Σάββατο 6 Απρίλη 2019 - Κυριακή 7 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Να διεκδικήσουμε λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων

-- Παραμένει το οξυμένο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Κέρκυρα, με τους κατοίκους στο νότιο τμήμα της να είναι σε κινητοποίηση εδώ και αρκετούς μήνες και να δέχονται ακόμα και έντονη καταστολή. Από πού πηγάζει το πρόβλημα και πώς τοποθετείται η «Λαϊκή Συσπείρωση»;

-- Ο βασικός λόγος είναι ότι τα απορρίμματα, ο σύγχρονος «χρυσός», αποτελούν το νέο τομέα «επένδυσης» και κερδοφορίας του κεφαλαίου. Σε αυτό το αλισβερίσι (κυβέρνησης - επιχειρηματικών ομίλων) οι δήμοι αποδέχονται το ρόλο του χαμάλη, που θα φτιάξει τις υποδομές, χωρίς επαρκείς χρηματοδοτήσεις, ενώ οι «επενδυτές» θα απομυζούν τα κέρδη, σε βάρος των δημοτών που θα πληρώνουν πανάκριβα τέλη και των εργαζομένων που θα εργάζονται με απαράδεκτες συνθήκες εργασίας.

Με «αρχές», όπως το «ο ρυπαίνων πληρώνει», η «διευρυμένη ευθύνη του παραγωγού», το «πληρώνω όσο πετάω» και το «ειδικό τέλος ταφής», που σε λίγο θα μετονομαστεί σε «περιβαλλοντική εισφορά», το κόστος κατά κύριο λόγο φορτώνεται στις πλάτες της λαϊκής οικογένειας. Μέσω των Συμπράξεων Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) επιταχύνεται η παράδοση της διαχείρισης σε ιδιώτες και «ξηλώνεται το πουλόβερ» δαπανώντας εκατομμύρια ευρώ για εργολαβίες σε ιδιώτες.

Ολα αυτά είναι κατευθύνσεις της ΕΕ, έχουν περιληφθεί αυτούσιες στην εθνική νομοθεσία με υπογραφές των ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. και συνεχίστηκαν με «θρησκευτική ευλάβεια» από τον ΣΥΡΙΖΑ στον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ). Αυτοί οι στόχοι ενσωματώθηκαν και στον Περιφερειακό Σχεδιασμό για τα Ιόνια Νησιά. Φυσικά, με τη σύμφωνη γνώμη των εκάστοτε περιφερειακών αρχών, ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης, και με την υποστήριξη των αντίστοιχων δημοτικών αρχών. Είναι η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της ανταποδοτικότητας των πάντων. Είναι η πολιτική που προκάλεσε το έγκλημα στο Τεμπλόνι και στη χωματερή της Λευκίμμης. Πολιτική που επιβάλλεται και με την καταστολή. Οσες δυνάμεις, παρά τις όψιμες αγωνίες και εξαγγελίες τους περί «ικανού διαχειριστή» του προβλήματος, συμφωνούν με αυτές τις κατευθύνσεις, δεν τοποθετούνται για το χώρο, το ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο και τη διαδικασία επεξεργασίας, κοροϊδεύουν τον κόσμο.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» έχει δώσει τις θέσεις της από το 2007 και έχει συμμετάσχει στους αγώνες των κατοίκων, όταν οι άλλοι παρίσταναν τους Πόντιους Πιλάτους...

Διεκδικούμε: Αμεση προτεραιότητα στην ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή, χωροθέτηση νέων χώρων αφού το Τεμπλόνι έχει υπερκορεστεί και ο χώρος στη Λευκίμμη είναι ακατάλληλος. Οχι στην εμπορευματοποίηση και σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης που συνεπάγεται αυτή, όχι στις ΣΔΙΤ και στις Συμβάσεις Παραχώρησης, στις Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) που αντιστρατεύονται την ανακύκλωση. Το κόστος των προγραμμάτων, εξοπλισμού και έργων για την ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων να προέρχεται από κεντρικούς δημόσιους πόρους που θα τροφοδοτούνται σε σημαντικό βαθμό και από μια μεγαλύτερη φορολόγηση των επιχειρηματικών ομίλων, οι οποίοι μάλιστα στα Ιόνια Νησιά θησαυρίζουν. Επαρκές προσωπικό με σταθερή και μόνιμη εργασία.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
Εγνοια μας ο λαός και οι ανάγκες του και όχι η διευκόλυνση στα επιχειρηματικά σχέδια

Συζήτηση του «Ριζοσπάστη» με την Αλεξάνδρα Μπαλού, υποψήφια περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

-- Τους τελευταίους μήνες φουντώνει η συζήτηση γύρω από τις εξορύξεις υδρογονανθράκων στο Ιόνιο, τους οποίους εποφθαλμιούν μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Πώς τοποθετούνται η περιφερειακή αρχή Ιονίων Νήσων και οι άλλοι συνδυασμοί;

-- Στρώνουν το χαλί να περάσουν, παραπλανώντας το λαό! Αυτό κάνουν, στην πραγματικότητα, άλλοι περισσότερο κι άλλοι λιγότερο ανοιχτά, δηλώνοντας ακόμη και «εκ προοιμίου» θετικοί στη ληστρική εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου του Ιονίου, υπό τον τίτλο «Παραχωρήσεις θαλάσσιων οικοπέδων». Ειδικότερα, η απερχόμενη περιφερειακή αρχή, που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο απεμπόλησε τις προηγούμενες δεσμεύσεις της, όχι μόνο απαρνήθηκε αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, αλλά έχει εξελιχθεί και σε «ντίλερ» πετρελαϊκών ομίλων, διαφημίζοντας «χορηγίες» τους! Οι άλλοι συνδυασμοί (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ), την ίδια στιγμή, υποβαθμίζουν το θέμα ή αναφέρονται σε όρους γενικούς και αόριστους, απολύτως βολικούς στις πετρελαϊκές κοινοπραξίες, προσπαθώντας να διασκεδάσουν τις εύλογες ανησυχίες των πολιτών.

