Παρασκευή 31 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η στήριξη του ιμπεριαλιστικού πολέμου και η «τρικυμία στο κρανίο»

Πρόσφατα στην ιστοσελίδα του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας (ΚΕΚΡ) δημοσιεύτηκε συνέντευξη του Χαζ Αλ-Ντιν, Αμερικανού πολίτη αραβικής καταγωγής, ο οποίος μαζί με άλλους έχουν φτιάξει τη «διαδικτυακή κολεκτίβα» (ιστοσελίδα) «Infrared». Ο συγκεκριμένος δηλώνει «μαρξιστής - λενινιστής» και όπως μας ενημερώνει εισαγωγικά η ιστοσελίδα του ΚΕΚΡ, κάνει «εισοδισμό» στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα των ΗΠΑ, κάτι που το ΚΕΚΡ το βρίσκει ενδιαφέρον και αποφάσισε να παρουσιάσει τις απόψεις του στη Ρωσία.

Ο Χαζ Αλ-Ντιν, που δηλώνει πως έχει στόχο να φέρει τις κομμουνιστικές ιδέες στο υγιές κομμάτι των Ρεπουμπλικάνων, δηλώνει οπαδός του «πατριωτικού σοσιαλισμού» και ηγετική προσωπικότητα του κινήματος των «MAGA κομμουνιστών» στις ΗΠΑ, εκ του «Make America Great Again» («Κάντε την Αμερική Ξανά Μεγάλη»), που είναι το βασικό σύνθημα του Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με την «τρικυμία στο κρανίο», που κυριαρχεί στις δηλώσεις του συγκεκριμένου, «με διαφορά, το πιο σημαντικό κίνημα της εργατικής τάξης τις τελευταίες τρεις δεκαετίες στις ΗΠΑ ήταν το κίνημα MAGA του Τραμπ» και επομένως «οι Αμερικανοί κομμουνιστές θα πρέπει να "κατέβουν στον λαό" αντί να παραμείνουν άνετα στις φούσκες τους (...)», κι αυτό γιατί «οι Ρεπουμπλικάνοι του MAGA είναι η πραγματική διαφωνούσα και αντι-ηγεμονική δύναμη. Αντιτίθενται στο status quo και έχουν αυθεντική βάση στον λαό».

Να θυμίσουμε πως το ΚΕΚΡ προσχώρησε στη γραμμή στήριξης του ιμπεριαλιστικού πολέμου, με το πρόσχημα του «αντιφασισμού» και της δήθεν «σωτηρίας του λαού του Ντονμπάς». Αυτό οδήγησε στην αποχώρηση πολλών στελεχών του, όπως και της νεολαίας του. Μετά από αυτές τις εξελίξεις, το ΚΕΚΡ πραγματοποίησε συναντήσεις με Ρώσους ακροδεξιούς, της φασίζουσας οργάνωσης των «εθνικο-μπολσεβίκων» και αστούς πολιτικούς, που στηρίζουν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, με στόχο την κοινή κάθοδο στις προσεχείς εκλογές.

Φαίνεται, λοιπόν, πως αυτή η ...«μέντα», της συμπόρευσης με ακροδεξιές δυνάμεις, με στόχο τη «διαφώτισή» τους και την κοινή πάλη ενάντια στον «φασισμό» της άλλης πλευράς, έχει και υπερατλαντικές προεκτάσεις. Ετσι, είναι χαρακτηριστικό πως ο Χαζ Αλ-Ντιν, την ώρα που υμνεί τον Τραμπ, χαρακτηρίζει «χιτλερική» την ατζέντα του Δημοκρατικού Κόμματος.

Είναι, βέβαια, γνωστό πως το ΚΚ ΗΠΑ εδώ και χρόνια ακολουθεί πολιτική «ουράς» πίσω από το Δημοκρατικό Κόμμα, που είναι ο άλλος «πυλώνας» του αστικού πολιτικού συστήματος των ΗΠΑ. Ωστόσο, το ζητούμενο δεν μπορεί να είναι η επιλογή ανάμεσα στις δύο μορφές διαχείρισης του καπιταλισμού στις ΗΠΑ (Ρεπουμπλικάνοι ή Δημοκρατικοί), ούτε βέβαια η επιλογή της μιας ή της άλλης πλευράς του ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Το ζητούμενο είναι η αυτοτελής γραμμή του Κομμουνιστικού Κινήματος ενάντια στα μονοπώλια, στον καπιταλισμό, στις αστικές τάξεις, για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας και την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής κοινωνίας.

