Τετάρτη 4 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:

-- Το πρόγραμμα και το περιεχόμενο της Κεντρικής Εκθεσης και του Στεκιού Πολιτισμού στις κεντρικές εκδηλώσεις του 47ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ στην Αθήνα.

-- Ανταποκρίσεις από εκδηλώσεις του 47ου Φεστιβάλ που έγιναν σε διάφορες πόλεις τις προηγούμενες μέρες και προγραμματισμός εκδηλώσεων των επόμενων ημερών.

-- Παραμένουν ζητούμενο τα μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των μαθητών και την αντιμετώπιση των μορφωτικών απωλειών μπροστά στο άνοιγμα των σχολείων.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
Αφιερωμένη στην Παρισινή Κομμούνα

Σημείο αναφοράς αποτελεί η Κεντρική Εκθεση για τον επισκέπτη του Φεστιβάλ
Σημείο αναφοράς αποτελεί η Κεντρική Εκθεση για τον επισκέπτη του Φεστιβάλ
Για μία ακόμα χρονιά ο χώρος της Κεντρικής Εκθεσης θα αποτελεί την καθιερωμένη στάση των επισκεπτών του 47ου Φεστιβάλ στην Αθήνα, και φέτος θα ταξιδέψει τον επισκέπτη στο μεγαλύτερο γεγονός για την εργατική τάξη τον 19ο αιώνα, την Παρισινή Κομμούνα.

150 χρόνια μετά, θα περιηγηθούμε στα οδοφράγματα στα στενά σοκάκια του Παρισιού, που αποτέλεσαν την προϊστορία και το σκηνικό της «πρώτης εφόδου στον ουρανό», όπως έλεγε ο Κ. Μαρξ.

Οι 72 μέρες που διήρκεσε η Κομμούνα ήταν αρκετές ώστε να ανοίξουν τον δρόμο για τις σοσιαλιστικές επαναστάσεις του μέλλοντος, να βγάλουν την εργατική τάξη στο προσκήνιο της Ιστορίας. Αποτέλεσαν για δεκαετίες τη βασική πηγή πείρας και συμπερασμάτων για τη σοσιαλιστική οικοδόμηση τον 20ό αιώνα. Αλλά και μέχρι σήμερα τροφοδοτούν με πλούσια συμπεράσματα τη σύγχρονη επαναστατική πάλη, για την αναγκαιότητα τσακίσματος του αστικού κράτους, για τα καθήκοντα της επαναστατικής πρωτοπορίας σε όλες τις συνθήκες.

Αξιοποιώντας σύγχρονες μορφές, οπτικοακουστικά μέσα, με συντροφιά τα κείμενα των Μαρξ, Ενγκελς και Λένιν, αλλά και την Τέχνη της περιόδου και τη μεταγενέστερη, θα φωτιστεί το πρωτόγνωρο για την εποχή τους έργο των Κομμουνάρων, ο απαράμιλλος ηρωισμός τους, αλλά και το τι σηματοδοτεί ακόμα και σήμερα αυτή τους η προσπάθεια για τους επαναστάτες σε όλο τον κόσμο.

47ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Φωτίζοντας την «πρώτη έφοδο στον ουρανό» και την επίδρασή της στην Τέχνη

Το πρόγραμμα στο Στέκι Πολιτισμού στο κεντρικό Φεστιβάλ της Αθήνας

Από προηγούμενη εκδήλωση στο Στέκι Πολιτισμού
Από προηγούμενη εκδήλωση στο Στέκι Πολιτισμού
Με σύνθημα «Να ζεις! Να τολμάς! Να προχωράς! Για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, τον σοσιαλισμό!», το 47ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που έχει ξεκινήσει το ταξίδι του σε όλη τη χώρα, κορυφώνεται στις 23, 24 και 25 Σεπτέμβρη στην Αθήνα, στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης».

Το Σάββατο 25 Σεπτέμβρη θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος.

Ο «Ριζοσπάστης» συνεχίζει σήμερα την παρουσίαση στοιχείων του πλούσιου προγράμματος και του περιεχομένου του φετινού κεντρικού Φεστιβάλ της Αθήνας και ρίχνει τα φώτα του στο πρόγραμμα του Στεκιού Πολιτισμού.

Για ακόμη μια χρονιά το πρόγραμμα στο Στέκι Πολιτισμού του Φεστιβάλ της ΚΝΕ αναμένεται ιδιαίτερα ενδιαφέρον και φιλοδοξεί να αποτελέσει σημείο συνάντησης νέων καλλιτεχνών, σπουδαστών των καλλιτεχνικών σχολών, ανθρώπων από το χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού.

Κεντρικό θέμα του προγράμματος στο θεατράκι είναι το αποτύπωμα της Κομμούνας του Παρισιού στην Τέχνη και η επίδραση που άσκησε στο έργο πολλών δημιουργών. Σε αυτό θα είναι αφιερωμένη και η εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στον χώρο με ομιλία της Ελένης Μηλιαρονικολάκη, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, η οποία μάλιστα θα συνοδεύεται με ποιήματα και τραγούδια για τις «κόκκινες» μέρες της Κομμούνας.


Ενα τέτοιο κοσμοϊστορικό γεγονός, άλλωστε, που κλόνισε τα θεμέλια της άρχουσας τάξης και εφοδίασε την εργατική τάξη με πολύτιμα συμπεράσματα για τη νικηφόρα έκβαση της επανάστασης, δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστους διανοούμενους, ανθρώπους του πνεύματος και πρωτοπόρες φυσιογνωμίες των Γραμμάτων. Πλήθος μουσικών και καλλιτεχνών από τις πρώτες μέρες βγήκαν στους δρόμους και τα οδοφράγματα τραγουδώντας τη νίκη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Κομμούνα, μέσα στη σύντομη διάρκεια ζωής της, εγκαινίασε μια νέα αντίληψη για την Τέχνη, την οποία επισφράγισε και με ειδικά άρθρα στα Διατάγματά της, με δημιουργία θεσμών και λήψη πολλών πρωτοβουλιών, όπως ότι πέρασαν στην Ενωση Ζωγράφων τα μουσεία και οι γκαλερί του Παρισιού, ιδρύθηκαν επαναστατικές λέσχες που λειτούργησαν ως λαϊκά πανεπιστήμια κ.ά.

Εικαστική έκθεση για την επίδραση της Κομμούνας

Και τις τρεις μέρες στον χώρο του Πολιτισμού θα φιλοξενείται εικαστική έκθεση με θέμα την επίδραση της Κομμούνας στην Τέχνη.

