Πέμπτη 6 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΟΠΗ ΒΕΡΝΑΡΔΟΥ
«Τι απέγινε η Σταχτοπούτα»

Στο πρώτο της μικρό αφήγημα, η Π. Βερνάρδου παρουσιάζεται χαρισματική.

Με γραφή λεπταίσθητη, ρομαντική, διηγείται την παλιά γνωστή, όσο και καινούρια ταυτόχρονα, με προσωπική «οπτική», ιστορία της Σταχτοπούτας.

Ηρωίδας, που αρνείται πεισματικά την προσωρινή κι εφήμερη ευτυχία δίπλα σε ένα μοντέρνο πρίγκιπα της άγριας, καταπιεστικής εποχής μας.

Η πεζογράφος αιχμαλωτίζει τον αναγνώστη με τη δυνατή μυθοπλασία της (Εκδόσεις «Ομικρον - Futura».)

ΤΟΤΑ ΤΣΑΚΟΥ - ΚΟΝΒΕΡΤΙΝΟ
«Μινύες»

Μετά τα δυο καλογραμμένα μυθιστορήματα, «Τ' αναπάντεχα» και η «Κόλαση των αγγέλων», η γνωστή πεζογράφος και μεταφράστρια Τότα Τσάκου - Κονβερτίνο καταθέτει και τρίτο πόνημα με τίτλο: «Μινύες» (η έκδοση δική της).

Το σύντομο βιβλίο (90 σελ.) είναι μια ποιοτική και πλούσια συγκομιδή αρχαίων, παιδικών μύθων και παραδόσεων της ιστορικής κωμόπολης του Ορχομενού.

Η σεμνή λογοτέχνιδα, με την «ευθύβολη» πένα της, επιτυγχάνει να αποδώσει το πνεύμα μιας εποχής που χάνεται στα βάθη των αιώνων.


Φώτης Π. ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΛΙΚΗ ΣΤΕΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ
«Κραυγές στα δάση»

Η Αλίκη Στεργιοπούλου δηλώνει ψυχή λεηλατημένη: «Κι αν ό,τι μου απόμεινε/ είναι μονάχα τ' όνειρο/ κακό δεν είναι να το δώσω», ακούγεται η φωνή της, πολιορκημένη, από «Κραυγές στα δάση».

Τ' όνειρό της είναι η αγάπη: «Βουνοκορφή σταματημένη/ στο βλέμμα σου απάνω/ η αγάπη μου», λέει σ' αυτόν που τα μάτια της ψυχής του είναι ανοιχτά. Οι στίχοι της, ομοιοκατάληκτοι, κι άλλοι τονισμένοι στα μέτρα του δημοτικού τραγουδιού συνυφαίνονται με ελεύθερους, δίνοντας εικόνες ονειρικές, με βασικό θέμα την αγάπη, μέσα από πόνο βαθύ, που δεν ξεπέφτει όμως στον πεσιμισμό. Αλλά πότε στα δάση, αντί κραυγές, θ' ακούγεται μόνον η μουσική του φωτός; Ποιες οι αμαρτίες των δέντρων και των πουλιών, ώστε να τυλίγονται τραγικά στους καπνούς και στις φλόγες; Ονειρεύεται η ποιήτρια το αντίθετο της κραυγής και της φρίκης. Ονειρεύεται την επιστροφή της ζωής και της ομορφιάς στο φυσικό τους χώρο. Στοιχείο αγαθής ύπαρξης η ίδια, συμπάσχει με τη φύση και τον άνθρωπο. Νιώθει απέραντη θλίψη για τη ζωή της που δεν ανθίζει: «Μπουμπούκι η ζωή μου/ που δεν άνοιξε/ κι ο στεναγμός ο πρόωρος/ με συνθλίβει».

Ωστόσο, ο πόνος ανυψώνει την ψυχή της: Ελπίζει το απρόσμενο για τον άνθρωπο. «Τρικυμιστής ο λογισμός» της «νειρεύτηκε το θάμα» ν' απεγκλωβιστεί ο έρωτας από το «εγώ» τ' ανθρώπου και να μετουσιωθεί σε μια πλατιά αγάπη για όλους. Ετσι παροτρύνει τον αποδέκτη του λόγου της: «Αγάπα άγριες χαρές/ και τους ανθρώπους όλους./ Μείνε μακριά απ' τον έρωτα/ ενός ανθρώπου μόνον».

