Πέμπτη 9 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Νέες κινητοποιήσεις προαναγγέλλουν τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ

Ετοιμάζονται για κάθοδο στην Αθήνα στις 17 Ιούνη

Για νέες δυναμικές κινητοποιήσεις και κάθοδο στην Αθήνα την Παρασκευή 17 Ιούνη, μέρα εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων κατά της διαβούλευσης των ομαδικών απολύσεων, ετοιμάζονται οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, τα Σωματεία των οποίων κοινοποίησαν νέο εξώδικο στην κυβέρνηση, απαιτώντας άμεση συνάντηση και διάλογο με βάση τις προτάσεις τους και τα νέα δεδομένα που διαμορφώνουν η ζήτηση και η τιμή του νικελίου.

Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν τα επιχειρησιακά Σωματεία της ΛΑΡΚΟ τονίζουν ότι δεν πρόκειται να παραιτηθούν από το δικαίωμα να υπερασπιστούν «μέχρι τέλους το να μείνει η ΛΑΡΚΟ ανοιχτή, να εργαζόμαστε σε αυτή, να μας καταβάλει η κυβέρνηση και το τελευταίο ευρώ που μας χρωστά από τον δεδουλευμένο μόχθο μας».

Τονίζουν μάλιστα ότι η κυβέρνηση, «μετά από 29 μήνες πλήρους απαξίωσης της μοναδικής βιομηχανίας παραγωγής σιδηρονικελίου σε όλη την ΕΕ, έρχεται να ολοκληρώσει το εγκληματικό της σχέδιο σε μία περίοδο που οι τιμές του νικελίου έχουν σταθεροποιηθεί σε ιστορικό ρεκόρ». Σημειώνουν ότι μέσα από την ένταξη της ΛΑΡΚΟ σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης «υφάρπαξε τις υποχρεώσεις που είχε απέναντι στους εργαζόμενους και τις βάφτισε "κονδύλι στήριξης από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη σωτηρία της ΛΑΡΚΟ"».

Συνεχίζουν σχολιάζοντας τις σημερινές εξελίξεις και αναφέρουν: «Η κυβέρνηση σε αυτήν τη φάση δείχνει ότι ξεπέρασε τις αντικειμενικές δυσκολίες που είχε στη μοιρασιά της "πίτας" με τους υποψήφιους επενδυτές και να βιάζεται. Σήμερα, με κυνισμό, πονηριές και πολιτική αλητεία, εκβιάζει τους εργαζόμενους να παραιτηθούμε από το δικαίωμα στην εργασία. Με ανυπόγραφα τελεσίγραφα και με πλάγιους τρόπους, μας λέει ότι αν δεν παραιτηθούμε θα θυμώσει και δεν θα μας δώσει τις αποζημιώσεις μας, ποσό που είναι μικρότερο από τις περικοπές των 2 ετών».

Υπογραμμίζουν επίσης ότι σε κοινή συνεδρίαση τα Διοικητικά Συμβούλια των Σωματείων καταδίκασαν και απέρριψαν ομόφωνα «τόσο την τακτική της κυβέρνησης όσο και τη λογική της παραίτησης απέναντι στους εκβιασμούς. Αποφασίσαμε άμεσα με τη μορφή εξωδίκου και ως προμήνυμα μήνυσης κατά παντός υπευθύνου να κοινοποιήσουμε στους αρμόδιους υπουργούς, στον πρωθυπουργό και τα κόμματα της Βουλής τα στοιχεία που έχουμε μαζέψει για την απαξίωση της ΛΑΡΚΟ, ζητώντας άμεση συνάντηση μαζί τους. Αποφασίσαμε ομόφωνα να ενημερώσουμε αναλυτικά τους εργαζόμενους και μέσα από συλλογικές διαδικασίες να καθοριστεί η συνέχιση του αγώνα».

Σημειώνεται επίσης ότι σήμερα, Πέμπτη 9/6, μετά από τηλεφωνική πρόσκληση θα υπάρξει συνάντηση των Σωματείων με την ειδική διαχείριση και ενημέρωση από αυτή, ενώ ενημερώνουν ότι «εάν δεν υπάρξει ανταπόκριση στην πρόσκληση που θα λάβουν οι υπουργοί, την Τρίτη και την Τετάρτη 14 και 15 Ιούνη, αντίστοιχα, θα πραγματοποιηθούν παραστάσεις διαμαρτυρίας έξω από τα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών και ΥΠΕΚΑ και την Παρασκευή 17/6 με αφορμή την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ θα κατέβουμε στην Αθήνα».

Και προσθέτουν: «Είκοσι εννιά μήνες αντέξαμε. Μάταια καρτερούν κυβέρνηση και επενδυτές ότι θα κουραστούμε. Δύο επιλογές έχουν. Η μία είναι να επιστρέψουν πίσω τα νιάτα, τους νεκρούς μας, την υγειά μας, τον ιδρώτα και το άγχος που κράτησαν τη ΛΑΡΚΟ ανοιχτή. Η άλλη επιλογή είναι να αφήσει τον κυνισμό, να κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου και να συζητήσει ουσιαστικά επί των προτάσεων των εργαζομένων με κριτήριο τη διασφάλιση της συνέχισης της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων μας. Ας διαλέξει το πιο "ρεαλιστικό". Εμείς οι "μη ρεαλιστές" της προτείνουμε το δεύτερο. Αυτή όμως έχει το "μαχαίρι και το πεπόνι". Σε κάθε περίπτωση εμείς από τη ΛΑΡΚΟ και από τα σπίτια μας δεν πρόκειται να βγούμε. Εκεί γεννηθήκαμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που ξέρουμε καλά, το χώμα ατσάλι. Είτε η κυβέρνηση αυτή είτε η επόμενη είτε οι επενδυτές θα μας καταβάλουν αυτά που μας χρωστούν. Αλλη επιλογή δεν έχουν».

Κλείνοντας τονίζουν ότι ο αγώνας συνεχίζεται και αναφέρουν ότι «η συνοχή γύρω από τις ομόφωνες αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων, η αποφασιστικότητα μέσα από τις συλλογικές μας διαδικασίες είναι τα στοιχεία που θα καθορίσουν τα τελευταία βήματα προς τη νίκη. Το μήνυμα της ενότητας, της αποφασιστικότητας, της αγωνιστικότητας και της συσπείρωσης άμεσα θα ακουστεί από το σύνολο των εργαζομένων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