕ αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, αποτελεί μάχη επιβίωσης για εμάς και τις οικογένειές μας», τονίζει.

Ο Λεωνίδας σημειώνει με τη σειρά του ότι μέσω της ΣΣΕ μπορούν να κατοχυρωθούν βασικά δικαιώματα των εργαζομένων, να δοθεί ανάσα στο εισόδημά τους και να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας.

Οπως εξηγεί, ενώ μιλάμε για έναν συγκροτημένο χώρο εργασίας δεν αναγνωρίζονται οι ειδικότητες σε όλους τους εργαζόμενους. Ενδεικτικά εργαζόμενοι με ίδιο αντικείμενο εργασίας έχουν διαφορετικές αποδοχές, με τη διαφορά να φτάνει ακόμη και τα 300 ευρώ. Η ΣΣΕ προβλέπει την αναγνώριση των ειδικοτήτων συνολικά για τους εργαζόμενους, κατοχυρώνοντας με αυτόν τον τρόπο μισθούς, ημερομίσθια και Ασφάλιση. Μαζί με το παραπάνω, τα αιτήματα που περιλαμβάνονται στη σύμβαση διαμορφώνουν αυξήσεις στις αποδοχές των εργαζομένων που κυμαίνονται από 10% έως 30% ανάλογα με τον τωρινό μισθό. Εμπεριέχονται επίσης μια σειρά από μέτρα ασφάλειας και υγιεινής των εργαζομένων. «Διεκδικούμε επίσης την κατοχύρωση του 7ωρου - 35ωρου καθώς και την πληρωμή της υπερωρίας με 100% προσαύξηση από την πρώτη ώρα, όπως είναι και στον υπόλοιπο χώρο της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης», επισημαίνει.

Εχουμε να περιμένουμε μόνο από τον δικό μας αγώνα

Ο Γιάννης μάς μιλάει ειδικότερα για τη μέχρι τώρα εξέλιξη του αγώνα των εργαζομένων:

«Τα τελευταία χρόνια υπήρχε σταθερή παρέμβαση από το Συνδικάτο Μετάλλου στον χώρο των "Νέων Ελληνικών Ναυπηγείων" για όλα τα θέματα που αφορούν εμάς και τις οικογένειές μας. Αυτή η παρέμβαση αφορούσε τους μισθούς, ήταν ενάντια σε απολύσεις, για να τηρούνται τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας κ.ά. Σημαντική ήταν η προσπάθεια οργάνωσης και συσπείρωσης περισσότερων εργατών γύρω από το Συνδικάτο, η ανάδειξη του συλλογικού αγώνα ως της μόνης επιλογής αντιμετώπισης των προβλημάτων μας.

Σε αυτό το πλαίσιο άρχισε να ζυμώνεται η ανάγκη υπογραφής επιχειρησιακής ΣΣΕ, ενώ νέες δυνάμεις μπήκαν στη μάχη, έκαναν τα πρώτα αγωνιστικά τους βήματα. Βασικό συστατικό που εντάθηκε ακόμα πιο πολύ το τελευταίο διάστημα ήταν η πλατιά ενημέρωση των εργαζομένων γύρω από το ζήτημα, η συζήτηση για την ανάγκη της ΣΣΕ, για το τι ακριβώς προβλέπει, για τον προγραμματισμό δράσης. Σε όλα αυτά βοήθησαν οι διάφορες πρωτοβουλίες του Συνδικάτου, όπως συγκεντρώσεις και συσκέψεις που οργανώθηκαν μέσα και έξω από τον χώρο δουλειάς. Ετσι καταλήξαμε στη διαμόρφωση σχεδίου ΣΣΕ και ξεκίνησε ο αγώνας για την υπογραφή της.

Μετά τις άκαρπες συναντήσεις με την εργοδοσία, η οποία με διάφορες προφάσεις καθυστερούσε και απέφευγε να αναλάβει σαφείς δεσμεύσεις, κλιμακώσαμε τον αγώνα μας. Εγιναν δύο πετυχημένες 24ωρες απεργίες που προκήρυξε το Συνδικάτο στις 26/5 και 7/6 με την καθολική συμμετοχή των εργαζομένων αφού δεν έπεσε ούτε σφυριά στα ναυπηγεία. Είχε προηγηθεί η συμμετοχή μας στις πανελλαδικές απεργίες, όπου επίσης ένα από τα βασικά αιτήματα ήταν η υπογραφή της ΣΣΕ. Οι πετυχημένες αυτές απεργιακές μάχες διαμηνύουν την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε το δίκαιο αίτημά μας και αποτελούν απάντηση στις κάθε λογής προσπάθειες της εργοδοσίας να βάλει εμπόδια στη συμμετοχή των εργαζομένων, όπως με το απαράδεκτο εξώδικο που απέστειλε στο Συνδικάτο.

