Κυριακή 9 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Το τίμημα της «ανοχής» των ΗΠΑ...

Γρηγοριάδης Κώστας

Η φράση που φέρεται σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο να είπε η Κ. Ράις κατά τη διάρκεια της Συνόδου των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, ότι «δε θα πρέπει να σπρώξουμε την Ελλάδα σε πολιτική αυτοκτονία»(!), αν μη τι άλλο επιβεβαιώνει περίτρανα το παζάρι στο οποίο έχει εμπλακεί μέχρι το λαιμό η ελληνική κυβέρνηση για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Οι ΝΑΤΟικοί «σύμμαχοι» μπορεί να έδειξαν ανοχή στο «βέτο» της κυβέρνησης, αλλά είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί και θα πληρώσει ακριβά αυτή την «ανοχή», είτε στο Κόσσοβο, είτε σε άλλα μέτωπα ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ντ. Μπακογιάννη κατά τη συνάντηση που είχε με την Αμερικανίδα ομόλογό της πριν από τρεις βδομάδες στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είχε επικαλεστεί τον κίνδυνο απώλειας της «σταθερότητας της κυβέρνησης» στην περίπτωση που η ΠΓΔΜ γινόταν αποδεκτή στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τις επιδιώξεις των ΗΠΑ. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έδειξε «ανοχή» για την ελληνική κυβέρνηση που έχει πολλές φορές αποδείξει στην πράξη, όπως καυχιέται, ότι είναι παλαιός και πρόθυμος σύμμαχος. Αλλά οι πάντες γνωρίζουν ότι με τέτοιες συμπεριφορές στο τέλος θα επικρατήσουν τα αμερικανικά ιμπεριαλιστικά συμφέροντα και σχέδια στην περιοχή. Εξάλλου, η Κ. Ράις ξεκαθάρισε ότι «η "Μακεδονία" εκπληρώνει τα κριτήρια να μπει στο ΝΑΤΟ»...

Τσάκισαν το αγροτικό εισόδημα

Η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ έχει κυριολεκτικά τσακίσει το αγροτικό εισόδημα. Στοιχεία της Κομισιόν δείχνουν ότι από το 1996 μέχρι το 2007 το αγροτικό εισόδημα μειώθηκε κατά 24,1%!

Είτε πρόκειται για ΚΑΠ, είτε για «Ατζέντα 2000», είτε για νέα ΚΑΠ, η αγροτιά αυτό που βλέπει, χρόνο με το χρόνο, είναι ότι το εισόδημά της συρρικνώνεται όλο και περισσότερο. Κι αυτό παρά τις συνεχείς ανακοινώσεις, εδώ και χρόνια, των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ότι εξασφαλίστηκαν οι επιδοτήσεις και πως διασφαλίζεται το αγροτικό εισόδημα. Η πραγματικότητα τους διαψεύδει με τα ίδια τα στοιχεία της ΕΕ. Ομως η εξόφθαλμη κοροϊδία συνεχίζεται. Οπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, έτσι και η κυβέρνηση της ΝΔ διαλαλεί ότι επί διακυβέρνησής της το αγροτικό εισόδημα αυξήθηκε... Αλλά όπως και να το κοιτάξει κανείς, το αγροτικό εισόδημα όλο και μειώνεται. Τα σχετικά στοιχεία για το 2007 λένε ότι το αγροτικό εισόδημα μειώθηκε κατά 24,1% σε σύγκριση με το 1996, κατά 18% σε σύγκριση με το 2000 και κατά 1,6% σε σύγκριση με το 2006. Το πρόβλημα όμως είναι ότι με την ακολουθούμενη αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, που εφαρμόζουν και θα εφαρμόζουν οι εκάστοτε κυβερνώντες, το αγροτικό εισόδημα θα συνεχίζει να τραβάει την κατηφόρα και οι μικρομεσαίοι αγρότες να οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στη φτώχεια και το ξεκλήρισμα.

Απλά μαθηματικά

Ο Ου. Μπάφετ είναι ο πιο πλούσιος άνθρωπος στον κόσμο, με περιουσία 62 δισ. δολάρια. Ακολουθεί ο Μεξικανός Κ. Σμιθ Χελού με 60 δισ. δολάρια και ο Μπ. Γκέιτς με 58 δισ. δολάρια. Οι δισεκατομμυριούχοι στον κόσμο φτάνουν τους 1.125 και κατέχουν 4,4 τρισ. δολάρια, δημοσιεύεται στο περιοδικό «Forbes». Την ίδια ώρα, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ (το 2006) 1,1 δισ. άνθρωποι έζησαν με λιγότερο από 1 δολάριο την ημέρα. Με βάση τα απλά μαθηματικά αυτό σημαίνει ότι επιβίωσαν με 365 δολάρια το χρόνο. Οτι 1,1 δισ. ανθρώπινες υπάρξεις κατάφεραν να μην πεθάνουν με 401,5 δισ. δολάρια το 2006. Με μια απλή πρόσθεση της αξίας των περιουσιών των 10 πιο πλούσιων στον κόσμο το αποτέλεσμα είναι 426 δισ. δολάρια! Μετά απ' αυτή τη σύγκριση θα σας πούμε κι ένα «ανέκδοτο»: Σύμφωνα με το περιοδικό «Forbes» το 66% των 1.125 δισεκατομμυριούχων είναι «αυτοδημιούργητοι»...

Προβοκάτορες... Παρόντες

Απαράβατος ο κανόνας πως εθνικισμός και αντικομμουνισμός πάνε πάντα μαζί και η εφημερίδα του Γ. Καρατζαφέρη τον επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά. Συνεχίζει την προβοκάτσια ενάντια στο ΚΚΕ και τον «Ριζοσπάστη» για την υπόθεση της Μακεδονίας, χρησιμοποιώντας με αυθαιρεσία και ασύδοτο θράσος μια φωτοτυπία της εφημερίδας του Κόμματος από το 1923. Ετσι δήλωσαν «παρών» και αυτήν τη βδομάδα...

