Κυριακή 9 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Προσφέρουν

Η αγωνίστρια σ. Καίτη Μπλίκα, πρόσφερε στο "Σπίτι του Αγωνιστή", τρίτη δόση, για την κάλυψη των λειτουργικών του εξόδων, το ποσό των 2.000 ευρώ.

***

Ο σ. Γιάννης Βαμβακούσης προσφέρει για την οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ, 1.000 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ Τράπεζας της Ελλάδας, στην μνήμη όλων όσοι έδωσαν την ζωή τους για τα υψηλά ιδανικά της ειρήνης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και του σοσιαλισμού, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

***

Στην μνήμη των γονιών μου, αδελφών και συγγενών μου, που δολοφονήθηκαν στα πέτρινα χρόνια του λαού μας, των: ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΑΡΓΥΡΗ, που εκτελέστηκε στην Αίγινα 9 Σεπτέμβρη 1949, ΕΛΕΝΗΣ, ΜΙΛΤΙΑΔΗ, ΘΑΝΑΣΗ που εκτελέστηκαν 16 Ιουνίου 1946, ΦΩΤΗ, ΣΤΕΦΑΝΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗ, ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ - ΜΕΛΙΤΖΑΝΑ, ΜΕΛΙΤΖΑΝΑ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ, β' Γραμματέα του ΑΚΕ, ΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ, ΕΥΜΟΡΦΙΑΣ, ΜΑΡΙΓΩΣ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑ, ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΡΑΜΗ, ΜΟΣΧΟΠΟΥΛΟΥ ΘΩΜΑ, ΣΤΕΛΛΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ - ΧΑΡΑΜΗ, όλοι τους μάρτυρες του μισαλλόδοξου κατεστημένου.

Προσφέρω στο τιμημένο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ημαθίας του ΚΚΕ, 1.500 ευρώ.

Παπαδόπουλος Διονύσης

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Κινητοποίηση ενάντια στο χαράτσι των 5 ευρώ

«Μπλόκο» στο λογιστήριο της «επιχείρησης» ΑΧΕΠΑ προγραμματίζει την Τετάρτη 12 Γενάρη, στις 9 το πρωί, η Κλαδική Γραμματεία Υγείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ απαιτώντας να καταργηθεί το χαράτσι των 5 ευρώ που επιβάλλεται στον κάθε ασθενή που επισκέπτεται τα εξωτερικά ιατρεία των Νοσοκομείων αλλά και τα Κέντρα Υγείας. Αυτό το νέο χαράτσι έρχεται να προστεθεί στα προηγούμενα ανάλογα που έχουν επιβληθεί για όσους ασθενείς επισκέπτονται τα απογευματινά ιατρεία και αποτελεί ένα ακόμα βήμα στην εμπορευματοποίηση της Υγείας.

Η Κλαδική Γραμματεία Υγείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, καλεί τον εργαζόμενο λαό να μπει στο δρόμο του αγώνα μαζί με το ταξικό κίνημα, να απαιτήσει να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση στην Υγεία και την Πρόνοια, να παλέψει για ένα ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, σύγχρονο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ «ΚΑΡΦΟΥΡ - ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ - ΝΤΙΑ»
Σταμάτησαν την επιχείρηση απολύσεων

Φρένο σε κάθε σκέψη και προσπάθεια της πολυεθνικής «Καρφούρ» για την απόλυση των 40 εργαζομένων από το κατάστημά της στα Τρίκαλα - το οποίο έκλεισε - έβαλαν το διοικητικό συμβούλιο του τοπικού παραρτήματος του Σωματείου Εργαζομένων στις επιχειρήσεις «Καρφούρ - Μαρινόπουλος, ΝΤΙΑ» όσο και η κεντρική διοίκηση του Σωματείου με παρέμβασή της στη Διεύθυνση της εταιρείας. Η εργοδοσία διαβεβαίωσε τους συνδικαλιστές πως σταματά κάθε ενέργειά της σχετικά με τις απολύσεις των εργαζομένων και θα εξετάσει την απορρόφηση όλων σε άλλα καταστήματά της.

