Παρασκευή 7 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΥΓΕΙΑ
ΠΑΜΕ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ
Εξάωρο, πενθήμερο με μία εφημερία!

Μαχητική συγκέντρωση χτες των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας και Πειραιά

Το μπλοκ του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας στη χτεσινή συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας
Το μπλοκ του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας στη χτεσινή συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας
Με μια μαχητική συγκέντρωση έξω απ' το υπουργείο Υγείας, οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στον εργασιακό μεσαίωνα που επιβάλλουν η κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία με αφετηρία τους γιατρούς επαναφέρει το αντεργατικό τερατούργημα για την οργάνωση του χρόνου εργασίας.

Τον αγωνιστικό τόνο στη συγκέντρωση έδωσαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ Υγείας-Πρόνοιας με το σύνθημα: «Οχι διευθέτηση και στην κοροϊδία, εξάωρο πενθήμερο με μία εφημερία». «Στην εργασιακή βαρβαρότητα που ζούμε σήμερα θα έρθει να προστεθεί και η βαρβαρότητα της διευθέτησης» τόνισαν οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ Υγείας-Πρόνοιας που κάλεσαν στο νέο αγωνιστικό ραντεβού στις 12 Δεκέμβρη 2007.

Ομάδα από γιατρούς είχε συνάντηση με τη γενική γραμματέα Πρόνοιας του υπουργείου Υγείας, Μαρία Τροχάνη, απ' την οποία εισέπραξαν... αναρμοδιότητα για τα αιτήματά τους. Οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης απεργούν και σήμερα με απόφαση της Ενωσής τους (ΕΝΙΘ).

Στο μεταξύ, πανυγειονομική προειδοποιητική 24ωρη απεργία στις 19 Δεκέμβρη 2007 έχουν αποφασίσει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, η Πανελλήνια Ενωση Φαρμακοποιών και ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος για την ενοποίηση του ταμείου τους (ΤΣΑΥ) με τα ταμεία των εργαζομένων στον Τύπο, των μηχανικών και των δικηγόρων.

ΕΚΡΗΚΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ
Παρέμβαση εισαγγελέα αντί για λύση

Στην κλήση του Εισαγγελέα προκειμένου να καταστολούν οι αντιδράσεις για την εκρηκτική κατάσταση, που προκαλεί η πολιτική της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας κατέφυγαν χτες το βράδυ η κυβέρνηση και το Δρομοκαΐτειο ψυχιατρείο. Η πολιτική της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών της ψυχικής υγείας θεσμοθετήθηκε απ' τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και συνεχίζεται απ' τη ΝΔ, με αποτέλεσμα να υπάρχουν δραματικές εξελίξεις σε βάρος τόσο των ίδιων των ψυχικά αρρώστων όσο και σε βάρος των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι του Δρομοκαΐτειου - συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους - προχώρησαν και χτες σε κλείσιμο της εφημερίας. Περίπου στις 8 μ.μ. αστυνομικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στην είσοδο του νοσοκομείου και λίγο αργότερα έφτασε ο εισαγγελέας, που ζήτησε από τους εργαζόμενους να ανοίξουν την εφημερία. Μπροστά στην αποφασιστική στάση των εργαζομένων, ο εισαγγελέας και οι αστυνομικές δυνάμεις αποχώρησαν λίγο αργότερα.

Το Δρομοκαΐτειο έχει 1.400 οργανικές θέσεις και είναι καλυμμένες μόλις οι 600! Σε νοσηλευτικά τμήματα με διεγερτικούς ασθενείς κάνουν βάρδια δυο νοσηλεύτριες. Ενας ψυχίατρος είναι υπεύθυνος για τρία νοσηλευτικά τμήματα και μονάδες αποασυλοποίησης. Οι υπηρεσίες στήριξης έχουν δέκα χρόνια να προσλάβουν προσωπικό και όσοι εργαζόμενοι έχουν απομείνει στενάζουν (τεχνική υπηρεσία, εστίαση, ιματισμός, επιστασία κ.λπ.), ενώ οι υπηρεσίες αυτές ραγδαία ιδιωτικοποιούνται. Στο νοσοκομείο που διαθέτει 150 κρεβάτια, εισάγονται 150 ασθενείς το μήνα εκ των οποίων οι 130 με εισαγγελική παραγγελία, με αποτέλεσμα να νοσηλεύονται σε ράντζα και χρόνια περιστατικά. Εισάγονται παθολογικά περιστατικά χωρίς να υπάρχει στελέχωση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ υπάρχει μόνον ένας τραυματιοφορέας.