ΒΙΒΛΙΟ
Ο Βασίλης Ρώτας

και το έργο του για παιδιά και εφήβους

Μια πραγματικά ολοκληρωμένη έκδοση γύρω από τη ζωή και το έργο του πολυγραφότατου Βασίλη Ρώτα (1889 - 1977). Ποια ήταν η ζωή του σημαντικού αυτού ανθρώπου; Ποια η προσφορά του στο θέατρο, στην ποίηση και στην πεζογραφία για παιδιά και εφήβους; Τι γνωρίζουμε για τη συνεργασία του με περιοδικά και εφημερίδες, από τις αρχές του 20ού αιώνα («Νουμάς» 1908), από το Μεσοπόλεμο και την Κατοχή μέχρι και τη δεκαετία του 1970; Ποιες ήταν οι πρωτοβουλίες του στο θέατρο (σπουδές, ηθοποιία, κριτική θεάτρου, συγγραφή θεατρικών έργων, σκηνογραφία, ίδρυση του «Λαϊκού Θεάτρου Αθηνών» - 1930, ίδρυση του «Θεατρικού Σπουδαστηρίου» - 1942, του «Θεατρικού Ομίλου ΕΠΟΝ Θεσσαλίας - 1944 κλπ); Ποια η θεματολογία και η ιδεολογία των κειμένων του; Ποια η παιδαγωγική διάσταση του έργου του για παιδιά και εφήβους; Απαντήσεις σε όλα αυτά και σε πολλά άλλα ερωτήματα δίνονται στις σελίδες αυτού του βιβλίου (διδακτορικής διατριβής του συγγραφέα Θ. Καραγιάννη), αποτέλεσμα μακροχρόνιας επιστημονικής έρευνας και μελέτης. Το έργο συμπληρώνεται με πλήρη Χρονολόγιο και Εργογραφία του Β. Ρώτα, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Μια έκδοση ιδιαίτερα χρήσιμη όχι μόνο για το σπουδαστή ή το μελετητή, αλλά για οποιονδήποτε επιθυμεί να γνωρίσει το έργο του μεγάλου συγγραφέα. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

Μάσιμο Ντ' Αλέμα

Γρηγοριάδης Κώστας

Τη φιλο-ιμπεριαλιστική του πολιτική, μας θύμισε και πάλι ο «αριστερός» Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Μάσιμο Ντ' Αλέμα. Σχετικά με την «ανεξαρτητοποίηση» του Κοσσυφοπεδίου, δήλωσε κυνικά: «Παραμένει ειδική περίπτωση, καθώς ήταν διεθνές προτεκτοράτο στο οποίο η Σερβία δεν είχε καμία εξουσία από το 1999». Ο Ντ' Αλέμα ερμήνευσε πως η κήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου είναι «αποτέλεσμα του ΝΑΤΟ», ενώ σημείωσε ότι αν αποτελούσε «μονομερή ενέργεια του λαού του Κοσσυφοπεδίου δε θα την έπαιρνε κανείς στα σοβαρά»...

Ετσι επιχείρησε να εξηγήσει το γιατί η Ιταλία αντιτίθεται για παράδειγμα στη βούληση της Αμπχαζίας για ανεξαρτησία από τη Γεωργία.

Φυσικά, δε θα μπορούσε να είχε κρατήσει μια διαφορετική θέση, αφού είναι γνωστή η στάση του και ως υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας επί κυβέρνησης του Ρομάνο Πρόντι, με την παράταση παραμονής των ιταλικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, την επέκταση της στρατιωτικής βάσης των ΗΠΑ στη Βιτσέντζα, αλλά και κατά τη διάρκεια της δικής του διακυβέρνησης το 1998 όταν η Ιταλία στήριξε ενεργά τη ΝΑΤΟική εισβολή στη Γιουγκοσλαβία. Οσον αφορά τα ζητήματα της ίδιας της Ιταλίας, ο... «κεντροαριστερός» πολιτικός προώθησε σημαντικές αντιδραστικές και αντιλαϊκές πολιτικές.


Κ.Χ.

Με εργασιακές σχέσεις - λάστιχο

Επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων στην εκπαίδευση σηματοδοτεί η επιλογή του υπουργείου να καλύψει τις ανάγκες για βοηθητικό προσωπικό στα ολοήμερα νηπιαγωγεία μέσω του προγράμματος stage (βλ. εξευτελιστικές αμοιβές, ανασφάλιστη ως προς τη σύνταξη εργασία, αβεβαιότητα και ομηρία). Η έλλειψη βοηθητικού προσωπικού στα ολοήμερα νηπιαγωγεία έχει σαν αποτέλεσμα είτε οι εκπαιδευτικοί να εκτελούν χρέη π.χ. τραπεζοκόμου είτε σε κάποιες περιπτώσεις οι γονείς να βάζουν το χέρι στην τσέπη για να προσλάβουν το αναγκαίο προσωπικό. Για μια ακόμα φορά όμως η κυβέρνηση δείχνει ότι οι ανατροπές των εργασιακών σχέσεων είναι κύρια επιλογή. Γι' αυτό και δεν προχωρά στην κάλυψη των αναγκών των ολοήμερων με μόνιμους διορισμούς, αλλά καλύπτει μέσω του προγράμματος stage, το οποίο να μην ξεχνάμε ότι είναι δημιούργημα του ΠΑΣΟΚ και σύμφωνο με τις κατευθύνσεις της ΕΕ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