Τετάρτη 8 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

1914 Σε ναυμαχία με τους Αγγλους ανοιχτά της Αργεντινής βυθίζεται μαζί με τη ναυαρχίδα του ο Γερμανός ναύαρχος Μαξιμιλιανός Σπέε.

1940 Στο πλαίσιο της αντεπίθεσης στο αλβανικό μέτωπο, ο ελληνικός στρατός μπαίνει στο Αργυρόκαστρο.

1949 Οι Κινέζοι εθνικιστές εγκαταλείπουν την κυρίως χώρα, μετακινώντας την πρωτεύουσά τους στη Φορμόζα (Ταϊβάν).

1962 Συνέρχεται στην Αθήνα το Β' Πανελλαδικό Συνέδριο της ΕΔΑ.

1966 Οι ΗΠΑ και η Σοβιετική Ενωση είναι ανάμεσα στις 28 χώρες που συναινούν στην απαγόρευση της χρήσης των πυρηνικών όπλων στο Διάστημα.

1966 Στα νερά της Φαλκονέρας βυθίζεται σε καταιγίδα το οχηματαγωγό «Ηράκλειο». Πάνω από 200 ζωές χάθηκαν.

1969 Ενενήντα ένας νεκροί είναι ο τραγικός απολογισμός αεροπορικού δυστυχήματος, όταν αεροσκάφος της «Ολυμπιακής» «DC-6» τετρακινητήριο, εκτελώντας την πτήση Χανιά - Αθήνα, λόγω σφοδρής κακοκαιρίας, πέφτει σε λόφο κοντά στην Κερατέα. Από τους 86 επιβάτες και το πενταμελές πλήρωμα δε σώθηκε κανείς.

1980 Πυροβολείται στη Νέα Υόρκη από τον Μαρξ Ντέιβιντ Τσάπμαν ο Τζον Λένον, πρώην μέλος των «Μπιτλς». Είχε γεννηθεί το 1940.

Ντομινίκ «Τζορτζ» Καν

Και μην αρχίσουν τώρα τα «ποιος κυβερνάει αυτόν τον τόπο». Οι κύριοι που έφεραν την τρόικα στην Ελλάδα - όσο κι αν πασχίζουν να κρυφτούν πίσω από το δάχτυλό τους και πίσω από τους συνεταίρους τους - θα πάρουν τη θέση που τους αξίζει. Και στην Ιστορία και στη συνείδηση του ελληνικού λαού

Eurokinissi

Και μην αρχίσουν τώρα τα «ποιος κυβερνάει αυτόν τον τόπο». Οι κύριοι που έφεραν την τρόικα στην Ελλάδα - όσο κι αν πασχίζουν να κρυφτούν πίσω από το δάχτυλό τους και πίσω από τους συνεταίρους τους - θα πάρουν τη θέση που τους αξίζει. Και στην Ιστορία και στη συνείδηση του ελληνικού λαού
«Ιδιαίτερα το ΔΝΤ δεν έχει τη φήμη ούτε για την κοινωνική του δικαιοσύνη ούτε βεβαίως και για την αποτελεσματικότητά του. Να πηγαίνει σε χώρες αναπτυσσόμενες και να ζητά, να τους λέει ότι επειδή έχετε πολλά δάνεια πρέπει να κόψετε, και το πρώτο που θα κόψετε είναι από την Παιδεία, παραδείγματος χάριν, αυτές είναι επίσημες πράξεις τους. Ουσιαστικά κόβει το μέλλον της χώρας. Μπορεί αυτή η χώρα να μαζέψει κάποια λίγα χρήματα για ένα - δυο χρόνια, αλλά ουσιαστικά καταδικάζει τη χώρα αυτή στην υπανάπτυξη σε μόνιμη βάση. Αρα δεν έχουμε κανένα λόγο εμείς να μπούμε σε μια τέτοια διαπραγμάτευση, η οποία πιθανώς να διολισθήσει σε όρους αρνητικούς για την πορεία της χώρας μας».