Τέλος, ονειρεύεται: «Ας ήταν (λέει) να μπω μες στη σιωπή/ και να γκρεμίσω τις λέξεις/ να κάνω τόπο στην αγάπη/ και σ' έναν ανεπάντεχο καημό». Πράγματι, ο λόγος είναι όπλο, κι έχει θέση όπου εμποδίζεται η ευτυχία (Εκδόσεις «Ομβρος» - Ζωγραφικός πίνακας εξωφύλλου: Θόδωρος Μήνας).


Γιάννης ΚΑΡΑΒΙΔΑΣ

«Οδός Σόλωνος 69»

«18 +11 Κείμενα»

Τα πιο απλά, τα πιο λιτά βιβλία απ' όσα έχουν δημοσιευτεί από το 1978 (έναρξη των εκδόσεων «Φιλιππότη») ως σήμερα, είναι τα «18 κείμενα» και τα «11 κείμενα», με κοινό τίτλο, που χρησίμευσε ως διακόσμηση στο εξώφυλλο: «Οδός Σόλωνος 69».

Οι ασχολούμενοι με το βιβλίο γνωρίζουν πως η οδός και ο αριθμός αφορούν στον εκδότη Στρατή Γ. Φιλιππότη, όπως και τα 18+11 κείμενα. Γραμμένα όλα από ανθρώπους του σιναφιού του, ακάματους εργάτες του πνεύματος, ενώθηκαν μαζί του μ' αυτά τα κείμενα, γιατί «Ομοφροσύνη φιλίην ποιεί», κατά το Δημόκριτο (μότο στα «11 κείμενα»). Τα μεν «18 Κείμενα» συγκεντρώθηκαν από «τη συμπλήρωση μισού αιώνα με το βιβλίο μαζί και για την 20ή έκδοση του βραβευμένου βιβλίου της Μάρως Βαμβουνάκη «Η μοναξιά είναι από χώμα», τα δε «11 κείμενα» από την εκδήλωση, που έγινε προς τιμήν του Στρατή Φιλιππότη στη γενέτειρά του, τον Πύργο της Τήνου (13-9-1997).

Ανοιξαν τα φύλλα της καρδιάς τους, με εκ βαθέων εκμυστήρευση για τον τιμώμενο και λάμψανε κάποια σπάνια, δυσεύρετα, αξετίμητα πια κοσμήματα: Η ειλικρίνεια, η αλήθεια, η βαθιά φιλία, η ντομπροσύνη, η λεβεντιά και το πάθος που φλογίζει την αγάπη στην Τήνο του. «Εκείνο το πάθος που έγινε λατρεία για το βράχο του». Γι' αυτό, εξάλλου, «κανείς δε συνέλεξε τόσα με τέτοιο πάθος και με τόσο αμείωτο πείσμα, με τόση εγρήγορση, αλλά και τέτοιες ικανότητες, την απέραντη βιβλιογραφία της Τήνου, όσο ο Στρατής Γ. Φιλιππότης και ...κανείς δεν έφερε στο εκδοτικό φως αυτό το θησαυρό μέχρι τις μέρες μας, κρατώντας, έτσι, στην αθανασία την ιστορική, λαογραφική, επιστημονική και πολιτιστική κληρονομιά της ιδιαίτερης πατρίδας του». Πάθος, που συγκλονίζεται για κάθε τι ελληνικό, «που αρνιέται να εκδίδει ξένη λογοτεχνία, επειδή, λέει, χωρίς προσωπική σχέση με τον συγγραφέα, δεν μπορεί να δουλεύει ψυχρά και αόριστα. «...Ηθελα να μυρίζω το χαρτί, να έρχομαι σε επαφή με τον πελάτη και τον συγγραφέα. Γι' αυτό και σήμερα δεν εκδίδω μεταφράσεις, θέλω το νταραβέρι με αυτόν που γράφει δικά του πράγματα και σου λέει: «Θέλω αυτό το χαρτί κι αυτό το εξώφυλλο».

Κι αυτά τα «imo pectore» αφιερώματα προσφέρονται δωρεάν στο αναγνωστικό κοινό, προς τιμήν των δημιουργών και εργατών του βιβλίου (συγγραφείς, τυπογράφοι, βιβλιοδέτες, εκδότες, υπάλληλοι των βιβλιοπωλείων).

(Εκδόσεις «Φιλιππότη», 1997, 1998).