Οι εξελίξεις δείχνουν πως η στήριξη του ιμπεριαλιστικού πολέμου από ορισμένα Κομμουνιστικά Κόμματα, με τα διάφορα προσχήματα που αξιοποιούν οι αστικές τάξεις, δεν είναι απλώς μια λαθεμένη απόφαση, αλλά μια στάση που επιφέρει συνολικές ανισορροπίες και μετάλλαξη της πολιτικής γραμμής και των θεωρητικών τους θέσεων.


Α. Ξ.

ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Για μεσοπρόθεσμες αρνητικές επιπτώσεις στη ρωσική οικονομία προειδοποιεί ο Πούτιν

Ενώ η ΕΕ σχεδιάζει μηχανισμό ενάντια στην «παράκαμψη» κυρώσεων

Sputnik

Για τις αρνητικές οικονομικές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία και των ευρωατλαντικών κυρώσεων μίλησε για πρώτη φορά τόσο ανοιχτά ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, υπογραμμίζοντας την ανάγκη διασφάλισης της «οικονομικής κυριαρχίας» της Ρωσίας, σε μια φάση που η ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία αναμένεται να ενταθεί στρατιωτικά και πολιτικά, ενώ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσία προετοιμάζονται για μακρόχρονη αντιπαράθεση ευρύτερα στην Ανατολική Ευρώπη.

Ο Ρώσος Πρόεδρος παραδέχτηκε κατά τη διάρκεια κυβερνητικής συνεδρίασης, η οποία μεταδόθηκε τηλεοπτικά, ότι οι κυρώσεις «που επιβλήθηκαν στη ρωσική οικονομία μεσοπρόθεσμα μπορούν πραγματικά να έχουν αρνητικό αντίκτυπο».

Τους τελευταίους μήνες ο Πούτιν προβάλλει την προσαρμογή της Ρωσίας απέναντι σε αυτήν τη νέα κατάσταση, ενώ και στο «δυτικό» στρατόπεδο εκφράζονται προβληματισμοί για την αποτελεσματικότητα των αντιρωσικών κυρώσεων.

Εναν χρόνο και πλέον μετά την έναρξη της επίθεσης στην Ουκρανία, «η ανεργία βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδό της», στο 3,6%, ανέφερε ο Πούτιν - «ξεχνώντας» προφανώς την επιστράτευση εκατοντάδων χιλιάδων Ρώσων, όπως και τις μεγάλες απώλειες των ρωσικών δυνάμεων στις πολύνεκρες μάχες στην Ουκρανία.

«Στα τέλη Μαρτίου, ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει κάτω από το 4%», αφού εκτοξεύθηκε κοντά στο 20% την περασμένη άνοιξη, ισχυρίστηκε.

Ο Πούτιν είπε ότι η οικονομία της Ρωσίας αναπτύσσεται από τον Ιούλη, εν μέρει χάρη στους ισχυρότερους δεσμούς με «χώρες της Ανατολής και του Νότου», αναφερόμενος στην Κίνα και σε αφρικανικές χώρες.

«Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα προβλήματα έχουν ήδη επιλυθεί», προειδοποίησε τα μέλη της κυβέρνησής του. «Η επιστροφή σε μια τροχιά ανάπτυξης δεν πρέπει να μας κάνει να χαλαρώσουμε», δήλωσε, ζητώντας «εγγυήσεις για την οικονομική κυριαρχία» της Ρωσίας.

Ο Πούτιν ζήτησε επίσης από την κυβέρνηση και τους αξιωματούχους που είναι υπεύθυνοι για την οικονομία να «διασφαλίσουν τη γρήγορη έναρξη νέων έργων στις μεταποιητικές βιομηχανίες, κυρίως στην παραγωγή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας», έναν κλάδο που έχει πληγεί από την αποχώρηση πολλών ειδικών στο εξωτερικό.

«Το χρηματοοικονομικό μας σύστημα πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο για να απαντήσουμε στις ανάγκες των εξαγωγέων. Και πρέπει να αντικαταστήσουμε τις επιχειρήσεις της Δύσης που εργάζονταν σε αυτόν τον τομέα», δήλωσε.