Εικαστικά έργα, γκραβούρες, χαρακτικά και γελοιογραφίες για τις «κόκκινες» μέρες της Κομμούνας, πολλά από τα οποία φιλοτεχνήθηκαν μες στη φωτιά της μάχης και άλλα στον απόηχο του ηρωικού αγώνα των κομμουνάρων, θα περιλαμβάνονται στην έκθεση που προετοιμάζει η Πολιτιστική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ.

Ειδικά οι εικαστικοί καλλιτέχνες που συνοδοιπόρησαν με την Κομμούνα άφησαν πίσω πλούσιο έργο. Είναι ενδεικτικό ότι από τις πρώτες μέρες δημιουργήθηκε, υπό την επίβλεψη του Gustave Courbet, επιτροπή για τη φύλαξη και προστασία των μουσείων, ενώ στήθηκε και ομοσπονδιακή επιτροπή καλλιτεχνών αποτελούμενη από ζωγράφους, γλύπτες, αρχιτέκτονες, γκραβίστες - λιθογράφους και μηχανικούς. Σε κείμενο της εποχής διαβάζουμε: «Η Κομμούνα του Παρισιού εξουσιοδοτεί τον πολίτη G. Courbet, ορισμένο από τη Γενική Συνέλευση Πρόεδρο της Ενωσης των Ζωγράφων, να επαναφέρει, στην πιο σύντομη προθεσμία, τα Μουσεία της πόλης του Παρισιού στην κανονική τους κατάσταση, να ανοίξει τις γκαλερί στο κοινό και να προαγάγει την εργασία σε αυτές».

Αλλοι εικαστικοί που έλαβαν μέρος στην Ομοσπονδία των καλλιτεχνών του Παρισιού ήταν οι: Francois Bonvin, Jean - Baptiste Camille Corot, Honore Daumier, Jean - Baptiste Arnaud - Durbec, Hippolyte Dubois, Augustin Feyen - Perrin, Amand Gautier, Eugene Gluck, Jules Hereau κ.ά.

Νέοι καλλιτέχνες παρουσιάζουν τη δουλειά τους

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον αναμένεται και το υπόλοιπο πρόγραμμα του χώρου, που έχει επιμεληθεί η Επιτροπή Πολιτισμού του ΚΣ της ΚΝΕ, δίνοντας χώρο στην ερασιτεχνική δημιουργία, σε νέους καλλιτέχνες να παρουσιάσουν τη δουλειά τους.

- Η θεατρική ομάδα της ΚΝΕ θα παρουσιάσει το έργο «Οι μέρες της Κομμούνας», του Μπέρτολτ Μπρεχτ, που αναφέρεται στην Κομμούνα του Παρισιού και τα γεγονότα μετά την εξέγερση. Μέσα από το έργο ο σημερινός θεατής μπορεί να προβληματιστεί για την ανάγκη «να αλλάξει ο κόσμος» γιατί «το 'χει ανάγκη...» (βλέπε αναλυτικά για την παράσταση «Ριζοσπάστης» 28/7/2021, σελ. 19).

- Νέοι μουσικοί θα παρουσιάσουν ένα μουσικό αφιέρωμα στον μεγάλο Γερμανό συνθέτη Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, που το έργο του αποτελεί σταθμό στην ιστορία της μουσικής και η επίδρασή του φτάνει έως τις μέρες μας, καθώς εξέφρασε μια ολόκληρη μεταβατική εποχή περάσματος από τη φεουδαρχία στον καπιταλισμό. Οι αστικές επαναστάσεις δόνησαν τον συνθέτη και αποτυπώνονται στη ζωτικότητα και μορφική ανανέωση που χαρακτηρίζει τις μουσικές του, δείχνοντάς μας πως η Ιστορία κινείται πάντα προς τα μπρος...

- Νέοι καλλιτέχνες, σπουδαστές και απόφοιτοι των καλλιτεχνικών σχολών θα πάρουν τη σκυτάλη του προγράμματος, παρουσιάζοντας δικό τους έργο. Το θεατράκι θα δώσει βήμα σε νέους και νέες που κυριολεκτικά διψούν για έκφραση και δημιουργία, απευθύνοντάς τους κάλεσμα γνωριμίας τόσο με τον θεσμό του Φεστιβάλ, όσο και με τις θέσεις της ΚΝΕ για μια σειρά από ζητήματα. Επίσης, θα έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν με τα μέλη της ΚΝΕ πάνω στην ανακοίνωση της Οργάνωσης για την Καλλιτεχνική Εκπαίδευση που θα διακινείται στον χώρο.

Το πρόγραμμα ανά μέρα

Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα στο Στέκι Πολιτισμού θα περιλαμβάνει:

 • Πέμπτη:

19.15: Συναυλία με έργα του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν από νέους μουσικούς.

20.00: «Οι μέρες της Κομμούνας» του Μπέρτολτ Μπρεχτ. Παράσταση από τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ.

 • Παρασκευή:

20.00: Εκδήλωσηγια την επίδραση της Παρισινής Κομμούνας στην Τέχνη: Ομιλία της Ελένης Μηλιαρονικολάκη, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, που θα συνοδεύεται με ποιήματα και τραγούδια για τις «κόκκινες» μέρες της Κομμούνας.

 • Σάββατο:

Ομάδες νέων καλλιτεχνών παρουσιάζουν έργο τους.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΤΗΝ ΑΡΤΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Η εξάρτηση εδραιώνεται ως ατομική υπόθεση, τα κοινωνικά αίτια αποσιωπούνται

Το βράδυ της περασμένης Πέμπτης πραγματοποιήθηκε, με πρωτοβουλία της Τομεακής Οργάνωσης Αρτας της ΚΝΕ, εκδήλωση με θέμα «Μη ναρκώνεις τη ζωή και το μυαλό σου. Πάλεψε για τη ζωή που έχεις ανάγκη».

Ο Παναγιώτης Κατηφές, υπεύθυνος του Τμήματος Κατά των Ναρκωτικών της ΚΕ του ΚΚΕ, υπογράμμισε μεταξύ άλλων την ανάγκη να ενταθεί η πάλη ενάντια στην τοξικοεξάρτηση «γιατί εκτιμάμε ότι κλιμακώνονται αρνητικές εξελίξεις με την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης. Η κυβέρνηση της ΝΔ βρίσκει στρωμένο έδαφος από τον ΣΥΡΙΖΑ και στο ζήτημα των εξαρτήσεων και έχει στέρεα πατήματα ώστε με συναίνεση να κλιμακωθούν ακόμα παραπέρα η ανοχή και ο συμβιβασμός με τα ναρκωτικά (...)

Ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο και ως έκφραση του κυβερνητικού αυταρχισμού ήρθε και η παρέμβαση της κυβέρνησης για διορισμό Διοικητικού Συμβουλίου στο ΚΕΘΕΑ με την ΠΝΠ το 2019 ή η αλλοίωση του ίδιου του θεραπευτικού χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ με το νέο Οργανισμό λειτουργίας του που πρότεινε πριν από ένα μήνα το διορισμένο ΔΣ του. Γι' αυτό κι από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκαν αυτές οι παρεμβάσεις στο ΚΕΘΕΑ, ως Κόμμα σταθήκαμε αντίθετοι. Σταθήκαμε αντίθετοι γιατί θεωρούμε ότι είναι μια πολιτική παρέμβαση της κυβέρνησης που στοχεύει στο χτύπημα της ίδιας της φιλοσοφίας αυτού που πρεσβεύει το ΚΕΘΕΑ, δηλαδή στη φιλοσοφία της "στεγνής" θεραπείας, θέτοντας στο στόχαστρο το σύνολο των θεραπευτικών προγραμμάτων».

Σχετικά με την πολιτική της ΕΕ υπογράμμισε:

«Η ίδια η πολιτική της ΕΕ για τα ναρκωτικά, η πολιτική που διαδοχικά έχουν ακολουθήσει στη χώρα μας οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, έχει κοινό παρονομαστή:

 • Τη διαχείριση του προβλήματος
 • Την αποστέωσή του από κάθε κοινωνική αιτία
 • Την ιατρικοποίησή του
 • Την αναζήτηση διαχειριστικών λύσεων που δεν απαντάνε ούτε στις αιτίες του φαινομένου αλλά ούτε στις ανάγκες των ίδιων των χρηστών και τελικά ούτε στη διαχείριση της βλάβης που προκαλεί η εξάρτηση.
Η κερδοφορία είναι αυτή που τελικά καθορίζει τις στρατιές εξαρτημένων

Η πολιτική της ΕΕ για την τοξικοεξάρτηση μέσα από τα 9 διαφορετικά στρατηγικά σχέδια που έχει αλλάξει από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ μέχρι σήμερα, προσδιορίζει την τοξικομανία ως ιατρικό κυρίως πρόβλημα, γι' αυτό προτάσσει και ως μοντέλο θεραπείας τα υποκατάστατα ηρωίνης, όπως η μεθαδόνη και η βουπρενορφίνη.

Μάλιστα, η σημερινή κυβέρνηση ετοιμάζεται να το πάει ένα βήμα παρακάτω, με τα προγράμματα take home της ναλοξόνης, δηλαδή την εκπαίδευση του εξαρτημένου ή της οικογένειάς του να λαμβάνει στο σπίτι μόνος του ουσιαστικά μια ουσία ανταγωνιστή της ηρωίνης ή της κοκαΐνης απλά για να μην πεθαίνει από overdose.

Ετσι, ακόμα και τα προγράμματα αυτά της συντήρησης πλέον γίνονται σιγά σιγά ατομική υπόθεση του κάθε χρήστη και αποσπάται κάθε επαφή με δομές θεραπείας.

Η ίδια η εξάρτηση εδραιώνεται ακόμα περισσότερο ως ατομική υπόθεση και αποσιωπούνται τόσο τα κοινωνικά αίτια όσο και η ανάγκη της κοινωνικής κινητοποίησης για την επίλυσή του».

Για την εξάρτηση ως κοινωνικό φαινόμενο υπενθύμισε ότι εμφανίζεται την περίοδο της βιομηχανικής επανάστασης και με την είσοδο στον καπιταλιστικό τρόπο οργάνωσης της κοινωνίας. «Από τότε μέχρι σήμερα τα ναρκωτικά είναι σύμφυτο στοιχείο του καπιταλισμού, είναι άλλο ένα εμπόρευμα, που μάλιστα η εμπορία τους είναι η δεύτερη πιο προσοδοφόρα επιχείρηση στον κόσμο, μετά το εμπόριο όπλων.

Πότε μια ουσία θα είναι νόμιμη και πότε παράνομη, πότε μια ουσία θα βαφτίζεται ναρκωτικό και πότε φάρμακο, στον καπιταλισμό σχετίζεται αποκλειστικά με τα περιθώρια κερδοφορίας του κεφαλαίου. Η κερδοφορία είναι αυτή που τελικά καθορίζει τις στρατιές εξαρτημένων, τους χιλιάδες ανθρώπους που ζουν στο περιθώριο της κοινωνικής ζωής. Γι' αυτό καίγονται για τη νομιμοποίηση της κάνναβης».

Χαρακτηριστικά παρέθεσε συγκεκριμένα στοιχεία που μαρτυρούν πως το εμπόριο των ναρκωτικών δεν επηρεάστηκε από το lockdown για την πανδημία του κορονοϊού.

 • Στις ΗΠΑ έμειναν ανοιχτά τα σούπερ μάρκετ, οι φούρνοι και τα μαγαζιά που πουλάνε κάνναβη.
 • Στην Ολλανδία σε 3 μέρες μέσα πήραν πίσω την απόφαση να κλείσουν τα μαγαζιά που πουλάνε κάνναβη.
 • Το κλείσιμο των συνόρων έφερε ραγδαία αύξηση της πώλησης ναρκωτικών από το διαδίκτυο, με πάνω από 4,5 εκατ. ευρώ να υπολογίζονται οι πωλήσεις κάνναβης στην ΕΕ τον πρώτο μήνα του lockdown.

«Ως Κόμμα στηρίζουμε την ενίσχυση της "στεγνής" θεραπείας κυρίως γι' αυτό που στοχεύει ως θεραπευτική φιλοσοφία, την ίδια την αλλαγή του ανθρώπου και την πίστη στη δύναμή του μέσα από την κοινωνική δράση. Με αυτήν την αφετηρία στηρίζουμε τόσα χρόνια την ίδια τη φιλοσοφία που πρεσβεύουν το ΚΕΘΕΑ, το 18 ΑΝΩ, το ΑΡΓΩ στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, η μονάδα ΔΙΑΠΛΟΥΣ στο Νοσοκομείο Κέρκυρας, αλλά και τα "στεγνά" προγράμματα που λειτουργούν στα πλαίσια του ΟΚΑΝΑ (...) Η αντίληψή μας για την αντιμετώπιση του φαινομένου σήμερα εδράζεται στο τρίπτυχο Πρωτογενής πρόληψη - θεραπεία - κοινωνική επανένταξη», τόνισε ο Π. Κατηφές και κατέληξε:

«Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ δεν αντιμετωπίζουν φοβικά το ζήτημα των ναρκωτικών αλλά με βάση την επιστημονική μελέτη και τα δεδομένα.

