Πέμπτη 31 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:

-- Εκδήλωση ΚΟ Αττικής - Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ για την Εργατική - Συνδικαλιστική Δουλειά: Συνέντευξη με τον Ν. Μαυροκέφαλο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, για την εκδήλωση στις 6 Φλεβάρη

-- Μικρομεσαίοι αγρότες - κτηνοτρόφοι: Στα μπλόκα κλιμακώνουν την πάλη τους απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική και την καταστολή

-- Ομοσπονδία Οικοδόμων: Πλούσια αγωνιστική πείρα από τις τοποθετήσεις αντιπροσώπων στο Συνέδριό της

  • Για λόγους διάταξης της ύλης της εφημερίδας, το ρεπορτάζ από τη χτεσινή σύσκεψη για τους συμβασιούχους του Δημοσίου δημοσιεύεται στη σελ. 15.
ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ - ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ-ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ
Δυναμώνουμε τον αγώνα ενάντια στην εργασιακή ζούγκλα, για σύγχρονα δικαιώματα

Εκδήλωση την Τετάρτη 6 Φλεβάρη, με κεντρικό ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα

Το Τμήμα της ΚΕ για την Εργατική - Συνδικαλιστική Δουλειά και η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα «Δυναμώνουμε τον αγώνα ενάντια στην εργασιακή ζούγκλα, για σύγχρονα δικαιώματα», την Τετάρτη 6 Φλεβάρη, στις 6.30 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Novotel» (Μιχαήλ Βόδα 4 - 6).

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Θα μιλήσουν επίσης στελέχη του Κόμματος και συνδικαλιστές.

Για το περιεχόμενο και τη σημασία της εκδήλωσης, ο «Ριζοσπάστης» συζητά με τον Νίκο Μαυροκέφαλο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Τμήματος της ΚΕ για την Εργατική - Συνδικαλιστική Δουλειά.

***

-- Ποιο είναι το περιεχόμενο και ποιοι οι στόχοι της εκδήλωσης στις 6 Φλεβάρη;

-- Η εκδήλωση που διοργανώνουν από κοινού η ΚΟ Αττικής και το Τμήμα της ΚΕ για την Εργατική - Συνδικαλιστική Δουλειά φιλοδοξεί να φιλοξενήσει δεκάδες εργαζομένους από κλάδους και χώρους δουλειάς της Αττικής που έχουμε δώσει μαζί σημαντικές μάχες στο κίνημα το προηγούμενο διάστημα. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και πολλοί εργαζόμενοι που προέρχονται από άλλες συνδικαλιστικές και πολιτικές δυνάμεις, που όμως τα τελευταία χρόνια είναι σε μια πορεία εξαγωγής πιο στέρεων και ταξικών συμπερασμάτων.

Παρά τις όποιες διαφωνίες μας με πολλούς από αυτούς τους εργαζόμενους, συναντηθήκαμε σε σημαντικές πρωτοβουλίες που πήραν Ομοσπονδίες και συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, για την Κοινωνική Ασφάλιση, για την υπεράσπιση του απεργιακού δικαιώματος, ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις, με κορύφωση την πρόταση νόμου για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και τους μισθούς που κατέθεσαν 530 Σωματεία σε όλα τα κόμματα της Βουλής πλην της ναζιστικής Χρυσής Αυγής. Πρόταση που μόνο το ΚΚΕ υπερασπίστηκε και την κατέθεσε στη Βουλή, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και όλα τα άλλα κόμματα την απέρριψαν.

Σε αυτές τις δυνάμεις που δεν βολεύονται στη μισοδουλειά και στη μισοζωή, δόθηκε η δυνατότητα μέσα από την ίδια τους την πείρα να συνειδητοποιήσουν την ταξική αδιαλλαξία της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος των εργαζομένων.

