Τετάρτη 5 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ανοίγει η αυλαία των πανελλαδικών εξετάσεων

Eurokinissi

Πρεμιέρα πανελλαδικών εξετάσεων έχουμε από αύριο για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ, που εξετάζονται στο μάθημα των Νέων Ελληνικών και συνεχίζουν το Σάββατο 8 Ιούνη με Μαθηματικά (Αλγεβρα), ενώ από την Τρίτη 11 Ιούνη έως την Πέμπτη 20 Ιούνη θα εξετάζονται σε μαθήματα ειδικοτήτων.

Για τη μεγάλη κατηγορία των υποψηφίων των ΓΕΛ οι πανελλαδικές εξετάσεις αρχίζουν μεθαύριο, Παρασκευή. Αναλυτικά το πρόγραμμά τους έχει ως εξής:

Παρασκευή 7 Ιούνη: Νέα Ελληνική Γλώσσα Γενικής Παιδείας

Δευτέρα 10 Ιούνη: Αρχαία Ελληνική Γλώσσα (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών) και Μαθηματικά (ΟΠ Θετικών Σπουδών και ΟΠ Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής)

Τετάρτη 12 Ιούνη: Ιστορία (ΟΠ Ανθρωπιστικών Σπουδών), Φυσική (ΟΠ Θετικών Σπουδών) και Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον (ΟΠ Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής)

Παρασκευή 14 Ιούνη: Λατινικά (ΟΠ Ανθρωπιστικών Σπουδών), Χημεία (ΟΠ Θετικών Σπουδών) και Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (ΟΠ Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής)

Τρίτη 18 Ιούνη: Βιολογία (ΟΠ Θετικών Σπουδών) και Βιολογία Γενικής Παιδείας.

Μετά τις παραπάνω ημερομηνίες αρχίζουν οι εξετάσεις στα ειδικά μαθήματα, που συγκεκριμένα ξεκινούν στις 21 Ιούνη με Αγγλικά και συνεχίζονται ως εξής: 22 Ιούνη Γερμανικά και Ισπανικά, 24 Ιούνη Ελεύθερο Σχέδιο, 25 Ιούνη Γραμμικό Σχέδιο, 26 Ιούνη Γαλλικά, 27 Ιούνη Αρμονία, 28 Ιούνη Ελεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων, 29 Ιούνη Μουσική Αντίληψη και Γνώση, 1 Ιούλη Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία, 2 Ιούλη Ιταλικά.

Ως προθεσμία διεξαγωγής Υγειονομικής Εξέτασης και Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) ορίζεται το διάστημα από την Τρίτη 18 Ιούνη μέχρι και την Παρασκευή 28 Ιούνη.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δύναμή σας η γνώση και η πάλη για να αλλάξει ο κόσμος

Μήνυμα του Κόμματος προς τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων

Το μήνυμα του ΚΚΕ προς τους μαθητές και τις μαθήτριες που δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις έδωσε στη δημοσιότητα το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του Κόμματος και αυτό έχει ως εξής:

«Καλή επιτυχία, ψηλά το κεφάλι και αισιοδοξία.

Είστε νέοι. Εχετε όλο το μέλλον μπροστά σας, για να δημιουργήσετε μια ζωή αντάξια των ονείρων και των προσδοκιών σας.

Φτάσατε ως εδώ κόντρα σε δυσκολίες και εμπόδια, αλλά και με φιλοδοξία για να πετύχετε τους στόχους σας.

Φίλος σας είναι η πίστη ότι ο κόσμος μπορεί να αλλάξει. Εχθρός σας η αντίληψη ότι τα πράγματα θα μείνουν όπως είναι. Δύναμή σας η γνώση και η πάλη για να αλλάξει ο κόσμος.

Είμαστε μαζί σας σε αυτήν τη μάχη, που δεν είναι ούτε η τελευταία ούτε η πιο σημαντική.

Γιατί ο δρόμος της ζωής δεν εξαρτάται μόνο από την επιτυχία ή μία πιθανή αποτυχία στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Η ελπίδα και το μέλλον βρίσκεται στα χέρια σας ό,τι και αν καταφέρετε σε αυτές τις εξετάσεις.

Καλή επιτυχία!».

Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:
 • Αρχίζουν οι πανελλαδικές εξετάσεις. Μήνυμα του ΚΚΕ προς τους υποψηφίους. Αρθρο για το νέο σύστημα εισαγωγής.
 • Απλήρωτοι και χωρίς συμβάσεις οι υποψήφιοι διδάκτορες για το έργο τους μέσα στα ΑΕΙ.
 • Εκδηλώσεις της ΚΝΕ στη Βόρεια Ελλάδα.
 • ΕΕ: Ενταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και της εκμετάλλευσης το σχέδιο για τη νεολαία.
 • Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για τη δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή.
 • Φοιτητικές Οργανώσεις Ροδόπης της ΚΝΕ: Κάλεσμα αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της φοιτητικής μέριμνας.
Πιο ταξικό, πιο ακριβό, πιο ψυχοφθόρο σχολείο*

Ακόμα μία σχολική χρονιά φτάνει στο τέλος της. Οι μαθητές και οι οικογένειές τους έδωσαν και φέτος μεγάλες μάχες, έκαναν μεγάλες προσωπικές και οικονομικές θυσίες.

Εδωσαν μάχη σε ένα σχολείο - εξεταστικό κέντρο, ψυχοφθόρο, που γεμίζει άγχος και ανασφάλεια τους μαθητές και τους γονείς τους. Σε ένα πανάκριβο σχολείο, που αδειάζει τις τσέπες των οικογενειών των μαθητών και γεμίζει τις τσέπες των μεγαλοφροντιστηριαρχών. Σε ένα σχολείο που δίνει με το σταγονόμετρο ουσιαστική μόρφωση στους μαθητές και ενισχύει την παπαγαλία.

