Παρασκευή 4 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ο δρόμος για την ανατροπή περνά από την καθημερινή πάλη

Αποσπάσματα σχετικά με την ανάγκη κλιμάκωσης της πάλης ενάντια στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής, από ομιλία της Λ. Ράζου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στο Περιστέρι

Γεμάτη η αίθουσα του ΚΥΒΕ όπου έγινε η συγκέντρωση
Γεμάτη η αίθουσα του ΚΥΒΕ όπου έγινε η συγκέντρωση
Η συνέχεια και κλιμάκωση της πάλης ενάντια στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής, μέσα στις σύνθετες εξελίξεις, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και διεθνώς, ήταν το θέμα της συγκέντρωσης που οργάνωσαν τη Δευτέρα 29/2 οι Κομματικές Οργανώσεις Περιστερίου της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, με ομιλήτρια την Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Συζητάμε σε μια περίοδο που ο λαός δέχεται επίθεση σε όλες τις πλευρές της ζωής του από την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Αυτή την επίθεση πρέπει να συζητήσουμε πώς μπορεί το λαϊκό κίνημα, η εργατική τάξη, οι αυτοαπασχολούμενοι της πόλης και του χωριού, να την απαντήσουν και κυρίως να διαμορφώσουν προϋποθέσεις να την ανατρέψουν», τόνισε η Λ. Ράζου, χαρακτηρίζοντας ελπιδοφόρο το γεγονός ότι μέσα σε δύσκολες συνθήκες οργανώνονται μια σειρά κινητοποιήσεις, που δημιουργούν δυσκολίες στην απρόσκοπτη επέλαση της αντιλαϊκής πολιτικής.

Στο επίκεντρο των ερωτήσεων και της συζήτησης που ακολούθησαν μετά την εισηγητική ομιλία, βρέθηκε, μεταξύ άλλων, η δράση φασιστικών - ναζιστικών οργανώσεων στην Ευρώπη και η ανάγκη για εργατική - λαϊκή απάντηση στην προσπάθεια να καλλιεργηθεί ο ρατσισμός. Επίσης, συζήτηση έγινε γύρω από την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και τα επιχειρήματα με τα οποία προσπαθεί να την «ντύσει» η κυβέρνηση. Τέλος, ιδιαίτερο ήταν το ενδιαφέρον για τα συμπεράσματα από τις αγροτικές κινητοποιήσεις και την πείρα από τα βήματα συμπόρευσης της μικρομεσαίας αγροτιάς με το εργατικό κίνημα, όπως αυτή εκφράστηκε το προηγούμενο διάστημα.

Οι ιμπεριαλιστές κυνηγούν μαζί τους λαούς και τρώνε χώρια

Η Λουίζα Ράζου στο βήμα της εκδήλωσης
Η Λουίζα Ράζου στο βήμα της εκδήλωσης
Στην ομιλία της, η Λ. Ράζου υπογράμμισε την προσπάθεια των αστικών κομμάτων να σηκώσουν ψηλά τη σημαία της εθνικής συνεννόησης και της συναίνεσης και εξήγησε πως στην κατεύθυνση αυτή αξιοποιούν και την όξυνση του προσφυγικού - μεταναστευτικού προβλήματος: «Θέτουν το ζήτημα ότι έχουμε να κάνουμε με ένα "εθνικό" πρόβλημα, παριστάνουν τους έκπληκτους για τη στάση των κρατών της ΕΕ και χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τους κινδύνους από την απώλεια συνοχής της ΕΕ και την απομάκρυνσή της δήθεν από τις αρχές της ίδρυσής της, με αφορμή την όξυνση του προσφυγικού προβλήματος.

Ομως, η αλήθεια είναι ότι και στο ζήτημα του Προσφυγικού αποκαλύπτονται σε όλο τους το μεγαλείο οι πραγματικές "αρχές" και οι "αξίες" αυτού του ιμπεριαλιστικού οικοδομήματος, της ΕΕ. Ποιες είναι αυτές; Η αρχή του αδυσώπητου ανταγωνισμού για το κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους, τόσο ανάμεσα στα κράτη της ΕΕ όσο και ανάμεσα στην ΕΕ και άλλες ισχυρές καπιταλιστικές οικονομίες σε διεθνές επίπεδο. Η όξυνση των αντιθέσεων αυτών μεταξύ των κρατών - μελών για τη διαχείριση του προσφυγικού - μεταναστευτικού προβλήματος οφείλεται στην ανισομετρία που χαρακτηρίζει τις οικονομίες των κρατών - μελών, την υπεράσπιση των ιδιαίτερων συμφερόντων των αστικών τους τάξεων.

Κι από αυτή την πλευρά, επιβεβαιώνεται η εκτίμηση που έχει κάνει το ΚΚΕ ότι δεν είναι τίποτε περισσότερο από μια συμμαχία λύκων, μια συμμαχία που κυνηγούν μαζί τα δικαιώματα των λαών και τρώνε χωριστά, υπερασπιζόμενοι ο καθένας τον εαυτό του, τους δικούς του μονοπωλιακούς ομίλους. Η ΕΕ των 120 εκατομμυρίων φτωχών και των 25 εκατομμυρίων περίπου ανέργων δεν πρόκειται να γίνει ποτέ περιοχή φιλική για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Θα είναι πάντα μια περιοχή που θα τους χρησιμοποιεί κι αυτούς σαν φτηνό εργατικό δυναμικό, σύμφωνα με τις ανάγκες του κεφαλαίου, αφού πρώτα και κύρια είναι ιμπεριαλιστικός οργανισμός που εκμεταλλεύεται την ίδια την εργατική τάξη των χωρών - μελών της ΕΕ».