*

Το παραπάνω είναι ένα απόσπασμα από συνέντευξη, που είχε παραχωρήσει ο Γιώργος Παπανδρέου στο διαδικτυακό τόπο «TVXS», στις 9/6/2009.

Δηλαδή, 4 μήνες πριν γίνει πρωθυπουργός.

*

Ο κ. Παπανδρέου, που έλεγε ότι το ΔΝΤ είναι «αναποτελεσματικό», ότι σε όποια χώρα πηγαίνει το ΔΝΤ την «καταδικάζει στην υπανάπτυξη σε μόνιμη βάση», ότι δε θα προχωρούσε ποτέ σε μια τέτοια διαπραγμάτευση για να έρθει το ΔΝΤ στην Ελλάδα,

ο κ. Παπανδρέου, το Μάη του 2010, πριν δηλαδή περάσει ούτε χρόνος από εκείνη τη συνέντευξη - στην οποία ομολογούσε ότι σε όποια χώρα πηγαίνει το ΔΝΤ της «κόβει το μέλλον» -

είναι αυτός που έφερε το ΔΝΤ στην Ελλάδα και που χτες υποδέχτηκε τον γενικό διευθυντή του, με τιμές αρχηγού κράτους...

Γκανγκστερι(WIKI)λίκι!

«Νέα», Πρετεντέρης και (Μαρίν) Λεπέν

Χτες από την εφημερίδα «Τα Νέα», ο Πρετεντέρης επανήλθε στην προσφιλή του θεωρία περί «φαιοκόκκινων μετώπων» και ωσάν να είχαν αμφισβητήσει τα πρωτεία του στον αντικομμουνισμό (ποιος θα τολμούσε;) επανέλαβε τις αστείρευτης βαθύνοιας διαπιστώσεις του ότι «η Ακρα Δεξιά και η Ακρα Αριστερά βλέπουν τον κόσμο με τα ίδια μάτια».

Φυσικά, η «Ακρα Αριστερά» που βλέπει τον κόσμο με τα μάτια της Ακρας Δεξιάς για τον αρθρογράφο είναι το ΚΚΕ...

*

Μάλιστα, ο αρθρογράφος αποκάλυψε στους αναγνώστες του ότι από κοινού «Ακρα Δεξιά και Ακρα Αριστερά» βάλλουν κατά της δημοκρατίας στην Ευρώπη, μια Ευρώπη, που, όπως γράφει, «βγήκε νικήτρια στις αναμετρήσεις της με τους δυο μεγάλους ολοκληρωτισμούς του προηγούμενου αιώνα, τον φασιστικό - ναζιστικό και τον σοβιετικό - κομμουνιστικό».

Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι τούτο:

Ο Πρετεντέρης βρήκε την αφορμή να εξαπολύσει τη συκοφαντία περί ταύτισης του κομμουνισμού με το ναζισμό, επικαλούμενος κάποιες δηλώσεις της κόρης (και πολιτικής διαδόχου) του Ζαν Μαρί Λεπέν, της Μαρίν Λεπέν.

Οταν, όμως, επιστρατεύεται ακόμα και ο Λεπέν μαζί με το σόι του - το οποίο καθόλου δεν αμφιβάλλουμε ότι αντιπαθεί ο κ. Πρετεντέρης - για να χτυπηθεί το ΚΚΕ στην Ελλάδα, τότε κάθε ιδεολογική αντιπαράθεση παρέλκει. Στη θέση της, το μόνο που αξίζει να αναρωτηθεί κανείς είναι τούτο: «Ποιος μιλάει;»...

***

Την απάντηση στο ερώτημα «ποιος μιλάει;» θα την αντλήσουμε από το παρακάτω κείμενο.