«Καρκίνωμα» η φιλανθρωπία στην Υγεία

ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΛΑ.Ο.Σ. υποκλίθηκαν στη δωρεά - μέσω του Συλλόγου «Ελπίδα» - του Ογκολογικού Τμήματος προς το Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία»

Η ανεπάρκεια της κυβερνητικής πολιτικής στο χώρο της Υγείας δεν μπορεί να καλύπτεται από δωρεές, πολύ περισσότερο από την «καπιταλιστική φιλανθρωπία», επισήμανε χτες ο εισηγητής του ΚΚΕ Χαράλαμπος Χαραλάμπους καταψηφίζοντας νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, που περιέχει τη σύμβαση δωρεάς του επιχειρηματικού ομίλου Βαρδινογιάννη, μέσω του Συλλόγου «Ελπίδα», για την κατασκευή ογκολογικού τμήματος στο Νοσοκομείο «Αγία Σοφία».

Με τη σύμβαση αυτή «συγκαλύπτεται η πηγή του πλούτου των μεγαλοεπιχειρηματιών που είναι ουσιαστικά η εκμετάλλευση του ανθρώπου από τον άνθρωπο», επισήμανε στην παρέμβασή του ο Χ. Χαραλάμπους, προσθέτοντας ότι «στόχος είναι, μέσα από τις δωρεές, η ενίσχυση της ιδιωτικοποίησης και η απαλλαγή του κράτους από την υποχρέωση παροχής δωρεάν ποιοτικών υπηρεσιών νοσοκομειακής περίθαλψης και αποθεραπείας - αποκατάστασης». Μάλιστα, αναφερόμενος στις δωρεές τόνισε ότι «τις περισσότερες φορές δεν είναι ανιδιοτελείς, αλλά σχετίζονται με επιχειρηματικά παιχνίδια, την εκμετάλλευση της εθελοντικής προσφοράς εργασίας, την ακόμα μεγαλύτερη διείσδυση εταιρειών στην Υγεία - Πρόνοια», ενώ «διεθνώς καλλιεργείται η εταιρική κοινωνική ευθύνη αυτών που εμείς λέμε φιλανθρωπία των καπιταλιστών».

Ο Χ. Χαραλάμπους αναφέρθηκε στη θέση του ΚΚΕ λέγοντας ότι «είναι υπέρ ενός συστήματος Υγείας αποκλειστικά δημόσιου, που θα έχει δημόσιες παροχές. Ενα σύστημα σύγχρονο που σημαίνει ότι όλα τα επιτεύγματα και η τελευταία λέξη της ιατρικής επιστήμης και της ιατρικής τεχνολογίας θα είναι προσιτά σε όλους». Επισήμανε δε ότι «στον αντίποδα αυτής της αντίληψης βρίσκονται οι πολιτικές της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας, στις οποίες χρόνια τώρα και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και οι κυβερνήσεις της ΝΔ μεθοδικά προχωρούν».

Την υπερψήφιση της σύμβασης ζήτησε ο εισηγητής της ΝΔ, Ι. Κοσμίδης, λέγοντας ότι «είναι επωφελής για το δημόσιο, τη δημόσια υγεία και υπηρετεί τους σκοπούς του ΕΣΥ». Υπέρ τάχθηκε και η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, Α. Περλεπέ, σημειώνοντας πως «η προσπάθεια του Σωματείου "ΕΛΠΙΔΑ" στηρίχτηκε και από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ», ενώ τη σύμβαση υπερψήφισε και ο ΛΑ.Ο.Σ.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΟΣΝΙΕ
Απροκάλυπτη πριμοδότηση των μεγαλοκλινικαρχών

Η υφυπουργός Απασχόλησης Σοφία Καλαντζάκου δήλωσε στη Βουλή ότι δεν κυρώνει τη σύμβαση επειδή δε συντρέχουν οι νόμιμοι λόγοι