Ο λαός να επαγρυπνεί

Οσον αφορά τους λόγους για τους οποίους το ΚΚΕ αποδίδει μεγάλη σημασία στο Προσφυγικό, εξήγησε τα ακόλουθα: «Δίνουμε τόσο βάρος στο ζήτημα του Προσφυγικού και στην εξέλιξή του, διότι το Κόμμα μας εκτιμά ότι στη θέση των Σύρων, των Ιρακινών, των Αφγανών, αύριο μπορεί να βρεθεί ποιος ξέρει ποιος άλλος λαός, κάτω από την κλιμάκωση του ιμπεριαλιστικού πολέμου. Και έχει ιδιαίτερη σημασία η προετοιμασία της εργατικής τάξης, του λαού μας, που πρέπει να επαγρυπνεί μπροστά στις εξελίξεις, πρέπει να είναι έτοιμος να αντισταθεί, να μην ανεχτεί και να μη συμμετέχει στο ματοκύλισμα των λαών της περιοχής για τα συμφέροντα των μονοπωλίων, για τα πετρέλαιά τους, για τους δρόμους και τους αγωγούς του φυσικού αερίου και των άλλων πλουτοπαραγωγικών πηγών. Να μη δεχτεί τα παιδιά του, τα εργατόπαιδα, τα αγροτόπαιδα, να χύσουν το αίμα τους για τα συμφέροντα της αστικής τάξης, με όποιο "εθνικό" περιεχόμενο και "πατριωτικό" στόχο κι αν τα ντύσει.

Η υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων προϋποθέτει η εργατική τάξη να καταφέρει διπλή εργατική νίκη, που θα την απαλλάξει αυτή και τους συμμάχους της από κάθε μορφής ιμπεριαλιστική καταπίεση, εκμετάλλευση και εξάρτηση, μέσα κι έξω από τα σύνορα της χώρας. Αυτός είναι ο πραγματικός εργατικός πατριωτισμός που υποστηρίζει το ΚΚΕ. Και πρέπει τώρα μέσα στο λαό να ανοίξει αυτή η συζήτηση, γιατί συνδέεται με την καθημερινότητα που ζούμε. Μια αστική τάξη, όπως είναι και η αστική τάξη της Ελλάδας, που σχεδιάζει και θέλει να παίξει ρόλο στην περιοχή, να πάρει μερίδιο από τη λεία, πριν και πρώτα απ' όλα πρέπει να έχει υποτάξει τον εσωτερικό εχθρό, δηλαδή πρέπει να έχει κλείσει το στόμα στις διεκδικήσεις της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, να τους υποτάξει».

Πρόταση πάλης και όχι ανάθεσης

Αναφερόμενη στην πρόταση του ΚΚΕ, τόνισε πως η εργατική - λαϊκή εξουσία μπορεί να προφυλάξει το λαό από τους σχεδιασμούς του κεφαλαίου, ενώ επισήμανε πως η συγκρότηση της λαϊκής συμμαχίας με στόχο την ανατροπή του συστήματος της εκμετάλλευσης χτίζεται στην καθημερινή πάλη: «Οι προϋποθέσεις για μια τέτοια ελπιδοφόρα προοπτική χτίζονται κάθε μέρα. Χτίζονται σήμερα, με την πρωτοπόρα συμβολή των κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών σε όλα τα μέτωπα για να οργανωθεί η αντίσταση και η αντεπίθεση των εργατών, των ανθρώπων του μόχθου. Κρίνεται στην οργάνωση της πάλης ενάντια στο Ασφαλιστικό - λαιμητόμο, ενάντια στην περαιτέρω καρατόμηση των εργασιακών δικαιωμάτων, τη φορολεηλασία του λαϊκού εισοδήματος, την επιδείνωση της Υγείας και της Πρόνοιας, των μορφωτικών δικαιωμάτων της νεολαίας. Είναι μια σύνθετη πάλη σε πολλά μέτωπα, που πρέπει να ενοποιούνται σε ένα μεγάλο λαϊκό ποτάμι που θα διαμορφώνει όρους αμφισβήτησης της σημερινής κατάστασης και ταυτόχρονα τέτοιους όρους ώστε η λαϊκή αγανάκτηση και δυσαρέσκεια να χειραφετηθεί από πλαστά διλήμματα και ψεύτικες διαχωριστικές γραμμές, που εγκλωβίστηκε τα προηγούμενα χρόνια, και να σημαδέψει τον πραγματικό αντίπαλο, δηλαδή το κεφάλαιο και την εξουσία του.

Ο δρόμος της λαϊκής συσπείρωσης και πάλης, της οικοδόμησης της λαϊκής συμμαχίας, είναι επίκαιρος, ρεαλιστικός και απόλυτα εφαρμόσιμος από τη στιγμή που θα υιοθετηθεί από την πλατιά πλειοψηφία του λαού σαν πρόταση πάλης και όχι σαν πρόταση ανάθεσης στο ΚΚΕ για να την υλοποιήσει. Η πρόταση του ΚΚΕ υποχρεωτικά περιλαμβάνει την ενεργητική συμμετοχή του λαού μας, της πλειοψηφίας του λαού, στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, στην ενίσχυση των φορέων του. Θέλει το λαό μάχιμο, στο δρόμο και στον τόπο δουλειάς.

Σε αυτή την κατεύθυνση, το ΚΚΕ θα καταθέσει όλες του τις δυνάμεις για να οργανωθεί ένας νέος, πιο δυνατός, πιο μαζικός γύρος εργατικής - λαϊκής αντεπίθεσης, μπροστά στα μέτρα που ετοιμάζεται η κυβέρνηση να φέρει. Το Ασφαλιστικό είναι μπροστά, το Εργασιακό είναι μπροστά, ο φορολογικός νόμος είναι μπροστά, ο συνδικαλιστικός νόμος είναι μπροστά, όπου θα επιχειρήσουν να διαμορφώσουν όρους σιγής νεκροταφείου για τις ριζοσπαστικές, ταξικές φωνές μέσα στους χώρους δουλειάς. Αρα, απαιτείται να δουλέψουμε με όλη την ικμάδα των δυνάμεών μας, για να είναι η 48ωρη απεργία που θα προκηρυχθεί τις επόμενες μέρες, εφόσον επιχειρήσει η κυβέρνηση να φέρει στη Βουλή την αντιλαϊκή της πολιτική και να την κάνει νόμο, ένα πραγματικό βήμα κλιμάκωσης της εργατικής - λαϊκής αντεπίθεσης».

