Κυριακή 7 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Το δάσος Τατοΐου!

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Με σπαραγμό ψυχής άνδρες του ΕΛΑΣ αναγκάστηκαν να σταματήσουν χιλιάδες ανέργους που είχαν αρχίσει να κόβουν ξύλα από το δάσος Τατοΐου. Με τηλεβόες εμίλησαν στο πλήθος των ανέργων, ότι το δάσος δεν πρέπει να καταστραφεί και ότι οι άνεργοί μας πρέπει οργανωμένα να ζητήσουν απ' το Κράτος να πάρει μέτρα γι' αυτούς. Είτανε συγκινητική η πειθαρχία του πλήθους στη φωνή αυτή του ΕΛΑΣ, που είτανε φωνή για τη σωτηρία του μόνου "πλεμονιού της Αθήνας", όπως αποκαλέστηκε το δάσος αλλά και για το σωστό»...

Τα παραπάνω είναι γραμμένα στην πρώτη σελίδα του «Ριζοσπάστη» της 26ης Νοέμβρη 1944, κάτω από τον τίτλο: «Το δάσος Τατοΐου». Και τα σημειώνουμε, όχι μόνο γιατί γίνονται ιδιαίτερα επίκαιρα, με το δασοκτόνο νόμο, που ψήφισε τις προάλλες η κυβέρνηση, αλλά, και γιατί, φανερώνουν ανάγλυφα το αγεφύρωτο χάσμα που χωρίζει την «Αριστερά της ευθύνης» - όπως θέλει να αυτοχαρακτηρίζεται ο πρωθυπουργός και το κόμμα του - από την πραγματική Αριστερά και ακόμη περισσότερο από τους κομμουνιστές. Γιατί φανερώνουν ανάγλυφα το αγεφύρωτο χάσμα που χωρίζει τη σημερινή αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία και το δικομματισμό από τη λαϊκή εξουσία.

Περί βαρβάρων

Μια και ο κ. Χριστόδουλος - ορμώμενος από τα διδάγματα της Ιστορίας, όπως είπε - θεωρεί βαρβάρους τους Τούρκους, πιστεύοντας προφανώς, ότι η βαρβαρότητα έχει θρησκευτικές ρίζες και, μάλιστα, αποκλειστικά και μόνον ισλαμικού χρώματος, θα τον συμβουλεύαμε, να αναζητήσει τα σχετικά «κατορθώματα» των πρώτων χριστιανών βυζαντινών αυτοκρατόρων σε βάρος των Ελλήνων ειδωλολατρών της εποχής, των χριστιανών σταυροφόρων σε βάρος των μουσουλμάνων, τα ανάλογα έργα της Ιερής Εξέτασης, όπως και όλα όσα έκαναν - πάντα στο όνομα του Θεού και της ιερής πίστης - οι κάθε λογής Ισπανοί, Πορτογάλοι, Αγγλοι, Ολλανδοί και λοιποί χριστιανοί αποικιοκράτες σε βάρος των αυτοχθόνων κλπ, κλπ, μέχρι και τα όσα κάνουν οι σημερινοί χριστιανοί ιμπεριαλιστές σε βάρος των λαών όλου του κόσμου (πολέμους, πείνα, φτώχεια, ανεργία, κλπ, κλπ).

Δε λέμε, πάντα ήταν βολικές, για τους κάθε λογής κρατούντες, οι θρησκειολογικές και μεταφυσικές ερμηνείες των πραγμάτων, ώστε να ρίχνουν στάχτη στα μάτια των εκάστοτε καταπιεσμένων, να τους χειραγωγούν και να τους φανατίζουν, αλλά τούτη τη φορά ο κ. Χριστόδουλος το παράκανε...