Κάτω από την πίεση συγκεκριμένης μερίδας μεγαλοεργοδοτών ιδιωτικών κλινικών και γηροκομείων, η κυβέρνηση αρνείται να κηρύξει υποχρεωτική τη συλλογική σύμβαση εργασίας που υπέγραψαν η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ) και οι εκπρόσωποι των εργοδοτών, των ιδιωτικών κλινικών και γηροκομείων.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση η βουλευτής του ΚΚΕ Εύα Μελά και η υφυπουργός Απασχόλησης Σοφία Καλαντζάκου επιβεβαίωσε στην ουσία την καταγγελία, λέγοντας ότι δεν κυρώνει τη σύμβαση επειδή δε συντρέχουν οι νόμιμοι όροι. Ως τέτοιους ανέφερε ότι οι εργοδότες που υπέγραψαν τη σύμβαση δεν απασχολούν το 51% των εργαζομένων του χώρου.

Η Εύα Μελά τόνισε ότι η μη κύρωση της συλλογικής σύμβασης είναι επιζήμια για τους εργαζόμενους, αφού οι εργοδότες δεν έχουν την υποχρέωση να δώσουν τις νόμιμες αυξήσεις. Η σύμβαση είπε υπογράφηκε το Μάη και δεν έχει κυρωθεί γιατί τέσσερις μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις του χώρου της Υγείας έκαναν παρέμβαση αμφισβητώντας τη σύμβαση παρά το ότι την υπέγραψε και ο νόμιμος εκπρόσωπός τους.

Η παρέμβαση αυτή, τόνισε, έγινε γιατί στη σύμβαση προβλέπεται ανάμεσα σε άλλα ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις πρέπει να δώσουν ένα εφάπαξ επίδομα 500 ευρώ στους εργαζόμενους. Η βουλευτής κατήγγειλε ότι η άρνηση της κυβέρνησης να κυρώσει τη σύμβαση σημαίνει πρακτικά ότι παίρνει θέση υπέρ μιας μικρής ομάδας εργοδοτών και κατά των χιλιάδων εργαζομένων στον κλάδο των ιδιωτικών κλινικών.

Αυθαιρεσία και στο «Ωνάσειο»

Οι εργαζόμενοι στο «Ωνάσειο» Καρδιοχειρουργικό Κέντρο κάνουν σήμερα στάση εργασίας (7-10 π.μ.) απαιτώντας την πλήρη εφαρμογή της επιχειρησιακής σύμβασης που υπογράφτηκε πριν δυο χρόνια και λήγει σε ένα μήνα. Η Διεύθυνση του ΩΚΚ, αν και εφάρμοσε τη σύμβαση, εντούτοις αρνείται να δώσει το εφάπαξ επίδομα των 500 ευρώ, καθώς και την κατά δέκα ευρώ προσαύξηση της εφημερίας κατ' οίκον, όπως προβλέπει η κλαδική σύμβαση της ΟΣΝΙΕ.

ΣΔΙΤ και στις μεταμοσχεύσεις

Την παράδοση των μεταμοσχεύσεων στις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ)προοιωνίζεται η ανακοίνωση από τις Βρυξέλλες του υπουργού Υγείας, Δημήτρη Αβραμόπουλου, για τη δημιουργία Διεθνούς Κέντρου Μεταμοσχεύσεων με έδρα την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος πήρε μέρος στις εργασίες του Συμβουλίου Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και - σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ - ο Ελληνας υπουργός ανακοίνωσε ότι «το κέντρο αυτό θα λειτουργεί υπό δημόσιο έλεγχο και στο πλαίσιο του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με καθεστώς ανάλογο του "Ωνασείου" και θα είναι ανοιχτό σε συνεργασία με Πανεπιστημιακά Κέντρα Μεταμοσχεύσεων των ΗΠΑ και της Ευρώπης».

Σύμφωνα με παλιότερες ανακοινώσεις, το Μεταμοσχευτικό Κέντρο είχε σχεδιαστεί στο πλαίσιο του Δ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και η κατασκευή του θα γίνει μέσω της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Σύμφωνα με τα παλιότερα σχέδια, έχει 250 κλίνες και οι φιλοδοξίες είναι να «έχει πελατεία» από τα Βαλκάνια και τις αραβικές χώρες, όπως προβλέπει το σχέδιο για το Δ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Πρόσφατα, εξετάστηκε η δυνατότητα δημιουργίας ενός τέτοιου μεταμοσχευτικού κέντρου στο νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» - το οποίο φαίνεται να εκχωρεί τη διοίκησή του στο «Υγεία».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