Στο σημερινό 4σέλιδο «Κομματική Ζωή και Δράση» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:

  • «Ο δρόμος για την ανατροπή περνά από την καθημερινή πάλη»: Αποσπάσματα σχετικά με την κλιμάκωση της πάλης ενάντια στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής, από ομιλία της Λ. Ράζου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στο Περιστέρι.
  • Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ: Πολύμορφες παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες για τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες και την ανάδειξη των πραγματικών υπευθύνων για το πρόβλημα.
  • «Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος, το Προσφυγικό και ο ρόλος της εργατικής τάξης»: Αποσπάσματα από την ομιλία του Γ. Πρωτούλη, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, σε εκδήλωση της ΚΟΒ Περάματος της ΤΟ Πειραιά του ΚΚΕ.
Στην πλατεία Βικτωρίας

Εικόνες εξαθλίωσης στην πλατεία Βικτωρίας...

Eurokinissi

Εικόνες εξαθλίωσης στην πλατεία Βικτωρίας...
Στο πλαίσιο των αλλεπαλλήλων παρεμβάσεων του ΚΚΕ για τα ζητήματα των προσφύγων και μεταναστών, αντιπροσωπεία του Κόμματος, με τον Ν. Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δήμο της Αθήνας, περιόδευσε στην πλατεία Βικτωρίας.

Η κατάσταση εκεί είναι τραγική και επιβαρύνεται διαρκώς, οι συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών είναι άθλιες. Εκατοντάδες γυναικόπαιδα και ηλικιωμένοι κοιμούνται στα παγκάκια και το πεζοδρόμιο, με αυτοσχέδια σκεπάσματα, χωρίς τους υποτυπώδεις όρους υγιεινής, αλλά και διατροφής. Απλοί άνθρωποι προσφέρουν ό,τι μπορούν, ωστόσο αυτό δεν αρκεί για τους ξεριζωμένους...

Ο Ν. Σοφιανός, συζητώντας με εργαζόμενους, μικροκαταστηματάρχες και κατοίκους της περιοχής, έκανε εκτενή αναφορά στις εξελίξεις, τονίζοντας ότι ο εγκλωβισμός χιλιάδων προσφύγων στην Ελλάδα είναι ένα ακόμα ανθρώπινο δράμα που προκαλείται από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ, εξαρχής, από τον Οκτώβρη, είχε καταγγείλει τη συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, για την οποία πανηγύριζε η συγκυβέρνηση και προέβλεπε τη «φιλοξενία» 50.000 προσφύγων, με τα «hot spots», που ουσιαστικά πρόκειται για κέντρα διαλογής και εγκλωβισμού που νομιμοποιούν το δουλεμπόριο. Ετσι, η διαχείριση των προσφύγων γίνεται με βάση τις ανάγκες της ΕΕ για φθηνό εργατικό δυναμικό, δημιουργώντας τη στρόφιγγα γι' αυτές τις ροές.

Αναφερόμενος στην παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, τόνισε ότι οι λυκοσυμμαχίες του κεφαλαίου δεν είναι παράγοντας ειρήνης και ασφάλειας, αλλά παράγοντας ανοιχτής αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, στους αχαλίνωτους ανταγωνισμούς.

Επισήμανε ακόμη τις ευθύνες της ηγεσίας του Δήμου Αθηναίων, που στηρίζει την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, η οποία μετατρέπει την Ελλάδα σε χώρα εγκλωβισμού αυτού του κόσμου και που ανέχεται αυτή την κατάσταση στην πλατεία Βικτωρίας και το δουλεμπόριο, τη διακίνηση εγγράφων.

Επανέλαβε την ανάγκη οργανωμένης μετακίνησης των προσφύγων από την πλατεία Βικτωρίας σε χώρο που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες προσωρινής διαβίωσής τους.

Αναφέρθηκε, επίσης, στις παρεμβάσεις των δημοτικών συμβούλων του ΚΚΕ και για μέτρα ανακούφισης για όσο διάστημα διαρκεί αυτή η κατάσταση για τα μαγαζιά που βρίσκονται πέριξ της πλατείας Βικτωρίας, όπως αναστολή πληρωμών στην εφορία, στο ΙΚΑ, στο ΤΕΒΕ και των δημοτικών τελών, που έχουν ήδη υποστεί την αύξηση 23% του ΦΠΑ, που έχουν να καταβάλουν 75% και 100% προκαταβολή φόρου και δεν έχουν δουλειά.

Οι Οργανώσεις του ΚΚΕ στην περιοχή μοίρασαν πλατιά σε Ελληνες, πρόσφυγες και μετανάστες την ανακοίνωση του Κόμματος για το Προσφυγικό, γραμμένη στα Ελληνικά, στα Αγγλικά και τα Αραβικά. Ανέδειξαν τις τεράστιες ευθύνες της ΕΕ και όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, συζήτησαν πάνω στις προτάσεις του ΚΚΕ και κάλεσαν την εργατική τάξη, το λαό της περιοχής να δυναμώσουν την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες και να δυναμώσουν συνολικά την πάλη τους ενάντια σε πολέμους και επεμβάσεις, ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτούς τους πολέμους, που ξεριζώνουν τους λαούς.

Χιλιάδες ξεριζωμένοι στο λιμάνι του Πειραιά και στο Σχιστό

Από την περιοδεία στο κέντρο στο Σχιστό
Από την περιοδεία στο κέντρο στο Σχιστό
Καθημερινή είναι η παρουσία των Οργανώσεων του ΚΚΕ και στο λιμάνι του Πειραιά, όπου βρίσκονται εγκλωβισμένοι χιλιάδες πρόσφυγες, αλλά και στο «hot spot» του Σχιστού.