Ωστόσο, πρόκειται για τεράστιο, κεφαλαιώδες ζήτημα, το οποίο προσπαθούν να καλύψουν μέσα από το γνωστό παραμύθι ότι ο κάθε συνδυασμός έχει διασφαλίσει καλύτερους όρους προστασίας του περιβάλλοντος. Το λεγόμενο «Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο», που εισηγούνται οι υποστηρικτές αυτού του είδους της «ανάπτυξης» για να κατευνάσουν τις αντιδράσεις, είναι στάχτη στα μάτια του λαού. Ολοι μαζί, προτάσσοντας τα κάλπικα συνθήματα της «δίκαιης ανάπτυξης», του ανταποδοτικού οφέλους των τοπικών κοινωνιών, καθώς και τη φενάκη της σταθερότητας και της γεωστρατηγικής αναβάθμισης της χώρας, λειτουργούν με μοιρασμένους ρόλους για λογαριασμό του ελληνικού κεφαλαίου και την ανάγκη του να συμμετάσχει στη νέα φάση της ενεργειακής μοιρασιάς. Προωθούν τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσίας και άλλων δυνάμεων. Ο τσακωμός τους είναι για το ποια συμφέροντα, ποιον όμιλο, ποιας χώρας θα εξυπηρετήσουν.


Περισσότερο, όμως, η έντονη και «ποιοτική» σεισμικότητα της περιοχής πρέπει να κάνει από μόνη της απαγορευτική τη διαδικασία εξόρυξης.

-- Πώς απαντά η «Λαϊκή Συσπείρωση» στις παραπάνω τοποθετήσεις και τι αναδεικνύει στο λαό;

-- Η θέση μας απέναντι σ' αυτά τα σχέδια καθορίζεται από τη θέση ότι ο ορυκτός πλούτος και γενικότερα οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας πρέπει να είναι λαϊκή περιουσία και η αξιοποίησή τους πρέπει να γίνει μόνο προς όφελος του λαού. Ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός στην οικονομία μπορεί να δώσει λύση στις λαϊκές ανάγκες και να εξασφαλίσει το ισοζύγιο των ενεργειακών αναγκών με συνδυασμένο τρόπο ώστε να προστατεύσει κυριολεκτικά το περιβάλλον. Στο πλαίσιο αυτό μπορούν να αποκλείονται οι εξορύξεις σε επικίνδυνες σεισμογενείς και ευαίσθητες περιοχές όπως το Ιόνιο. Αναδεικνύουμε επίσης ότι:

Οι εξορύξεις δεν αφορούν το λαό και τις ανάγκες του, γιατί αυτή η εκμετάλλευση γίνεται για τα κέρδη συγκεκριμένων ενεργειακών κολοσσών. Δεν θα μειώσουν την ενεργειακή φτώχεια που βιώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά ούτε θα εξασφαλίσουν φτηνή Ενέργεια και άλλα οφέλη από τα «έσοδα» του κράτους και της Τοπικής Διοίκησης. Αντίθετα, οι φόροι και το κόστος των καυσίμων θα παραμείνουν, ενώ το πενιχρό ποσοστό προς την Τοπική Διοίκηση θα αποτελέσει το άλλοθι για περαιτέρω περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης.

Θα κλαπεί οριστικά και θα χαθεί αμετάκλητα για τις επόμενες γενιές ένα πολύτιμο ενεργειακό απόθεμα, για να κερδίσουν μια χούφτα μονοπωλιακοί όμιλοι.

Οι «μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων» είναι κενό γράμμα αφού δεν υπάρχουν ήδη για την υφιστάμενη κατάσταση αναφορές για το φορτίο της διαρροής τοξικών αποβλήτων καθώς και των βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών της Γιουγκοσλαβίας στο Ιόνιο, ενώ δεν αποκλείεται και η εκδήλωση ατυχήματος μεγάλης έκτασης, με μακροπρόθεσμες συνέπειες. Μάλιστα, τα εργατικά δικαιώματα και οι επικίνδυνες συνθήκες εργασίας στις εξορύξεις είναι κανόνας αφού ποτέ δεν θα πάψει το κεφάλαιο να επιδιώκει όλο και φθηνότερη εργατική δύναμη.

Εμείς λέμε ότι μπορούμε και πρέπει να υψώσουμε ένα μεγάλο μέτωπο αντίστασης. Δεν γίνεται να εμπιστευτούμε τη διαχείριση αυτού του τόσο σοβαρού θέματος σε εκείνους που είναι με την πλευρά των πετρελαϊκών ομίλων, σχεδόν ως τοποτηρητές των συμφερόντων τους. Με οσφυοκαμψίες κανείς λαός δεν πήγε μπροστά! Εμείς θα δώσουμε τη μάχη μαζί με το λαό για να μη μετατραπεί το Ιόνιο σε προτεκτοράτο των πετρελαϊκών κολοσσών και ο λαός των Ιονίων θύμα των ανταγωνισμών τους.

-- Κάποιοι λένε ότι αυτό που προέχει για τα νησιά του Ιονίου είναι να γίνουν «ελκυστικός επενδυτικός προορισμός». Πώς το σχολιάζετε;

-- Μα έχουν γίνει ήδη, όμως αυτό δεν έχει αναιρέσει το απαράδεκτο επίπεδο των υποδομών στα νησιά μας. Σήμερα άλλοι πλασάρουν τα 5άστερα, άλλοι την κρουαζιέρα, άλλοι τους χαλίφηδες. Ο καθένας προωθεί και προωθείται από τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, μονοπωλιακές επιχειρήσεις του τουρισμού που έχουν τη μερίδα του λέοντος των κερδών και των προγραμμάτων. Τα μεγάλα κέρδη για λίγους προϋποθέτουν την εντατική εκμετάλλευση των πολλών εργαζομένων στις εργασιακές γαλέρες του τουρισμού. Θα σας πω κάτι γενικότερο: Το καλύτερο «brand name» που θα άξιζε ν' αποκτήσουν διεθνώς τα Ιόνια Νησιά μας είναι αυτό που θα ήταν σύμφωνο με την ιστορική παράδοση των λαϊκών κινημάτων και εξεγέρσεων και θα υποδήλωνε ότι ο λαός των νησιών μάχεται σήμερα για την κοινωνική πρόοδο. Ο λαός θέλει η απαράμιλλη φυσική ομορφιά των νησιών μας να συνδυαστεί, επιτέλους, με την ανθρωπιά και τη δικαιοσύνη στους όρους της ζωής του, με την εξάλειψη της αδικίας, της κοινωνικής ανισότητας και της εκμετάλλευσης! Ενας μεγάλος ποιητής του Ιονίου, ο Αγγελος Σικελιανός, το είπε έτσι: «Δεν είναι χίμαιρα να καβαλάμε το όνειρο!». Δεν είναι άπιαστο όνειρο η πολύ καλύτερη ζωή. Αυτό, βέβαια, δεν μπορεί να γίνει μόνο σε μια Περιφέρεια. Ομως ως «Λαϊκή Συσπείρωση», προς αυτήν την κατεύθυνση, θέλουμε να στηρίξουμε τη λαϊκή πάλη κόντρα στη στρατηγική της ΕΕ, των επιχειρηματικών ομίλων και του πολιτικού προσωπικού τους.