Στο μεταξύ, η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας εντείνει τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού. Τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας υποδηλώνουν καθαρή αύξηση του στρατού πέρυσι κατά περίπου 400.000 άτομα, εν μέσω της ήδη χαμηλής ανεργίας, σε επίπεδα - ρεκόρ, εκτιμά το «Bloomberg Economics».

Το Κρεμλίνο αναζητά τώρα 400.000 επιπλέον μισθοφόρους φέτος για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, σύμφωνα με το πρακτορείο «Bloomberg», που επικαλείται άτομα με γνώση του σχεδιασμού.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας έχει ανακοινώσει σχέδια για την αύξηση του μεγέθους του στρατού σε 1,5 εκατομμύριο στρατιώτες από 1,15 εκατ., κάτι που μπορεί να χρειαστεί μέχρι το 2026 για να επιτευχθεί.

Η ΕΕ σχεδιάζει μηχανισμό για «μη παράκαμψη» των κυρώσεων

Προκειμένου να αυξήσει την οικονομική πίεση στη Ρωσία με το χαμηλότερο δυνατό κόστος για την ευρωπαϊκή οικονομία, η ΕΕ σχεδιάζει να εισαγάγει έναν νέο μηχανισμό, σε συνεργασία με εννέα κράτη - μέλη, προκειμένου να εντοπίζει κενά στο σύστημα επιβολής κυρώσεων κατά της Ρωσίας και να βελτιώσει τον συντονισμό μεταξύ των εθνικών αρχών των «27» όταν επιβάλλουν ποινές, αναφέρει το «Bloomberg», επικαλούμενο Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Η Ολλανδία, με την υποστήριξη Τσεχίας, Κύπρου, Δανίας, Ουγγαρίας, Λιθουανίας, Μάλτας, Ρουμανίας, Σλοβενίας και Ισπανίας, ζήτησε δημιουργία μηχανισμού σε επίπεδο ΕΕ, προκειμένου να διασφαλίζεται ότι κυβερνήσεις και εταιρείες δεν παραβιάζουν τους 10 γύρους κυρώσεων.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανέφερε ότι το επόμενο πακέτο κυρώσεων προκειμένου να πληγεί η ρωσική οικονομία θα αφορά κυρίως «τις μεθόδους παραβίασης των κυρώσεων».

Οσον αφορά το νέο ευρωενωσιακό πρότζεκτ, που θα έχει διάρκεια δύο ετών και θα ξεκινήσει μέσα στον Ιούνη, είναι η πρώτη φορά που η Κομισιόν βοηθά εθνικές κυβερνήσεις σε επιβολή κυρώσεων με συγκεκριμένη παροχή πόρων και δυνατοτήτων. Η ομάδα θα χαρτογραφήσει τις εθνικές αρχές που έχουν αρμοδιότητα «παγώματος» περιουσιακών στοιχείων, θα διευκολύνει την ανταλλαγή «καλών πρακτικών» και θα βελτιώσει την εφαρμογή τους.

Στο μεταξύ, αξιωματούχοι προσδιόρισαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Τουρκία, την Αρμενία, τη Γεωργία, το Καζακστάν και το Κιργιστάν ως πιθανές οδούς παράκαμψης των κυρώσεων.

Πάντως, ο αντίκτυπος των ευρωενωσιακών κυρώσεων «δεν θα είναι αρκετά σοβαρός ώστε να περιορίσει την ικανότητα της Ρωσίας να διεξάγει πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας το 2023», ανέφερε ερευνητικό σημείωμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Κι αυτό γιατί μεγάλο μέρος του εμπορίου συνεχίζεται μεταξύ των 27 χωρών του μπλοκ και της Ρωσίας, εξαιτίας, όπως επισημαίνουν διεθνή πρακτορεία («Ρόιτερς», «Αλ Τζαζίρα»), της απροθυμίας της ΕΕ να υποστεί σκληρότερο οικονομικό πλήγμα και των ανησυχιών για τις επιπτώσεις της αναταραχής στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, συνολικά η ΕΕ εισήγαγε από τη Ρωσία αγαθά αξίας 171 δισ. ευρώ από τον Μάρτη του 2022 έως τα τέλη Γενάρη του 2023.

