Πέμπτη 31 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

1967 Συλλαμβάνεται στην Κύπρο ο Ραούφ Ντενκτάς, ενώ επιχειρούσε να αποβιβαστεί με άλλους συντρόφους του κρυφά σε απόμερο σημείο της Καρπασίας. Ο Ντενκτάς λείπει από την Κύπρο από τα γεγονότα του 1964.

1978 Επικυρώνεται από το ισπανικό Κοινοβούλιο το νέο Σύνταγμα της χώρας. Επίσημο πολίτευμα της χώρας είναι η συνταγματική μοναρχία.

1980 Με επιτυχία στέφεται η απεργία των 200.000 δημοσίων υπαλλήλων στην Αθήνα και στην περιφέρεια. Αιτήματα των απεργών είναι η τιμαριθμική αναπροσαρμογή των μισθών τους, το πενθήμερο, ουσιαστικές φορολογικές ελαφρύνσεις, ομαλή μισθολογική εξέλιξη, καθορισμός του εφάπαξ κ.ά.

1984 Η Ινδή πρωθυπουργός Ιντιρα Γκάντι δολοφονείται από άνδρες της σωματοφυλακής της στο Προεδρικό Μέγαρο στο Νέο Δελχί. Ακολουθεί λουτρό αίματος σε ολόκληρη την Ινδία.

«ΤΡΕΦΩ βαθιά εκτίμηση και εμπιστοσύνη στον Κώστα Καραμανλή».

***

«ΠΙΣΤΕΥΩ ότι προσφέρει ύψιστες υπηρεσίες και στην ανάγκη εναλλαγής στην εξουσία».

***

«ΕΙΝΑΙ ντροπή να καλλιεργούμε τη φασιστική αντίληψη ότι δεν υπάρχει άλλος εκτός από το ΠΑΣΟΚ για να κυβερνήσει τον τόπο».

***

«ΥΦΑΡΠΑΖΟΥΜΕ την ψήφο του λαού με όλα τα τερτίπια της φασιστικής διαδικασίας».

***

«Ο ΚΟΣΜΟΣ αποδοκίμασε το ΠΑΣΟΚ στις δημοτικές εκλογές για την πολιτική του, για την αλαζονεία του, για την καθεστωτική του αντίληψη».

***

ΑΜΑΝ! Ποιος τα λέει αυτά; Μην είναι κανένας έξαλλος νεοδημοκράτης; Μην είναι ο... Ρουσόπουλος;

***

ΑΦΗΣΤΕ, μην ψάχνετε. Λόγια του Κ. Σπηριούνη είναι (ναι! ναι! του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ!), τα είπε χτες στον ρ/σ «Πλάνετ».

***

ΠΑΡΕΜΠΙΠΤΟΝΤΩΣ, μόλις δείτε τον κύριο Λαλιώτη, μπορείτε να τον ρωτήσετε ποιος φέρνει τη ΝΔ στην κυβερνητική εξουσία;..

Eurokinissi

Ποιος θα είναι ικανοποιημένος από την ένταξη της Νότιας Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση; Μα φυσικά αυτοί που σήμερα θα φωτογραφίζονται στην Κωνσταντινούπολη, στο γήπεδο της Φενέρ Μπαχτσέ, με Τούρκους επίσημους και θα γιορτάζουν το γεγονός ότι ομάδες από τις δύο χώρες μπορούν να βρεθούν αντιμέτωπες σε ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι. Τι υψηλό επίπεδο σχέσεων θεμελίωσε, τέλος πάντων, αυτός ο υπουργός Εξωτερικών, αυτή η κυβέρνηση Σημίτη! Βέβαια, εκτός από τις φιέστες, υπάρχουν και εκκρεμότητες.

Ομως, τα θεάματα πάντα βοηθούσαν να ξεχάσει κανείς τα βάσανά του. Προσωρινά. Γιατί υπάρχουν βάσανα που δεν ξεπερνιούνται, ούτε με επικοινωνιακά τεχνάσματα (οι Κύπριες μάνες των αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής το ξέρουν καλά), ούτε με ευρωπαϊκά ψίχουλα. Η ένταξη της Νότιας Κύπρου στην ΕΕ, προσφέρεται ως ξεροκόμματο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να χορτάσει ο πεινασμένος, που τόσα χρόνια ακούει για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, μα δεν τη βλέπει. Αυτό που βλέπει, αλλά δεν καταλαβαίνει, είναι η ποδοσφαιρική διπλωματία του Ελληνα υπουργού, που ετοιμάζεται να πανηγυρίσει στις κερκίδες ένα θέαμα σικέ: Την ελληνοτουρκική προσέγγιση με μια Κύπρο διχοτομημένη. Διχοτομημένη και με τη σφραγίδα της ΕΕ, πλέον...