Πάνω από όλα η στάση απέναντι στα ναρκωτικά είναι στάση απέναντι στη ζωή και το μέλλον, στο πού "τοποθετεί" καθένας τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Εχουμε μέτωπο ενάντια σε ό,τι βάζει σε κίνδυνο το μυαλό και την ψυχή των νέων ανθρώπων, σε ό,τι τους αφήνει χωρίς απαιτήσεις από τη ζωή».

Κάνναβη, ένας ήμερος εχθρός

Μιλώντας για την κάνναβη και χαρακτηρίζοντάς την «έναν ήμερο εχθρό», η Λήδα Μαλάμη, νευροεπιστήμονας, μέλος του Τμήματος Κατά των Ναρκωτικών, παρουσίασε μεταξύ άλλων τα εξής στοιχεία:

 • Στις χώρες όπου η μη ιατρική χρήση της κάνναβης νομιμοποιείται, η χρήση της αυξάνεται. Στις ΗΠΑ αυξάνεται διαρκώς η χρήση κάνναβης στις ηλικίες 18 - 25 ετών, ενώ την περίοδο 2009 - 2018 διπλασιάστηκε η καθημερινή χρήση κάνναβης. Παρατηρείται διπλασιασμός των μαθητών που εξαρτώνται από την κάνναβη από 9% το 2009 σε 17% το 2018. (Εκθεση του Γραφείου Ναρκωτικών του ΟΗΕ το 2020).
 • Η κάνναβη το 2019 είναι η πρώτη ουσία σε κατασχέσεις (668 τόνοι), με αύξηση 30% από το προηγούμενο έτος. Η κάνναβη, δηλαδή, είναι η πρώτη ουσία σε διαθεσιμότητα, άρα και σε ζήτηση, που αυξάνεται με υψηλούς ρυθμούς. Το στοιχείο αυτό επιβεβαιώνει περαιτέρω το συμπέρασμα της έκθεσης του ΟΗΕ, ότι δηλαδή η νομιμοποίηση δεν επιφέρει μείωση, αλλά αύξηση της χρήσης (Ετήσια Εκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφοριών για τα Ναρκωτικά για την Ευρώπη - EMCDDA).
 • Η ουσία στην οποία έχουν ευκολότερη πρόσβαση οι μαθητές είναι η κάνναβη με απόκριση 32%, στην Ελλάδα με 28%. Οι χώρες με την ευκολότερη πρόσβαση στην κάνναβη είναι αυτές που έχουν αποποινικοποιήσει τη χρήση κάνναβης (Εκθεση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Ερευνών στον Μαθητικό Πληθυσμό σχετικά με το αλκοόλ και τα άλλα ναρκωτικά).

Σχετικά με την προπαγάνδα για τις θεραπευτικές ιδιότητες της κάνναβης διευκρίνισε: «Υπάρχουν φαρμακευτικά σκευάσματα, τα οποία αφορούν πολύ συγκεκριμένες παθολογικές καταστάσεις και δρουν, κυρίως παρηγορητικά ή για τον έλεγχο συγκεκριμένων συμπτωμάτων. Τα σκευάσματα αυτά, όμως, δεν είναι η κάνναβη στη βασική της μορφή. Τα σκευάσματα περιέχουν απομονωμένα και επεξεργασμένα στοιχεία της κάνναβης, τα οποία αδειοδοτήθηκαν έχοντας περάσει από όλα τα απαραίτητα στάδια ερευνητικής μελέτης, όπου υπόκεινται όλα τα υποψήφια φαρμακευτικά σκευάσματα.

Αρα δούρειος ίππος στην αθώωση της κάνναβης στις συνειδήσεις του λαού και της νεολαίας είναι η μετονομασία της αξιοποίησης μεμονωμένων στοιχείων της στη φαρμακοβιομηχανία, σε "μαγικό φάρμακο της φύσης διά πάσαν νόσον".

Η χρήση κάνναβης, ειδικά σε άτομα που ξεκινούν τη χρήση κατά την εφηβεία, φέρει ως αποτέλεσμα μειωμένη βραχύχρονη μνήμη, μειωμένη απόδοση σε επίπεδο εκτελεστικών λειτουργιών (λήψη αποφάσεων, προγραμματισμός), καθώς και ενδείξεις για ελλείμματα στην ταχύτητα επεξεργασίας. Εκτός των γνωστικών λειτουργιών, η χρήση κάνναβης κατά την εφηβεία επιφέρει αλλαγές και στην εγκεφαλική δομή».

Μιλώντας για το κυβερνητικό νομοσχέδιο με το οποίο απελευθερώνεται το όριο περιεκτικότητας σε THC των προϊόντων που προορίζονται για εξαγωγή, και πλέον ο ΕΟΦ θα μπορεί να εγκρίνει προϊόντα κάνναβης με περιεκτικότητα άνω του 0,2% σε THC για εγχώρια ιατρική χρήση, είπε:

«Οπως χαρακτηριστικά αναγράφεται στο νομοσχέδιο, τα προϊόντα που θα εγκρίνει ο ΕΟΦ και προορίζονται για εξαγωγή "εξάγονται... ανεξαρτήτως των θεραπευτικών ενδείξεών τους". Δηλαδή, ο ΕΟΦ θα βαφτίζει "φάρμακο" οτιδήποτε εξάγεται για χάρη των κερδών των επενδυτών (...)

Η παγκόσμια αγορά της φαρμακευτικής κάνναβης αναμένεται το 2025 να φτάσει τα 55,8 δισ., δηλαδή σχεδόν 400% αύξηση σε μια 10ετία (...)