-- Γιατί με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και με το ΚΚΕ λοιπόν;

-- Το δικό μας πρόταγμα, σε αντίθεση με τους άλλους συνδυασμούς που υποστηρίζουν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ ή τμήμα της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, είναι κρυστάλλινο και αποτυπώνεται στις θέσεις μας. Η Λαίκή Συσπείρωση θα είναι στήριγμα των αγώνων και των διεκδικήσεων του λαού, θα είναι απέναντι στην πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ στα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. Τα παραδείγματα των κομμουνιστών δημάρχων δείχνουν το δρόμο. Σε αυτή την κατεύθυνση θα δώσουμε τη μάχη για τη βελτίωση της ζωής μας, της ζωής των πολλών, της ζωής του λαού. Τα μέτωπα της Υγείας και της Παιδείας έχουν για μας απόλυτη, πλήρη προτεραιότητα. Θα διεκδικήσουμε το δικαίωμα στον αθλητισμό και τον πολιτισμό χρέος για τους νέους μας. Η διεκδίκηση ικανοποιητικών υποδομών για την αντιπυρική, την αντισεισμική και την αντιπλημμυρική θωράκιση των νησιών μας. Υποδομών ύδρευσης, αποχέτευσης, οδικού δικτύου και φυσικά διαχείρισης απορριμμάτων. Θα παλέψουμε για να απαλλαγούν αυτοαπασχολούμενοι και μικροεπιχειρηματίες στα νησιά μας από το βάρος της φοροληστείας, από την απειλή των κατασχέσεων και των μεγαλοκαταστημάτων. Είμαστε μαζί, δίπλα στους εργαζόμενους στα νησιά μας, συμπαραστάτες στον αγώνα ενάντια στην εργασιακά ζούγκλα, στο αντεργατικό μνημονιακό πλαίσιο.

Στη «Λαϊκή Συσπείρωση» ενώνουν τις δυνάμεις τους, με κέφι και με πίστη στη νίκη του λαού, κομμουνιστές, άλλοι αριστεροί και ριζοσπάστες, γενικότερα προοδευτικοί άνθρωποι θα έλεγα, με πολλή διάθεση για αγώνα για όλα όσα δικαιούται να έχει ο λαός των νησιών μας και όχι για τα ψίχουλα μιας ανάπτυξης που έχει ως κριτήριο το κέρδος των επιχειρήσεων, όπως υπόσχονται στην πραγματικότητα οι οπαδοί των μπλε, των πράσινων και των ροζ μνημονίων. Δίνουμε τη μάχη ώστε να είμαστε νικητές. Ωστε ο ίδιος ο λαός να νικήσει την ψευτιά, τις κίβδηλες υποσχέσεις, τους προσκυνημένους στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα τα οποία θέλουν να επιβάλουν στα νησιά μας όρους ενετοκρατίας, όσους φανερά ή κρυφά διαμορφώνουν για τη νεολαία συνθήκες ζωής - λάστιχο.

Οσο πιο ενιαία και πιο αποφασιστική θα είναι η ενίσχυση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στους δήμους και στην Περιφέρεια, και του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές και στις βουλευτικές εκλογές όποτε γίνουν, τόσο πιο εύστοχη θα είναι η επιλογή υπέρ των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων, επιλογή που θα κατατεθεί την επομένη στο πλευρό του λαού και των αγώνων του.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
12+1 λόγοι για ενιαία καταδίκη της αντιλαϊκής πολιτικής στην πόλη

Παρουσιάζουμε σήμερα στον «Ριζοσπάστη» το κείμενο του Γιώργου Σιδέρη, υποψήφιου δημάρχου Περιστερίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», το οποίο δημοσιεύτηκε στον τοπικό Τύπο και αποδεικνύει πως στην πραγματικότητα ο λαός θα πρέπει να σταθεί με ενιαίο κριτήριο απέναντι στις τρεις ή όσες άλλες κάλπες στηθούν τον προσεχή Μάη

1. Με σχεδιασμό ΕΕ - εκμεταλλευτών - κυβερνήσεων ψηφίστηκαν 3 μνημόνια. Στη «μεταμνημονιακή» εποχή, η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν χωρίς ντροπή ότι δεν θα καταργήσουν ούτε έναν από τους 700 εφαρμοστικούς νόμους, συμφωνούν με το 1 δισ. ευρώ παραπάνω φόρους το 2019. Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, η διοίκηση Παχατουρίδη στον φετινό προϋπολογισμό ψήφισε το 55% των εσόδων του δήμου να προέρχεται από φόρους του λαού του Περιστερίου. Την ίδια στιγμή οι οφειλές στα δημοτικά τέλη ανέρχονται ήδη στα 6 εκατ. ευρώ, χιλιάδες νοικοκυριά κινδυνεύουν με κόψιμο του ρεύματος και πλειστηριασμούς, οι οποίοι θα γίνονται από τον δήμο. Δηλώνει «αδυναμία» να εισπράξει δημοτικά τέλη από εταιρείες - μεγαλοοφειλέτες. Για τα κατασχετήρια, όχι απλά αρνείται να μπλοκάρει την αποστολή τους, αλλά μέχρι και να το φέρει για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο!