Μέσα και από την εκδήλωση στις 6 Φλεβάρη, επιδιώκουμε να φωτίσουμε τον χαρακτήρα της αντιλαϊκής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων και ταυτόχρονα να προβάλουμε την ανάγκη ισχυροποίησης του ΚΚΕ και του εργατικού κινήματος. Να προβάλουμε τις θέσεις του Κόμματος ενάντια στην εργασιακή ζούγκλα που έχουν επιβάλει. Οτι δεν είναι μονόδρομος για την εργατική τάξη και το λαό μας η πολιτική των θυσιών, των αντιλαϊκών νόμων, του μικρότερου κακού. Αλλά η οργάνωση και η πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες τους, η προοπτική του αγώνα ενάντια στην κυριαρχία των μονοπωλίων και την καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Απέναντι στην ένταση της εκμετάλλευσης και την προπαγάνδα που την συνοδεύει

-- Το θέμα της εκδήλωσης καταγγέλλει την εργασιακή ζούγκλα, ωστόσο η κυβέρνηση με αφορμή την απόφαση για τον κατώτατο μισθό κάνει λόγο για «σημαντικές επιτυχίες για την προστασία της εργασίας». Ποια είναι η πραγματικότητα για τους εργαζόμενους;

-- Η κυβέρνηση, με τις εξαγγελίες της για τον κατώτερο μισθό, πανηγυρίζει και δυναμώνει την προπαγάνδα της για τις δήθεν «καλύτερες μέρες που έρχονται». Ελπίζει να κερδίσει την ανοχή και τη στήριξη τμημάτων της εργατικής τάξης, που η ίδια συνέχισε εδώ και 4 χρόνια να τα κρατά στη φτώχεια και την εκμετάλλευση, παραπέμποντας στις ελληνικές καλένδες το ώριμο αίτημα των συνδικάτων για κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ και για κατάργηση όλων των μνημονιακών - αντεργατικών νόμων.

Η πραγματικότητα για τους εργαζόμενους όμως είναι αμείλικτη. Εξαντλητικά ωράρια και χαμηλοί μισθοί, υποαπασχόληση και εργασιακές σχέσεις - λάστιχο, εκατοντάδες νεκροί και σακατεμένοι στους χώρους δουλειάς, ένταση της εργοδοτικής τρομοκρατίας και της κρατικής καταστολής ενάντια σε όσους αγωνίζονται, διεύρυνση της φοροληστείας και των χαρατσιών, των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών, βάθεμα της φτώχειας και της εκμετάλλευσης.

Την ίδια στιγμή, οι επιχειρηματικοί όμιλοι συνεχίζουν να αυγαταίνουν τα κέρδη τους και να εντείνουν την εκμετάλλευση, βασισμένοι και στο νομοθετικό πλαίσιο που «κληροδότησαν» η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ και εκείνος με τη σειρά του φρόντισε και φροντίζει να το κάνει ακόμα πιο αντιδραστικό.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μαζί και η ΝΔ, όπως και τα άλλα αστικά κόμματα υπερασπίζονται τη στρατηγική του κεφαλαίου και τη συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, τη βαθύτερη εμπλοκή σε επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Καλούν τους εργαζόμενους να κάνουν νέες θυσίες για να εξασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα των μονοπωλιακών ομίλων, ξορκίζοντας ως «παρωχημένες πολιτικές» και «ανεδαφικές διεκδικήσεις που υπονομεύουν την ανάπτυξη» το πλαίσιο πάλης του ΠΑΜΕ και τα δίκαια αιτήματα των συνδικάτων που σχετίζονται με την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων και των οικογενειών τους.

Για την ισχυροποίηση του ΚΚΕ και την ανασύνταξη του εργατικού - συνδικαλιστικού κινήματος

-- Σε μια χρονιά με αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις, αλλά και τέτοια ένταση της επίθεσης από την εργοδοσία και την κυβέρνηση, ποιοι στόχοι μπαίνουν για τη δράση των μελών και των οπαδών του Κόμματος που δρουν στο εργατικό κίνημα;

-- Δρούμε μέσα στο εργατικό κίνημα με αισιοδοξία και μαχητικότητα, δουλεύοντας ακούραστα για τη μαζικοποίηση και τη δημοκρατική λειτουργία των συνδικάτων, για την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ και των επιχειρηματικών ομίλων. Μπαίνουμε μπροστά στην οργάνωση της πάλης για κάθε μικρό ή μεγάλο πρόβλημα. Στηρίζουμε το πλαίσιο πάλης του ΠΑΜΕ και δουλεύουμε ώστε περισσότερα συνδικάτα να επεξεργαστούν πλαίσια διεκδικήσεων που να αντιστοιχούν στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.

Επιδιώκουμε με όλες μας τις δυνάμεις να αντιστρέψουμε την άσχημη κατάσταση που υπάρχει στο εργατικό - συνδικαλιστικό κίνημα, την κυρίαρχη λογική του «κοινωνικού εταιρισμού» και της ανάθεσης που διευκολύνουν το έργο των επιχειρηματικών ομίλων. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να αντιμετωπίσουν το απόστημα του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού στη ΓΣΕΕ και σε άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις, που είναι φορείς των συμφερόντων της εργοδοσίας μέσα στο εργατικό κίνημα και αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη και τις διεκδικήσεις του.