Οπως καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο, είναι χαρακτηριστική η διαρκής προσπάθεια της εργοδοσίας, «στο όνομα της ανταγωνιστικότητας αλλά και διάφορων αναδιαρθρώσεων των καταστημάτων της, μετά και την ενσωμάτωση στον Ομιλο της "ΝΤΙΑ" να προβαίνει σε κλείσιμο "ζημιογόνων" καταστημάτων, χωρίς την απορρόφηση όλων των εργαζομένων σε άλλα της καταστήματα, όπως αρχικά είχε δεσμευτεί απέναντι στο Σωματείο».

Το Σωματείο καταγγέλλει επίσης «την αβανταδόρικη, όπως χαρακτηρίζει, στάση υπέρ των απολύσεων, εκπροσώπων του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, προέδρων των Εργατικών Κέντρων Καρδίτσας και Τρικάλων», που επί της ουσίας καλούσαν τους εργαζόμενους να πάρουν τις αποζημιώσεις τους και να αποδεχτούν τις απολύσεις.

Τέλος, το ΔΣ του Σωματείου μετά από αυτές τις εξελίξεις μαζί με το ΔΣ του παραρτήματος του Νομού Τρικάλων καλούν τους εργαζόμενους τόσο του συγκεκριμένου καταστήματος όσο και όλων των εργαζομένων στο νομό, σε έκτακτη γενική συνέλευση αύριο Δευτέρα, 10 Γενάρη, στις 8.30 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Τρικάλων, προκειμένου από κοινού να αποφασίσουν την παραπέρα αγωνιστική τους στάση.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Αγωνιστικό κάλεσμα στους εργαζόμενους της Ενωσης Συνεταιρισμών Λάρισας

«Η άσχημη οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας (ΕΑΣΛ) είναι αποτέλεσμα τόσο των αντιαγροτικών πολιτικών των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, όσο και των τοπικών στελεχών τους που είχαν την ευθύνη της διοίκησης διαχρονικά τουλάχιστον απ' το 1990 μέχρι και σήμερα». Τα παραπάνω επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λάρισας (ΕΚΛ) σχετικά με τα σχέδια που προωθεί η διοίκηση της ΕΑΣΛ για περαιτέρω συρρίκνωση των δραστηριοτήτων της Ενωσης, απολύσεις προσωπικού και μισθολογικές περικοπές.

Και υπογραμμίζει: «Ολα αυτά τα χρόνια το συνεταιριστικό κίνημα δέχθηκε σχεδιασμένη επίθεση από τις δυνάμεις του πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου, με στόχο την απαξίωση και τον αποκλεισμό από κάθε παρεμβατική δραστηριότητα του συνδικαλιστικού κινήματος στον αγροτικό τομέα.

Ετσι, δεκάδες αγροτικές οργανώσεις, όπως ΚΥΔΕΠ, Ελαιουργική, ΣΥΝΕΡΓΑΛ, ΣΕΒΑΘ, Ομοσπονδία Θεσσαλονίκης, ΣΕΚΕ, ΣΕΠΕΚ, ΕΑΣ Καρδίτσας, Πατρών, ΑΣΠΡΟ, ΑΓΝΟ, ΟΛΥΜΠΟΣ και άλλες, που έπαιζαν ουσιαστικό ρόλο στην ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας, έκλεισαν ή ξεπουλήθηκαν ή συρρικνώθηκαν και βγήκαν έξω απ' την παραγωγική διαδικασία, αφήνοντας τους μικρούς αγρότες έρμαια στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Τώρα έχουν σειρά η ΣΕΚΑΠ, η ΔΩΔΩΝΗ, και ό,τι έχει απομείνει από τις συνεταιριστικές οργανώσεις.

Είναι πλέον καθαρό ότι στην εποχή της καπιταλιστικής ολοκλήρωσης και της παγκοσμιοποίησης, το συνεταιριστικό κίνημα δεν έχει καμία θέση ακριβώς γιατί σ' αυτήν δεν έχουν θέση και οι μικρομεσαίοι αγρότες που ξεκληρίζονται ολότελα μέρα με τη μέρα.