2. Με το στόχο της ΕΕ και της εγχώριας αστικής τάξης για ματωμένα πλεονάσματα συμφωνούν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ. Πλεονάσματα που είναι αποτέλεσμα ξεζουμίσματος εργατών, συνταξιούχων, αυτοαπασχολούμενων. Η διοίκηση Παχατουρίδη εμφάνισε 15 εκατομμύρια ευρώ πλεόνασμα. Πού πήγαν έστω και αυτά; Ούτε ένα ευρώ σε φιλολαϊκά έργα. Ολα προίκα σε εργολάβους (ιδιωτικοποιούνται οι υπηρεσίες του πρασίνου, η 1η παιδική χαρά, το αναψυκτήριο του Αλσους) και κατασκευαστές. Τώρα τα παρέδωσαν στην Τράπεζα της Ελλάδας για να τα τζογάρουν στο χρηματιστήριο, να τα κάνουν ρέπος και ομόλογα, ενώ για τα μάτια του κόσμου ξεκινούν ένδικα μέσα.

3. Η απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου αγωγής και φροντίδας του παιδιού είναι η άγρια πραγματικότητα που προώθησαν η ΕΕ, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και οι προηγούμενες. Μόνο φέτος υποβλήθηκαν 161.360 αιτήσεις παιδιών και έλαβαν το πολυπόθητο «voucher» - που εξασφαλίζει απαλλαγή από τα τροφεία - μόλις 93.611. Στο Περιστέρι μείνανε έξω από παιδικούς σταθμούς 265 παιδιά, και άλλα τόσα και περισσότερα δεν έκαναν καν αίτηση. Τα τροφεία δεν μειώθηκαν ούτε ένα ευρώ.

4. Είναι γνωστή η απόφαση της ΕΕ να προστατεύονται από «φυσικές» καταστροφές μόνο εκείνοι με τα «μεγαλύτερα περιουσιακά στοιχεία» (Γενική Διεύθυνση Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ). Με αφορμή τις φονικές πυρκαγιές και πλημμύρες σε Μάτι και Μάνδρα, ξεγυμνώθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι προηγούμενοι (ΝΔ, ΚΙΝΑΛ), που έχουν διατηρήσει την εμπρηστική πολιτική της υποχρηματοδότησης και των ελλείψεων στον τομέα της δασοπροστασίας και πυρόσβεσης. Στο Περιστέρι ούτε ένα έργο της διοίκησης δεν έχει συνοδευτεί από αντιπλημμυρικό, αντισεισμικό, αντιπυρικό σχεδιασμό. Η περιοχή της Φιλικών, η Τσαλαβούτα (όπως την έλεγαν οι παλιοί, επειδή πλημμύριζε συχνά), μένει ακόμα Τσαλαβούτα παρά τα μερεμέτια. Οι μετανάστες και οι κάτοικοί της πνίγονται στην πρώτη βροχή.

5. Στο πλαίσιο της υποχρηματοδότησης και της έλλειψης προσωπικού, που επιβάλλει η ΕΕ και ακολουθούν πιστά οι κυβερνήσεις, τα περισσότερα σχολεία δεν έχουν κάνει έλεγχο της στατικότητάς τους, οι δομές Ειδικής Αγωγής είναι ανύπαρκτες. Κοινή συνισταμένη για γονείς και μαθητές είναι να γίνονται μπαλάκι μεταξύ διοικήσεων, υπουργείων, Περιφέρειας και δήμων. Πρόκειται περί συνειδητής επιλογής. Στο Περιστέρι το γεφύρι της Αρτας έχει μετονομαστεί σε 28ο Δημοτικό Σχολείο. Τεράστια κτιριακά προβλήματα στο 7ο και στο 10ο Λύκειο. Για το θέμα του αντισεισμικού ελέγχου και της πυρασφάλειας των σχολικών κτιρίων, όπου την αποκλειστική ευθύνη φέρει ο δήμος, δεν βγάζουν άχνα. Για τη μεταφορά των μαθητών του Καλλιτεχνικού Σχολείου κοροϊδεύουν γονείς και μαθητές και δήθεν τους συμπαρίστανται μόνο όταν δουν μπροστά τους καμιά κάμερα, ενώ πριν από λίγα χρόνια θεωρούσαν το Καλλιτεχνικό Σχολείο ανεπιθύμητο στο Περιστέρι. Στην Ειδική Αγωγή το δικαίωμα των παιδιών ΑμεΑ του Περιστερίου για μόρφωση σταματά στη Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, αφού δεν υπάρχει Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) και τα παιδιά πάνε σε σχολεία άλλων δήμων.

6. Ακολουθώντας τις Οδηγίες της ΕΕ και της τρόικας για μηδαμινές προσλήψεις, και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ «απαγορεύουν» τις προσλήψεις με σταθερές σχέσεις εργασίας στο Δημόσιο. Η διοίκηση Παχατουρίδη, σε έναν από τους μεγαλύτερους δήμους της Ελλάδας, στηρίζει φανατικά το αίσχος της μερικής απασχόλησης, με πάνω από το 30% των δημοτικών υπαλλήλων να είναι με 8μηνες συμβάσεις, κοινωφελή εργασία, δηλαδή με εργασιακές σχέσεις - λάστιχο, μισθούς πείνας και δουλειά που μέχρι να τη μάθεις έχεις απολυθεί, για να έρθει ο επόμενος και να ανακυκλώσει την ανεργία.

7. Η ΕΕ και οι «πρίγκιπες» της Υγείας θεωρούν την Υγεία και το Φάρμακο «κόστος». Παρά τις τραγικές κοκορομαχίες με αφορμή υπαρκτά και ανύπαρκτα σκάνδαλα, o ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ κρύβουν επιμελώς ότι συμφωνούν στο μεγάλο σκάνδαλο: Οτι το Φάρμακο και η Υγεία αποτελούν εμπορεύματα, τα οποία χρυσοπληρώνει ο λαός μας για να κονομάει νομιμότατα ο κάθε επιχειρηματικός όμιλος, η κάθε ιδιωτική αλυσίδα. Αυτά την ώρα που η δημόσια Υγεία στενάζει, που έκλεισαν το «Λοιμωδών», αποψίλωσαν τα ΙΚΑ, στενάζουν το «Αττικόν» και τα κοντινά μας νοσοκομεία από τις ελλείψεις. Την ίδια ώρα, η διοίκηση Παχατουρίδη στα εγκαίνια των ΤΟΜΥ πανηγύριζε ότι «τέτοια έργα είναι επιβεβλημένα» και έκοβε κορδέλες μαζί με τον Πολάκη. Πανηγύριζε δηλαδή που στο Περιστέρι υπάρχουν 24 οικογενειακοί γιατροί (1 ανά 12.000 κατοίκους), που αυτούς θα πρέπει να επισκέπτεσαι πριν πας σε νοσοκομείο, αφού θα αξιοποιούνται ως gatekeepers. Στα 3 Κέντρα Υγείας και στις 2 ΤΟΜΥ, ένα χρόνο μετά, υπάρχουν τραγικές ελλείψεις γιατρών σε βασικές ειδικότητες, σε προσωπικό εργαστηρίων και αντιδραστήρια.

