Σάββατο 5 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΥΓΕΙΑ
ΚΟ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Οχι» σε νοσοκομεία με όρους αγοράς

Τη μεταφορά αρμοδιοτήτων του τομέα Υγείας στην ευθύνη της Τοπικής Διοίκησης και τη λειτουργία του νοσοκομείου Θήρας με όρους αγοράς, καταγγέλλει η Κομματική Οργάνωση Σαντορίνης του ΚΚΕ.

Θυμίζουμε ότι το νοσοκομείο της Σαντορίνης, όπως προβλέπεται στο λεγόμενο παράλληλο πρόγραμμα, θα λειτουργήσει υπό τη διαχείριση της Ανώνυμης Εταιρείας Μονάδων Υγείας ΑΕ (ΑΕΜΥ) και θα αντλεί έσοδα από την επιχειρηματική του δράση. Ταυτόχρονα, η μοναδική δημόσια μονάδα Πρωτοβάθμιας Υγείας, το Κέντρο Υγείας Θήρας, κλείνει, ο προϋπολογισμός του μεταφέρεται στην ΑΕΜΥ και το προσωπικό μεταφέρεται σε ένα ιδιωτικού καθεστώτος νοσηλευτικό ίδρυμα.

Οπως σημειώνει η ΚΟ Σαντορίνης του ΚΚΕ, στόχος και της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι «η λειτουργία όλων των δομών Δημόσιας Υγείας και Πρόνοιας που ανήκουν στα διοικητικά όρια του κάθε δήμου ή περιφέρειας, να περνάει με αργά αλλά σταθερά βήματα στην Τοπική Διοίκηση, απαλλάσσοντας το κράτος τους από την υποχρέωση της αποκλειστικής χρηματοδότησης της Υγείας».

«Το κόστος αυτό - όσο η κρατική χρηματοδότηση στην Υγεία και στους ΟΤΑ θα ελαττώνεται - θα μετακυλίεται στους δημότες με αύξηση των δημοτικών τελών», προσθέτει. Καλεί το λαό του νησιού σε αγώνα για να λειτουργήσει άμεσα το Νοσοκομείο με αποκλειστικά δημόσιο χαρακτήρα και χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, με μόνιμο επιστημονικό και νοσηλευτικό προσωπικό και δωρεάν παροχή υπηρεσιών για όλους.

Συντονισμός για την Υγεία στις Σέρρες

Στη δημιουργία συντονιστικής Επιτροπής για την Υγεία - Πρόνοια - Κοινωνική Ασφάλιση, προχώρησαν στις Σέρρες σύλλογοι ευπαθών ομάδων και χρονίως πασχόντων, σωματεία και σύλλογοι εργαζομένων στις δομές Υγείας, της Πρόνοιας, του φαρμάκου και άλλοι. Η επιτροπή συγκροτήθηκε με τη συμμετοχή του Συλλόγου Αναπήρων Πολιτών, του Συλλόγου Γυναικών, του Συλλόγου Διαβητικών, του Συλλόγου Καρκινοπαθών, του Συλλόγου Κινητικά Αναπήρων, της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών και του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ. Καλούν σε κοινό αγώνα τα σωματεία και το λαό της περιοχής και στη διακήρυξή τους σημειώνουν ανάμεσα σε άλλα: «Ξεπερνούμε τα εμπόδια που βάζουν οι συμβιβασμένες πλειοψηφίες στο εργατικό - υγειονομικό - αναπηρικό κίνημα με στόχο να αποτρέψουν την οργάνωση και το συντονισμό των χρονίως πασχόντων, των ευπαθών ομάδων, των εργαζομένων στην Υγεία, στην Πρόνοια, το φάρμακο, τον ιατρικό τεχνολογικό εξοπλισμό κ.ά.».