Δρούμε με στόχο την ενίσχυση των ταξικών κριτηρίων στους εργαζόμενους, την ενίσχυση της αντικαπιταλιστικής γραμμής πάλης στο εργατικό κίνημα, για να μην εγκλωβίζονται οι εργαζόμενοι στις αυταπάτες της μιας ή της άλλης διαχείρισης, να μην πέσουν θύματα αυταπατών από τις μυλόπετρες του δικομματισμού.

Στόχος μας είναι η ισχυροποίηση του ΚΚΕ παντού. Πρώτα και κύρια με το δυνάμωμα των γραμμών μας από νέους εργαζόμενους στους χώρους δουλειάς και κλάδους, αλλά και στις εκλογές που είναι μπροστά. Μέσα από τη δουλειά μας έχουμε διαμορφώσει τις προϋποθέσεις ώστε νέες δυνάμεις να συμπορευτούν με το Κόμμα, μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Δυνατό ΚΚΕ στις εκλογές είναι η μοναδική επιλογή προς όφελος των εργαζομένων. Η ενίσχυση του ΚΚΕ θα μετατραπεί σε δύναμη για το εργατικό κίνημα, θα δώσει ώθηση και αισιοδοξία σε νέες δυνάμεις. Θα δουλέψουμε με καλύτερες προϋποθέσεις για την ανασύνταξη του εργατικού - συνδικαλιστικού κινήματος, διεκδικώντας έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, προς όφελος του λαού.

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Με παραπέρα ενίσχυση των μπλόκων δίνουν απάντηση στον κυβερνητικό αυταρχισμό

Προχωρούν παράλληλα σε σειρά αγωνιστικών δράσεων και πανελλαδική σύσκεψη την Κυριακή στο μπλόκο της Νίκαιας

Νέο μπλόκο στήθηκε χτες στον Λούρο από τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους της Πρέβεζας
Νέο μπλόκο στήθηκε χτες στον Λούρο από τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους της Πρέβεζας
Με παραπέρα ισχυροποίηση του μπλόκου της Νίκαιας, με νέα μπλόκα που χτίστηκαν χτες και θα στηθούν τις επόμενες μέρες σε όλη τη χώρα και με την ενίσχυση του κοινού αγωνιστικού μετώπου με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, η μικρομεσαία αγροτιά απάντησε άμεσα στην πρωτοφανή επίδειξη αυταρχισμού από την κυβέρνηση, όπως αυτή εκφράστηκε με τη δικαστική δίωξη σε βάρος ηγετικών στελεχών των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων των νομών της Θεσσαλίας, τα οποία σέρνονται στο αγροτοδικείο την 1η Μάρτη, με την κατηγορία ότι... παρότρυναν τους αγρότες να στήσουν το μπλόκο της Νίκαιας.

Χτες, στο μπλόκο της Νίκαιας έφτασαν δεκάδες νέα τρακτέρ από χωριά των νομών Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικάλων, ενώ για τις επόμενες μέρες έχει προγραμματιστεί η έλευση στο μπλόκο τρακτέρ και από άλλα χωριά.

Παράλληλα, σε μαζική συνέλευση του μπλόκου που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα, αποφασίστηκαν μια σειρά αγωνιστικές δράσεις, με στόχο να σταλεί το μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις πως η αγωνιζόμενη αγροτιά όχι μόνο δεν τρομοκρατείται από τον κυβερνητικό αυταρχισμό, αλλά φροντίζοντας να δυναμώσει τη λαϊκή συμπαράσταση, είναι αποφασισμένη να συνεχίσει ακόμα πιο μαζικά και δυναμικά τον αγώνα για την ικανοποίηση των δίκαιων και ζωτικής σημασίας αιτημάτων της.

Το ισχυρό μπλόκο στη Νίκαια ενισχύθηκε χτες παραπέρα με νέα τρακτέρ από χωριά της Θεσσαλίας
Το ισχυρό μπλόκο στη Νίκαια ενισχύθηκε χτες παραπέρα με νέα τρακτέρ από χωριά της Θεσσαλίας
Στο πλαίσιο αυτό:

-- Αύριο Παρασκευή, στις 6 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί πορεία με τρακτέρ και αυτοκίνητα στους κεντρικούς δρόμους της Λάρισας. Την ίδια μέρα, στις 11 π.μ., θα γίνει και δυναμική αγωνιστική παρέμβαση στην Εφορία της Καρδίτσας.