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτή του Κόμματος, περιόδευσε στους χώρους, εισπράττοντας την αγωνία των προσφύγων για το πώς θα φτάσουν στα σύνορα.

Η αντιπροσωπεία του Κόμματος μοίρασε στους πρόσφυγες την 4σέλιδη ανακοίνωση του ΚΚΕ για το Προσφυγικό, ενώ η Δ. Μανωλάκου με δήλωσή της κάλεσε τις Λαϊκές Επιτροπές, τα Σωματεία, τα Συνδικάτα, να εκφράσουν με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη τους στους ξεριζωμένους και εγκλωβισμένους, αναδεικνύοντας τις ευθύνες των ΕΕ - ΝΑΤΟ - κυβέρνησης γι' αυτήν την κατάσταση.

Οπως δήλωσε, «οι χώροι προσωρινής φιλοξενίας του Σχιστού, με τη συντριπτική πλειοψηφία παιδιά και γυναίκες, μόνο προσωρινοί δεν θα είναι, αφού σχεδόν το σύνολό τους προέρχεται από το Αφγανιστάν και η ΕΕ δεν τους αναγνωρίζει ως πρόσφυγες. Ετσι είναι οι ιμπεριαλιστές, ληστεύουν χώρες και λαούς, δημιουργούν προσφυγιά και δυστυχία. Αυτή είναι η πολιτική ΕΕ, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και με αυτή συμφωνεί και την υλοποιεί και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και έχει μεγάλες ευθύνες. Αυτή την πολιτική έχουν κάθε συμφέρον να πολεμήσουν και να γκρεμίσουν εργατική τάξη και λαϊκά στρώματα. Δείχνοντας ταυτόχρονα, με κάθε τρόπο, αλληλεγγύη και στήριξη απέναντι στον ξεριζωμό της προσφυγιάς».


Χιλιάδες οι πρόσφυγες στους καταυλισμούς που στήνονται στους επιβατικούς σταθμούς του λιμανιού του Πειραιά

Eurokinissi

Χιλιάδες οι πρόσφυγες στους καταυλισμούς που στήνονται στους επιβατικούς σταθμούς του λιμανιού του Πειραιά
Στο Ελληνικό

Από την περιοδεία με τον Κ. Παπαδάκη στο Ελληνικό
Από την περιοδεία με τον Κ. Παπαδάκη στο Ελληνικό
Στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή που κατέφταναν πρόσφυγες, οι Οργανώσεις του ΚΚΕ, ενώ περιοδεία στο χώρο πραγματοποίησε την Κυριακή 28/2 κλιμάκιο του ΚΚΕ, αποτελούμενο από τον Κώστα Παπαδάκη, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτή του Κόμματος, τον Κώστα Ζιώγα, μέλος της ΚΕ, και κομμουνιστές δημοτικούς συμβούλους των γύρω περιοχών.

Σε δήλωσή του, ο Κ. Παπαδάκης ανέδειξε τις πολύ δύσκολες συνθήκες διαβίωσης στο χώρο και τις ευθύνες της ΕΕ για τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στην Ελλάδα. Οπως είπε, «το πιο σημαντικό, το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί και οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, ενώ ήδη προετοιμάζεται το έδαφος για επίθεση και στη Λιβύη». Σημείωσε, επίσης, ότι αυτές τις ώρες έχει μεγάλη σημασία να μην υπάρξει φόβος, να σπάσει κάθε προσπάθεια να χυθεί ρατσιστικό εθνικιστικό δηλητήριο και ο λαός με τον πιο αποφασιστικό τρόπο να εκφράσει μαζικά την αλληλεγγύη του, τη στήριξή του.

Τόνισε, τέλος, ότι η στήριξη σε όλο αυτόν τον κόσμο που υποφέρει έχει την πολύ σημαντική διάσταση της αποφασιστικής καταδίκης των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και της συμμετοχής της χώρας σε αυτές.


Πρόσφυγες διαβάζουν την ανακοίνωση του ΚΚΕ, μεταφρασμένη στη γλώσσα τους
Πρόσφυγες διαβάζουν την ανακοίνωση του ΚΚΕ, μεταφρασμένη στη γλώσσα τους
ΠΟΛΥΜΟΡΦΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, πάλη ενάντια στην πολιτική ΝΑΤΟ - ΕΕ - κυβέρνησης

Καθώς πληθαίνουν συνεχώς οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, εντείνονται οι πολύμορφες πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις των Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ σε όλη τη χώρα, τόσο για την αλληλεγγύη στους χιλιάδες ξεριζωμένους, όσο και για την ανάδειξη των πραγματικών υπευθύνων για το δράμα τους.

Περιοδείες κλιμακίων του ΚΚΕ, βουλευτών και ευρωβουλευτών του Κόμματος, στα βασικά σημεία συγκέντρωσης και διαμονής προσφύγων και μεταναστών, εξορμήσεις στις εργατικές - λαϊκές γειτονιές, συζητήσεις και συγκεντρώσεις που εστιάζουν στην αποκάλυψη των πραγματικών υπευθύνων, είναι μερικές από τις πρωτοβουλίες των Οργανώσεων. Παράλληλα, τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ δίνουν πρωτοπόρα τη μάχη, μέσα από τη συμμετοχή τους στα Σωματεία και τα Συνδικάτα, στις Λαϊκές Επιτροπές, στους φοιτητικούς Συλλόγους, για να δυναμώσει η αλληλεγγύη, η οργάνωση της πάλης και η διεκδίκηση.