Την ώρα που δημοσιεύματα συνεχώς αναφέρουν νέες επενδύσεις του ομίλου ενώ τα αιτήματα και οι ανάγκες των εργαζομένων μένουν στο περιθώριο, γίνεται καθαρό ότι εμείς έχουμε να περιμένουμε μόνο από τον δικό μας αγώνα που μπορεί να επιβάλει τα αιτήματά μας. Αλλωστε και κάποιες μεμονωμένες βελτιώσεις που έγιναν αυτό το διάστημα ήταν ακριβώς κάτω από την πίεση της δικής μας παρέμβασης».

Συσσωρεύεται πολύτιμη πείρα

Ο Λεωνίδας προσθέτει: «Σημαντικό στοιχείο που τροφοδότησε την αγωνιστική διάθεση των εργαζομένων είναι η θετική πείρα από άλλους χώρους. Είναι πρώτα από όλα αυτή από τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στο Πέραμα, όπου το ίδιο το Συνδικάτο κατάφερε την υπογραφή ΣΣΕ τον περασμένο Οκτώβρη και βρίσκεται στο στάδιο υπογραφής νέας συμπληρωματικής που να ανταποκρίνεται ακόμη πιο πολύ στις συνθήκες της εντεινόμενης ακρίβειας και αιμορραγίας του εισοδήματος των εργαζομένων. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή η πολύχρονη πείρα του Συνδικάτου συντροφεύει ως παρακαταθήκη τους εργαζόμενους της Ζώνης ακόμα και όταν πάνε σε άλλους χώρους δουλειάς, συμβάλλοντας στη δημιουργία διεκδικητικού κλίματος. Αντίστοιχα και μια σειρά άλλοι χώροι όπου οι εργαζόμενοι με τον αγώνα τους κατάφεραν σημαντικές επιτυχίες και υπογραφή ΣΣΕ όπως στην COSCO, στους οικοδόμους, στη "Μινέρβα" κ.α. Γνωρίζουμε επιπλέον ότι και η δική μας επιτυχία με τη σειρά της μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για άλλους εργαζόμενους».

Οπως λένε οι συνδικαλιστές, όλη αυτήν την πείρα θα έχουν την ευκαιρία να την συζητήσουν σε βάθος στην Πανελλαδική Σύσκεψη του ΠΑΜΕ στις 18 - 19 Ιούνη, στην οποία θα συμμετάσχουν το Συνδικάτο Μετάλλου και το Παράρτημα Σαλαμίνας.

Τέλος, όσον αφορά τη συνέχεια από εδώ και πέρα, ο Λεωνίδας σημειώνει ότι οι εργαζόμενοι θα αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους ανάλογα και με τη στάση της εργοδοσίας. «Παράλληλα θα συνεχιστεί η πυκνή δραστηριότητα με σκοπό να αγκαλιαστεί ο αγώνας από το σύνολο των εργαζομένων, να ανέβει ο βαθμός συμμετοχής τους, να εγγραφούν μέλη του Συνδικάτου και άλλοι εργαζόμενοι δυναμώνοντάς το, ώστε από ακόμα καλύτερη θέση να είναι το στήριγμα των αγώνων για την υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων, της αλληλεγγύης για να μη μείνει κανένας μόνος», καταλήγει.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στάσεις εργασίας σε ΟΑΣΘ και εργοτάξια του ΜΕΤΡΟ

Με στάση εργασίας σήμερα Πέμπτη, από τις 8 μ.μ. έως τη λήξη της βάρδιας, οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) συνεχίζουν τον αγώνα για υπογραφή ΣΣΕ, την επιστροφή των νομοθετημένων επιδομάτων που περικόπηκαν και τη μη επιστροφή αναδρομικά μέρους των μισθών τους.

Παράλληλα παλεύουν για βελτίωση της συγκοινωνίας, επισκευή των οχημάτων, αγορά νέων λεωφορείων, πρόσληψη οδηγών και καταγγέλλουν τους σχεδιασμούς για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της αστικής συγκοινωνίας.

Νέα στάση εργασίας, σήμερα Πέμπτη, από τις 12 μ. έως τις 3.30 μ.μ., και συγκέντρωση στο σκάμμα της πλατείας Δημοκρατίας (Βαρδάρη), από όπου θα ξεκινήσει πορεία προς τα γραφεία του «ΑΚΤΩΡΑ», προγραμματίζουν σήμερα οι εργαζόμενοι στα εργοτάξια του Μετρό Θεσσαλονίκης, συνεχίζοντας τον αγώνα τους για αυξήσεις στους μισθούς, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και πληρωμή των δεδουλευμένων τους χωρίς καθυστερήσεις.