-- Το Σάββατο 2 Φλεβάρη, στη 1 μ.μ., στο χώρο του μπλόκου της Νίκαιας θα γίνει σύσκεψη - συγκέντρωση εκπροσώπων μαζικών φορέων από όλη τη Θεσσαλία, για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στα δίκαια αιτήματα, αλλά και στη μορφή αγώνα που έχει επιλέξει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα.

-- Την Κυριακή 3 Φλεβάρη, στη 1 μ.μ., στη Νίκαια της Λάρισας θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, στην οποία θα γίνει συζήτηση και θα ληφθούν αποφάσεις για την παραπέρα πορεία του αγώνα.

Μιλώντας στη χτεσινή συνέλευση ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, σημείωσε ότι το στήσιμο των μπλόκων και ιδιαίτερα του ισχυρού μπλόκου της Νίκαιας, το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς του ανυποχώρητου αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς, είναι φανερό ότι έχει ενοχλήσει πολύ την κυβέρνηση, που αντέδρασε με την επίδειξη ενός πρωτοφανούς αυταρχισμού. «Δεν μας φοβίζει ο αυταρχικός κατήφορος της κυβέρνησης, αλλά μας πεισμώνει κι απαντάμε με την ενίσχυση των μπλόκων», είπε και συνέχισε: «Η ευθύνη για τη δικαστική δίωξη ανήκει στην κυβέρνηση κι ας κάνει τον ανήξερο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης». Οπως υπενθύμισε, από το ίδιο μπλόκο της Νίκαιας, ο Αλ. Τσίπρας, ως αρχηγός τότε της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατηγορούσε την τότε κυβέρνηση για τα «αγροτοδικεία» και υποσχόταν ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα τα καταργήσει...

Από τη μαζική συνέλευση χτες το απόγευμα στο μπλόκο της Νίκαιας
Από τη μαζική συνέλευση χτες το απόγευμα στο μπλόκο της Νίκαιας
Στην παρέμβασή του, ο Κώστας Τζέλλας, γενικός γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, αφού κατήγγειλε την τακτική της αστυνομίας να δημιουργεί εμπόδια στις μετακινήσεις από και προς το χώρο του μπλόκου ακόμα και των αγροτών που έχουν εκεί τα τρακτέρ τους, τόνισε: «Εχουμε να κάνουμε με μια διπρόσωπη κυβέρνηση, η οποία από μπροστά φοράει το προσωπείο της δημοκρατικότητας και από πίσω του σκληρού αυταρχισμού».

Στην υπόλοιπη χώρα

Με ενίσχυση των μπλόκων και στήσιμο νέων κλιμακώνουν τον αγώνα τους οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι και στην υπόλοιπη χώρα, ενώ με ανακοινώσεις τους Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες καταγγέλλουν τον κυβερνητικό αυταρχισμό.

Οι αγρότες της Ημαθίας συγκεντρώνονται με τα τρακτέρ στον κόμβο της Κουλούρας και στη διασταύρωση της Νάουσας, με στόχο τις επόμενες μέρες να ξεκινήσουν αποκλεισμό δρόμων. Παράλληλα, ενισχύεται και το μπλόκο που στήθηκε στον κόμβο Γυψοχωρίου στην Πέλλα.

Στις Σέρρες, αγρότες που βρίσκονταν με τα αγροτικά τους οχήματα στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου, έξω από τον Λευκώνα, κατάφεραν και προσπέρασαν χτες τα ξημερώματα τον αστυνομικό φραγμό των ΜΑΤ, φτάνοντας στο τελωνείο του Προμαχώνα.

Στην Κατερίνη, η Συντονιστική Επιτροπή Μπλόκου Κατερίνης καλεί τους αγρότες να συγκεντρώσουν τα τρακτέρ τους στην «Ελιά», ώστε να προχωρήσουν σε στήσιμο μπλόκου στην Εθνική οδό.

Στη Φλώρινα, παραμένει το μπλόκο στο Αντίγονο, ενώ κινητοποιήσεις για τις 4 Φλεβάρη έχει αποφασίσει η Επιτροπή Μπλόκων του νομού Καστοριάς.