Στη συζήτηση με τους εργαζόμενους και το λαό, οι κομμουνιστές αναδεικνύουν τις αιτίες που δημιουργούν τις προσφυγικές - μεταναστευτικές ροές, επομένως και το στόχο που πρέπει να έχει η πάλη του εργατικού - λαϊκού κινήματος, ενάντια στις λυκοσυμμαχίες του κεφαλαίου και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Επισημαίνουν τις τεράστιες ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία συνυπογράφει τις αποφάσεις της ΕΕ που εντείνουν το πρόβλημα και εμπλέκει βαθύτερα το λαό και τη χώρα στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΕΕ και ΝΑΤΟ, με αποκορύφωμα την παρουσία του τελευταίου στο Αιγαίο. Πρόκειται για επιλογές, στις οποίες συναινούν όλα τα άλλα κόμματα, παρά τους διαξιφισμούς τους. Γι' αυτό οι κομμουνιστές καλούν το λαό να μην παγιδευτεί από την προπαγάνδα περί «εθνικής συνεννόησης» γύρω από τη διαχείριση του Προσφυγικού, αφού τα συμφέροντά του είναι εκ διαμέτρου αντίθετα από την πολιτική του κεφαλαίου και των λυκοσυμμαχιών του. Τον καλούν, ταυτόχρονα, να απομονώσει το ρατσιστικό δηλητήριο που βρίσκουν ευκαιρία να χύσουν διάφορα τσιράκια του κεφαλαίου, «βγάζοντας λάδι» το ίδιο το σύστημα και σπέρνοντας τη διχόνοια στην εργατική τάξη, στους λαούς.

Μερικά χαρακτηριστικά στιγμιότυπα αυτής της πολύμορφης δραστηριότητας των Οργανώσεων του ΚΚΕ παρουσιάζουμε σήμερα στον «Ριζοσπάστη».

Τι προτείνει το ΚΚΕ
  • Να εξασφαλιστεί η ασφαλής και απευθείας μεταφορά των προσφύγων από τις χώρες πρώτης υποδοχής στις χώρες τελικού προορισμού τους, με ευθύνη του ΟΗΕ και της ΕΕ.
  • Να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα σε όσους θέλουν να πάνε σε άλλο κράτος - μέλος της ΕΕ, με ανυπακοή στη Σένγκεν και τον Κανονισμό του Δουβλίνου.
  • Οχι στα «hot spots» γιατί αποτελούν κέντρα διαλογής για μετεγκατάστασης ενός μηδαμινού αριθμού προσφύγων, όσων κριθούν χρήσιμοι για τα μονοπώλια κρατών - μελών της ΕΕ που θα τους επιλέξουν.
  • Να δημιουργηθούν ανθρώπινοι και αξιοπρεπείς ανοιχτοί και δημόσιοι προσωρινοί χώροι υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών - προσφύγων, που θα λειτουργούν με ευθύνη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Σε αυτούς θα παρέχεται ιατροφαρμακευτική φροντίδα, δωρεάν σίτιση και στέγαση, διερμηνεία και νομική αρωγή. Να υπάρξει ειδική μέριμνα από κρατικούς φορείς για ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες, μητέρες και παιδιά, θύματα κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων.
  • Καμία συμμετοχή ΜΚΟ στη διάσωση - υποδοχή - περίθαλψη - φιλοξενία - μεταφορά προσφύγων και μεταναστών. Καμία παρουσία στα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας.
  • Να δοθεί άσυλο ή προσωρινό ανθρωπιστικό καθεστώς στους πρόσφυγες και όσους προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικού πολέμου, κατοχής ή εμφυλίων, εφόσον το επιθυμούν.
  • Εξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο. Εξω ο Frontex και οι άλλοι μηχανισμοί της ΕΕ από τη φύλαξη των συνόρων.
Συλλαλητήριο σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Σταθμός στις παρεμβάσεις που αναπτύσσει όλο αυτό το διάστημα η ΚΟ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ

Από περιοδεία του Σ. Ζαριανόπουλου στα Διαβατά
Από περιοδεία του Σ. Ζαριανόπουλου στα Διαβατά
Συλλαλητήριο αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και μετανάστες, καταδίκης των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και της παρουσίας του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο διοργανώνει η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, σήμερα, Παρασκευή, στις 6 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου, στη Θεσσαλονίκη.

Η σημερινή κινητοποίηση αποτελεί έναν πρώτο σταθμό των παρεμβάσεων και δράσεων που ανέπτυξαν όλο το προηγούμενο διάστημα οι Οργανώσεις της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας, με επίκεντρο το προσφυγικό δράμα και την ένταση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή.

Με αφορμή τη συγκέντρωση χιλιάδων προσφύγων στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, στην Ειδομένη του Κιλκίς, αλλά και τα κέντρα μετεγκατάστασης που δημιουργήθηκαν στην περιοχή, ουσιαστικά για τον εγκλωβισμό των προσφύγων, οι Κομματικές Οργανώσεις της Υπαίθρου Θεσσαλονίκης, του Κιλκίς και της Πέλλας, αλλά και οι Οργανώσεις όλης της περιοχής, με μαζικές εξορμήσεις σε πόλεις και χωριά, ενημερώνουν το λαό για τις θέσεις του ΚΚΕ σχετικά με το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα, ανοίγουν τη συζήτηση για τις αιτίες του. Αυτή η συζήτηση επιδιώχθηκε να ανοίξει και μέσα από τις παρεμβάσεις των κομμουνιστών συμβούλων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στους δήμους της περιοχής.

Οι κομμουνιστές πρωτοστατούν για την οργάνωση της έμπρακτης αλληλεγγύης μέσα από Λαϊκές Επιτροπές και μαζικούς φορείς (φωτ. από παράδοση προϊόντων στα Διαβατά)
Οι κομμουνιστές πρωτοστατούν για την οργάνωση της έμπρακτης αλληλεγγύης μέσα από Λαϊκές Επιτροπές και μαζικούς φορείς (φωτ. από παράδοση προϊόντων στα Διαβατά)
Στοχευμένες εξορμήσεις έγιναν εκεί που υπήρξε προσπάθεια από δυνάμεις να σπείρουν ρατσιστικές αντιλήψεις, με αφορμή τη δημιουργία κέντρων μετεγκατάστασης. Στη Θεσσαλονίκη, στο στρατόπεδο «Αναγνωστοπούλου» στα Διαβατά, στην Πέλλα αρχικά στα Γιαννιτσά (τώρα εξετάζεται νέος χώρος κοντά στα Αθηρα) και στο Κιλκίς σε Νέα Καβάλα, Χέρσο, Δροσάτο, Κεντρικό.