Τη στάση εργασίας προκήρυξαν το επιχειρησιακό σωματείο του Μετρό και το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης.

Νέες κινητοποιήσεις προαναγγέλλουν τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ

Ετοιμάζονται για κάθοδο στην Αθήνα στις 17 Ιούνη

Για νέες δυναμικές κινητοποιήσεις και κάθοδο στην Αθήνα την Παρασκευή 17 Ιούνη, μέρα εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων κατά της διαβούλευσης των ομαδικών απολύσεων, ετοιμάζονται οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, τα Σωματεία των οποίων κοινοποίησαν νέο εξώδικο στην κυβέρνηση, απαιτώντας άμεση συνάντηση και διάλογο με βάση τις προτάσεις τους και τα νέα δεδομένα που διαμορφώνουν η ζήτηση και η τιμή του νικελίου.

Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν τα επιχειρησιακά Σωματεία της ΛΑΡΚΟ τονίζουν ότι δεν πρόκειται να παραιτηθούν από το δικαίωμα να υπερασπιστούν «μέχρι τέλους το να μείνει η ΛΑΡΚΟ ανοιχτή, να εργαζόμαστε σε αυτή, να μας καταβάλει η κυβέρνηση και το τελευταίο ευρώ που μας χρωστά από τον δεδουλευμένο μόχθο μας».

Τονίζουν μάλιστα ότι η κυβέρνηση, «μετά από 29 μήνες πλήρους απαξίωσης της μοναδικής βιομηχανίας παραγωγής σιδηρονικελίου σε όλη την ΕΕ, έρχεται να ολοκληρώσει το εγκληματικό της σχέδιο σε μία περίοδο που οι τιμές του νικελίου έχουν σταθεροποιηθεί σε ιστορικό ρεκόρ». Σημειώνουν ότι μέσα από την ένταξη της ΛΑΡΚΟ σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης «υφάρπαξε τις υποχρεώσεις που είχε απέναντι στους εργαζόμενους και τις βάφτισε "κονδύλι στήριξης από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη σωτηρία της ΛΑΡΚΟ"».

Συνεχίζουν σχολιάζοντας τις σημερινές εξελίξεις και αναφέρουν: «Η κυβέρνηση σε αυτήν τη φάση δείχνει ότι ξεπέρασε τις αντικειμενικές δυσκολίες που είχε στη μοιρασιά της "πίτας" με τους υποψήφιους επενδυτές και να βιάζεται. Σήμερα, με κυνισμό, πονηριές και πολιτική αλητεία, εκβιάζει τους εργαζόμενους να παραιτηθούμε από το δικαίωμα στην εργασία. Με ανυπόγραφα τελεσίγραφα και με πλάγιους τρόπους, μας λέει ότι αν δεν παραιτηθούμε θα θυμώσει και δεν θα μας δώσει τις αποζημιώσεις μας, ποσό που είναι μικρότερο από τις περικοπές των 2 ετών».

Υπογραμμίζουν επίσης ότι σε κοινή συνεδρίαση τα Διοικητικά Συμβούλια των Σωματείων καταδίκασαν και απέρριψαν ομόφωνα «τόσο την τακτική της κυβέρνησης όσο και τη λογική της παραίτησης απέναντι στους εκβιασμούς. Αποφασίσαμε άμεσα με τη μορφή εξωδίκου και ως προμήνυμα μήνυσης κατά παντός υπευθύνου να κοινοποιήσουμε στους αρμόδιους υπουργούς, στον πρωθυπουργό και τα κόμματα της Βουλής τα στοιχεία που έχουμε μαζέψει για την απαξίωση της ΛΑΡΚΟ, ζητώντας άμεση συνάντηση μαζί τους. Αποφασίσαμε ομόφωνα να ενημερώσουμε αναλυτικά τους εργαζόμενους και μέσα από συλλογικές διαδικασίες να καθοριστεί η συνέχιση του αγώνα».

Σημειώνεται επίσης ότι σήμερα, Πέμπτη 9/6, μετά από τηλεφωνική πρόσκληση θα υπάρξει συνάντηση των Σωματείων με την ειδική διαχείριση και ενημέρωση από αυτή, ενώ ενημερώνουν ότι «εάν δεν υπάρξει ανταπόκριση στην πρόσκληση που θα λάβουν οι υπουργοί, την Τρίτη και την Τετάρτη 14 και 15 Ιούνη, αντίστοιχα, θα πραγματοποιηθούν παραστάσεις διαμαρτυρίας έξω από τα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών και ΥΠΕΚΑ και την Παρασκευή 17/6 με αφορμή την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ θα κατέβουμε στην Αθήνα».