Τρίζουν τα κόκαλα του Ρήγα

«Το όραμα του Ρήγα Φεραίου για μια ειρηνική, ελεύθερη και δημοκρατική Βαλκανική, όπου έχουν θέση όλες οι εθνότητες και οι θρησκείες, γίνεται σήμερα πραγματικότητα με την ολοκλήρωση της ΕΕ και τη συμμετοχή των Βαλκανίων»... Ετσι απάντησε, προχτές, ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, στις δηλώσεις περί βαρβάρων του κ. Χριστόδουλου. Και σίγουρα, θα έτριξαν τα κόκαλα του Ρήγα Φεραίου, μια και το όραμά του, για μια Βαλκανική, χερσόνησο της ειρήνης, της φιλίας και της συνεργασίας των λαών, δεν έχει καμιά σχέση με τα όσα έζησαν και ζουν οι βαλκανικοί λαοί την τελευταία δεκαπενταετία. Τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους πολέμους, την επιβολή της νέας τάξης πραγμάτων, την οικοδόμηση των νέων ολιγαρχιών στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, την ένταση των κοινωνικών ανισοτήτων και αδικιών, την ανεργία, τη φτώχεια, κλπ, κλπ.

Η σημερινή ιμπεριαλιστική πραγματικότητα είναι ανίκανη να απαντήσει στα όποια σκοταδιστικά και μισαλλόδοξα κηρύγματα. Ισα - ίσα, αποτελούν τις δυο όψεις του ίδιου νομίσματος. Αλληλοτροφοδοτούνται και βαδίζουν χέρι χέρι. Το όραμα του Ρήγα Φεραίου θα γίνει πράξη, όταν οι λαοί των Βαλκανίων επιβάλλουν τη δική τους εξουσία στις αντίστοιχες χώρες, βάζοντας στο περιθώριο τους κάθε λογής σύγχρονους βαρβάρους.

«Τη βγάζει καθαρή » η ΣΟΒΕΛ...

Απαντώντας σε σχετική Ερώτηση στη Βουλή του βουλευτή Μαγνησίας του ΚΚΕ Ν. Γκατζή, η υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Ροδούλα Ζήση, προσπάθησε να βγάλει «καθαρή» τη βιομηχανία ΣΟΒΕΛ, που εδρεύει στον Αλμυρό Μαγνησίας, η οποία ρυπαίνει το περιβάλλον της περιοχής.

Τι κι αν - όπως αποκάλυψε, πριν λίγες μέρες, ο «Ρ» - υπάρχουν έρευνες των Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας, που δείχνουν ότι η ρύπανση από το εργοστάσιο της ΣΟΒΕΛ είναι τεράστια κι απειλεί την ανθρώπινη υγεία, καθώς περιέχει βαριά μέταλλα και τοξικά στοιχεία, όπως μόλυβδο, μαγγάνιο, κάδμιο και αρσενικό.

Τι κι αν ο αρμόδιος βοηθός νομάρχης Μαγνησίας παραδέχτηκε, δημοσίως, ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση αδυνατεί να ελέγξει αν η εταιρία τηρεί τους περιβαλλοντικούς όρους που της έχουν τεθεί.

Ολα αυτά δε φαίνεται να τα παίρνει υπόψη της η κυρία υφυπουργός και, παρά το γεγονός ότι, και ως Βολιώτισσα, θα έπρεπε να ενδιαφέρεται περισσότερο για τους συμπολίτες της που κινδυνεύουν από τη ρύπανση, αυτή προτιμά να ταχθεί στο πλευρό του ιδιοκτήτη της ΣΟΒΕΛ, ο οποίος δε λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα αντιρρυπαντικής προστασίας για να μη μειωθούν τα κέρδη του.

Αλλά στις επικείμενες εκλογές θα κριθεί και γι' αυτή την «προτίμησή» της η κυρία Ζήση...