Στο πλαίσιο αυτό εντάχθηκε η μαζική εξόρμηση - παρέμβαση από τις ΚΟ Υπαίθρου Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, που έγινε την Τρίτη 23/2 στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, και τις επόμενες μέρες σε Ωραιόκαστρο, Χαλάστρα, Σίνδο, Κύμινα, Μάλγαρα και Καλοχώρι.

Ηταν ιδιαίτερα σημαντικό ότι στα Διαβατά, όπου λειτουργεί το κέντρο μετεγκατάστασης προσφύγων, η μαζική εξόρμηση αγκαλιάστηκε από το λαό της περιοχής και μετατράπηκε σε διαδήλωση στους δρόμους της πόλης. Μια διαδήλωση μέσα από την οποία αναδείχθηκαν η ταξική αλληλεγγύη και η ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που έχουν μόνιμα θύματα τους λαούς.

Ανάλογο ήταν το κλίμα και στις άλλες περιοχές, όπως στο Κιλκίς, όπου πραγματοποιήθηκαν εξορμήσεις σε πόλεις, χωριά και σχολεία, αλλά και στην Πέλλα, όπου εξορμήσεις πραγματοποιήθηκαν σε Εδεσσα και Γιαννιτσά. Σήμερα, προγραμματίζονται νέες εξορμήσεις στα Γιαννιτσά και τις επόμενες μέρες στα χωριά της Πέλλας.

Μέσα από τις συζητήσεις με το λαό της περιοχής, αναδείχθηκε ότι οι χιλιάδες πρόσφυγες από τη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν είναι θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων που ξεκίνησαν και συνεχίζουν το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ, χώρες της ΕΕ, η Ρωσία, γιατί ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος θα βάλει στο χέρι τον πλούτο μιας ολόκληρης περιοχής.

Φωτίστηκε ότι εξαιτίας της πολιτικής της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης μεγαλώνει ο κίνδυνος να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα χιλιάδες πρόσφυγες, που φεύγουν από τις κατεστραμμένες πατρίδες τους για να αναζητήσουν αλλού παρόν και μέλλον. Και οι χιλιάδες αυτοί πρόσφυγες δεν θέλουν να μείνουν εδώ, δεν θέλουν να μείνουν σε κανένα στρατόπεδο.

Αναδείχθηκε ότι οι χώρες της Ευρώπης που δήθεν επιδιώκουν μια «πανευρωπαϊκή λύση», στην πραγματικότητα θέλουν μια ελεγχόμενη ροή και μια διαλογή προσφύγων και μεταναστών ώστε να αξιοποιηθούν ως φτηνή εργατική δύναμη από τα δικά τους μονοπώλια, για να αυξήσουν ακόμα περισσότερο την κερδοφορία τους.

Τέλος, άνοιξε πλατιά η συζήτηση γύρω από τις προτάσεις του ΚΚΕ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος, που καταγράφηκε ότι βρίσκουν απήχηση στο λαό.

«Ο ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ, ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ»
Απαλλαγή από πολέμους και προσφυγιά μόνο με απαλλαγή από τον καπιταλισμό που τα γεννά

Αποσπάσματα από ομιλία του Γ. Πρωτούλη, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, σε εκδήλωση της ΚΟΒ Περάματος

Ο Γ. Πρωτούλης στο βήμα της εκδήλωσης
Ο Γ. Πρωτούλης στο βήμα της εκδήλωσης
Σε εκδήλωση της ΚΟΒ Περάματος της ΤΟ Πειραιά της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, με θέμα: «Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος, το Προσφυγικό και ο ρόλος της εργατικής τάξης», που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 28/2, μίλησε ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η εκδήλωση περιλάμβανε επίσης παράσταση με θέμα τη μετανάστευση από τη θεατρική ομάδα του Στεκιού Εργαζομένων και Νεολαίας Γαλατσίου, ενώ στο χώρο λειτούργησε έκθεση ντοκουμέντων και φωτογραφικού υλικού από το Αρχείο του ΚΚΕ για την ιστορική περίοδο 1870 - 1935, με τίτλο «Πρώτα βήματα, πρώτες μάχες».

Ακολουθούν αποσπάσματα από την ομιλία του Γ. Πρωτούλη.

***

Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος δεν είναι μια θεωρητική συζήτηση, αναλύσεις για κάποιες χώρες μακρινές. Μας αφορά άμεσα, ζούμε ήδη τις τραγικές συνέπειες, η χώρα μας γεμίζει ξεριζωμένους πρόσφυγες.

Οι συμφωνίες της ελληνικής κυβέρνησης, όπως και των προηγούμενων, η ενεργή συμμετοχή της ελληνικής αστικής τάξης στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, μπλέκουν το λαό μας σε αιματηρές περιπέτειες για τα συμφέροντά τους.

Κανένας και καμία δεν μπορεί να κοιτά με απάθεια και ησυχία να συντελείται, μπροστά στα μάτια του πλέον, αυτό το άγριο ιμπεριαλιστικό έγκλημα.

Είναι η ώρα που απαιτείται να βγει ο λαός στο προσκήνιο πιο μαζικά, πιο μαχητικά, πιο αποφασιστικά. Με μια φωνή εργατοϋπάλληλοι, άνεργοι, νέοι και νέες να απαιτήσουμε:


Τώρα να απεμπλακεί η Ελλάδα από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, από την εξυπηρέτηση των ιμπεριαλιστικών σφαγών και επεμβάσεων στη Συρία, στη Λιβύη, στη Βόρεια Αφρική, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ.

Τώρα να κλείσει η βάση της Σούδας.

Τώρα να σταματήσει η επέμβαση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Αυτό το ιμπεριαλιστικό έγκλημα έχει τη σφραγίδα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ! Αυτό το συμπέρασμα δεν πρέπει να χαθεί.