Ευρω-χασίσια

Διαβάζουμε από τη χτεσινή «Ελευθεροτυπία»:

«Με 40 εκατομμύρια στρέμματα καλλιεργήσιμης γης ανεκμετάλλευτα και το 18% του ελληνικού πληθυσμού που ασχολείται με αγροτικές καλλιέργειες ξεκρέμαστο λόγω των αγροτικών αναπροσαρμογών, η καλλιέργεια κάνναβης φαντάζει ως μια υποσχόμενη εναλλακτική λύση: Η ΕΕ ήδη από το 1990 (οδηγία 1308/1990) την έχει αναγάγει σε μια από τις πλέον προνομιούχες καλλιέργειες επιδοτώντας τη με 52,8 ευρώ το στρέμμα».

Και η «Ελευθεροτυπία» διαμαρτύρεται: «Στην Ελλάδα, μετά από 13 χρόνια, εκκρεμεί ακόμη η νομοθετική εναρμόνισή μας»...

Δε χρειάζονται πολλά λόγια. Το συμπέρασμα - αυτό που τουλάχιστον θέλει να εξάγουμε η εφημερίδα - είναι σαφές: «Αφήστε τα βαμβάκια και φυτέψτε χασίσια». Ετσι θα σωθεί ο αγροτικός κόσμος! Διά της χασισοκαλλιέργειας! Την οποία μάλιστα χρηματοδοτεί η ΕΕ!

Το δικό σας συμπέρασμα, δικό σας είναι, μπορείτε να το εξάγετε μόνοι σας...

Ο «κανόνας» του Μαρκ Τουέιν

Διαβάζουμε από άρθρο που δημοσιεύτηκε προχτές στην «Ελευθεροτυπία», υπό τον τίτλο «Τσε: Μύθος και πραγματικότητα»:

Του Τσε «δεν του άρεσαν ποτέ τα θυμιάματα και οι κολακείες»...

Η... οικειότητα του γράφοντος με τον Τσε Γκεβάρα είναι... προφανής. Αλλά, ποιος είναι τούτος ο «τσεγκεβαρικός» που τον ήξερε τον Τσε τόσο καλά; Ποιος είναι τούτος ο τόσο σπουδαίος που πουλάει στους αναγνώστες «κολλητηλίκια» με τον Τσε Γκεβάρα;..

Οταν ομιλούμε περί του Τσε απαιτείται μια «βαθύτερη μεταστοιχείωση του πραγματικού»!!!

Σώωωπα! Μωρέ τι μας λες! Και τι σοφά νοήματα!..

Οταν μιλούμε για τον Τσε πρέπει να αποταθούμε «στο σκληρό πυρήνα της ψυχής μας, αρδεύοντας από τον αναλλοτρίωτο εαυτό μας»!

Ελα! Εδώ πια δεν έχουμε να κάνουμε με κάποιον απλό οπαδό του Τσε. Εδώ έχουμε να κάνουμε με έναν «ποιητή της επανάστασης»! Τουλάχιστον!

Αν ασχολούμαστε με το συγκεκριμένο άρθρο είναι για έναν και μόνο λόγο. Διότι φέρει την υπογραφή του Γιώργου Πανταγιά. Πρόκειται για αυτή την αστεία περίπτωση «πολιτικού παράγοντα» ο οποίος, ως επικεφαλής του γραφείου Τύπου του Κ. Σημίτη, διακινεί κατά καιρούς όλες τις «εκσυγχρονιστικές» παρλαπίπες και διαρροές προς τον Τύπο, που, πέραν της πολιτικής τους υπόστασης, πολλά έχουν ειπωθεί - από τους ίδιους τους παράγοντες του ΠΑΣΟΚ - για την ηθική τους υπόσταση.

Κάτι τέτοιοι, λοιπόν, κάτι ορντινάντσες τελευταίας στάθμης στην υπηρεσία του συστήματος, κάνουν «μαθήματα» για τον Τσε. Αποδεικνύοντας ότι είναι αποφασισμένοι να μαγαρίσουν στο πέρασμά τους τα πάντα. Αποδεικνύοντας ότι ο Μαρκ Τουέιν είχε δίκιο όταν έλεγε ότι «ο άνθρωπος είναι το μοναδικό ζώο που κοκκινίζει ή που αισθάνεται την ανάγκη να κοκκινίζει». Κάποιοι που ούτε κοκκινίζουν ούτε ποτέ αισθάνθηκαν (σιγά!) την ανάγκη στην ντροπή, αποτελούν την εξαίρεση που επιβεβαιώνει, ακριβώς, τον κανόνα του Τουέιν για τις διαφορές ανθρώπου - ζώου...


ΓΡΑΦΟΥΝ: ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΛΑΚΑΣ

Ευρωστρατιώτης ο ...Αττίλας
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org