Οπως φαίνεται, η κάνναβη, ως ανερχόμενη καλλιέργεια στην Ελλάδα, μπορεί να συνδράμει το μεγάλο κεφάλαιο ώστε το συγκεκριμένο μέρος της αγροτικής παραγωγής να ενσωματώνεται στο εμποροβιομηχανικό και τραπεζικό κεφάλαιο. Δεν είναι τυχαίο που σήμερα τα 35 μεγαλύτερα μονοπώλια κάνναβης έχουν συνολική κεφαλαιοποίηση αγοράς αξίας 56,5 δισ. και πάνω από 20.000 εργαζόμενους, ούτε το γεγονός ότι στην παραγωγή και βιομηχανία κάνναβης έχουν μπει για τα καλά κολοσσοί του κλάδου τροφίμων - ποτών, π.χ. "NESTLE", φαρμακευτικά μονοπώλια κ.ά. Καταρρίπτεται λοιπόν πανηγυρικά ο μύθος που προβαλλόταν τα προηγούμενα χρόνια, ότι δήθεν η κάνναβη αποτελεί μία καινοτόμο, προσοδοφόρο καλλιέργεια, διέξοδο για τους μικρομεσαίους αγρότες».

Στην εκδήλωση ακολούθησε πλούσια συζήτηση και στο τέλος της βραδιάς ανανεώθηκε το ραντεβού για τις κεντρικές εκδηλώσεις του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στην Αρτα, που θα γίνουν στις 3 και 4 Σεπτέμβρη στο Εκθεσιακό Κέντρο του δήμου Αρταίων.

47ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Εκδηλώσεις σε νησιά του Αιγαίου τις επόμενες μέρες

Στις 7 Αυγούστου οι κεντρικές εκδηλώσεις στην Ικαρία

Με στάσεις σε νησιά του Αιγαίου συνεχίζει το καλοκαιρινό του ταξίδι το 47ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» τις επόμενες μέρες.

Στις 7 Αυγούστου πραγματοποιείται στην Ικαρία, στο Καραβόσταμο (Ρέμα) στις 9 μ.μ., εκδήλωση με κεντρικό ομιλητή τον Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης συναυλία με την Βιολέτα Ικαρη και πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, ενώ θα πραγματοποιηθεί και συζήτηση με θέμα «Τι σημαίνει να ζεις σε νησί...».

Στον χώρο θα λειτουργούν «Η γωνιά των μαθητών», όπου μαθητές και μαθήτριες της Ικαρίας θα έχουν την ευκαιρία να ανταμώσουν και να συζητήσουν για την απίστευτη χρονιά που πέρασε. Για τις δυσκολίες που προκάλεσαν ιδιαίτερα η πανδημία και η διαχείρισή της από την κυβέρνηση, αλλά και για τις όμορφες στιγμές, όταν για παράδειγμα οι μαθητές με τους πολύμορφους αγώνες τους άφησαν το στίγμα τους, έδειξαν τη δύναμή τους, βγήκαν νικητές. Ο χώρος θα περιλαμβάνει έκθεση για τους μεγάλους μαθητικούς αγώνες της φετινής χρονιάς.

Θα υπάρχουν επίσης διαμορφωμένος χώρος για τους μικρούς φίλους της ΚΝΕ, με πλούσια δραστηριότητα και παιχνίδια, και έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής».

Στη Χίο στις 6 Αυγούστου

Εκδήλωση πραγματοποιείται την Παρασκευή 6 Αυγούστου στη Χίο, στην πλατεία Βουνακίου στις 8 μ.μ., με κεντρικό ομιλητή τον Γιώργο Παναγή, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης τα εξής:

- Παράσταση «O Καραγκιόζης στη Μικρασιατική Καταστροφή», έργο μαθητή για τον καλλιτεχνικό διαγωνισμό που διοργάνωσαν οι ΟΒ Χίου της ΚΝΕ για την προσφυγιά.

- Ο Κώστας Χατζηκυριάκος - Σβώκος παρουσιάζει σε πρώτη ζωντανή εκτέλεση το τραγούδι με το οποίο συμμετέχει στον καλλιτεχνικό διαγωνισμό, καθώς και τις επιτυχίες του συγκροτήματός του Altera Vita, «Στην εξορία», «Σκλάβοι δεν θα γεννούμε».

- Αφιέρωμα στο λαϊκό - νησιώτικο τραγούδι με την Λουλούδη Φακίρη.

Στον χώρο του Φεστιβάλ θα λειτουργούν επίσης έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής», χώρος δημιουργικής απασχόλησης και παιχνιδιού για τους μικρούς φίλους, γωνιά έκθεσης και συζήτησης με μαθητές και εργαζόμενους.

Στην Κω στις 8 Αυγούστου

Στο Πάρκο Ξενία πραγματοποιείται την Κυριακή 8 Αυγούστου η εκδήλωση του Φεστιβάλ στην Κω, με μεγάλη πολιτική συγκέντρωση στην οποία θα μιλήσει ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης.

Το υπόλοιπο πρόγραμμα περιλαμβάνει συζήτηση με θέμα «Δουλεύουμε για να ζούμε ή ζούμε για να δουλεύουμε;», χαιρετισμό από την ΟΒ Κω της ΚΝΕ και μουσικά αφιερώματα από τους Βασίλη Κεφαλιανό, Μαρία και Λευτέρη Πουλιού, Βασίλη Κοκκαλάκη και Νίκο Μάμμη.

Στον χώρο θα λειτουργούν επίσης έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής», έκθεση για τους μαθητικούς αγώνες και χώρος δημιουργικής απασχόλησης για τους μικρούς επισκέπτες.

Στη Θάσο στις 12 και 13 Αυγούστου

Οι εκδηλώσεις του 47ου Φεστιβάλ θα ταξιδέψουν στη Θάσο, στις 12 και 13 Αυγούστου.

Την Πέμπτη 12 Αυγούστου, στις 8 μ.μ. στην πλατεία Καλλιράχης, θα μιλήσει ο Γιώργος Πυργελής, μέλος του Γραφείου Περιοχής της Οργάνωσης Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ.

Την Παρασκευή 13 Αυγούστου, στις 8 μ.μ. στις Αποθήκες Μεταλλείων στα Λιμενάρια, θα μιλήσει η Βαγγελιώ Πλατανιά, μέλος της ΚΕΟΕ του ΚΚΕ.

Και τις δυο μέρες μετά τις ομιλίες θα πραγματοποιηθεί λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι με τους «Senie penie»

Στους χώρους των εκδηλώσεων θα λειτουργούν επίσης έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής», με κλασικές αλλά και νέες εκδόσεις για όλες τις ηλικίες, και γωνιά έκθεσης για τους φοιτητικούς αγώνες του τελευταίου χρόνου.

ΚΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
«Μουσικό ραντεβού» στις 21 Αυγούστου στην Κορινθία

Στο πλαίσιο του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ οργανώνει εκδήλωση στις 21 Αυγούστου, με ώρα έναρξης τις 20.30, στο «Green Theater» ή αλλιώς Θέατρο Αρχαίων Κλεωνών Κορινθίας. Πρόκειται για ένα σύγχρονο αίθριο θέατρο με θέα τον μεγαλύτερο κάμπο της κεντρικής Κορινθίας και το αρχαίο κάστρο της Ακροκορίνθου.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει:

- Χαιρετισμό από τον Θοδωρή Κωτσαντή, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

- Αφιέρωμα στο αντιπολεμικό τραγούδι από το συγκρότημα της Οργάνωσης Περιοχής Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ.

- «Τραγουδώντας την ευτυχία». Αφιέρωμα σε τραγούδια της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, σε καλλιτεχνική επιμέλεια Λίνας Νικολακοπούλου. Ερμηνεύει η Γιώτα Νέγκα.

Η είσοδος θα γίνεται με προσκλήσεις, που διατίθενται από τις Οργανώσεις της ΚΝΕ, καθώς και κατά την είσοδο στον χώρο του θεάτρου. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Προφεστιβαλική δραστηριότητα σε Κω και Ναύπακτο

Ναύπακτος
Ναύπακτος
Προετοιμάζοντας το φεστιβαλικό ραντεβού της για τις 8 Αυγούστου, η ΟΒ Κω της ΚΝΕ οργάνωσε τις προηγούμενες μέρες προβολή ταινίας.

Παρουσιάζοντας την ταινία, που είχε θέμα τη ζωή του Τσε Γκεβάρα, ο Παναγιώτης, μαθητής και μέλος της ΟΒ Κω, τόνισε ότι αποτελεί αφορμή για να γνωρίσουν οι νέοι την ηρωική προσωπικότητα του Τσε, μέσω ενός στιγμιότυπου της ζωής του πριν από τη σοσιαλιστική επανάσταση της 26ης Ιούλη του 1953 στην Κούβα. Πρόσθεσε πως η ΚΝΕ και το ΚΚΕ στέκονται αλληλέγγυοι στον κουβανικό λαό, που αντιστέκεται παλικαρίσια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. Κλείνοντας, σημείωσε ότι τα μηνύματα της ταινίας παραμένουν επίκαιρα και ότι στις σημερινές συνθήκες επιβεβαιώνεται ακόμα περισσότερο πως μοναδική διέξοδος για τον λαό και τη νεολαία είναι η συστράτευση με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, η πάλη για την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος, για την οικοδόμηση της κοινωνίας της πραγματικής ελευθερίας, τον σοσιαλισμό.

Τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ και του ΚΚΕ δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για να φτάσει το σύνθημα του Φεστιβάλ πλατιά στους εργαζόμενους, στις γυναίκες, στη νεολαία του νησιού, ώστε η φεστιβαλική εκδήλωση που ακολουθεί να αποτελέσει ένα ξεχωριστό πολιτιστικό και πολιτικό γεγονός για το νησί.

Κως
Κως
Το 47ο Φεστιβάλ πέρασε επίσης από την όμορφη παραλία της Ψανής στην πόλη της Ναυπάκτου το περασμένο Σάββατο, στέλνοντας πλατιά στη νεολαία της περιοχής το μήνυμά του.

Η εκδήλωση άρχισε με ομιλία από τον Βασίλη Θεοδωρόπουλο, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ.

Αναφέρθηκε στην πανδημία, στην καθυστέρηση στους εμβολιασμούς και στη μη λήψη μέτρων ολόπλευρης προστασίας από την πλευρά της κυβέρνησης, η οποία προσπαθεί να κρύψει τις εγκληματικές ευθύνες της. Στη συνέχεια μίλησε για το νομοσχέδιο που ψήφισε η κυβέρνηση για την Εκπαίδευση, που στόχο έχει την κατηγοριοποίηση των μαθητών, τη διάσπαση της ενιαίας γνώσης που πρέπει να δίνεται σε όλα τα παιδιά. Μια πολιτική που ουσιαστικά στηρίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Κλείνοντας αναφέρθηκε στις επιπτώσεις των «πράσινων» επενδύσεων στο περιβάλλον στην περιοχή της Ναυπάκτου και συνολικά στον νομό, με τις ανεμογεννήτριες που πραγματικά έχουν «γαζώσει» τις βουνοκορφές. Ο κύριος στόχος της πολιτικής αυτής, επεσήμανε, δεν είναι στην πραγματικότητα η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αλλά η θωράκιση της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου, που φέρνει όμως ταυτόχρονα την καταστροφή του περιβάλλοντος, από διαφορετικό δρόμο.

Η λύση, τόνισε, βρίσκεται στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτή όπου βαδίζουμε μέχρι σήμερα ή αυτή που ετοιμάζουν τώρα. Το πραγματικά προοδευτικό, για την ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος, απαιτεί ανάπτυξη με γνώμονα το σύνολο των αναγκών της κοινωνίας και όχι μόνο μιας μερίδας της, των καπιταλιστών, κάτι που μπορεί να συμβεί στο πλαίσιο του σοσιαλισμού. Με αυτήν τη θέση το ΚΚΕ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για κάθε πτυχή του σύνθετου προβλήματος της προστασίας του περιβάλλοντος, σε αντίθεση με την κυβέρνηση, τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα, που στηρίζουν την πολιτική της «πράσινης ανάπτυξης», η οποία καταστρέφει το περιβάλλον.

Η συνέχεια της εκδήλωσης περιλάμβανε hip hop αφιέρωμα από τον Materialist και συναυλία από το συγκρότημα Replica.

Μέτρα για υγεία, ασφάλεια και αντιμετώπιση μορφωτικών απωλειών

Για άλλη μια χρονιά χτυπά καμπανάκι κινδύνου μπροστά στο άνοιγμα των σχολείων

Θα είναι καταστροφικό για τους μαθητές να επιστρέψουν σε τηλεματικές διαδικασίες εκπαίδευσης

INTIME NEWS

Θα είναι καταστροφικό για τους μαθητές να επιστρέψουν σε τηλεματικές διαδικασίες εκπαίδευσης
Με το τέταρτο κύμα της πανδημίας να είναι ήδη εδώ και μόλις έναν μήνα να μας χωρίζει από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, η αγωνία για το πώς και αν θα λειτουργήσουν διά ζώσης τα σχολεία κορυφώνεται. Αγωνία για την υγεία των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους, για τυχόν επιστροφή σε τηλεκπαίδευση, η οποία ξεπέρασε προ πολλού τα όρια των αντοχών τους, αλλά και για την κάλυψη των κενών και των προβλημάτων που συσσωρεύτηκαν τα δύο τελευταία χρόνια για αυτήν τη γενιά μαθητών.