Τη μάχη λοιπόν των Πανελλαδικών Εξετάσεων τη δίνουν οι μαθητές με αισιοδοξία, με καθαρό μυαλό και με ψηλά το κεφάλι! Οποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, δεν ξεχνούν ότι οι μαθητές έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό κόντρα σε όλα τα εμπόδια που τους βάζει το σημερινό σχολείο, η σημερινή κατάσταση.

Αυτό το σχολείο, από το οποίο φέτος αποφοιτούν χιλιάδες παιδιά, έχει την υπογραφή της ΕΕ, των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, των δικών τους υπουργών Παιδείας.

Το σχολείο που θα ξεκινήσει τη λειτουργία του από τη νέα σχολική χρονιά για τους μαθητές της Β' ΓΕΛ και των μικρότερων τάξεων έχει την υπογραφή της ΕΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, του νόμου Γαβρόγλου. Ενός νόμου που κάνει ακόμα χειρότερο το σχολείο των προηγούμενων κυβερνήσεων. Το κάνει πιο ταξικό, πιο ακριβό, πιο ψυχοφθόρο. Ενός νόμου που κάνει το ελληνικό σχολείο ακόμα πιο «ευρωπαϊκό», αφού τα φροντιστήρια δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, το «ξεσκαρτάρισμα» των μαθητών ανάλογα με την τσέπη των γονιών τους γίνεται ήδη στη Γερμανία, ενώ στις σκανδιναβικές χώρες τα σχολεία θεσπίζουν δίδακτρα, αφού είναι αυτοχρηματοδοτούμενα.

Γι' αυτό και παρά τις φωνές για τις επιμέρους - και προεκλογικές - διαφορές τους, κανένα κόμμα εκτός του ΚΚΕ δεν αντέδρασε στο γεγονός ότι ο συγκεκριμένος νόμος θεσπίζει διπλές πανελλαδικές εξετάσεις με αύξηση της ύλης των εξεταζόμενων μαθημάτων, λιγότερη γνώση, που σταματά ουσιαστικά και τυπικά στη Β' Λυκείου, λιγότερες επιλογές για τους μαθητές για τις επιθυμητές σχολές.

Ομως αυτός ο νόμος βρήκε σύσσωμους απέναντί του μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, που αντέδρασαν και κινητοποιήθηκαν με κάθε τρόπο. Γι' αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ τον ψήφισε Μεγάλη Τρίτη, με τα σχολεία κλειστά, σαν τον κλέφτη μέσα στη νύχτα. Είναι χαρακτηριστικά τα μεγέθη των φετινών μαθητικών κινητοποιήσεων, των άνω των 20.000 μαθητών που βρέθηκαν στο δρόμο και καθυστέρησαν για μήνες την κατάθεση και ψήφιση του νόμου. Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ στήριξαν με κάθε τρόπο αυτές τις κινητοποιήσεις.

Το σύνθημα που κυριάρχησε φέτος στις μαθητικές κινητοποιήσεις ήταν «Σχολείο να μορφώνει - Οχι να εξοντώνει!». Αυτό το σύνθημα, που από τον κ. Γαβρόγλου χαρακτηρίστηκε «ουτοπικό», περιλαμβάνει όλη την ουσία. Το πώς θα έπρεπε και θα μπορούσε να λειτουργεί το σχολείο τον 21ο αιώνα:

 • Ενα σχολείο που θα δουλεύει σταθερά με όλα - και για όλα - τα παιδιά, αναπτύσσοντας όλες τις κλίσεις, τα ενδιαφέροντα, τα ταλέντα, που θα καλλιεργεί τη δίψα για μόρφωση και θα δίνει διέξοδο στις νεανικές ανησυχίες.
 • Ενα σχολείο όπου οι γονείς δεν θα βάζουν το χέρι στην τσέπη.
 • Ενα σχολείο όπου οι εκπαιδευτικοί δεν θα είναι τροχονόμοι επιδόσεων σε ένα σχολείο/φροντιστήριο/αρένα, αλλά θα συμβάλλουν στην ανακάλυψη της επιστημονικής γνώσης από τους μαθητές τους.

Αυτές είναι οι ανάγκες και οι δυνατότητες της εποχής μας. Και ο θυμός των μαθητών και των οικογενειών τους για την κατάσταση στα σχολεία, όπως και στο σύνολο της ζωής τους, μπορούν και πρέπει να γίνουν κριτήριο ψήφου στις ερχόμενες πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Στη σκέψη, στον καθημερινό αγώνα μας, αλλά και στην ψήφο μας, είναι η διεκδίκηση των αναγκών μας. Οχι ο συμβιβασμός με τα ολοένα και χειρότερα από κάποια άλλη, «νέα» ή «παλιά» κυβέρνηση. Δυναμώνουμε τον αγώνα για να κατακτήσουμε το σχολείο που αξίζει στους μαθητές. Ψηφίζουμε ΚΚΕ για να δυναμώσει αυτός ο αγώνας.

 • Αναδημοσιεύεται από την εφημερίδα «Νέα Σελίδα» (2/6/2019)

Του
Κυριάκου ΙΩΑΝΝΙΔΗ*
* Ο Κυριάκος Ιωαννίδης είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ

Απλήρωτοι και χωρίς συμβάσεις οι υποψήφιοι διδάκτορες για το έργο τους μέσα στα ΑΕΙ

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για την κατάσταση που επικρατεί στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο

Να πληρωθούν άμεσα τα δεδουλευμένα όλων των υποψήφιων διδακτόρων της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) και να διασφαλιστούν οι συμβάσεις τους ζητά το ΚΚΕ με Ερώτησή του στη Βουλή προς τον υπουργό Παιδείας. Στην Ερώτηση περιγράφεται η κατάσταση που επικρατεί με τις αντιμισθίες των υποψήφιων διδακτόρων, που είναι παρόμοια με αυτή που επικρατεί στα περισσότερα Ιδρύματα:

«Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, όπως και τα περισσότερα πανεπιστημιακά Ιδρύματα, αντιμετωπίζει τεράστιες ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό, προσωπικό εργαστηρίων, υλικοτεχνικές υποδομές κ.ά. Αυτές οι ελλείψεις, σε συνδυασμό με την έλλειψη χρηματοδότησης για την πλειοψηφία των υποψήφιων διδακτόρων, αναγκάζει τους υποψήφιους διδάκτορες να αναλαμβάνουν εργασίες εντελώς άσχετες με την έρευνα που πραγματοποιούν (όπως π.χ. πραγματοποίηση εργαστηριακών ή φροντιστηριακών ασκήσεων σε άλλα αντικείμενα, επιτηρήσεις στις εξετάσεις, τεχνική υποστήριξη, ακόμα και γραμματειακή υποστήριξη). Η αμοιβή (αντιμισθία) για τις παραπάνω εργασίες δεν φτάνει ούτε για την κάλυψη των βασικών αναγκών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ύψος των αμοιβών για την παροχή τέτοιου έργου είναι τέτοιο (234,8 ευρώ μεικτά - 138,4 ευρώ καθαρά για τους πλήρεις μήνες μαθημάτων) που για υποψήφιους διδάκτορες που συμμετέχουν σε ερευνητικά έργα και αμείβονται με "μπλοκάκι" καταντά πιο συμφέρον να μην αμείβονταν για την επιπρόσθετη εργασία που προσφέρουν καλύπτοντας ανάγκες του Ιδρύματος, αφού τα χρήματα που θα καλούνταν να καταβάλλουν στην Εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία θα ήταν περισσότερα χρήματα από αυτά που θα πάρουν!

Υπάρχουν, δε, και πολλές περιπτώσεις υποψήφιων διδακτόρων που ενώ κάνουν τέτοιες εργασίες δεν αμείβονται καν, καθώς στους κανονισμούς των Τμημάτων τους δεν προβλέπεται υπογραφή σύμβασης με το Πανεπιστήμιο για τέτοιου είδους έργο.

Συγκεκριμένα, αυτήν τη στιγμή, μόνο στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ) και το Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης υπάρχει πρόβλεψη για συμβάσεις. Ομως, ακόμα και στις περιπτώσεις αυτές, η εφαρμογή της σχετικής πρόβλεψης επαφίεται στην "καλή διάθεση" και την οικονομική δυνατότητα των εμπλεκόμενων φορέων.

Πιο συγκεκριμένα, σήμερα μόνο στο Τμήμα των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών υπογράφονται συμβάσεις. Ομως, ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, οι πληρωμές γίνονται με πολύ μεγάλες καθυστερήσεις. Ενδεικτικά, η τελευταία πληρωμή, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 24/5/2019, αφορούσε τους τέσσερις τελευταίους μήνες του 2018!

Βαδίζοντας στα μέσα του 2019, οι αμοιβές για το τρέχον έτος είναι κυριολεκτικά στον αέρα, παρότι οι υπογραφείσες συμβάσεις έχουν ισχύ μέχρι το τέλος του 2019. Η απάντηση της διοίκησης του ΔΠΘ στα σχετικά αιτήματα του Συλλόγου Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψήφιων Διδακτόρων της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης ήταν χαρακτηριστική, καθώς υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν χρήματα για να πληρωθούν οι χρωστούμενες αμοιβές και ότι αν δεν δοθεί έκτακτη χρηματοδότηση από το υπουργείο το καλοκαίρι, το Πανεπιστήμιο δεν θα μπορεί να αποπληρώσει δαπάνες του τρέχοντος προϋπολογισμού (μεταξύ των οποίων και οι αμοιβές των συμβάσεων των υποψήφιων διδακτόρων του Τμήματος ΗΜΜΥ).

Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση είναι συνέπεια της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέχεια των προκατόχων της ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, υποχρηματοδοτώντας τα πανεπιστημιακά Ιδρύματα και διατηρώντας τους υποψήφιους διδάκτορες σε ομηρία. Η απόφαση της Κοσμητείας της Πολυτεχνικής Σχολής της Ξάνθης στις 21/2/2019 αποτυπώνεται με χαρακτηριστικό τρόπο τις συνέπειες αυτής της πολιτικής, τονίζοντας ότι ο θεσμός της αντιμισθίας των υποψήφιων διδακτόρων "είναι απαραίτητος και ζωτικής σημασίας" και ζητώντας από τη Σύγκλητο "τη συνέχιση και διεύρυνση του θεσμού σε όλη την Πολυτεχνική Σχολή"».

Αμεσα μέτρα για να σταματήσει αυτή η κατάσταση

Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής, Γιάννης Δελής και Σταύρος Τάσσος, που υπογράφουν την Ερώτηση, ζητούν από το υπουργό Παιδείας μέτρα για:

 • Να καταβληθούν άμεσα όλα τα χρωστούμενα δεδουλευμένα στους υποψήφιους διδάκτορες που απασχολούνται ως βοηθοί διδασκαλίας.
 • Να διασφαλιστεί ότι οι πληρωμές των συνεπικουριών θα πραγματοποιούνται εφεξής κάθε μήνα και στην ώρα τους.
 • Να διασφαλιστεί ότι οι υπάρχουσες συμβάσεις θα συνεχίσουν να πληρώνονται κανονικά την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά.
 • Να σταματήσει η απαράδεκτη κατάσταση να υπάρχουν μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες σε όλα τα τμήματα της Πολυτεχνικής Σχολής του ΔΠΘ (όπως και σε άλλα Ιδρύματα), οι οποίοι εργάζονται παρέχοντας έργο (οποιασδήποτε μορφής) στο Πανεπιστήμιο χωρίς σύμβαση και χωρίς να πληρώνονται για αυτό.
 • Να αυξηθούν ουσιαστικά οι αμοιβές για όλους τους μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες που παρέχουν έργο για το Πανεπιστήμιο, ώστε να αντιστοιχηθούν με το παρεχόμενο έργο (αναγνώριση των πραγματικών ωρών απασχόλησης, αναγνώριση της ειδίκευσης που απαιτείται κ.ά.) και να μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους.
 • Να διασφαλιστεί η πλήρης ασφαλιστική κάλυψη από το Πανεπιστήμιο για όλους τους μεταπτυχιακούς φοιτητές και τους υποψήφιους διδάκτορες.
 • Να διασφαλιστεί η απαιτούμενη κρατική χρηματοδότηση προς το Πανεπιστήμιο για την υλοποίηση των παραπάνω στο σύνολο των τμημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής του ΔΠΘ, όπως και σε κάθε άλλο Ιδρυμα που ισχύει η ίδια κατάσταση.
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΠΘ
Διεκδικήσεις για την υποδομή της βιβλιοθήκης

Με πρωτοβουλία των εκλεγμένων με την «Πανσπουδαστική ΚΣ», πραγματοποιήθηκε χτες παράσταση διαμαρτυρίας στην Πρυτανεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) για το ζήτημα του κλιματισμού της κεντρικής βιβλιοθήκης, του φωτισμού και το θέμα της υγιεινής.