Τώρα να απαιτήσουμε να σταματήσει ο εγκλωβισμός των προσφύγων και μεταναστών. Είναι υποχρέωσή μας να σταθούμε αλληλέγγυοι με κάθε μέσο, με κάθε τρόπο.

Τώρα απειθαρχία στη Συνθήκη Σένγκεν και τον κανονισμό του Δουβλίνου που μετατρέπουν την Ελλάδα σε αποθήκη ψυχών.

Μια γροθιά το κεφάλαιο ενάντια στους λαούς

Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Είναι μονόδρομος να σηκώσουμε κεφάλι και να παλέψουμε ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τις επεμβάσεις, για την απεμπλοκή της χώρας μας.

Είναι μονόδρομος να διεκδικήσουμε ανθρώπινη αξιοπρεπή ζωή για όλους, με βάση τον πλούτο που υπάρχει γύρω μας και τις δυνατότητες της εποχής μας.

Οταν είναι να περάσουν αντιλαϊκά μέτρα πρωτοφανούς σκληρότητας σε όλη την ΕΕ είναι μια γροθιά. Οταν είναι να επιτεθούν σε λαούς είναι μια γροθιά. Ακλόνητοι όταν βομβαρδίζουν νηπιαγωγεία και νοσοκομεία, όπως στη Γιουγκοσλαβία, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στη Σομαλία χτες, στη Συρία σήμερα. Με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα ανακεφαλαιοποιούν τις τράπεζες με δισεκατομμύρια από τις άδειες τσέπες του εργαζόμενου λαού. Με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα «κουρεύουν» τα Ταμεία, τον ιδρώτα μιας ζωής για τις συντάξεις. Με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα κόβουν το ρεύμα στα σπίτια του Περάματος, το νερό, τα επιδόματα ανεργίας, αναπήρων. Με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα κηρύσσουν παράνομες τις απεργίες, κάνουν επιστράτευση στα βαπόρια, πάει ο εισαγγελέας στα αγροτικά μπλόκα, σέρνουν στα δικαστήρια αγωνιστές και τους καταδικάζουν. Με ταχύτητα και εξαιρετική οργάνωση δίνουν φοροαπαλλαγές στους εφοπλιστές, εισφοροαπαλλαγές στους βιομήχανους, δίνουν δισεκατομμύρια για ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς, για υποβρύχια που γέρνουν και αεροπλάνα παμπάλαια, την ίδια στιγμή που κλείνουν σχολεία και νοσοκομεία, παιδικούς σταθμούς. Με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα διαλύουν συγκεντρώσεις εργαζομένων, αγροτών, ανέργων, νεολαίας.

Η μετανάστευση και η προσφυγιά ήταν το θέμα της θεατρικής παράστασης
Η μετανάστευση και η προσφυγιά ήταν το θέμα της θεατρικής παράστασης
Και τώρα εμφανίζουν εικόνα κατάρρευσης μπροστά στην αντιμετώπιση ενός ανθρώπινου δράματος. Εμφανίζουν εικόνα ανημπόριας να βοηθήσουν ξεριζωμένους ανθρώπους, που οι ίδιοι ευθύνονται για τον ξεριζωμό τους, στην Ελλάδα και σε όλη την ΕΕ.

Ο «αέρας ελευθερίας» ήταν η επιστροφή της βαρβαρότητας για τους λαούς

Ολοι βλέπουμε τις εικόνες με τα κλειστά σύνορα, με τα συρματοπλέγματα και τους σκύλους της αστυνομίας σε χώρες όπως η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Σλοβακία. Τα αίσχη με ναζιστές ελεύθερους να κυνηγούν ανθρώπους, να κλωτσούν εγκύους, πατεράδες με τα μωρά στην αγκαλιά να τους ρίχνουν στο έδαφος και να τους ποδοπατούν.

Κανένας δεν πρέπει να ξεχάσει από τους παλιότερους και να το μάθει στους νεότερους ότι αυτές οι ίδιες χώρες, όταν εκεί πριν δεκαετίες οικοδομούνταν ο σοσιαλισμός ήταν χώρες ανοικτές και φιλόξενες για τους πρόσφυγες και τους ξεριζωμένους, κλειστές για τους δικτάτορες, τους βασιλιάδες, τους μεγιστάνες του πλούτου. Αυτές οι χώρες φιλοξένησαν και χιλιάδες Ελληνες κυνηγημένους μετά τον Εμφύλιο, μικρά παιδιά που είχαν χάσει τους γονείς τους. Σε όλους τους πρόσφυγες έδωσαν δουλειά με δικαιώματα και μια ανθρώπινη ζωή, όλα τους τα παιδιά μορφώθηκαν με έξοδα του κράτους, έμαθαν από το ουγγρικό, πολωνικό, τσέχικο σχολείο να γράφουν και να μιλούν καλά την ελληνική γλώσσα, τη μητρική τους γλώσσα, τα ελληνικά ήθη και έθιμα, μορφώθηκαν στα καλύτερα πανεπιστήμια.

Οι ανατροπές στις αρχές της δεκαετίας του '90, ο «αέρας αλλαγής και ελευθερίας», με όχημα τα περιβόητα «ανθρώπινα δικαιώματα», ήταν η επιστροφή της βαρβαρότητας για τους λαούς. Αυτός είναι ο καπιταλισμός.

Γι' αυτό και είναι υποκριτικά τα λόγια παρηγόριας, συμπάθειας ή και συγκίνησης απέναντι στο δράμα των προσφύγων όσων στηρίζουν την αστική εξουσία, τον καπιταλισμό και τις ενώσεις των καπιταλιστών όπως την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Είναι μεγάλη υποκρισία, αυτοί που τρομοκρατούν το λαό με διλήμματα του τύπου «τι θα γίνει αν αποδεσμευτούμε από ΕΕ και ΝΑΤΟ», να μιλούν για το προσφυγικό δράμα που το ΝΑΤΟ και η ΕΕ δημιούργησαν.