8. Η ΕΕ και οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις θεωρούν την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων κόστος. Βαφτίζουν τα εργατικά «ατυχήματα», δηλαδή τα εργοδοτικά εγκλήματα, «κακιά στιγμή». Πριν από λίγους μήνες σακατεύτηκε ένας εργαζόμενος στους ΟΤΑ στο Περιστέρι, την ώρα της δουλειάς του, και προστέθηκε στη λίστα των άνω των 300 τραυματισμένων και 60 νεκρών εργαζομένων στους δήμους. Η διοίκηση Παχατουρίδη, παραβιάζοντας ακόμα και τον άθλιο αυτό νόμο, αξιοποιεί ως εργάτες στα απορριμματοφόρα τους εργαζόμενους από τα 8μηνα του ΟΑΕΔ, γεγονός που απαγορεύεται. Ούτε καν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας δεν παίρνει. «Η πιο καθαρή πόλη» έχει πλέον τον δικό της τραυματία.

9. Η κατεύθυνση ΕΕ και αστικού κράτους για αξιοποίηση, ενοικίαση με «συμβόλαια αιώνων» ή με απευθείας παραχώρηση υπηρεσιών, ελεύθερων χώρων ή ιστορικών περιοχών σε ιδιώτες είναι γνωστή. Η διοίκηση Παχατουρίδη αναπλάθει τα δημοτικά καταστήματα της Ψαραγοράς, χώρος όπου στεγάζονταν σύλλογοι, και πλέον έχουν μεταφερθεί στα όρια του δήμου, για να δοθούν προς «αξιοποίηση» σε ιδιώτες. Από τα 87 οικόπεδα που ανήκουν στον δήμο Περιστερίου με καθεστώς χρησικτησίας, έχει «χάσει» τις δίκες στα περισσότερα, ενώ κάποια άλλα τα έχει αγοράσει από καταπατητές! Οσον αφορά το γήπεδο, ο λαός του Περιστερίου πλήρωνε μέχρι τώρα το νερό της ΠΑΕ Ατρόμητος, από δω και πέρα θα πληρώνει και το ρεύμα του ιδιοκτήτη - καπιταλιστή Σπανού.

10. Με εργαλείο τα κονδύλια της ΕΕ και του ΕΣΠΑ, στο όνομα της καταπολέμησης της φτώχειας μια σειρά από οξυμένες λαϊκές ανάγκες παραδίνονται σε κάθε λογής ιδιωτικά δίκτυα και συμφέροντα. ΜΚΟ και κοινωνικοί συνεταιρισμοί λυμαίνονται δημόσια και ευρωπαϊκά κονδύλια, διαχειρίζονται προσωπικά δεδομένα, χειραγωγούν συνειδήσεις. Την ίδια ώρα που η διοίκηση Παχατουρίδη στηρίζει την αντιλαϊκή πολιτική που αναπαράγει τη φτώχεια, προσπαθεί να καλυφθεί, παίζοντάς το «φιλάνθρωπη» (με τη χορηγία του «ΣΚΑΪ» και του «Σκλαβενίτη») και αφήνει το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και τις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου να καταρρέουν από την υποστελέχωση.

11. Είναι γνωστή η φιλοναρκωτική πολιτική της ΕΕ, με ολίγη από προοδευτική σάλτσα «αποποινικοποίησης» και «ελεύθερης επιλογής». Η ταύτιση του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ επιβεβαιώνεται κάθε μέρα, όπως και πρόσφατα με την ψήφιση των Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης (θανάτου, σε ελεύθερη μετάφραση). Τα ναρκωτικά, δηλαδή η καταστολή στο μυαλό και στο σώμα, είναι παράνομα επειδή είναι επικίνδυνα, όχι το αντίστροφο. Στο Περιστέρι δεν υπάρχει δομή απεξάρτησης (πηγαίνουν όλοι στο Β' Τμήμα Κοινωνικής Επανένταξης ανδρών του «18 Ανω» και στο Ιατρείο Ουσιοεξαρτήσεων του ΟΚΑΝΑ, που στεγάζεται στο «Αττικόν» - Χαϊδάρι). Στον τομέα της πρόληψης υπάρχει το Κέντρο Πρόληψης «Οδοιπορικό», που ανήκει θεσμικά στο δήμο Περιστερίου και παρά τις ηρωικές προσπάθειες των 7 (!) εργαζομένων - που έχουν φτάσει στα όριά τους - δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες. Δεν υπάρχει οργανωμένο σχέδιο επισκέψεων και παρεμβάσεων, ενώ στοχευμένη ενημέρωση για τη χρήση ουσιών γίνεται μόνο αν κάποιος έχει αυτό το αίτημα. Από την πλευρά του δήμου δεν υπάρχει καμιά άλλη δράση. Τα τελευταία χρόνια, ποτέ στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχει συζητηθεί κάτι. Ούτε καν μία έρευνα δεν έχει γίνει (η τελευταία στο Περιστέρι έγινε το 2002).