Στην ανακοίνωσή τους, οι Σύλλογοι Ψυχολογικού, Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων, ΤΕΦΑΑ, ΜΜΕ, Φυσικού, Βιολογικού μεταξύ άλλων αναφέρουν τα εξής:

«Λόγω της εξεταστικής περιόδου, ένα μεγάλο μέρος των φοιτητών περνά τη μέρα του στην κεντρική βιβλιοθήκη του ΑΠΘ, ή στις κατά τόπους βιβλιοθήκες των σχολών. Η υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων, με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και των προηγούμενων κυβερνήσεων, γίνεται εμφανής και στους χώρους των αναγνωστηρίων.

Είναι χαρακτηριστικά η έλλειψη κλιματισμού στην κεντρική βιβλιοθήκη, παρά τις υψηλές θερμοκρασίες, οι σπασμένες λάμπες που δυσκολεύουν τους φοιτητές να διαβάσουν, η έλλειψη βασικών ειδών υγιεινής στο χώρο της τουαλέτας, όπως χαρτί, σαπούνι, ο ένας και μοναδικός ψύκτης που υπάρχει στην είσοδο, καθώς και οι 20 μόλις υπολογιστές με αργά λογισμικά, που δεν επαρκούν για τις ανάγκες των φοιτητών. Ενώ, παράλληλα, λόγω έλλειψης προσωπικού, οι περισσότερες βιβλιοθήκες των σχολών κλείνουν στις 3 μ.μ. ή 5 μ.μ.».

Οι φοιτητές με την κινητοποίησή τους κατάφεραν να αποσπάσουν δέσμευση ότι θα ελεγχθεί ο λόγος της μη λειτουργίας του κλιματισμού, ώστε να λυθεί άμεσα και θα αποκατασταθούν ο φωτισμός, τα είδη υγιεινής και οι ψύκτες.

Να καταβληθούν τα δεδουλευμένα των εκπαιδευτών στα Δημόσια ΙΕΚ

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Απλήρωτοι παραμένουν εδώ και μήνες χιλιάδες εκπαιδευτές των Δημόσιων ΙΕΚ, ενώ καθυστερεί η καταβολή των ασφαλιστικών τους εισφορών. Ερώτηση για το θέμα καταθέτει το ΚΚΕ προς τον υπουργό Παιδείας, επισημαίνοντας πως η κατάσταση αυτή επιτείνει το καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας που βιώνουν κάθε χρόνο.

Οπως αναφέρεται στην Ερώτηση, «αυτήν την περίοδο - και ενώ το Α' εξάμηνο του 2019 οδεύει προς το τέλος - οι μη πιστοποιημένοι από τον ΕΟΠΠΕΠ εκπαιδευτικοί παραμένουν απλήρωτοι ήδη από τον Οκτώβρη του 2018, όπως και ένα μέρος των εκπαιδευτικών με πιστοποίηση, ενώ παράλληλα δεν έχουν καν υπογράψει συμβάσεις για το τρέχον εξάμηνο. Το πρόβλημα δεν είναι σημερινό. Επί σειρά ετών οι εκπαιδευτές των ΔΙΕΚ πληρώνονται και υπογράφουν συμβάσεις κατόπιν εορτής (αφού λήξει το αντίστοιχο εξάμηνο). Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί η αναγκαστική ανεργία τους θερινούς μήνες, με την πλειονότητα των συναδέλφων να μη δικαιούνται το αντίστοιχο επίδομα από τον ΟΑΕΔ λόγω της καθυστερημένης καταβολής ενσήμων.

Με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας και του ΙΝΕΔΙΒΙΜ διαιωνίζεται η συνθήκη ομηρίας για χιλιάδες εργαζομένους στα Δημόσια ΙΕΚ, στα οποία ήδη υπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα υποστελέχωσης και ελλείψεων σε εξοπλισμό εργαστηρίων και σε υλικοτεχνικές δομές. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της ανάθεσης των συμβάσεων και των πληρωμών των εκπαιδευτών σε ομάδα έργου, λόγω έλλειψης προσωπικού. Στη λογική του "διαίρει και βασίλευε" χωρίζονται οι εκπαιδευτές σε πιστοποιημένους και μη, ωθώντας τους εκπαιδευτές σε ένα κυνήγι προσόντων και βάζοντας το χέρι βαθιά στην τσέπη. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούν εργαζόμενους δύο ταχυτήτων. Είναι ευθύνη του ΙΝΕΔΙΒΙΜ η επιμόρφωση των εκπαιδευτών, η οποία θα πρέπει να παρέχεται δωρεάν, στο πλαίσιο της αναβάθμισης του εκπαιδευτικού επιπέδου.

Κυβέρνηση και υπουργείο έχουν τεράστιες ευθύνες για τη συνολικότερη κατάσταση που επικρατεί στη λειτουργία των ΔΙΕΚ και που εμμέσως πλην σαφώς δημιουργεί "πεδίο δόξης λαμπρόν" στους επιχειρηματικούς ομίλους του χώρου της ιδιωτικής Εκπαίδευσης». Τα παραπάνω τονίζουν οι βουλευτές Θανάσης Παφίλης, Γιάννης Δελής, Λιάνα Κανέλλη, Χρήστος Κατσώτης, Μανώλης Συντυχάκης και Σταύρος Τάσσος, που υπογράφουν την Ερώτηση, ζητώντας από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα α) στην καταβολή των δεδουλευμένων και των ασφαλιστικών εισφορών από την αρχή του ακαδημαϊκού έτους σε πιστοποιημένους και μη εκπαιδευτές, και β) στην υπογραφή των συμβάσεων του εαρινού εξαμήνου.