Στις αρχές του Ιούλη ο αρμόδιος για την Ευρώπη διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωνε πως «οι θερινοί μήνες προσφέρουν στις κυβερνήσεις χρυσή ευκαιρία για να θέσουν σε εφαρμογή σύνολο μέτρων τα οποία θα συμβάλουν στη μείωση των ποσοστών μόλυνσης και στο να αποφευχθεί το κλείσιμο των σχολείων». Η ίδια Διεύθυνση συνιστά να γίνονται στα σχολεία τεστ PCR ή αντιγόνου για να αποφευχθεί μια ακόμη προσφυγή στην τηλεκπαίδευση, σε περίπτωση νέας ανόδου των κρουσμάτων κορονοϊού.

«Το κλείσιμο των σχολείων εξαιτίας της επιδημίας COVID-19, που αφορά περισσότερους από 156 εκατομμύρια μαθητές σε 19 χώρες, δεν μπορεί να διαρκέσει, διότι θα προκαλέσει την καταστροφή μίας γενιάς», προειδοποιούσαν δύο υπηρεσίες του ΟΗΕ λίγες μέρες αργότερα. Με κοινή τους δήλωση οι επικεφαλής της «Unesco» και της «Unicef» υποστήριζαν το ίδιο διάστημα πως «τα σχολεία θα έπρεπε να είναι τα τελευταία που κλείνουν και τα πρώτα που ανοίγουν». Μιλώντας κατηγορηματικά για βέβαιες επιπτώσεις στα παιδιά και στους νέους που δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε σχολείο, έκαναν λόγο για «μορφωτικές απώλειες, ψυχολογικό στρες, έκθεση στη βία και τις καταχρήσεις, απώλεια σχολικών γευμάτων και εμβολιασμών ή απουσία κοινωνικοποίησης - οι συνέπειες για τα παιδιά θα γίνουν αισθητές παντού: Στις σχολικές τους επιδόσεις, στην κοινωνικοποίησή τους, στη σωματική και ψυχική τους υγεία», ιδιαίτερα για τα φτωχότερα παιδιά. Και κατέληγαν στη σύσταση: «Για να αποφευχθεί η καταστροφή μίας γενιάς, απευθύνουμε έκκληση στα κέντρα λήψης αποφάσεων και στις κυβερνήσεις να δώσουν προτεραιότητα στην επαναλειτουργία των σχολείων σε συνθήκες πλήρους ασφάλειας. Το κλείσιμο των σχολείων θέτει το μέλλον μας σε κίνδυνο, μόνο και μόνο για τη διαφύλαξη, κατά αβέβαιο τρόπο, του παρόντος μας».

Χωρίς αυταπάτες για τον χαρακτήρα των φορέων αυτών, αναδεικνύεται από τα λεγόμενά τους η σοβαρότητα της κατάστασης στην Εκπαίδευση, με στοιχεία που δημοσιεύονται από καιρό σε καιρό στη διάρκεια της πανδημίας. Αν και αποφεύγουν συστηματικά να αναφερθούν στην καταστροφική διαχείριση της πανδημίας από τις αστικές κυβερνήσεις, ενώ δεν κρύβεται ότι οι μορφωτικές απώλειες αντιμετωπίζονται και σαν απώλειες στην οικονομία. Είναι ενδεικτικό πως σε αντίστοιχες με τις παραπάνω συστάσεις, από πλευράς του ΟΗΕ την περασμένη βδομάδα γινόταν αναφορά και σε μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας, σύμφωνα με την οποία η πανδημία θα κοστίσει 10.000 δισεκατομμύρια δολάρια σε απώλεια εσόδων σε αυτήν τη γενιά μαθητών...

Δυο χρόνια πέρασαν χωρίς ουσιαστικά μέτρα

Στη χώρα μας από την αρχή της πανδημίας, με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα που τελικά έγιναν λάστιχο, από παιδαγωγική σκοπιά, με βάση τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες, με πραγματική αγωνία για την υγεία των εκπαιδευτικών και μαθητών και των οικογενειών τους, με συλλογικό - διεκδικητικό τρόπο αναδείχθηκε η ανάγκη να ληφθούν μέτρα για τη διά ζώσης λειτουργία των σχολείων. Δύο χρονιές πέρασαν χωρίς να ικανοποιηθούν οι συγκεκριμένες προτάσεις. Αντίθετα, η αντιμετώπιση των μαθητών που έβγαιναν στους δρόμους, λέγοντας ότι φοβούνται καθημερινά μη θέσουν την υγεία των οικογενειών τους σε κίνδυνο, μην αρρωστήσουν στις πανελλαδικές, έφτασε σε σημείο συκοφαντίας. Το αποτέλεσμα ήταν τελικά το ανοιγοκλείσιμο των σχολείων και η τηλεκπαίδευση, με όλες τις συνέπειές της.

Τέλη της σχολικής χρονιάς οι εκπαιδευτικοί και γονείς τόνιζαν πως επιπλέον πρέπει να ληφθούν σοβαρά μέτρα και για την αντιμετώπιση των μορφωτικών απωλειών. Το υπουργείο δεν είχε να παρουσιάσει κανέναν σχεδιασμό για κάτι τέτοιο, ενώ ανέθεσε τελικά σε... εταιρεία δημοσκοπήσεων τη διενέργεια έρευνας για τις απόψεις μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών αναφορικά με τις επιπτώσεις της απομάκρυνσης από τη διά ζώσης διδασκαλία και την εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση έδειξε ιδιαίτερη σπουδή μέσα στην πανδημία να ψηφίζει το ένα νομοσχέδιο μετά το άλλο, για αστυνομία στα πανεπιστήμια, κόφτες στις σπουδές, ελάχιστη βάση εισαγωγής για τα παιδιά της πανδημίας, στροφή στην επαγγελματική κατάρτιση και στενότερη σύνδεσή της με την αγορά, και πρόσφατα, στην καρδιά του καλοκαιριού, για την «αυτονομία» των σχολείων, την υποβάθμιση για τους πολλούς και την κατηγοριοποίηση της εκπαίδευσης, τον ασφυκτικό έλεγχο των εκπαιδευτικών.