12. Χρόνια τώρα η ΕΕ κάνει λυσσαλέο αγώνα για να πείσει ότι ο φασισμός είναι ταυτόσημος με τον κομμουνισμό (δηλαδή με αυτόν που τον τσάκισε), οι ιμπεριαλιστές ξεκληρίζουν λαούς για πηγές Ενέργειας, δημιουργούν τεράστια κύματα προσφύγων και αξιοποιούν τους μετανάστες για να πέφτουν τα μεροκάματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ συμφωνούν και στηρίζουν απαρέγκλιτα την πολιτική των ΕυρωΝΑΤΟικών. Εκτρέφουν και οι δύο το αυγό του φιδιού. Κωλυσιεργούν τη δίκη των ναζιστών φονιάδων, πλευροκοπούν και χαριεντίζονται με τους φασίστες για να πάρουν ή να κόψουν ψήφους ο ένας από τον άλλο. Η διοίκηση Παχατουρίδη χρόνια τώρα έχει τέτοιες φασιστικές φωλιές στο ψηφοδέλτιό της. Τον Φλεβάρη, ο δήμαρχος Περιστερίου φωτογραφιζόταν στον αγιασμό του Κολυμβητηρίου, στον Λόφο Αξιωματικών, δίπλα στον υπόδικο Γερμενή της Χρυσής Αυγής, ενώ το 2010 είχε υποψήφιο στο δήμο τον Μπούκουρα - αυτόν που μετά κλαψούριζε στη Βουλή.

Για συντομία χώρου σταματάμε εδώ...

Αλλά ας πούμε και το κυριότερο: Ο λαός του Περιστερίου πολλά χρόνια τώρα έδωσε δύναμη, στήριξε τη διοίκηση Παχατουρίδη. Της έδωσε μία τεράστια δύναμη, που δεν την αξιοποίησε για να δυναμώσουν οι αγώνες, η αντίσταση, οι διεκδικήσεις. Την αξιοποίησε για να τους βουλώσει το στόμα, να αθωώνει την όποια κυβέρνηση. Γι' αυτό καμάρωναν, λέγοντας ότι όταν πήγαν τον προϋπολογισμό του δήμου στο υπουργείο «δεν μας έκαναν ούτε μία μουτζούρα». Γι' αυτό δήλωναν στα ΜΜΕ πριν από λίγους μήνες ότι ο δήμος λειτουργεί ως «αμορτισέρ για τα προβλήματα της κεντρικής εξουσίας». Αυτά είναι δικά τους λόγια, όχι δικά μας. Γι' αυτό άλλωστε οι μόνες φορές που ζοριζόταν η πλειοψηφία στο δήμο ήταν όταν γίνονταν κινητοποιήσεις από κατοίκους, εργαζόμενους, όταν γίνονταν απεργίες ή μαζικές διαμαρτυρίες και παρεμβάσεις.

Ας είναι αυτά κάποια κριτήρια ψήφου και δράσης, ανάμεσα στα τόσα άλλα.

Με σταθερό προσανατολισμό στη στήριξη της νεολαίας

Οι πρωτοβουλίες της δημοτικής αρχής στον τομέα του Αθλητισμού αναγνωρίζονται πλατιά από τον λαό και αθλητικά σωματεία του νησιού

Το δημοτικό στάδιο στον Αγιο Κήρυκο
Το δημοτικό στάδιο στον Αγιο Κήρυκο
Σταθερός προσανατολισμός του δήμου Ικαρίας είναι να στηρίζει με κάθε τρόπο τη νεολαία του νησιού, ιδιαίτερα στο κομμάτι του Αθλητισμού, που αποτελεί διέξοδο και ανάγκη, αλλά συνθλίβεται από την έλλειψη υποδομών και την εμπορευματοποίηση. Η προσπάθεια αυτή του δήμου αναγνωρίζεται πλατιά από τη νεολαία και τις λαϊκές οικογένειες, από τους αθλητικούς φορείς του νησιού.

Οπως ανέφερε στον «Ριζοσπάστη» ο Γιάννης Τσαντίρης, πρόεδρος του Αθλητικού Γυμναστικού Συλλόγου Ραχών Ικαρίας «Διαγόρας», «αυτήν τη στιγμή στις Ράχες συνολικά έχουμε δύο γήπεδα μπάσκετ και ένα ποδοσφαίρου, για το οποίο περιμένουμε να γίνει η παραλαβή, αφού πλέον κατασκευάστηκαν και τα αποδυτήρια, για να μπούμε μέσα, ενώ ετοιμάζεται και ένα γήπεδο 5x5.

Τα τελευταία 3 χρόνια, η δημοτική αρχή Ικαρίας σε όλο το νησί έχει φτιάξει ακόμα δύο γήπεδα ποδοσφαίρου αδειοδοτημένα για να μπορούν να γίνονται αγώνες εθνικής κατηγορίας και προχωράει να φτιαχτεί και το τρίτο. Ακόμα δρομολογήθηκε η δημιουργία κλειστού γυμναστηρίου Ραχών. Αυτές οι εγκαταστάσεις που ήδη έχουμε εμείς εδώ, αναλογικά με τον πληθυσμό, σε άλλα νησιά δεν υπάρχουν και δεν ξέρω αν υπάρχουν συνολικά στη χώρα. Και δεν σταματάμε εδώ. Εχουμε κάνει συζήτηση με τον σημερινό δήμαρχο και έχουμε βάλει και άλλους στόχους».

Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι, όπως ανέφερε ο πρόεδρος, σήμερα μόνο ο «Διαγόρας» - δηλαδή χώρια οι αθλητικοί σύλλογοι άλλων περιοχών - να δραστηριοποιεί στον αθλητισμό περίπου 200 παιδιά από τα 250 που φοιτούν συνολικά σε Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια της περιοχής.

Εχει τμήματα αντρικού ποδοσφαίρου (αντρικό, εφηβικό, ακαδημίες), το οποίο είναι στο α' τοπικό πρωτάθλημα του νομού Σάμου. Γυναικείο ποδόσφαιρο, με την ομάδα που συγκροτήθηκε πριν από περίπου 5 χρόνια, να έχει ανέβει ήδη στη β' κατηγορία. Τμήμα μπάσκετ παιδικό και κορασίδες, που πέρσι πήραν το πρωτάθλημα του νομού Σάμου και φέτος έχουν τον ίδιο στόχο. Σημείωσε ότι αυτή η δραστηριότητα του Συλλόγου έχει θέσει σε κίνηση όλη την τοπική κοινωνία (γονείς, συλλόγους), που την έχει αγκαλιάσει και προσπαθεί να τη στηρίξει με κάθε τρόπο.