Και προσθέτουν: «Είκοσι εννιά μήνες αντέξαμε. Μάταια καρτερούν κυβέρνηση και επενδυτές ότι θα κουραστούμε. Δύο επιλογές έχουν. Η μία είναι να επιστρέψουν πίσω τα νιάτα, τους νεκρούς μας, την υγειά μας, τον ιδρώτα και το άγχος που κράτησαν τη ΛΑΡΚΟ ανοιχτή. Η άλλη επιλογή είναι να αφήσει τον κυνισμό, να κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου και να συζητήσει ουσιαστικά επί των προτάσεων των εργαζομένων με κριτήριο τη διασφάλιση της συνέχισης της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων μας. Ας διαλέξει το πιο "ρεαλιστικό". Εμείς οι "μη ρεαλιστές" της προτείνουμε το δεύτερο. Αυτή όμως έχει το "μαχαίρι και το πεπόνι". Σε κάθε περίπτωση εμείς από τη ΛΑΡΚΟ και από τα σπίτια μας δεν πρόκειται να βγούμε. Εκεί γεννηθήκαμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που ξέρουμε καλά, το χώμα ατσάλι. Είτε η κυβέρνηση αυτή είτε η επόμενη είτε οι επενδυτές θα μας καταβάλουν αυτά που μας χρωστούν. Αλλη επιλογή δεν έχουν».

Κλείνοντας τονίζουν ότι ο αγώνας συνεχίζεται και αναφέρουν ότι «η συνοχή γύρω από τις ομόφωνες αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων, η αποφασιστικότητα μέσα από τις συλλογικές μας διαδικασίες είναι τα στοιχεία που θα καθορίσουν τα τελευταία βήματα προς τη νίκη. Το μήνυμα της ενότητας, της αποφασιστικότητας, της αγωνιστικότητας και της συσπείρωσης άμεσα θα ακουστεί από το σύνολο των εργαζομένων».

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΤΡΑΣ
Σήμερα η σύσκεψη για την οργάνωση της πάλης ενάντια στην ακρίβεια

Σήμερα Πέμπτη στις 7 μ.μ. πραγματοποιείται η μεγάλη σύσκεψη που οργανώνει το Εργατικό Κέντρο Πάτρας στις Εργατικές Κατοικίες στην Ταραμπούρα, ενάντια στην ακρίβεια και στις αυξήσεις στην Ενέργεια. Με σκοπό να οργανωθεί η πάλη των εργαζομένων και του λαού ενάντια στην καταλήστευση του εισοδήματός τους, το ΕΚ Πάτρας έχει απευθυνθεί σε σωματεία εργαζομένων σε μεγάλες εμπορικές αλυσίδες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή («Praktiker», «Σκλαβενίτης») κ.ά. Μαζικό κάλεσμα έχει γίνει επίσης σε πολιτιστικούς συλλόγους, αθλητικά σωματεία αλλά και συλλόγους γονέων και κηδεμόνων όπως των Δημοτικών 22ου, 24ου, 29ου, 47ου και 54ου, αφού το θέμα που θα συζητηθεί αφορά κάθε πτυχή της ζωής της λαϊκής οικογένειας.

Ηδη αρκετοί φορείς έχουν εκφραστεί θετικά για τη συμμετοχή τους, με το ΕΚΠ στην ανακοίνωση - κάλεσμά του να τονίζει ότι «η ακρίβεια δεν είναι φυσικό φαινόμενο για να το δεχθούμε αδιαμαρτύρητα» και να ρίχνει το σύνθημα οργάνωσης του αγώνα «Ολοι για έναν και ένας για όλους».

Συνελεύσεις σωματείων

Σε Γενική Συνέλευση προχωρούν αύριο Παρασκευή οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της «Colgate - Palmolive». Ηδη οι εργαζόμενοι έχουν πραγματοποιήσει μία συνέλευση, την περασμένη Δευτέρα, μετά από κάλεσμα της εργοστασιακής επιτροπής της Πανελλαδικής Ενωσης Ελαιοσαπουνοποιών και Προσωπικού Χημικής Βιομηχανίας Αττικής. Στη συνέλευση συζήτησαν γύρω από το αίτημα υπογραφής επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης, την ανάκτηση των κατακτήσεων που καταπατήθηκαν από την εργοδοσία την προηγούμενη δεκαετία, το πρόβλημα της εντατικοποίησης και του αυταρχισμού από την πλευρά της εργοδοσίας. Στη συνέχεια η εργοστασιακή επιτροπή μαζί με μέλη της διοίκησης του Συνδικάτου πραγματοποίησε συνάντηση με την εργοδοσία, στην οποία παρουσίασε την απόφαση των εργαζομένων. Στην αυριανή συνέλευση οι εργαζόμενοι θα συζητήσουν και θα αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Αττικής «Ο Βύρων» προχωρά σε Γενική Συνέλευση την Πέμπτη 16 Ιούνη, στις 7 μ.μ. στο Συνδικάτο Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος).