Ευγενία ΖΩΓΡΑΦΟΥ

ΖΗΣΗΣ ΣΚΑΡΟΣ
«Ωρες περισυλλογής»

ποιήματα 2000

Εκδοση Λαϊκής Βιβλιοθήκης «Η Αθήνα», Καρδίτσα

Οταν αναφέρεσαι σ' έναν συγγραφέα της εμβέλειας του Ζήση Σκάρου, νιώθεις αδύναμος κι ας σε συνδέουν δεσμοί συναδελφικοί, συντροφικοί κι ανθρώπινοι. Τότε είναι που η αναφορά δυσκολεύεται περισσότερο.

Συνεπής και σεμνός συγγραφέας κι αγωνιστής, άφησε αξιόλογο, πολυπληθές έργο, στο οποίο δίνονται ανάγλυφα οι αγώνες του λαού μας. Με την πένα βιρτουόζου, θα οδηγεί τον αναγνώστη στη δύσκολη εποχή των διώξεων.

Στη μυθιστορηματική του τριλογία «Οι ρίζες του ποταμού» (επανεκδόθηκε από τη «Σύγχρονη Εποχή») συναντάμε το αγροτικό και εργατικό κίνημα σε μια εξελικτική πορεία, μέσα από την εύστοχη ανάλυση του συγγραφέα.

Οι «Κλούβες» (μυθιστόρημα) αναφέρεται στην εξόντωση των αγωνιστών. Η τραγικότητα, αλλά και η πίστη στον ιερό αγώνα για τη λευτεριά και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια συγκλονίζουν.

Πρόσφατα εκδόθηκε η ποιητική συλλογή του «Ωρες περισυλλογής». Η ευγενική και εξαίρετη σύντροφός του Τίτη Σκάρου προσέφερε τα χειρόγραφά του στη Λαϊκή Βιβλιοθήκη «Η Αθήνα» της Καρδίτσας, γενέτειρας του συγγραφέα, η οποία κυκλοφόρησε την έκδοση αυτή, προς τιμήν του αλησμόνητου επίτιμου προέδρου της, Ζήση Σκάρου. Σημειώνουμε ότι η βιβλιοθήκη αυτή επιτελεί σημαντικό έργο στην καρδιά της Ελλάδας.

Τα ποιήματα της συλλογής υποδηλώνουν την πολιτικοκοινωνική ιδεολογία του Ζ. Σ. Ενθερμος υποστηρικτής του υπαρκτού σοσιαλισμού, και στην ποίηση δεν απομακρύνεται από τις γνωστές του θέσεις.

Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει ποιήματα παλιά, αλλά και νεότερα από την αντιδικτατορική του δράση. Το δεύτερο μέρος περικλείει αφιερώματα συναδέλφων του, που τον εκτίμησαν και τον αγάπησαν. Τη συλλογή προλογίζει ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Μιχάλης Μερακλής.


Φαίδρα Ζαμπαθά - ΠΑΓΟΥΛΑΤΟΥ

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- Από τις εκδόσεις «Γκούτενμπεργκ» κυκλοφόρησε η μελέτη του Πέτρου Ντούσκου «Η μεγάλη μετάβαση (Πολιτική δυναμική στην Ευρωπαϊκή Ενωση, εθνικό πολιτικό σύστημα και παγκοσμιοποίηση. Η περίπτωση της Ελλάδας)».

- Από τις εκδόσεις «Bell» κυκλοφόρησαν: Το μυθιστόρημα του Γκοφρέντο Παρίζε «Ο ωραίος παπάς» (μετάφραση Μπάμπης Λυκούδης). Το μυθιστόρημα της Ιβντε Καστρό «Η γυναίκα του Βοσπόρου» (μετάφραση Εφη Κορομηλά).

- Από τον «Κάκτο» κυκλοφόρησε η μελέτη του Αχιλλέα Χατζόπουλου «Κίνα 2000 (Καπιταλισμός ή "Σοσιαλιστική Οικονομία της Αγοράς");».

- Από το «Λωτό» κυκλοφόρησε το μυθιστόρημα του Φάνη Μούλιου «Η φαμίλια των Λιετινών» (5η έκδοση).

- Από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης κυκλοφόρησε ένας ακόμη τόμος - μελέτη για τη «Λαογραφική Συλλογή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης» σε κείμενα του Μ. Γ. Βαρβούνη, που αφορούν σε αξεσουάρ των παραδοσιακών φορεσιών της Θράκης.

- Από τους «Σύγχρονους Ορίζοντες» (Κεραμεικού 93-95, τηλ. 3460.224)κυκλοφόρησαν τα παιδικά βιβλία: Τζίμυ Λιάο «Εκείνη κι εκείνος» και Βιρζινί Ντιμόν - Μαντλέν Μπρινλέ «Κάποιος μ' ενοχλεί».