Οπως επισημαίνει ο πρόεδρος, έχει μεγάλη σημασία τα παιδιά να δραστηριοποιούνται στον αθλητισμό, να διαπαιδαγωγούνται με τέτοιες αξίες, που είναι απάντηση στην υποκουλτούρα, τα ναρκωτικά και πάει λέγοντας, προσθέτοντας ότι αυτή η υποδομή βοηθάει να βγουν ακόμα και πρωταθλητές. «Πριν δύο μέρες, η Αληθινή Κουτσού από την Ικαρία πήρε το χρυσό μετάλλιο στο νομό Σάμου στα 100 μέτρα στίβου σε ενδοσχολικούς αγώνες κάνοντας 12,98 δευτερόλεπτα», είπε.

Ολα αυτά έγιναν, σημείωσε, «με τη συνεργασία της δημοτικής αρχής. Είναι μια πορεία που πρέπει να συνεχιστεί και παίζει ρόλο να ξαναβγεί αγωνιστική δημοτική αρχή, που να διεκδικεί και να έχει σταθερή θέση οι αθλητικές εγκαταστάσεις, όλες αυτές οι υποδομές να προσφέρονται δωρεάν στον λαό». Να σημειωθεί ότι ανάλογη δουλειά γίνεται και από άλλους αθλητικούς συλλόγους του νησιού («Ικαρος» - «Μεσαριά» - «Ηρακλής»).

ΝΙΚΟΣ ΛΑΡΔΑΣ
Εχουμε διαλέξει μετερίζι και έτσι θα συνεχίσουμε

«Η "Λαϊκή Συσπείρωση" χρόνια τώρα, μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο, πήρε θέση σ' όλα τα προβλήματα των Ικαριωτών, έχει διαλέξει μετερίζι, είναι με τους εργάτες του χεριού και του πνεύματος, με τους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες, με τους νέους και τις νέες. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε στη νέα δημοτική περίοδο, θέλουμε να πιστεύουμε με την πλειονότητα του ικαριώτικου λαού στο πλάι μας», ανέφερε στον «Ριζοσπάστη» ο υποψήφιος δήμαρχος Ικαρίας Ν. Λαρδάς και πρόσθεσε:

«Δεν παραμυθιάζουμε ότι μέσα σε συνθήκες σήψης και παρακμής του καπιταλιστικού συστήματος εμείς θα κάνουμε μια σοσιαλιστική νησίδα. Μπορούμε όμως να συμπαρασταθούμε, να είμαστε δίπλα στους αγωνιζόμενους, στα συνδικάτα, στους λαϊκούς φορείς, να αντιπαλέψουμε τις πολιτικές επιλογές που συνθλίβουν τον λαό και σώζουν το κεφάλαιο. Μπορούμε να οργανώσουμε, να συμβάλουμε στη διεκδίκηση αυτών που δικαιούμαστε, όπως παροχές Υγείας για όλους όλες τις μέρες και ώρες του χρόνου, αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν. Ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, φτηνές, σύγχρονες, 365 μέρες το χρόνο, με μείωση του εισιτηρίου κατά 50%. Για δρόμους, για διαχείριση απορριμμάτων χωρίς επιπλέον χαράτσια, έργα και υπηρεσίες στον τομέα της διαχείρισης υδάτων, ώστε να μη λέμε το νερό νεράκι».

Σε επόμενο φύλλο του «Ριζοσπάστη», η συνέχεια με τα θέματα που ανέδειξε η αποστολή στην Ικαρία.

ΔΗΜΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ
Στη μάχη για τα λαϊκά συμφέροντα, με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» ξανά στο τιμόνι

Της απεσταλμένης μας Αθηνάς ΖΥΜΑΡΗ.--

Ο λαός της Ικαρίας μπροστά στις κάλπες καλείται να επιβεβαιώσει την απόφασή του να συνεχίσει την ανυπότακτη πορεία του ενισχύοντας το ΚΚΕ παντού, εκλέγοντας ξανά δημοτική αρχή τη «Λαϊκή Συσπείρωση», με υποψήφιο δήμαρχο τον Νίκο Λαρδά.

Την ώρα που οι άλλοι συνδυασμοί, «ανεξάρτητοι» και μη, που στηρίζονται κρυφά ή φανερά από τα αστικά κόμματα, σηκώνουν τα λάβαρα της αντιλαϊκής πολιτικής και ισχυρών επιχειρηματικών συμφερόντων, η «Λαϊκή Συσπείρωση» στο τιμόνι της Τοπικής Διοίκησης στέκεται στο πλευρό των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, αποκαλύπτει και δίνει μάχες απέναντι σ' αυτή την πολιτική, που προκαλεί, εντείνει και αναπαράγει όλα τα μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας για τον ικαριώτικο λαό.

Τέτοια προβλήματα είναι οι τραγικές ελλείψεις και η συνεχής εμπορευματοποίηση της Υγείας, που γίνονται ακόμα πιο επικίνδυνες για τα λαϊκά στρώματα στη λεγόμενη «άγονη γραμμή», σε συνδυασμό με τη ραγδαία υποβάθμιση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών. Αλλά και η εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τα απορρίμματα, οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα του δήμου, οι επιπτώσεις από την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ, με τον κατάλογο να μην έχει τελειωμό.

Σε αντιπαράθεση με την αντιλαϊκή πολιτική, το κράτος και το ασφυκτικό θεσμικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει στην Τοπική Διοίκηση, η «Λαϊκή Συσπείρωση» δίνει τη μάχη ως δημοτική αρχή από τη θέση της αντιπολίτευσης στην πολιτική τους, που ευθύνεται για τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα, και όχι από θέση στήριξης και υλοποίησης αυτής της πολιτικής, προβάλλοντας και στηρίζοντας διεκδικήσεις που φέρουν τη σφραγίδα του λαϊκού κινήματος, σωματείων και φορέων του νησιού.