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΣΕ ΦΑΡΜΑΚΟ - ΤΡΟΦΙΜΑ - ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Σε απεργιακούς ρυθμούς για τη διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις

Αγωνιστική - διεκδικητική απάντηση στη λαίλαπα της ακρίβειας

Θέσεις μάχης λαμβάνουν μια σειρά από συνδικάτα, οργανώνοντας τη μάχη της διεκδίκησης Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ) στους κλάδους και στους χώρους δουλειάς, τη μόνη απάντηση στη λαίλαπα της ακρίβειας που κατατρώει το εισόδημα των εργατικών οικογενειών. Στην κατεύθυνση αυτή βρίσκονται σε εξέλιξη οι προετοιμασίες απεργιακών κινητοποιήσεων, με τις διεκδικήσεις να εστιάζουν σε μέτρα ουσιαστικής στήριξης του εργατικού εισοδήματος, με αυξήσεις στους μισθούς.

Απόφαση για απεργία την Πέμπτη 23 Ιούνη έχει πάρει το Συνδικάτο Φαρμάκου - Καλλυντικού Αττικής. Επίσης, το Σάββατο θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας του κλάδου, με θέμα την οργάνωση του αγώνα για τις ΣΣΕ. Στον συγκεκριμένο κλάδο οι εργαζόμενοι από το 2010 δουλεύουν χωρίς κλαδική ΣΣΕ. Οι νέες προσλήψεις γίνονται με πολύ χαμηλότερους μισθούς, οι όροι δουλειάς επιδεινώνονται, η εργοδοσία επιτίθεται στο ωράριο. Και ενώ οι εργατικές οικογένειες δεινοπαθούν, η εγχώρια αγορά των φαρμακευτικών εταιρειών ακολούθησε ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια, καταγράφοντας αύξηση 4,3% το 2020 σε σχέση με το 2019. Οι εξαγωγές φαρμάκων άγγιξαν τα 3 δισ. το 2020, αυξημένες κατά 48,3% σε σχέση με το 2019. Οι ίδιες οι εργοδότες αναφέρουν ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία ήδη υλοποιεί ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 1,2 δισ. ευρώ σε βάθος τετραετίας.

Επόμενη απεργιακή μάχη είναι αυτή που οργανώνουν στις 30 Ιούνη η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών μαζί με συνδικάτα και επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου, διεκδικώντας ΣΣΕ και απαντώντας στον εμπαιγμό των βιομηχάνων, που σε δύο συναντήσεις δεν έδωσαν καμία απάντηση στα αιτήματα των εργαζομένων, επικαλούμενοι τους «δύσκολους καιρούς» σε μια προσπάθεια να οδηγήσουν τις διαπραγματεύσεις σε αδιέξοδο. Η μόνη αλήθεια - τονίζει η Ομοσπονδία - «είναι ότι οι βιομήχανοι από χρόνο σε χρόνο αυξάνουν σε δυσθεώρητα ύψη την κερδοφορία τους, σε αντίθεση με τους εργαζόμενους, που αγωνιούμε καθημερινά για ένα κομμάτι ψωμί, μη μας κόψουν το ρεύμα, μη μας ξεσπιτώσουν». Μπροστά στην απεργία η Ομοσπονδία και τα επιχειρησιακά σωματεία προχωρούν σε μια σειρά παρεμβάσεις για την προετοιμασία της, ενώ το κλαδικό Συνδικάτο Αττικής καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 26 Ιούνη, στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Στον Επισιτισμό - Τουρισμό

Σε 24ωρη απεργία την Παρασκευή 24 Ιούνη προχωρούν οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία της Αττικής, για τη διεκδίκηση τοπικής κλαδικής και επιχειρησιακών ΣΣΕ, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Αντίστοιχες αποφάσεις λαμβάνουν οι συνελεύσεις των επιχειρησιακών σωματείων. Η απεργιακή προσυγκέντρωση θα γίνει στις 9.30 π.μ. μπροστά στο ξενοδοχείο «Τιτάνια», στην οδό Πανεπιστημίου, όπου οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις και διεκδικούν προσλήψεις προσωπικού, αυξήσεις μισθών και υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης. Στην Εστίαση, το κλαδικό Συνδικάτο θα στηρίξει απεργιακές κινητοποιήσεις που θα αποφασίσουν οι εργαζόμενοι, επιχειρησιακά σωματεία, σωματειακές επιτροπές σε επιχειρήσεις.