Συνελήφθη στη Ρωσία ανταποκριτής της «Wall Street Journal»

Νέα φάση κλιμάκωσης της πολιτικής αντιπαράθεσης ΗΠΑ - Ρωσίας ξεκινάει και με τη χτεσινή σύλληψη του ανταποκριτή της «Wall Street Journal» (WSJ), Εβαν Γκέρσκοβιτς, διαπιστευμένου στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, ο οποίος θα μείνει προφυλακιστέος έως τις 29 Μάη.

Η ρωσική υπηρεσία ασφαλείας FSB ανακοίνωσε ότι συνελήφθη στην πόλη Γεκατερίνμπουργκ ως «ύποπτος για κατασκοπεία υπέρ των συμφερόντων της αμερικανικής κυβέρνησης».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο Γκέρσκοβιτς είχε αναλάβει «από την αμερικανική πλευρά» τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με «τις δραστηριότητες μιας από τις επιχειρήσεις του στρατιωτικού - αμυντικού συμπλέγματος».

Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, σημείωσε ότι οι δραστηριότητες του ανταποκριτή «δεν ήταν δημοσιογραφικές», ενώ σύμφωνα με το Κρεμλίνο ο Γκέρσκοβιτς «πιάστηκε στα πράσα».

Ο Ρώσος αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Σ. Ριαμπκόφ, είπε ότι είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για μια πιθανή ανταλλαγή κρατουμένων που αφορά τον Γκέρσκοβιτς.

Η WSJ «αρνείται σθεναρά» τους ισχυρισμούς περί κατασκοπείας.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν - Πιερ, καταδίκασε τη σύλληψη, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη τη στοχοθέτηση Αμερικανών πολιτών από τη Μόσχα.

Η Μόσχα προειδοποιεί την Αρμενία να μην ενταχθεί στο ΔΠΔ

Καθώς ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός Δύσης - Ρωσίας εντείνεται και στον Νότιο Καύκασο, με την Αρμενία να στρέφεται προς ΕΕ και ΗΠΑ για ρόλο «διαμεσολαβητή» στη σύγκρουση με το Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, η Μόσχα προειδοποίησε το Γερεβάν για «σοβαρές συνέπειες» εάν υποκύψει στη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ).

Το ΔΠΔ έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης για τον Βλ. Πούτιν, κατηγορώντας τον για το έγκλημα πολέμου της παράνομης απέλασης εκατοντάδων παιδιών από την Ουκρανία.

Η Αρμενία, παραδοσιακός σύμμαχος της Ρωσίας, που φιλοξενεί ρωσική «ειρηνευτική» δύναμη και στρατιωτική βάση, κινείται προς το να γίνει κράτος - μέλος του Καταστατικού της Ρώμης, κάτι που θα την έφερνε υπό τη δικαιοδοσία του ΔΠΔ.

Το ρωσικό πρακτορείο RIA, επικαλούμενο πηγή στο ρωσικό ΥΠΕΞ, μεταδίδει ότι η Μόσχα θεωρεί τα σχέδια του ΔΠΔ για την Αρμενία «απαράδεκτα», «στο πλαίσιο των πρόσφατων παράνομων και νομικά άκυρων ενταλμάτων του ΔΠΔ κατά της ρωσικής ηγεσίας» και έχει προειδοποιήσει το Γερεβάν για «εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες» στις διμερείς σχέσεις εάν προχωρήσει με το σχέδιο, το οποίο θα πρέπει να επικυρωθεί από το αρμενικό Κοινοβούλιο μετά την έγκριση από το Συνταγματικό Δικαστήριο.

Το ένταλμα του ΔΠΔ έχει τη δυνατότητα να περιπλέξει τα σχέδια του Πούτιν, εάν μια χώρα στην οποία θέλει να ταξιδέψει είναι επίσημο μέρος του Καταστατικού της Ρώμης.

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ, που δεν αναγνωρίζουν το ΔΠΔ, τάχθηκαν υπέρ της δημιουργίας ενός ειδικού δικαστηρίου που θα ερευνήσει το «έγκλημα της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία» και το οποίο θα βασίζεται «στο ουκρανικό δικαστικό σύστημα», ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η Ουάσιγκτον επιθυμεί το δικαστήριο αυτό να τύχει «σημαντικής διεθνούς υποστήριξης, ιδίως από τους Ευρωπαίους εταίρους μας» και, «ιδανικά», να εδρεύει σε χώρα της Ευρώπης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