«Με το δικαίωμα των παιδιών στη μόρφωση δεν παίζουμε», δήλωναν σωματεία εκπαιδευτικών, που και μέσα στο καλοκαίρι ανέδειξαν την ανάγκη να παρθούν έγκαιρα μέτρα για το άνοιγμα των σχολείων. Μέτρα συγκεκριμένα, που θα κινούνται στους άξονες της θωράκισης της υγείας στα σχολεία και της κάλυψης των αυξημένων μορφωτικών αναγκών, για την αντιμετώπιση της εγκληματικής διαχείρισης της πανδημίας και στην Εκπαίδευση. Τέτοια είναι οι μαζικοί διορισμοί, με όλους τους εκπαιδευτικούς να βρίσκονται από την πρώτη στιγμή στα σχολεία, προσλήψεις εκπαιδευτικού καθαριότητας, αραίωση των μαθητών ανά τάξη ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις, αλλά και να αντιμετωπιστούν καλύτερα τα μορφωτικά κενά που συσσωρεύτηκαν, μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία με ευθύνη του ΕΟΔΥ κ.ά.

Συνεχίζοντας να κλείνει τα αυτιά σε αυτά τα αιτήματα, μη αξιοποιώντας άλλη μια περίοδο κλειστών σχολείων για τις απαραίτητες παρεμβάσεις, το υπουργείο Παιδείας κινείται στη λογική τού να φορτώνει ευθύνες στους εργαζόμενους και μέχρι στιγμής - με την απόσταση από το άνοιγμα των σχολείων να είναι πολύ κοντινή - περιορίζεται σε μέτρα που αφορούν τους εκπαιδευτικούς: Με τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο εισάγει ποινές (περικοπή αποδοχών, απόλυση για αναπληρωτές κ.ά.) για εκπαιδευτικούς που δεν θα είναι εμβολιασμένοι και δεν θα προσκομίζουν για την είσοδό τους στο σχολείο μοριακό ή rapid test. Μια κίνηση που μοιάζει με «κυνήγι μαγισσών», αφού ο ίδιος ο κλάδος είχε ζητήσει έγκαιρα να εμβολιαστεί, αναζητώντας τα ακυρωμένα ραντεβού αρχικά, και με το 75% να είναι εμβολιασμένοι, τους ανατέθηκαν ακόμα και ευθύνες... υγειονομικής επιτήρησης όσο λειτούργησαν διά ζώσης τα σχολεία, ενώ σήκωσαν το μεγάλο βάρος της τηλεκπαίδευσης.

«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ»
Δυναμώνουμε τον αγώνα για μόρφωση και μόνιμη - σταθερή δουλειά

Ανακοίνωση της ΑΣΕ για τους μόνιμους διορισμούς που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας

Να δυναμώσει και να κλιμακωθεί ο αγώνας για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων που δουλεύουν στην Εκπαίδευση, για ένα σχολείο σύγχρονο και πραγματικά αναβαθμισμένο, καλεί η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» με αφορμή την ανακοίνωση των διορισμών στη Γενική Εκπαίδευση.

Η ΑΣΕ εύχεται καλή αρχή σε όσους διορίστηκαν και σημειώνει μεταξύ άλλων: «Υστερα από 12 χρόνια αδιοριστίας, ύστερα από αγώνες που δώσαμε μαζικά μέσα από τα σωματεία μας, 11.700 συνάδελφοι που μέχρι χτες αναπλήρωναν τον εαυτό τους, γυρνώντας απ' άκρη σ' άκρη τη χώρα, θα βρίσκονται τον Σεπτέμβρη στα σχολεία με μόνιμη σχέση εργασίας, κάτι βέβαια που θα έπρεπε να ήταν αυτονόητο για όλους τους εκπαιδευτικούς, μια και μιλάμε για τη μόρφωση των παιδιών μας, για τη μόρφωση της νέας γενιάς. Τα τεράστια κενά στα σχολεία αλλά και οι αγώνες μας όλα τα προηγούμενα χρόνια στην ουσία επέβαλαν τους συγκεκριμένους διορισμούς».

«Ολα τα κόμματα και οι κυβερνήσεις που έφτασαν τα σχολεία σ' αυτήν την απαράδεκτη και οριακή κατάσταση δεν έχουν κανένα δικαίωμα να εμφανίζονται σήμερα τιμητές και σωτήρες της εκπαίδευσης», σημειώνει μεταξύ άλλων η ΑΣΕ.

Οπως τονίζει, η πλειοψηφία των συμβασιούχων «είδαν "το τρένο να περνά" και θα συνεχίσουν να ζουν σε αυτό το καθεστώς ομηρίας και τα επόμενα χρόνια, θα συνεχίσουν την αναπλήρωση, χωρίς να γνωρίζουν αν και πότε θα ξαναγίνουν μόνιμοι διορισμοί. Γι' αυτό και οι αγώνες μας δεν σταματούν εδώ!».

Η ΑΣΕ καλεί τους νεοδιόριστους, από την πρώτη στιγμή που θα μπουν στα σχολεία, να διεκδικήσουν όλα τα δικαιώματά τους μέσα από τους Συλλόγους και τις ΕΛΜΕ, σημειώνοντας πως «οι εκλεγμένοι με την "Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών" θα βρεθούν δίπλα τους σε κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα, και κυρίως μπροστά στον αγώνα για τα δικαιώματά τους». Προσθέτει δε ότι «οι διορισμοί που πραγματοποιήθηκαν δεν λύνουν τα προβλήματα. Πολλοί συνάδελφοι, μάλιστα, βλέπουν τον διορισμό ως ακόμα έναν Γολγοθά, αφού θα πρέπει να αφήσουν πίσω τις οικογένειές τους και να φύγουν μακριά για άλλη μια φορά, θα πρέπει να αντεπεξέλθουν οικονομικά όπως κάθε χρόνο κ.λπ.», καλώντας σε συνέχιση των διεκδικήσεων νεοδιόριστων, μόνιμων και συμβασιούχων για μέτρα στήριξής τους.

«Από Σεπτέμβρη δίνουμε μαζικά το "παρών" σε όλους τους αγώνες του κλάδου, ώστε ο αντιεκπαιδευτικός νόμος της κυβέρνησης και η αντιεκπαιδευτική "αξιολόγηση" να μείνουν στα χαρτιά! Δυναμώνουμε τη διεκδίκηση για την ικανοποίηση των πραγματικών αναγκών της Εκπαίδευσης, για τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων!», καταλήγει η ΑΣΕ.Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