- Από την «Εστία» κυκλοφόρησαν: Ο α` τόμος της ιστορικής μελέτης του Πάνου Τσακαλογιάννη «Σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία (Από τη Βαστίλλη στο τείχος του Βερολίνου, 1789 - 1989)».Το μυθιστόρημα του Δημοσθένη Κούρτοβικ «Η νοσταλγία των δράκων». Το τεύχος 1721 (Μάρτιος 2000) του λογοτεχνικού περιοδικού«Νέα Εστία» με αφιέρωμα στον Γκαίτε.

- Κατρίν Αλεγκρέ «Ανάμεσα σε δύο μητέρες» (μετάφραση Ακακία Κορδόση, μυθιστόρημα, εκδ. «Αγκυρα».

- Πατ Ρίλεϊ «Ο νικητής μέσα σου - Ενας για όλους, όλοι για έναν» (μετάφραση Πιτ Κωνσταντέας, εκδ. «Αλκυών»).

- Χόρχε Μαρτίνεθ Ραβέρτε «Χαμένος στη χώρα των Βάσκων» (ιστορικο-πολιτικό μυθιστόρημα, μετάφραση Μαρία Καλφούντζου, εκδ. «Οξύ».

- Μπούργκο Πάρτιτζ «Η ιστορία των οργίων» (μετάφραση Στρατής Ψάλτου).

- Ελένη Γκίνη - Μιχαλοπούλου «Αγάπη και μνήμη» (ιστόρημα, εκδ. «Αστερίας»).

- Πέτρος Πεντελικός «Λουτρακιώτικες ώρες» (ποίηση, εκδ. «Δρομεύς»).

- Νικόλαος Ντάβας «WC» (θεατρικό έργο, εκδ. «Σιγαρέτα» - Διδότου 39).

- Αγγελική Βαρελά «Τηλεφωνήματα κι ένας λαγός» (βιβλίο για παιδιά με εικόνες Σπύρου Γούση (εκδόσεις «Μίνωας»).

- Κώστας Ευαγγελάτος «Η ροπή της μνήμης» (ποίηση, εκδόσεις «Απόπειρα», Ναυαρίνου 8, τηλ. 6450.519).

- Δήμου Κ. Βότσικα «Αναπολώντας τα περασμένα (Αντιστασιακά διηγήματα, αφηγήματα, χρονικά)». (Δ. Κ. Βότσικας, Ευβοίας 3, Γαλάτσι, τηλ. 2929.952).

- Κατερίνα Ψυχάρη «Η αλυσίδα του ήλιου» (ποιήματα Κ. Ψυχάρη - Πηγάσου 29, ΤΤ 20100 Κόρινθος).

- Χρήστου Χριστοδουλάκη «Σουβλιές μπηχτές και τσουχτερές» (ποιήματα - πολιτική σάτιρα, Χρ. Χριστοδουλάκης, Σουλίου 120, Πετρούπολη, ΤΤ 13231, τηλ. 5010.320).

- Νίκου Μπαζιάνα «Τα Σοφαδίτικα (Μνήμες και βιώματα μιας άλλης εποχής)» (ιστορική μαρτυρία του συγγραφέα). Εκδοση του Δήμου Σοφάδων, που διατίθεται στα βιβλιοπωλεία «Δωδώνη», Σαββάλα, Καραβία - Ρουσσόπουλου.

- Το περιοδικό για το λόγο και τα εικαστικά «Νέο επίπεδο» (31ο τεύχος), που εκδίδει ο Γιάννης Στεφανάκις, περιέχει εκτενές αφιέρωμα στον ποιητή Μιχάλη Κατσαρό, για τον οποίο γράφουν πολλοί και γνωστοί ποιητές, κριτικοί και φιλότεχνοι. Τα άλλα θέματα του τεύχους αφορούν στον Τσάπλιν , σε αφιέρωμα για τον Γιάννη Υφαντή, σε βιβλιοκριτικές και στα εικαστικά.

- Από την «Αγκυρα» κυκλοφόρησαν: Το νέο μυθιστόρημα της Κωστούλας Μητροπούλου «Να φτύνεις αίμα, να λες έφαγες βύσσινο». Τα διηγήματα του Νίκου Ζωρογιαννίδη «Πέντε κουβέντες αγάπης». Το μυθιστόρημα της Γιόλας Δαμιανού - Παπαδοπούλου «Το ταξίδι της καρδιάς μας». Το μυθιστόρημα της Ελένης Γκίκα «Να τα μετράω ή να μην τα μετράω τα χρόνια;».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