Το Συνδικάτο αναφέρει ότι «παρά την τεράστια κερδοφορία των επιχειρήσεων του κλάδου, οι μισθοί στα ξενοδοχεία είναι στα επίπεδα του 2007. Αυτό σημαίνει ότι στις σημερινές συνθήκες (...) οι μισθοί μας έχουν χάσει μεγάλο μέρος της αγοραστικής τους αξίας (...). Δεν σκοπεύουμε να ζήσουμε σαν δούλοι για να δεκαπλασιάζουν τα κέρδη τους οι ξενοδόχοι και οι εστιάτορες. Επιλέγουμε τον δρόμο του αγώνα και της συλλογικής διεκδίκησης, παλεύοντας για δουλειά με δικαιώματα».

Επίσης, απεργία στις 15 Ιούνη έχει προκηρύξει το Συνδικάτο Εργαζομένων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕΠΕ) Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής. Η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10 π.μ. στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Δίκαιες διεκδικήσεις για να πάρουν ανάσα

Με δεδομένο ότι τα έξοδα «τρέχουν», ότι οι αγρότες έχουν πραγματοποιήσει μεγάλο μέρος από τις καλλιεργητικές δαπάνες, ενώ πολλοί από αυτούς θα μείνουν χωρίς παραγωγή ή με ένα μικρό μέρος της, οι Αγροτικοί Σύλλογοι και οι Ομοσπονδίες που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων καλούν την κυβέρνηση να υλοποιήσει άμεσα τα δίκαια αιτήματα που θα δώσουν μια ανάσα στους πληγέντες:

-- Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε οι παραγωγοί να ασφαλίζονται και να αποζημιώνονται στο 100% για όλα τα ζημιογόνα φυσικά αίτια και νόσους στην παραγωγή και στο κεφάλαιο. ΕΛΓΑ - δημόσιος φορέας, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.

-- Αμεσες εκτιμήσεις και γρήγορη πληρωμή αποζημιώσεων στους παραγωγούς, καθώς το τεράστιο κόστος παραγωγής τη φετινή χρονιά δημιουργεί ζητήματα ρευστότητας. Ιδιαίτερα, άμεση εκτίμηση των ζημιών σε προϊόντα τα οποία είναι στο στάδιο της συγκομιδής. Να εκδοθούν τα πορίσματα και να πληρωθούν οι πληττόμενοι παραγωγοί το συντομότερο δυνατόν, με βάση τις τρέχουσες τιμές πώλησης των αντίστοιχων προϊόντων.

-- Αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος των παραγωγών των οποίων οι καλλιέργειες έχουν υποστεί ζημιά, καθώς είναι δεδομένο ότι η παραγωγή φέτος θα είναι μειωμένη και τα έσοδά τους λιγότερα.

-- Αμεση πληρωμή προκαταβολής για τις ζημιές. Να παγώσουν τα χρέη των πληττόμενων αγροτών προς τράπεζες, εφορία, ΔΕΚΟ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ κ.ά.

-- Να χρηματοδοτηθούν από το κράτος στο σύνολό τους έργα υποδομής για την ασφάλεια της παραγωγής από φυσικούς κινδύνους, επίγεια και εναέρια αντιχαλαζική και αντιπυρική προστασία, για τον παγετό, αντιπλημμυρικά και αρδευτικά έργα.

-- Να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις στον ΕΛΓΑ, να καλυφθούν τα κενά ώστε οι εκτιμήσεις και οι αποζημιώσεις να γίνονται γρήγορα, και να αποζημιώνονται άμεσα οι παραγωγοί και όχι μετά από μήνες έως και πάνω από έναν χρόνο από τη στιγμή της ζημιάς.

ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ
Απροστάτευτοι για άλλη μια φορά, εκτεθειμένοι στην πολιτική «κόστους - οφέλους»

Οι πρόσφατες ραγδαίες βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις αναδεικνύουν ξανά το χρόνιο οξυμένο πρόβλημα

Αλλη μια χρονιά με χαμένους κόπους και κατεστραμμένη παραγωγή
Αλλη μια χρονιά με χαμένους κόπους και κατεστραμμένη παραγωγή
Εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών με καλαμπόκι, βαμβάκι, βιομηχανική ντομάτα, όσπρια, αμύγδαλα, βερίκοκα, ροδάκινα, σιτηρά και άλλα αγροτικά προϊόντα έπληξαν οι ραγδαίες βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών, οι οποίες πολλές φορές συνοδεύτηκαν με χαλάζι, σε περιοχές της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας, της Στερεάς Ελλάδας και αλλού.