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΟΖΑΝΗΣ - ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ
Υποστελέχωση και ελαστικοποίηση της εργασίας πάνε μαζί

Με γιατρούς που απασχολούνται με «μπλοκάκι» πάει να καλύψει η κυβέρνηση τα μεγάλα κενά

Η πολιτική γενίκευσης των ελαστικών μορφών απασχόλησης στο κρατικό σύστημα της Υγείας επιβεβαιώνεται από τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην περίπτωση των Νοσοκομείων Κοζάνης και Πτολεμαΐδας, όπου, εξαιτίας της έλλειψης γιατρών, έφτασαν να υπολειτουργούν κλινικές και τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ).

Από τη Δευτέρα 29 Φλεβάρη ανακοινώθηκε ότι σταματά η λειτουργία του ΤΕΠ του «Μποδοσάκειου» Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας, καθώς έληξε η θητεία των ειδικευόμενων γιατρών που κάλυπταν τη λειτουργία του. Επίσης, δεν θα λειτουργούσε η Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου και οι 28 ασθενείς που νοσηλεύονταν, θα παρέμεναν έως ότου πάρουν εξιτήριο. Στην ίδια κατάσταση βρίσκεται και το ΤΕΠ του «Μαμάτσειου» Νοσοκομείου Κοζάνης.

Στο σύνολό τους, οι κλινικές των δύο νοσοκομείων είναι υποστελεχωμένες και λειτουργούν στα όρια, με εντατικοποίηση της δουλειάς για γιατρούς και προσωπικό όλων των ειδικοτήτων.

Μπροστά στον κίνδυνο να μείνει χωρίς ΤΕΠ ολόκληρος νομός, η 3η ΥΠΕ επιχείρησε να καλύψει τις τρύπες με μετακινήσεις γιατρών από Κέντρα Υγείας και άλλα νοσοκομεία της Περιφέρειας, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε ότι έχουν εκδοθεί υπουργικές αποφάσεις για πρόσληψη γιατρών με δελτίο παροχής υπηρεσιών, με τη δικαιολογία ότι είναι μειωμένη η ανταπόκριση για τοποθέτηση επικουρικών γιατρών.

«Το πρόβλημα με το κλείσιμο της Παθολογικής Κλινικής και του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) στο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας είναι επαναλαμβανόμενο σύμπτωμα της δραματικής υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης του νοσοκομείου και όλων των δομών Υγείας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Υπαίθρου Κοζάνης του ΚΚΕ, και τονίζει ότι «η στελέχωση του νοσοκομείου είναι προϋπόθεση για την κάλυψη των αναγκών του λαού».

Θυμίζει ότι οι Κομματικές Οργανώσεις Κοζάνης του ΚΚΕ είχαν αναδείξει τα προβλήματα και τις αιτίες στον τομέα της Υγείας με πολύμορφη δράση το προηγούμενο διάστημα. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, καλεί το λαό να διεκδικήσει άμεσες λύσεις για τα επείγοντα προβλήματα στο χώρο της Υγείας, τα σωματεία, τους φορείς του εργατικού - λαϊκού κινήματος να πάρουν πρωτοβουλίες ανυποχώρητα για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ
Τα ασφυκτικά πλαφόν μεγαλώνουν τις ελλείψεις

Ασθενείς με σοβαρές παθήσεις χάνουν την πρόσβαση στη θεραπεία τους, αφού η κρατική χρηματοδότηση μειώθηκε κι άλλο

Φάρμακα που θα μπορούσαν να σώσουν ζωές, γίνονται δυσεύρετα στα νοσοκομεία
Φάρμακα που θα μπορούσαν να σώσουν ζωές, γίνονται δυσεύρετα στα νοσοκομεία
Ενας μηχανισμός αυστηρού ελέγχου και επιτήρησης της ζήτησης των νοσοκομειακών φαρμάκων, με στόχο να διατηρηθεί η νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη εντός των ασφυκτικών πλαφόν που επέβαλε η κυβέρνηση πριν λίγους μήνες, στήθηκε από το υπουργείο Υγείας. Η Επιτροπή Παρακολούθησης της Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής Δαπάνης θα φροντίζει να τηρούνται οι εξής «κλειστοί προϋπολογισμοί»:

  • 570 εκατ. ευρώ το 2016 (510 εκατ. στα νοσοκομεία και 60 εκατ. στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ).
  • 550 εκατ. ευρώ το 2017 (492,1 εκατ. στα νοσοκομεία και 57,9 εκατ. στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ).
  • 530 εκατ. ευρώ το 2018 (474,2 εκατ. στα νοσοκομεία και 55,8 εκατ. στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ).