Αντιγράφουμε:

*

«Σαν να μην έφθαναν όλα μας τα βάσανα, εσωτερικά και ευρωπαϊκά, τα ελληνικά ΜΜΕ μας επέβαλαν μια γερή δόση Λεπέν την περασμένη εβδομάδα. Τρεις απανωτές συνεντεύξεις του αποκλεισμένου από όλα τα γαλλικά ΜΜΕ φασίστα (...). Τώρα "ενημερώθηκε" το κοινό και έμαθε ότι ο Λεπέν είναι αρκετά συμπαθής και όχι, καλέ, δεν είναι ρατσιστής και φασίστας, αυτά τα λένε "κάποιοι" για να τον συκοφαντήσουν (...). Η πιο ανυπόφορη συνέντευξη ήταν στις 6 Ιουνίου. Προέβαλε την πιο ωραία ρετουσαρισμένη φωτογραφία του Λεπέν, χάρη στα χαμόγελα του κυρίου Πρετεντέρη. "Λένε ότι είστε φασίστας και ρατσιστής", του είπε χαριτωμένα ο Πρετεντέρης κι εκείνος απάντησε ότι όχι, καλέ, και βέβαια δεν είναι τέτοια πράγματα, αυτά τα λένε για να τον συκοφαντήσουν. "Μάλιστα", είπε ο Πρετεντέρης με χαμόγελο και προχώρησε στην επόμενη ερώτηση. Προς ενημέρωσιν του κ. Πρετεντέρη, δε "λένε" κάποιοι ότι ο Λεπέν είναι φασίστας και ρατσιστής, ο Λεπέν λέει εδώ και χρόνια ακρότητες που αυτόματα τον κατατάσσουν σε αυτές τις απεχθείς κατηγορίες. Προς ενημέρωσιν του κ. Πρετεντέρη, ο Λεπέν είναι (α) εναντίον της ισότητας, (β) υπέρ της Γαλλίας των αποικιών, (γ) υπέρ του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική, (δ) εναντίον της Ενωμένης Ευρώπης που ονομάζει "ευρω-ομοσπονδία των ξένων", (ε) υπέρ της συνεχούς αύξησης των στρατιωτικών εξοπλισμών, (στ) υπέρ της "γαλλικής Γαλλίας", (ζ) εναντίον των θεσμών του γαλλικού Κοινοβουλίου, (η) εναντίον της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, (θ) υπέρ της "επανάστασης λαϊκής σωτηρίας" που θα γκρεμίσει το "Πάνθεον της δημοκρατίας". Δεν έχει πει πολλά πράγματα ο Λεπέν τόσα χρόνια. Τα ίδια και τα ίδια ξαναλέει σε εκατοντάδες λόγους. Μιλάει, ακριβώς, όπως ο Χίτλερ (...). Ούτε ξέρω ούτε μ' ενδιαφέρει εάν ο κ. Πρετεντέρης είναι όσο αθώος και αφελής εμφανίστηκε στη συνέντευξη (...)».

*

Το κείμενο που διαβάσατε δημοσιεύτηκε στις 12/6/2002. Μια βδομάδα, δηλαδή, μετά την τότε τηλεοπτική συνέντευξη του Λεπέν στον κ. Πρετεντέρη και στο MEGA.

Ο εύγλωττος τίτλος του άρθρου ήταν «Τηλε-αγιογραφία ντροπής» και συγγραφέας του η κ. Αννα Φραγκουδάκη, καθηγήτρια Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας.

*

Και κάτι ακόμα:

Το κείμενο - καταγγελία για την «Τηλε-αγιογραφία ντροπής» του Λεπέν δε δημοσιεύτηκε όπου κι όπου. Στην εφημερίδα «Τα Νέα» δημοσιεύτηκε. Πρόκειται για την εφημερίδα του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη, την ίδια, δηλαδή, εφημερίδα από την οποία ο - καταγγελλόμενος από την κ. Φραγκουδάκη ως - «τηλε-αγιογράφος» του Λεπέν, προέβη χτες σε μαθήματα «δημοκρατίας» κατά των «φαιοκόκκινων άκρων»...


Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org