Ενδεικτικά, στη Λάρισα, οι μεγαλύτερες ζημιές εντοπίζονται σε χωριά του δήμου Κιλελέρ, ενώ τις προηγούμενες βδομάδες είχαν σημειωθεί ζημιές στον Τύρναβο και τα Φάρσαλα. Πολλοί παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς σε λίγο θα ξεκινούσαν το αλώνισμα και είδαν τους κόπους τους να πηγαίνουν χαμένοι μέσα σε λίγα λεπτά. Ακόμα, χτες, σημειώθηκαν ζημιές σε δεντροκαλλιέργειες, καρυδιές και αμυγδαλιές, σιτηρά, τριφύλλια σε μια έκταση περίπου 20.000 στρεμμάτων, στα χωριά Κοκκινόγη και Γεράνεια του δήμου Ελασσόνας. Προβλήματα προκλήθηκαν επίσης σε σπίτια, αποθήκες και κτηνοτροφικές μονάδες.

Αντίστοιχα, μεγάλες ζημιές σημειώθηκαν στο Αμύνταιο της Φλώρινας. Η χαλαζόπτωση έριξε στο χώμα πάνω από το 50% των καρπών, ποσοστό που σε πολλές περιπτώσεις αγγίζει και το 90%, και αυτό συμβαίνει σε όλες τις καλλιέργειες, όπως δημητριακά, σταφύλια κ.ά. Οι καρποί που έμειναν στα δέντρα είναι χτυπημένοι στο 100%, με κίνδυνο δημιουργίας ασθενειών στα κτήματα και στις καλλιέργειες, επιφέροντας επιπλέον κόστος στους παραγωγούς για φυτοπροστασία. Τα οπωροφόρα δέντρα καθώς και τα αμπέλια έχουν πάθει ζημιά σε όλους τους νεαρούς βλαστούς, οι οποίοι θα καρποφορούσαν και θα έδιναν νεαρούς βλαστούς την επόμενη χρονιά. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί από αυτούς τους παραγωγούς κινδυνεύουν να μείνουν για δεύτερη χρονιά χωρίς παραγωγή, αφού και πέρσι είχαν χτυπηθεί οι καλλιέργειές τους από τον παγετό.

Σε απόγνωση βρίσκονται και οι ελαιοπαραγωγοί στην Πελασγία Φθιώτιδας και τα γύρω χωριά, καθώς για μία ακόμη χρονιά οι καλλιέργειές τους χτυπήθηκαν από το χαλάζι, ενώ ήδη προέρχονται από τρία χρόνια μειωμένης παραγωγής λόγω ακαρπίας. Οπως καταγγέλλει ο Αγροτικός Σύλλογος Πελασγίας, «το γεγονός ότι η περιοχή μας είναι χαλαζόπληκτη είναι γνωστό στην κυβέρνηση και σε όλους τους αρμόδιους φορείς, όμως, πρακτικά κανένα μέτρο δεν έχει παρθεί για αντιχαλαζική θωράκιση και προστασία».

Δεν φταίει μόνο ο καιρός...

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι βιοπαλαιστές αγρότες βλέπουν τους κόπους της χρονιάς τους να πηγαίνουν χαμένοι, να κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς παραγωγή και εισόδημα, ενώ έχουν πραγματοποιήσει ήδη τα καλλιεργητικά τους έξοδα, τα οποία φέτος ήταν ιδιαίτερα αυξημένα λόγω του μεγάλου κόστους παραγωγής.

Μόνο το 2021, καταστράφηκαν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα από τους πέντε τουλάχιστον παγετούς (Φλεβάρη έως και Απρίλη), τα μπουρίνια, τις χαλαζοπτώσεις, αλλά και τον καύσωνα μέσα στο καλοκαίρι, τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές.

Ολα αυτά, βέβαια, δεν παρουσιάστηκαν φέτος εξαιτίας της «κλιματικής κρίσης» και των «ακραίων καιρικών φαινομένων», όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Συνοδεύουν μόνιμα τους βιοπαλαιστές παραγωγούς, είναι διαχρονικό στοιχείο της μάχης που δίνουν για την επιβίωσή τους, απέναντι στην πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ.

Η επανάληψη των μεγάλων καταστροφών κάθε χρόνο επιβεβαιώνει ότι δεν υλοποιούνται έργα υποδομής (αντιπλημμυρικά, αντιχαλαζικά κ.ά.) για την ασφάλεια της παραγωγής από φυσικούς κινδύνους, με ολοκληρωμένο κρατικό σχεδιασμό και την αναγκαία χρηματοδότηση.

Η προστασία και η αποκατάσταση των ζημιών στην παραγωγή των βιοπαλαιστών αγροτών αντιμετωπίζονται ως «κόστος» για το κράτος και επαφίενται στην «ατομική ευθύνη».