Εκδήλωση την Παρασκευή

Την Παρασκευή 7 Ιούνη, η Περιφερειακή Οργάνωση ΑΕΙ Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα; Η πρόταση εξουσίας του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Θανάσης Σγούρος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο αίθριο του Πολυτεχνείου στις 7.30 μ.μ.

ΜΑΘΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Δραστηριότητες ενάντια στα ναρκωτικά

Παιχνίδια escape room ενάντια στα ναρκωτικά διοργανώνουν οι Μαθητικές Οργανώσεις Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, τις επόμενες μέρες:

 • Στις Σέρρες, θα πραγματοποιηθεί στις 6 και 7 Ιούνη μετά τις 6 μ.μ., στην οδό Φιλίππου 10.
 • Στη Θεσσαλονίκη προγραμματίζονται:

Στις Συκιές, την Παρασκευή 7/6, μετά τις 6 μ.μ., στην οδό Αγίου Δημητρίου 37.

Στο Χορτιάτη, την Παρασκευή 7/6, μετά τις 6 μ.μ., στην οδό Μαρτύρων 2ας Σεπτέμβρη.

Στον Εύοσμο, το Σάββατο 8/6, μετά τις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

Στη Χαλκηδόνα, το Σάββατο 8/6, μετά τις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

Στην Περαία, το Σάββατο 8/6, μετά τις 7 μ.μ., στον οδό Πινδάρου 13.

Στην Παραλία Θεσσαλονίκης, το Σάββατο 8/6, μετά τις 7 μ.μ., στο ύψος του δημαρχείου.

 • Τέλος, στην Κατερίνη, την Πέμπτη 13/6, μετά τις 6 μ.μ., στην οδό Βάρναλη 2.
Προεκλογικά περίπτερα της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη

Στη δημιουργία δύο εκλογικών στεκιών νεολαίας στη Θεσσαλονίκη προχωρά η Οργάνωση Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ για να φτάσουν σε ακόμα περισσότερους οι θέσεις του ΚΚΕ για τη νεολαία μπροστά στις βουλευτικές εκλογές στις 7 Ιούλη.

Το ένα περίπτερο θα βρίσκεται στη νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, μετά το Αγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου και το άλλο στην πλατεία Ευόσμου. Τα περίπτερα θα είναι ανοιχτά σταθερά απογευματινές ώρες.

 • Το πρόγραμμα για το περίπτερο στη νέα Παραλία περιλαμβάνει:

Σάββατο 8/6, στις 7 μ.μ., escape room για μαθητές.

Παρασκευή 14/6, μετά τις 9 μ.μ., κοκτέιλ πάρτι.

Δευτέρα 24/6, στις 8.30 μ.μ., συζήτηση για την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών με τους: Ελένη Παπαδοπούλου, μέλος της ΚΕΟΕ της ΚΝΕ, Παναγιώτη Γεωργάκα, πρώην επιστημονικό υπεύθυνο του προγράμματος ΚΕΘΕΑ - ΑΡΓΩ. Θα ακολουθήσει live με τους «Urban Pulse».

 • Για το περίπτερο στην πλατεία Ευόσμου το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Τετάρτη 12 και Πέμπτη 13 Ιούνη, από τις 7 μ.μ., παιχνίδια rouk zouk, πες βρες και κρυμμένου θησαυρού.

Τετάρτη 19 Ιούνη, στις 7 μ.μ., παιχνίδια Total Anti-War edition.

Πέμπτη 20 Ιούνη, στις 8 μ.μ., συζήτηση με θέμα: «Τον φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον, δεν θα πεθάνει μόνος τσάκισέ τον».

Τετάρτη 27 και Πέμπτη 28 Ιούνη, στις 7 μ.μ., τουρνουά πινγκ-πονγκ και τριπόντων, quizdom ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Συνέχιση και ένταση της εκμετάλλευσης το σχέδιο για τη νεολαία

Οι νέοι και το μέλλον της εργασίας ήταν ένα από τα ζητήματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο του Συμβουλίου Παιδείας, Νεολαίας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, που έγινε στις Βρυξέλλες στις 22 και 23 Μάη, δίνοντας μεταξύ άλλων έμφαση σε ζητήματα όπως η ανασφάλεια και οι επισφαλείς συνθήκες εργασίας. Σε αυτό το πλαίσιο, προτείνονται μια σειρά μέτρα που, όπως και τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν οι νέοι, πηγάζουν από τη στρατηγική της ΕΕ.

Ετσι, το μέτρο για «συστήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης που προσαρμόζονται και ανταποκρίνονται στις ανάγκες» αποτυπώνει την πάγια αξίωση για παραγωγή των εργαζομένων που έχει ανάγκη το μεγάλο κεφάλαιο ανάλογα με τις τρέχουσες ανάγκες του. Η «προώθηση της διά βίου μάθησης» αφορά τον διαρκή εξοπλισμό με εφήμερες δεξιότητες, ώστε το εργατικό δυναμικό να διατηρείται αποδοτικό και κερδοφόρο. Η «ομαλή μετάβαση από το σχολείο στην εργασία και από εργασία σε εργασία» περικλείει μέτρα όπως π.χ. η μαθητεία, που εξασφαλίζει ακόμα πιο φτηνούς εργαζόμενους και παράλληλα προετοιμάζει εργαζόμενους στα μέτρα των απαιτήσεων των επιχειρήσεων.