Στη Φθιώτιδα, οι αγρότες της περιοχής παραμένουν στον κόμβο της Πελασγίας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού. Το μπλόκο επισκέφθηκε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Κώστας Μπασδέκης, από όπου χαιρέτισε τον αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών και ταυτόχρονα κατήγγειλε την κυβέρνηση για τις απαράδεκτες διώξεις σε βάρος εκπροσώπων της αγωνιζόμενης αγροτιάς. Αναφερόμενος ειδικά στους αγρότες ελαιοπαραγωγούς της Πελασγίας και των γύρω χωριών που βρίσκονται στο δρόμο του αγώνα, ο Κ. Μπασδέκης υπογράμμισε ότι «μαζί τους απαιτούμε λύσεις στα άμεσα προβλήματα και κυρίως στο πρόβλημα της δακοκτονίας που την κύρια ευθύνη έχει η διοίκηση της Περιφέρειας Στερεάς, ο κ. Μπακογιάννης, που εξαιτίας της πλημμελούς διεξαγωγής της οι αγρότες τη φετινή χρονιά έχασαν ένα πολύ μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους και απαιτούμε την αναπλήρωσή του».

Στην Πρέβεζα αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής πραγματοποίησαν χτες δυναμικό συλλαλητήριο στον Λούρο, μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, κι εκεί έστησαν το δικό τους μπλόκο.

Το στήσιμο μπλόκου αύριο Παρασκευή αποφάσισαν οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι της Αιτωλοακαρνανίας, μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού. Το μπλόκο θα στηθεί στις 11.30 π.μ. στο Χαλίκι, παραπλεύρως της Ιονίας Οδού, στη θέση Μπάγια, ανάμεσα σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι. Η μετάβαση στο σημείο θα γίνει με μηχανοκίνητη πορεία τρακτέρ και αγροτικών μηχανημάτων, η οποία θα ξεκινήσει από τα σημεία των προσυγκεντρώσεων που ορίστηκαν στις 10.30 π.μ. στο Αγγελόκαστρο και στον Κόμβο της Συκιάς.

Στην περιοχή Σταυροδρόμι επί της Εθνικής οδού Πατρών - Τρίπολης παραμένουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι της περιοχής Ερυμάνθου.

Στην Ηλεία, αγρότες και κτηνοτρόφοι παραμένουν συγκεντρωμένοι στον κόμβο Αγίου Γεωργίου, έχοντας παρατάξει τα οχήματά τους επί της Εθνικής οδού Πύργου - Πατρών. Αύριο Παρασκευή, προγραμματίζουν συλλαλητήριο στο χώρο του μπλόκου.

Στο Αίγιο, μαζική κινητοποίηση πραγματοποίησε χτες ο Αγροτικός Σύλλογος «Μπακόπουλος - Ντρίνιας» στη γέφυρα Μεγανίτη, στην έξοδο του Αιγίου προς Πάτρα, ενώ νέα κινητοποίηση πραγματοποιεί αύριο Παρασκευή, στις 5 μ.μ., στα «Βενζινάδικα» της Νέας Εθνικής Οδού στο ρεύμα προς Αθήνα.

Στον κόμβο του Σταθμού της Μεσσήνης έχουν συγκεντρώσει από την Κυριακή τα τρακτέρ τους οι αγρότες της περιοχής, έπειτα από κάλεσμα του Αγροτικού Συλλόγου Μεσσήνης. Επίσης, χτες νέο μπλόκο στήθηκε στο Χανδρινό Πυλείας Μεσσηνίας από τον τοπικό Αγροτικό Σύλλογο.

Στα Χανιά, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων και οι Αγροτικοί Σύλλογοι - μέλη της παραμένουν στο χώρο του μπλόκου στην ΕΟ Χανίων - Ηρακλείου, στα Μεγάλα Χωράφια.

Στο Ηράκλειο, το μπλόκο των αγροτών παραμένει στον κόμβο Πραιτωρίων, ενώ αύριο Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο Αχαρνών - Αστερουσίων, στις 2.30 μ.μ.

Στο Ρέθυμνο, οι Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι Πλατάνου - Μελάμπων και η Επιτροπή Αγώνα Τυμπακίου έχουν προγραμματίσει για αύριο Παρασκευή, στις 10 π.μ., νέα συγκέντρωση στις Μάντρες Αμαρίου.