Επαγρύπνηση και κινητοποίηση

Με πάλη, διεκδίκηση και αλληλεγγύη, οργάνωση παντού να μην αφήσουμε να περάσει ο ρατσισμός και η ξενοφοβία, που είναι χρήσιμα εργαλεία για το σύστημα για να περάσει τα σχέδιά του. Γι' αυτό και τροφοδοτούν, υπόγεια και φανερά, τη ναζιστική εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή, για να παίξει ακόμα μια φορά το ρόλο της. Γι' αυτό και τους αμόλησαν ελεύθερους, σεσημασμένους μαχαιροβγάλτες, δολοφόνους για να τρομοκρατούν και να το παίζουν «επιτροπές κατοίκων» που ανησυχούν για την ασφάλεια των παιδιών. Ποιοι; Οι μαχαιροβγάλτες δολοφόνοι!

Χρειάζεται ενημέρωση, επαγρύπνηση και κινητοποίηση. Το Προσφυγικό δεν είναι απλό ζήτημα, δεν είναι ένα φαινόμενο των ημερών που θα περάσει.

Είναι φαινόμενο του καπιταλισμού που έχει παρασαπίσει, κλυδωνίζεται από τις κρίσεις του, που γεννούν ξανά και ξανά πολέμους, προσφυγιά και φτώχεια. Οι ανταγωνισμοί μεταξύ των καπιταλιστικών κρατών είναι οξύτατοι, η καταλήστευση άγρια. Εκατομμύρια φεύγουν για να αποφύγουν το θάνατο και την πείνα. Ο πιο μεγάλος αριθμός των προσφύγων βρίσκεται έξω από την Ευρώπη, στην Τουρκία, στο Λίβανο, στην Ιορδανία, στην Κένυα, στο Νταρφούρ. Η Ευρώπη δέχεται πολύ μικρό αριθμό σε σχέση με τον αριθμό των προσφύγων.

Είναι το αποτέλεσμα του πολέμου και της ιμπεριαλιστικής επέμβασης εδώ και 20 χρόνια στο Ιράκ μετά στο Αφγανιστάν, στη Βόρεια Αφρική, τώρα στη Συρία, για την υλοποίηση του ιμπεριαλιστικού σχεδίου για τον «εκδημοκρατισμό» της «μεγάλης Μέσης Ανατολής», όλης αυτής της χρυσοφόρας από πλουτοπαραγωγικές πηγές περιοχής. Αυτό το υλοποίησαν και συνεχίζουν με διάφορες μορφές και προσχήματα, από ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, ως διαδηλώσεις τύπου πλατείας αγανακτισμένων. Από την ανατροπή του Σαντάμ, του Καντάφι έως σήμερα, με την προσπάθεια ανατροπής του Ασαντ στη Συρία, δεν τους πήρε ο πόνος για τη δημοκρατία και την προκοπή των λαών, αλλά για το μοίρασμα των πηγών πετρελαίου και πλούτου. Οι ίδιοι δημιούργησαν και το «Ισλαμικό Κράτος» και τους τζιχαντιστές, όπως και την «Αλ Κάιντα» παλιότερα. Σε αυτό το μακελειό συμμετείχε, από την αρχή μέχρι το τέλος, και η δική μας αιμοβόρα αστική τάξη και όλες οι κυβερνήσεις της.

Το ίδιο το πρόβλημα που δημιουργούν, όπως το Προσφυγικό, οι ιμπεριαλιστές έρχονται να το εκμεταλλευτούν για την προώθηση των σχεδιασμών τους, το εκμεταλλεύονται για νέα πιο φθηνή εργατική δύναμη, όπως η Γερμανία και η Σουηδία, που ανοιγοκλείνουν την κάνουλα ανάλογα με τις ανάγκες των βιομηχάνων τους. Οταν χρειάζονται χέρια για την καπιταλιστική ανάπτυξη ανοίγουν τάχα την αγκαλιά, βγάζοντας τους κοσμοπολίτες να καλωσορίζουν, όταν βλέπουν ύφεση σηκώνουν φράχτες και βγάζουν τα μαντρόσκυλα τους ναζί που έχουν στο κλουβί να γαβγίζουν στους δρόμους. Την υπηρέτηση των σχεδιασμών τους αποκαλύπτει και η τελευταία Σύνοδος του ΝΑΤΟ, που μιλά καθαρά για ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, με πρόσχημα την αντιμετώπιση κρίσεων όπως το Μεταναστευτικό. Γεγονός που μόνο το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του είχε καταγγείλει.

Καμία στοίχιση πίσω από τους ιμπεριαλιστές

Οι λαοί δεν έχουν κανένα συμφέρον να στοιχηθούν πίσω από τους ιμπεριαλιστές, να χύσουν το αίμα τους για το μοίρασμα των πετρελαίων, των δρόμων των αγωγών, των σφαιρών επιρροής και των εμπορικών δρόμων. Να θυμηθούμε το σύνθημα του ΚΚΕ: Οι δρόμοι του πετρελαίου είναι ματωμένοι. Από αυτήν τη βαρβαρότητα, τη βαρβαρότητα του πολέμου, τη βαρβαρότητα της προσφυγιάς, της πείνας μπορούμε να απαλλαγούμε μόνο αν απαλλαγούμε από την αστική εξουσία και τις ενώσεις των καπιταλιστών. Είναι μεγάλα τα καθήκοντα των κομμουνιστών, των αγωνιστών που συμπορεύονται με το ΚΚΕ. Είναι μεγάλα τα καθήκοντα του διεθνούς επαναστατικού κομμουνιστικού κινήματος.

Για να σηκωθεί το κίνημα αντίστασης στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, για τη σοσιαλιστική επανάσταση, που θα απαλλάξει τους λαούς από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την ιμπεριαλιστική ειρήνη με το πιστόλι στον κρόταφο, από την προσφυγιά και την πείνα. Αλλος δρόμος δεν υπάρχει.Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