Το ενδιαφέρον της ΕΕ για τη νεολαία δεν ξεφεύγει από τα όρια της εργασιακής ζούγκλας που έχει διαμορφώσει, με γενίκευση της ελαστικής εργασίας, την κατάργηση κάθε έννοιας ωραρίου, κάτι που το γνωρίζουν καλά οι χιλιάδες νέοι που απασχολούνται ειδικά αυτή την περίοδο στο Εμπόριο, στον Τουρισμό, στον Επισιτισμό. Στο κείμενο του Συμβουλίου της ΕΕ με τίτλο «Οι νέοι και το μέλλον της εργασίας», το οποίο εξειδικεύει τις προβλέψεις για την εξέλιξη των επαγγελμάτων μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα, όπως αυτή επηρεάζεται από ορισμένες τάσεις, διαγράφεται μάλιστα και ένταση της εκμετάλλευσης, με «αύξηση των επιπέδων παραγωγικότητας» και «αύξηση των πιο ευέλικτων μορφών πρόσληψης εργαζομένων».

Συγκεκριμένα, στους παράγοντες από τους οποίους εξαρτάται το μέλλον της εργασίας, καταγράφονται τα εξής: «...δημογραφική αλλαγή, υπό την έννοια ότι αύξηση του δείκτη οικονομικής εξάρτησης των ηλικιωμένων στην ΕΕ θα ασκήσει πίεση για αύξηση των επιπέδων παραγωγικότητας εκείνων που θα εισέλθουν στην αγορά εργασίας, προκειμένου να αντισταθμιστεί η συνταξιοδότηση έμπειρου εργατικού δυναμικού και να καλυφθεί η ανάγκη για συνεισφορά στις αυξανόμενες κοινωνικές δαπάνες, λόγω του πολυάριθμου πληθυσμού ηλικιωμένων»... Σε άλλο σημείο τονίζεται: «Η εμπειρία σήμερα με τις νέες μορφές απασχόλησης υποδηλώνει ότι στο μέλλον μπορεί να υπάρξει αύξηση των πιο ευέλικτων μορφών πρόσληψης εργαζομένων, με πιθανές θετικές επιπτώσεις στην κατανομή του εργατικού δυναμικού και στην προσωπική ευεξία για όσους επιλέξουν τον τρόπο ζωής του ελεύθερου επαγγελματία. Αντιθέτως, όταν νέοι - ιδίως εκείνοι με λιγότερες ευκαιρίες - τείνουν να επιλέγουν τέτοιες θέσεις εργασίας, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να εγκλωβίζονται σε προσωρινές χαμηλά αμειβόμενες θέσεις, με μικρή κάλυψη κοινωνικής προστασίας και χαμηλή πιθανότητα επαγγελματικής εξέλιξης...».

Οπως αναφέρεται στο ίδιο κείμενο, «η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη νεολαία για την περίοδο 2019 - 2027 αναγνωρίζει ότι οι νέοι αναλαμβάνουν οι ίδιοι τον έλεγχο της ζωής τους, συμβάλλουν στη θετική αλλαγή της κοινωνίας και εμπλουτίζουν τις φιλοδοξίες της ΕΕ, καθώς και ότι η πολιτική για τους νέους μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία ενός χώρου, όπου οι νέοι θα αξιοποιούν τις ευκαιρίες και θα ενστερνίζονται τις ευρωπαϊκές αξίες». Επαναλαμβάνει δηλαδή τα περί «ευκαιριών» επιβίωσης στην εργασιακή ζούγκλα που οι πολιτικές της διαμορφώνουν, χωρίς να κάνει λόγο για σταθερή δουλειά με δικαιώματα, που είναι και το μόνο που απαντά στην ανάγκη να ζουν αξιοπρεπώς και να εξελίσσονται οι νέοι. Δεν παραλείπει βέβαια για μια ακόμα φορά την αναφορά στις «ευρωπαϊκές αξίες», τις οποίες καλεί τους νέους να υιοθετήσουν, να χωρέσουν δηλαδή τα όνειρά τους στις πολιτικές που γεννούν τη φτώχεια, την ανεργία, που εντείνουν την εκμετάλλευση για την αύξηση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων.

Δύο χρόνια από το θάνατο του μικρού Μάριου

Δύο χρόνια συμπληρώνονται το Σάββατο από τον άδικο χαμό του μικρού μαθητή Μάριου - Δημήτριου από αδέσποτη σφαίρα, στην αυλή του σχολείου του, στο Μενίδι. Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατ. Αττικής «Ο Σωκράτης», η Ενωση Γονέων Αχαρνών και ο Σύλλογος Γονέων του 6ου Δημοτικού Σχολείου Αχαρνών προχωρούν το Σάββατο 8 Ιούνη σε ειρηνική κινητοποίηση με τη μορφή καθιστικής διαμαρτυρίας και κλείσιμο επί μία ώρα της οδού Φιλαδελφείας (στο δημαρχείο Αχαρνών).

Σε ανακοίνωσή του ο «Σωκράτης» αναφέρεται στον χαμό του μαθητή ως «συνέπεια της εγκληματικής ολιγωρίας τόσο της δημοτικής αρχής όσο και του κράτους, αφού, ενώ είναι κοινό μυστικό ότι στις Αχαρνές η παραβατικότητα - εγκληματικότητα είναι στο κόκκινο, όλοι κωφεύουν υποθάλποντας στην ουσία αυτήν την κατάσταση. Οι αιτίες που γεννούν και θρέφουν την εγκληματική δραστηριότητα είναι ακόμα εδώ».

Οπως σημειώνουν οι εκπαιδευτικοί, «η συνειδητή υποβάθμιση της περιοχής μας (έλλειψη χώρων άθλησης και πολιτισμού), η παντελής έλλειψη αντιπλημμυρικής - αντισεισμικής και αντιπυρικής προστασίας, το υποβαθμισμένο δίκτυο συγκοινωνιών, οι τραγικές ελλείψεις στα σχολεία εντείνουν περισσότερο τα χαρακτηριστικά γκετοποίησης της περιοχής. Η εγκληματική δραστηριότητα με αιχμή το εμπόριο ναρκωτικών, όπλων, το λαθρεμπόριο γενικά, που αποτελεί μια σημαντική οικονομική δραστηριότητα, πίσω από την οποία βρίσκονται πολύ μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, βρίσκονται διασυνδέσεις με μηχανισμούς του αστικού κράτους, γεννά ανασφάλεια και φόβο, πολέμους συμμοριών, ξεκαθαρίσματα λογαριασμών, ναρκωτικά και σφαίρες στα σχολεία.