Η ΕΑΣ Λάρισας ήταν από τις μεγαλύτερες ενώσεις της χώρας, με δραστηριότητες σε όλους σχεδόν τους τομείς της αγροτικής παραγωγής. Ομως, τόσο η γενικότερη αντιαγροτική πολιτική, όσο και οι επιλογές των διοικήσεών της, τα τελευταία χρόνια - ξεπούλημα της γαλακτοβιομηχανίας ΟΛΥΜΠΟΣ καθώς και άλλων περιουσιακών στοιχείων, το εμπορικό κέντρο κλπ. - η εναρμόνιση της πολιτικής τους με την εκάστοτε κυβέρνηση, οι μικροπολιτικές τους σκοπιμότητες (για τη διαιώνιση της εξουσίας τους), έφεραν την ΕΑΣ σε πολύ δύσκολη θέση. Τώρα, πλέον, ο κίνδυνος να συρρικνωθούν ή να ιδιωτικοποιηθούν οι δραστηριότητές της και να χαθούν και τα τελευταία ίχνη του συνεταιριστικού χαρακτήρα της είναι εμφανής, αφού τα χρέη της είναι τεράστια. Βεβαίως, όπως και σε όλες τις άλλες ενώσεις που χρεοκόπησαν, κανείς δεν ανέλαβε τις ευθύνες (πολιτικές ή ποινικές), έτσι κι εδώ το ίδιο θα γίνει. Αυτοί που καλούνται να πληρώσουν είναι οι εργαζόμενοι και οι μικρομεσαίοι αγρότες».

Καταλήγοντας στην ανακοίνωσή του το ΕΚΛ επισημαίνει: «Είναι απολύτως βέβαιο ότι αποφάσεις για παραπέρα συρρίκνωση δραστηριοτήτων και απολύσεις εργαζομένων - ήδη έχουν απολυθεί δύο εργαζόμενοι - όχι μόνο δε θα λύσουν το πρόβλημα, αλλά θα φέρουν σε ακόμα πιο δεινή θέση την ΕΑΣ. Αυτή εξάλλου η τακτική εφαρμόστηκε και στις παραπάνω ενώσεις τα προηγούμενα χρόνια και είδαμε πού κατέληξαν.

Το ΕΚΛ καλεί τους εργαζόμενους της ΕΑΣΛ να αντισταθούν και να πρωτοστατήσουν στον αγώνα για τη σωτηρία της, να μην αποδεχθούν αποφάσεις που θα είναι οδυνηρές γι' αυτούς.

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας έχει καταγγείλει πολλές φορές την αντιαγροτική πολιτική των κυβερνήσεων και έχει συνταχθεί με το αγωνιστικό κίνημα των φτωχομεσαίων αγροτών στον αγώνα για την ανατροπή της. Σήμερα, που η κυβέρνηση, η ΕΕ και το κεφάλαιο έχουν κηρύξει ανελέητο πόλεμο κατά της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε η ανάπτυξη του λαϊκού μετώπου για την ανατροπή της αντιαγροτικής και αντιλαϊκής πολιτικής».

ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ

Συμπληρώνεται ένας χρόνος από τον θάνατο του αγαπημένου μας συντρόφου Μιχάλη Γκαλπακιώτη. Ο σ. ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΚΑΛΠΑΚΙΩΤΗΣ γεννήθηκε το 1940 στο Ωραιόκαστρο Πωγωνίου Ιωαννίνων. Από 4 χρονών έμενε στη Θεσσαλονίκη. Το 1963 βρέθηκε εργάτης στη Γερμανία. Το 1968 οργανώθηκε στο ΚΚΕ και αναπτύσσει πλούσια δράση από τις γραμμές του, όπου εκλέγεται στο Γραφείο της ΚΟ. Ακούραστος για τα δικαιώματα των μεταναστών, εκλέγεται στο ΔΣ της Κοινότητας, αναγνωρίζοντάς του την πρωτοπόρα δράση. Εζησε στο Γκέπινγκεν 45 χρόνια. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα το 2007 συνδέθηκε με το Κόμμα όπου συνέχισε τη δράση του. Ο σ. Μιχάλης πέθανε στις 20 Γενάρη 2010 αφήνοντας ακριβή παρακαταθήκη την αγωνιστική του συνέπεια, την κομμουνιστική του δράση, το ήθος, το παράδειγμά του.

Στη μνήμη του η γυναίκα του Περσεφόνη, οι κόρες του Δήμητρα και Γεωργία, καθώς και οι γαμπροί του Θεόδωρος και Στέργιος προσφέρουν μέσω ΚΟB Schwaebisch Gmuend 500 ευρώ για την οικονομική εξόρμηση του Κόμματος, που ως το τέλος του έμεινε πιστός.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org