Από την άλλη, το σημερινό επίπεδο ανάπτυξης της επιστήμης και της τεχνολογίας επιτρέπει την ασφαλέστερη πρόληψη των καταστροφών και την προστασία της παραγωγής, αλλά οι βιοπαλαιστές αγρότες συνεχίζουν να είναι έρμαια των καιρικών φαινομένων.

Παρά τις «υποσχέσεις» όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων για στήριξη της αγροτικής παραγωγής, η θέση τους επιδεινώνεται διαρκώς, επειδή η χρηματοδότηση και τα άλλα μέτρα στήριξης από κράτος και ΕΕ αφορούν τα μεγαθήρια του αγροτοδιατροφικού τομέα και την «εξωστρέφειά» τους. Οταν πρόκειται όμως για την προστασία της δικής τους παραγωγής και του εισοδήματός τους, τότε δεν περισσεύει δεκάρα τσακιστή από τον κρατικό προϋπολογισμό και τα ευρωπαϊκά ταμεία.

Αντιμέτωποι με ανεπαρκείς και καθυστερημένες αποζημιώσεις

Την ίδια ώρα, παρά τις τσουχτερές ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνουν οι βιοπαλαιστές αγρότες, στον κανονισμό του ΕΛΓΑ περιέχονται μια σειρά από «κόφτες», που έχουν ως αποτέλεσμα τα χρήματα που παίρνουν οι αγρότες ως αποζημίωση να απέχουν σημαντικά από την πλήρη κάλυψη των απωλειών στην παραγωγή, πολλές φορές δεν καλύπτουν ούτε τα καλλιεργητικά έξοδα, ενώ δίνονται και με μεγάλη καθυστέρηση, που αγγίζει πολλές φορές τον έναν χρόνο.

Είναι χαρακτηριστικές οι καταγγελίες αγροτών από την περιοχή του Αμύνταιου, που πέρυσι υπέστησαν ζημιά στην παραγωγή τους από τον παγετό στο προανθικό στάδιο και μολονότι έχει εγκριθεί ένα ποσό, δεν έχει δοθεί ακόμη, ενώ οι ίδιοι λένε ότι η αποζημίωση που θα πάρουν θα φτάσει τα 300 ευρώ το στρέμμα, όταν το κόστος παραγωγής είναι στα μήλα 800 ευρώ το στρέμμα και στα κεράσια 300 ευρώ.

Ταυτόχρονα, την κατάσταση επιδεινώνουν τα κενά στη στελέχωση του ΕΛΓΑ με μόνιμο, ειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό.

Πάνω σ' αυτό το έδαφος, η κυβέρνηση προωθεί το «μπάσιμο» των επιχειρηματικών ομίλων στο πεδίο της Γεωργικής Ασφάλισης και την ενίσχυση των ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων λειτουργίας του ΕΛΓΑ. Ετσι, όμως, οι αγροτοκτηνοτρόφοι, προκειμένου να έχουν πλήρη ασφαλιστική κάλυψη, θα αναγκαστούν να πληρώνουν υπέρογκα ποσά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα αποζημιώνονται έγκαιρα και καλύτερα.

Οργανώνονται και διεκδικούν

Εκπρόσωποι Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών που συμμετέχουν στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, πραγματοποίησαν τις προηγούμενες μέρες περιοδείες σε χωριά που επλήγησαν. Στις συζητήσεις τους με τους πληγέντες, ανέδειξαν ότι δεν είναι «της μοίρας τους γραφτό» όποτε βρέχει ή όποτε ρίχνει χαλάζι να καταστρέφονται οι περιουσίες τους. Τόνισαν ακόμα πως η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών δεν μπορεί να αποτελεί ατομική ευθύνη κάθε αγροτοπαραγωγού ούτε πηγή κερδών για τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Στηλίτευσαν βουλευτές, περιφερειακές και δημοτικές αρχές, της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, που σήμερα ρίχνουν κροκοδείλια δάκρυα για τις καταστροφές των αγροτικών καλλιεργειών, αλλά δεν ικανοποιούν το διαχρονικό αίτημα του οργανωμένου αγροτικού κινήματος για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και υλοποίηση έργων προστασίας της παραγωγής.

Ταυτόχρονα, κάλεσαν τους αγρότες να οργανώσουν την πάλη τους για τη διεκδίκηση υποδομών, μέτρων αποκατάστασης και στήριξης του χαμένου εισοδήματος. Σε αυτήν την κατεύθυνση πραγματοποιήθηκαν χτες και θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες συνεδριάσεις Διοικητικών Συμβουλίων των Αγροτικών Συλλόγων για να καθοριστούν συγκεκριμένα τα αγωνιστικά βήματα του επόμενου διαστήματος.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