Από την περιοδεία με τον Στ. Τάσσο στο Κέντρο Υγείας
Από την περιοδεία με τον Στ. Τάσσο στο Κέντρο Υγείας
Ταυτόχρονα, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες στήριξης των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των νέων και των γυναικών του νησιού απέναντι στις συνέπειες της κυρίαρχης αντιλαϊκής πολιτικής, κόντρα στη λογική της εμπορευματοποίησης και της άγριας ανταποδοτικότητας, κόντρα στα ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα που αναζητούν νέα πεδία κερδοφορίας στο νησί και ευρύτερα.

Σ' αυτή την κατεύθυνση, ξεχωρίζει το μεγάλο έργο που γίνεται στην προώθηση του ερασιτεχνικού αθλητισμού, εξασφαλίζοντας στη νεολαία πολλές, σύγχρονες και δωρεάν αθλητικές εγκαταστάσεις, που σε αναλογία με τον πληθυσμό δεν πρέπει να υπάρχει άλλο τέτοιο παράδειγμα στην Ελλάδα.

Μεγάλη είναι η προσπάθεια που γίνεται για τη στήριξη της σχολικής στέγης, με ανακαινίσεις, επισκευές και συντηρήσεις σχολικών συγκροτημάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη. Προς ολοκλήρωση οδεύει και η εξασφάλιση της πρώτης προνοιακής δομής για ηλικιωμένους στην Ικαρία, με την περάτωση των εργασιών ανακαίνισης του κτιρίου και την έναρξη των διαδικασιών αδειοδότησης του γηροκομείου στον Αγ. Κήρυκο.

Και βέβαια, να μην ξεχνάμε ότι τα ανταποδοτικά τέλη στην Ικαρία είναι τα πιο χαμηλά στην Ελλάδα, ο δήμος επιδοτεί ουσιαστικά τόσο τη διαχείριση των απορριμμάτων όσο και την υπηρεσία ύδρευσης, αφού η τιμή των ανταποδοτικών τελών που πληρώνουν οι κάτοικοι είναι καθαρά συμβολική και μόνο για τη συντήρηση, τον εκσυγχρονισμό του δικτύου κ.ά.

Αγώνας για τα ζητήματα της Υγείας

Το νούμερο 1 πρόβλημα, για το οποίο δίνει τη μάχη καθημερινά η αγωνιστική δημοτική αρχή, στηρίζοντας με κάθε τρόπο τις διεκδικήσεις σωματείων και φορέων, είναι αυτό της Υγείας. Οι συνέπειες της πολιτικής εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης, που με σταθερότητα ακολούθησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και ο ΣΥΡΙΖΑ, μεταφράζεται για το λαό της Ικαρίας σε τρομακτικές ελλείψεις στο Νοσοκομείο και το Κέντρο Υγείας, που βάζουν ζωές σε κίνδυνο.

Τα ζητήματα αυτά αναδείχτηκαν την περασμένη Πέμπτη, σε περιοδεία της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο μοναδικό Κέντρο Υγείας του νησιού, με τον υποψήφιο περιφερειάρχη Β. Αιγαίου και βουλευτή του ΚΚΕ Σταύρο Τάσσο.

Οπως κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι, από τις 9 ειδικότητες που προβλέπει ο οργανισμός, είναι καλυμμένη μόνο μία και αφορά μία γιατρό παθολόγο. Αυτή η γιατρός καλείται να αντεπεξέλθει στις ανάγκες ολόκληρης της βόρειας Ικαρίας, αφού τα αγροτικά ιατρεία στη Δημοτική Ενότητα των Ραχών και στον Μαγγανίτη καλύπτονται από φαντάρους αγροτικούς γιατρούς, οι οποίοι - όπως αναφέρθηκε - είναι στην υπηρεσία του στρατού και μπορούν να φύγουν ανά πάσα στιγμή.

Με άλλα λόγια, πάνω από το 1/3 του νησιού παραμένει «ακάλυπτο», κάνοντας θρύψαλα την κοροϊδία της κυβέρνησης περί «δίκαιης ανάπτυξης», την ώρα που περικόπτει ακόμα περισσότερο τους προϋπολογισμούς για την Υγεία και τις κοινωνικές δαπάνες, μετατρέποντας ολοένα και περισσότερο την Υγεία σε ατομική ευθύνη.

Τεράστιες είναι οι ελλείψεις και στο Νοσοκομείο, το οποίο παραμένει με έναν παθολόγο, καρδιολόγο και παιδίατρο, που σημαίνει ότι δεν μπορούν να πάρουν ούτε άδεια... Αξίζει να σημειωθεί ότι αν για κάποιο λόγο απουσιάσει ο παιδίατρος, τότε ολόκληρος ο νομός, δηλαδή Ικαρία, Σάμος, Φούρνοι, μένει χωρίς παιδίατρο, καθώς από την περασμένη Πέμπτη έφυγε και ο παιδίατρος που υπήρχε στο Νοσοκομείο της Σάμου.

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη», ο Ν. Λαρδάς αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις φορέων της Ικαρίας που διοργανώνονται κάθε τόσο με τη στήριξη ή και με πρωτοβουλία του δήμου, είτε στο νησί είτε στην Αθήνα, διεκδικώντας και ασκώντας πίεση για άμεση χρηματοδότηση και στελέχωση των δομών Υγείας, προβάλλοντας τη θέση για δημόσιο, δωρεάν, σύγχρονο σύστημα Υγείας, χωρίς καμία επιχειρηματική δραστηριότητα, που θα καλύπτει τις ανάγκες των μόνιμων κατοίκων και των τουριστών που επισκέπτονται το νησί κάθε καλοκαίρι.

Οπως λέει ο Ν. Λαρδάς, η αγωνιστική στάση του δήμου απέναντι στην πολιτική που βάζει σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή του λαού του νησιού, αποτελεί κριτήριο στήριξης της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και καταδίκης των υποψηφίων από τα άλλα κόμματα, που στηρίζουν με κάθε τρόπο αυτήν την πολιτική, την εξωραΐζουν, σπέρνουν τη λογική του μικρότερου κακού, καλλιεργούν στάση αναμονής και ανοχής στον λαό και τάζουν «λύσεις» στο πλαίσιο του «αναπτυξιακού σχεδιασμού» κυβέρνησης - κεφαλαίου για την Περιφέρεια Β. Αιγαίου και το νησί, στον πυρήνα του οποίου όλοι συμφωνούν.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org