Επιχείρηση «κοινωνική ανασφάλεια»

Πεδίον δόξης λαμπρό για τις ασφαλιστικές εταιρίες, προσφέρει η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με την ανοχή ή και στήριξη της ΝΔ. Πρόκειται για την οικονομική πολιτική που χαράσσεται από το Διευθυντήριο των Βρυξελλών, με αποκλειστικό κριτήριο τα συμφέροντα των ισχυρών της αγοράς. Μια πολιτική η οποία καλλιεργεί και ενισχύει καθημερινά την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα στους εργαζόμενους και το λαό. Αδιάψευστος μάρτυρας και τα στοιχεία έρευνας που διενήργησε η ICAP, μετά από παραγγελία της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών. Από την έρευνα αυτή προκύπτουν δυο βασικά στοιχεία: Πρώτον, ότι πάνω από τα δύο τρίτα του ενεργού πληθυσμού στην Ελλάδα δε διαθέτουν ασφαλιστικό πρόγραμμα ζωής, σύνταξης ή υγείας. Δεύτερον, συγκριτικά με το μέσο όρο της ΕΕ «η δυνητική ασφαλιστική πίτα στην Ελλάδα υπολογίζεται περίπου σε 7-8,5 δισ. ευρώ». Αυτό, με απλά λόγια, σημαίνει πως οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες μπορούν να υπογράψουν συμβόλαια (με εργαζόμενους, άνεργους και όλους εκείνους που νιώθουν αβεβαιότητα αν θα πάρουν σύνταξη κλπ) αξίας κοντά στα 3 τρισεκατομμύρια δραχμές!

Πώς, να μην προσδοκούν, λοιπόν, σε πολύ μεγαλύτερα κέρδη οι ασφαλιστικές εταιρίες, όταν γνωρίζουν πολύ καλά, εκτός των παραπάνω, ότι έρχονται και νέα αντεργατικά και αντιασφαλιστικά μέτρα, μετά τις εκλογές, είτε είναι κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ, είτε η ΝΔ;

ΒΙΒΛΙΟ
Συγκλονιστική μαρτυρία

«Θα 'θελα αυτήν τη μνήμη να την πω». Αυτόν το στίχο του Καβάφη, που εκφράζει την αδήριτη ανάγκη του ανθρώπου να βγάλει στο φως μια μνήμη που «φλέγει» την ψυχή του, κι ίσως, όλη την ύπαρξή του, μας θύμισε έντονα το βιβλίο - μαρτυρία του αγωνιστή, δικηγόρου και συγγραφέα Σπύρου Τζουβέλη «Μέρες και νύχτες του Δεκέμβρη» (εκδόσεις «Καστανιώτη»). Σπάνια, μια γραπτή μαρτυρία σού κόβει την ανάσα, όπως αυτή. Διαβάζοντάς την ξεχνάς ότι διαβάζεις. Θαρρείς πως προβάλλεται μπρος στα μάτια σου ένα μηνιαίας διάρκειας ντοκιμαντέρ για τον εφιάλτη που έζησε ο συγγραφέας του βιβλίου και όλη η Αθήνα, από τις 3 του Δεκέμβρη του 1944 μέχρι τις 4 του Γενάρη του 1945. Μόνο από φλεγόμενη μνήμη βγαίνει τέτοια παραστατικότητα. Τέτοια, που θαρρείς ότι όλα συμβαίνουν την ώρα που διαβάζεις. Νιώθεις πόνο με τον τραυματισμό του Φοίβου Τσέκερη, με το φοβερό τραυματισμό στο κεφάλι του Γιάννη Ξενάκη (3 του Γενάρη 1945) και τόσων άλλων ηρωικών ΕΑΜιτών φοιτητών - μαχητών του Λόχου «Λόρδος Μπάυρον» και πολλών άλλων μαχητών του ΕΛΑΣ, που με μικρά όπλα αντιπάλευαν τα τανκ των Αγγλων εισβολέων και τους πάνοπλους, Γερμανοτσολιάδες συνεργάτες τους.