Ο Σύλλογός μας, στη μνήμη αυτού του αθώου παιδιού, καλεί την Παρασκευή 7 Ιούνη τους εκπαιδευτικούς να πραγματοποιήσουν δράσεις (ενός λεπτού σιγή, διάβασμα της ανακοίνωσης του Συλλόγου, ζωγραφική κ.ά.) με τους μαθητές τους και να μιλήσουν για τους κινδύνους που πρέπει να αποφεύγουν και για τις αιτίες που γεννούν την παραβατικότητα».

Να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες προϋποθέσεις για τη δίχρονη Προσχολική Αγωγή

Ερώτηση του ΚΚΕ προς τους υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών

Οι ελλείψεις σε κατάλληλες υποδομές παραμένουν
Οι ελλείψεις σε κατάλληλες υποδομές παραμένουν
Στους αναγκαίους όρους υλοποίησης της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής αναφέρεται το ΚΚΕ με Ερώτηση προς τους υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών: «Η πρώτη χρονιά υλοποίησης της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής βαίνει προς το τέλος της και οι ελλείψεις, τα κενά που προκύψανε καθ' όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους ήταν μεγάλα, και αυτό είναι εύλογο αφού η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας δεν έχει πάρει το παραμικρό υποστηρικτικό μέτρο, δεν εξασφάλισε την ελάχιστη επιπλέον χρηματοδότηση προκειμένου να καλυφθούν οι επιπρόσθετες ανάγκες από την εφαρμογή της. Πλειοψήφησαν τα υπερπληθή τμήματα στα υπάρχοντα παλιά και ασυντήρητα κτίρια, αφού δεν δημιουργήθηκαν καινούργια, και η χρηματοδότηση προς τις σχολικές επιτροπές κινήθηκε στα ίδια χαμηλά επίπεδα.

Φέτος επεκτείνεται η υλοποίηση της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής σε 248 από τους 325 δήμους και από το ΦΕΚ ξεκαθαρίζεται ότι δεν προκαλείται δαπάνη από τον κρατικό προϋπολογισμό, προεξοφλώντας μ' αυτόν τον τρόπο ότι η φετινή σχολική χρονιά θα είναι ακόμα χειρότερη, αφού προκρίνονται δήμοι που πέρυσι δεν είχαν τη δυνατότητα να εφαρμόσουν τη δίχρονη. Αλήθεια, χωρίς επιπλέον χρηματοδότηση, πρόσληψη προσωπικού, δημιουργία αιθουσών και κτιριακών παρεμβάσεων, από πού προκύπτει αυτή η δυνατότητα για τη φετινή σχολική χρονιά;

Ομως, ολοκληρώνοντας τις εγγραφές στα νηπιαγωγεία, όπου εφαρμόζεται το μέτρο, τα παιδιά σε πολλές περιοχές είναι πολλαπλάσια των διαθέσιμων θέσεων. Για τα υπεράριθμα αυτά προνήπια δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόβλεψη, ενώ ακόμα και αυτή η άθλια μεθόδευση για την εγκατάσταση κοντέινερ σε αυλές γυμνασίων και λυκείων ή ακόμα και σε διαθέσιμους δημοτικούς χώρους δεν έχει προχωρήσει. Εκ του αποτελέσματος μπορούμε να πούμε ότι η εξόφθαλμη απραξία του υπουργείου Παιδείας οδηγεί σε τετελεσμένα αδιέξοδα τους γονείς, στρέφοντάς τους - όσους μπορούν να πληρώσουν - στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

Η ίδια εικόνα καταγράφεται και στους δήμους, αφού η κυβέρνηση ψευδώς ισχυριζόταν ότι με την εφαρμογή του μέτρου της δίχρονης στα νηπιαγωγεία θα άνοιγαν θέσεις για να φοιτήσουν παιδιά μικρότερης ηλικίας στους παιδικούς σταθμούς, χωρίς να έχει δώσει την παραμικρή επιπλέον χρηματοδότηση ώστε να γίνουν οι αναγκαίες κτιριακές παρεμβάσεις, να προσλάβουν προσωπικό, να δημιουργήσουν νέους παιδικούς σταθμούς. Επομένως, ούτε για τα βρέφη έχουν δημιουργηθεί θέσεις για να φοιτήσουν στους παιδικούς σταθμούς, οδηγώντας για άλλη μια χρονιά χιλιάδες βρέφη εκτός δομών».

Την Ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές Θ. Παφίλης, Γ. Δελής, Λ. Κανέλλη, Ν. Καραθανασόπουλος, Γ. Λαμπρούλης, Ν. Μωραΐτης, Μ. Συντυχάκης και Στ. Τάσσος, που ρωτούν τους συναρμόδιους υπουργούς τι μέτρα σκοπεύει να πάρει η κυβέρνηση ώστε:

-- Να εξασφαλιστούν όλες οι αναγκαίες προϋποθέσεις, μόνιμο παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό, κτιριακές εγκαταστάσεις, για να υλοποιηθεί η δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή με σύγχρονους όρους, για όλα τα παιδιά αυτών των ηλικιών.

-- Να εξασφαλιστεί η γενναία χρηματοδότηση προς τους δήμους ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις (μόνιμο προσωπικό, σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις) για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες φοίτησης για τα μικρότερα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΡΟΔΟΠΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Ξεσηκωμός ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της φοιτητικής μέριμνας

Σε ξεσηκωμό ενάντια στα σχέδια κυβέρνησης και διοίκησης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) να μπει αντίτιμο στη σίτιση και στις μετακινήσεις των φοιτητών καλούν οι φοιτητικές ΟΒ της Τομεακής Οργάνωσης Ροδόπης της ΚΝΕ.

Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν:

«Από την αρχή της χρονιάς δεχόμαστε συνεχόμενη επίθεση στο δικαίωμα της δωρεάν και δημόσιας σίτισης για όλους τους φοιτητές. Η λέσχη της Πανεπιστημιούπολης ιδιωτικοποιήθηκε και πλέον αποκλείονται από τη δωρεάν σίτιση όσοι φοιτητές δεν μένουν στις εστίες, ακόμα και οι οικότροφοι που μένουν στις εστίες του cosmopolis! Την ίδια ώρα οι εργολάβοι έχουν προχωρήσει σε μείωση του προσωπικού, καθιστώντας ακόμη δυσκολότερο το έργο των εργαζομένων, που καλούνται να βγάλουν ελάχιστοι πλέον τον όγκο δουλειάς και, από την άλλη, να μην εξυπηρετούνται άμεσα οι φοιτητές και να φτάνουν να περιμένουν μέχρι και 40 λεπτά, για να φάνε ένα πιάτο φαΐ. Η ιδιωτικοποίηση της λέσχης οδήγησε χιλιάδες φοιτητές να πληρώνουν για ένα πιάτο φαγητό, και όσοι δεν έχουν αυτήν τη δυνατότητα επί της ουσίας να μένουν νηστικοί!

Στις παραπάνω εξελίξεις ήρθε να κουμπώσει και η απόφαση των "Αστικών λεωφορείων" να μη μετακινούνται πλέον οι φοιτητές για την Πανεπιστημιούπολη αν δεν φέρουν πάσο επάνω τους! Το επόμενο βήμα θα είναι και η επιβολή αντιτίμου για τη μετακίνησή μας! Ηδη έχει μπει δρομολόγιο που είναι επί πληρωμή, επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες των φοιτητών ότι η εμπλοκή εργολάβων και διαφόρων ιδιωτών στη φοιτητική μέριμνα ουσιαστικά τσακίζει το δικαίωμά μας στην ασφαλή, ποιοτική και ίση πρόσβαση όλων των φοιτητών σε δωρεάν στέγαση - σίτιση - μεταφορά!

Για άλλη μια φορά σαν φοιτητές βλέπουμε να πληθαίνουν τα εμπόδια για τις σπουδές μας. Για άλλη μια φορά ερχόμαστε αντιμέτωποι με τα αποτελέσματα της πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και των προηγούμενων κυβερνήσεων που θέλουν να κάνουν την Παιδεία ένα εμπόρευμα για όποιον έχει την οικονομική δυνατότητα να ανταποκριθεί. Για άλλη μια φορά γινόμαστε θύματα της πολιτικής της υποχρηματοδότησης και της λειτουργίας των ιδρυμάτων με κριτήριο το κέρδος των ιδιωτών και όχι προς όφελος των φοιτητών.

Και αν τα πράγματα "στραβώνουν" ακόμα περισσότερο με το τέλος της χρονιάς, ας σκεφτούμε τι θα γίνει με την αρχή της νέας χρονιάς που είτε η κυβέρνηση της ΝΔ είτε ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσουν την ίδια πολιτική. Ας σκεφτούμε σε μία τέτοια πραγματικότητα ποιος μπορεί επί της ουσίας να βάλει εμπόδια σε αυτές τις πολιτικές προς όφελος των φοιτητών. Μόνο ο ίδιος ο αγώνας και η πάλη μέσα στα αμφιθέατρα, στις εστίες, σε όλα τα τμήματα για ανθρώπινες σπουδές, για πτυχίο με δικαιώματα μπορεί να φέρουν αποτελέσματα και κατακτήσεις για τους φοιτητές. Αυτό φάνηκε και από όσες φορές προσπάθησαν να περάσουν ανάλογα μέτρα στο παρελθόν, μέτρα που η ίδια η πάλη των φοιτητών τα ματαίωνε, έχοντας στο πλευρό τους τον μοναδικό υπερασπιστή του αγώνα τους, το ΚΚΕ.

Τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ ήμασταν και θα είμαστε μπροστά σε όποια διαδικασία οργάνωσης του αγώνα και της διεκδίκησης μέσα σε κάθε αμφιθέατρο για να μπορούν οι φοιτητές να σπουδάζουν σύμφωνα με τις δυνατότητες της τεχνολογίας και της επιστήμης τον 21ο αιώνα.

Καλούμε κάθε φοιτητή που προβληματίζεται με αυτήν την πραγματικότητα, που δεν ανέχεται το ένα πιάτο φαγητό σήμερα για έναν φοιτητή να θεωρείται πολυτέλεια, να ορθώσει ανάστημα. Ακόμα και μέσα στην εξεταστική να τους χαλάσουμε τα σχέδια με αγώνες, με μαζικές κινητοποιήσεις και διαδικασίες.

Στις επικείμενες εκλογές στις 7 Ιούλη να στείλουμε μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι οι φοιτητές δεν σκύβουν το κεφάλι, να στείλουμε μήνυμα αντεπίθεσης με αυτό που πραγματικά φοβούνται, την ενίσχυση των ψηφοδελτίων του ΚΚΕ, της μόνης αντιπολίτευσης προς όφελος του λαού.

Λέμε ένα δυνατό όχι στην εμπορευματοποίηση της μέριμνας!

Οχι στα εμπόδια της δωρεάν σίτισης και μεταφοράς για όλους!

Δεν είμαστε πελάτες! Καταφέραμε πολλά, θα καταφέρουμε κι άλλα!

Διεκδικούμε:

 • Δωρεάν σίτιση και μεταφορά για όλους! Κανένας φοιτητής εκτός λέσχης - κανένας φοιτητής εκτός λεωφορείου.
 • Εξω οι εργολάβοι από τις εστίες.
 • Αύξηση του προσωπικού στις λέσχες. Δουλειά με εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα!
 • Κρατική χρηματοδότηση στο ύψος των αναγκών μας.
 • Σίτιση και στέγαση στην ευθύνη του κράτους».


Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