Η κυβέρνηση επιχείρησε να το παρουσιάσει σαν «φιλολαϊκό μέτρο», με το επιχείρημα ότι σε περίπτωση υπέρβασης αυτών των ορίων, οι φαρμακευτικές εταιρείες ή οι φαρμακέμποροι θα πληρώνουν μέσω claw back (μηχανισμός αυτόματης επιστροφής).

Με τη συγκρότηση της Επιτροπής, ξεκαθαρίζει εντελώς το τοπίο: «Αντικείμενο της Επιτροπής είναι η παρακολούθηση της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης σε μηνιαία βάση» και «η προώθηση θεραπευτικών πρωτοκόλλων και κατευθυντήριων οδηγιών για τα νοσοκομειακά φάρμακα». Δηλαδή, «κόφτες» και περιορισμοί στη συνταγογράφηση φαρμάκων.

Επίσης, «θα υπάρχει ένας μηχανισμός επιτήρησης και ελέγχου της ζήτησης νοσοκομειακών φαρμάκων και της διακύμανσης της δαπάνης» για την «ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού, περιορίζοντας όσο είναι δυνατόν την αναγκαιότητα του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής (claw back)».

Και με αυτό το μέτρο, η κυβέρνηση μειώνει τη συνολική νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη για το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ δημιουργούνται κίνδυνοι για ελλείψεις φαρμάκων.

Ενδεικτικά, μόνο το α' εξάμηνο του 2015 διακινήθηκαν από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ φάρμακα ύψους 129 εκατ. ευρώ και τώρα το ανώτατο όριο είναι 60 εκατ. ευρώ! Μάλιστα, πρόκειται κυρίως για φάρμακα υψηλού κόστους, που αφορούν σοβαρές χρόνιες ή σπάνιες παθήσεις (καρκινοπαθείς κ.λπ.), και η έλλειψή τους θα έχει δραματικές συνέπειες για την υγεία και τη ζωή των ασθενών.

Οξύνονται οι ελλείψεις

Από το Γενάρη που εφαρμόστηκαν τα πλαφόν στα νοσοκομειακά φάρμακα, οι ελλείψεις έχουν οξυνθεί και χιλιάδες χρόνιοι πάσχοντες αργούν να λάβουν τη θεραπεία τους. Ενδεικτική είναι η περίπτωση καρκινοπαθούς - σύζυγος άνεργου κλωστοϋφαντουργού - που πριν μια βδομάδα δεν έκανε τη θεραπεία της λόγω έλλειψης του φαρμάκου στο Γενικό Νοσοκομείο Αθήνας «Γ. Γεννηματάς». Πρόκειται για ένα από τα πολλά ακριβά φάρμακα που προμηθεύονταν από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και τώρα από τα νοσοκομεία.

Αμέσως, υγειονομικοί, συνδικαλιστές, συνάδελφοι του συζύγου της κινητοποιήθηκαν, μετά από κάλεσμα του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας Αττικής και της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας. Με παρέμβαση στη διοίκηση του «Γ. Γεννηματάς», απαίτησαν να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να χορηγηθεί άμεσα η θεραπεία. Πράγματι, δυο μέρες μετά, το φάρμακο βρισκόταν στο νοσοκομείο και οι θεραπείες γίνονταν.

«Κανένας μόνος του!», τονίζει το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας και προσθέτει: «Ολοι οι ασθενείς να απευθύνονται στα συνδικάτα, στο ΠΑΜΕ, στους συλλόγους των υγειονομικών. Να παλεύουν συλλογικά το πρόβλημά τους, που δεν αφορά μόνο τους ίδιους αλλά χιλιάδες εργαζόμενους, συνταξιούχους, ανέργους, ανασφάλιστους, χρόνιους πάσχοντες».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