Ο Σπύρος Τζουβέλης, ο 19χρονος «Αργύρης» του βιβλίου (όλοι οι άλλοι συναγωνιστές αναφέρονται μόνο με το πραγματικό τους όνομα, χωρίς το επίθετο), ενταγμένος στο λόχο των φοιτητών που ανήκε στον εφεδρικό ΕΛΑΣ, γνωστό ως Λόχος «Λόρδος Μπάυρον» (πολλοί μαχητές του Λόχου ήταν φοιτητές του ΕΜΠ), στηρίζοντας τις μνήμες του και σε άλλες μαρτυρίες, με το βιβλίο του συνθέτει ένα συνεχές από τις 5/12/1944-4/1/1945, «ρεπορτάζ» για το δολοφονικό όργιο των Αγγλων και των δωσιλόγων ενάντια στους ΕΑΜίτες αγωνιστές σε διάφορες περιοχές της Αθήνας, για τη δολοφονία αμάχων, τις καταστροφές κτιρίων από τανκ και οχυρωμένους Ελληνοπροδότες, για μάχες διαφόρων τμημάτων του ΕΛΑΣ και ιδιαίτερα για τις μάχες του Λόχου «Λόρδος Μπάυρον» στην περιοχή της Νεάπολης, μέσα από σπίτια και σε δρόμους των Εξαρχείων. Ο συγγραφέας συγκλονίζει, περιγράφοντας από τη σελίδα 75 έως 122 τις μάχες στα Εξάρχεια από τις 30/12/44-4/1/45, συγκλονίζει. Γι' αυτές τις μάχες ο «Ριζοσπάστης» στις 4/1/1945 έγραφε: «Μεγάλη μάχη μαίνεται στην οδό Διδότου. Οι Αγγλοι χτύπησαν μ' όλα τα φονικά τους μέσα. Στη μάχη αυτή διακρίνεται ο λόχος "Λόρδος Μπάυρον"».


Αρ. ΕΛΛΗΝΟΥΔΗ

ΠΡΟΣΩΠΟ
Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ

Γρηγοριάδης Κώστας

Το κυβερνών κόμμα Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP) κατήγαγε έναν «αναπάντεχο» θρίαμβο στις πρόσφατες κρατιδιακές εκλογές, αποσπώντας από το κόμμα του Κογκρέσου τα τρία από τα τέσσερα κρατίδια στα οποία στήθηκαν κάλπες και «προλειαίνοντας» το έδαφος για νίκη και στις εθνικές εκλογές της επόμενης χρονιάς. Ο Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ, πρωθυπουργός ενός συνασπισμού που διατηρείται στην εξουσία εφαρμόζοντας άριστα την τακτική του «διαίρει και βασίλευε», κατάφερε να δρέψει τα οφέλη της λαϊκής απογοήτευσης από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές των κρατιδιακών κυβερνήσεων του Κογκρέσου.

Το να ενωθούν οι καταπιεζόμενοι ποτέ δεν υπήρξε εύκολο. Η επιβολή πολιτικών που καταδικάζουν τις λαϊκές μάζες στη φτώχεια - η χειρότερη μορφή βίας, όπως έλεγε ο Γκάντι (τον οποίο, παρεμπιπτόντως, δολοφόνησαν άνθρωποι του RSS, της οργάνωσης από τα σπλάχνα της οποίας γεννήθηκε το BJP) - προκάλεσε, αντίθετα από αυτό που θα περίμενε κανείς, στροφή προς την αντίδραση, επιβραβεύοντας τον ακραίο προσανατολισμό του Βάτζπαϊ και της κλίκας του, μιας ομάδας ανθρώπων που πιστεύουν ακράδαντα στη δημιουργία ενός εθνικά και θρησκευτικά «καθαρού», ινδουιστικού κράτους.

Οι πολιτικές τάσεις στην Ινδία είναι, εδώ και καιρό, επίφοβες. Η πυρηνικοποίηση, η αυξομείωση των εντάσεων με το Πακιστάν, η πολιτική ενίσχυσης του πολιτικοθρησκευτικού φανατισμού και της σποράς του μίσους, τα πογκρόμ κατά των μουσουλμάνων και των φτωχών, η αποκορύφωση της εκμετάλλευσης, για την οποία εκφράζονται, επιδαψιλεύοντας κολακείες και θωπείες στο BJP, δυτικά ΜΜΕ, όπως οι «Financial Times», η δημιουργία «στρατηγικής συμμαχίας» με τις ΗΠΑ και τα «οράματα» του Βάτζπαϊ για την Ινδία -«περιφερειακή υπερδύναμη» του αύριο, κάθε άλλο παρά ελπίδες γεννούν...
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org