Τέλος, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου προγραμματίζει Γενική Συνέλευση και καλεί τους αγρότες και κτηνοτρόφους του νησιού «να βρίσκονται σε ετοιμότητα για παλλεσβιακή κινητοποίηση τις επόμενες μέρες».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Απαράδεκτη και άθλια μεθόδευση τα «αγροτοδικεία» του ΣΥΡΙΖΑ

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε ανακοίνωσή του για τις διώξεις σε βάρος αγροτών, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει τα εξής:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει την απαράδεκτη και άθλια μεθόδευση να κινηθούν - εν ριπή οφθαλμού - διώξεις σε βάρος αγροτών που αγωνίζονται για το δίκιο τους και μάλιστα με πρωτοφανείς διαδικασίες, χωρίς καν να προηγηθούν απολογίες των κατηγορουμένων.

Για την ενέργεια αυτή, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει σοβαρές πολιτικές ευθύνες, που δεν μπορεί να τις κρύβει πίσω από τις αποφάσεις δικαστικών. Δική της είναι η πολιτική που ξεκληρίζει τη μικρομεσαία αγροτιά, δική της επιλογή είναι και ο "κοινωνικός αυτοματισμός", που καλλιεργεί συστηματικά το έδαφος για τον αυταρχισμό και την τρομοκρατία σε βάρος των εργατικών - λαϊκών αγώνων.

Ματαιοπονούν αν νομίζουν ότι με τέτοιες πρακτικές θα τρομοκρατήσουν την αγωνιζόμενη αγροτιά, συνολικά το εργατικό - λαϊκό κίνημα. Οπως τα "αγροτοδικεία" των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, έτσι και αυτά του ΣΥΡΙΖΑ, το μόνο που θα καταφέρουν είναι να δυναμώσουν το πείσμα και τη θέληση της μικρομεσαίας αγροτιάς».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Με ψέματα και αυταρχισμό επιχειρούν να χτυπήσουν τον αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών

Με ψέμα, πολιτική απάτη και καταφεύγοντας στον αυταρχισμό, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να χτυπήσει τα αγροτικά μπλόκα που αναπτύσσονται σε όλη τη χώρα, να πλήξει τον αγώνα της αγροτιάς, που αμφισβητεί την υποταγή και τη μοιρολατρία και δεν αποδέχεται τα ψίχουλα των «δημοσιονομικών περιθωρίων», των ματωμένων πλεονασμάτων και της μεγάλης κερδοφορίας των εμποροβιομηχάνων.

Μπροστάρης σ' αυτήν την επιχείρηση είναι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σε βοήθεια της οποίας σπεύδουν διάφοροι παρατρεχάμενοι των υπουργείων και κυβερνητικοί «παπαγάλοι» στα ΜΜΕ.

Ο εμπαιγμός περί «διαλόγου» με τον κορσέ των «δημοσιονομικών δεδομένων»

Η παραπληροφόρηση «πάει σύννεφο», με κεντρικό στόχο να συκοφαντήσουν τον αγώνα και ιδιαίτερα τις προχωρημένες μορφές πάλης που επιλέγει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, να υποκινήσουν τον περιβόητο «κοινωνικό αυτοματισμό» σε βάρος της αγωνιζόμενης αγροτιάς.

Την πρώτη μέρα που άρχισε το στήσιμο των μπλόκων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Στ. Αραχωβίτης, βγήκε στο κρατικό ραδιόφωνο και δήλωσε πως η κυβέρνηση είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη για διάλογο με τους αγωνιζόμενους αγρότες. Εσπευσε όμως να προσθέσει ότι αυτός ο διάλογος δεν μπορεί να οδηγήσει στην ικανοποίηση των αιτημάτων που θέτουν οι αγρότες, επειδή «δεν το επιτρέπουν τα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας», συμβουλεύοντας ταυτόχρονα τους αγρότες να μη θέτουν «υπερβολικά αιτήματα», γιατί θα υποκινήσουν τον «κοινωνικό αυτοματισμό» εναντίον τους. Με άλλα λόγια, «ελάτε στο υπουργείο για καφέ και κουβεντούλα περί ανέμων και υδάτων, αλλά μη ζητάμε λύσεις στα προβλήματά σας»!

Τα «δημοσιονομικά δεδομένα» που επικαλείται η κυβέρνηση για τη μη ικανοποίηση των ζωτικών αιτημάτων της μικρομεσαίας αγροτιάς - όπως και των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων - δεν αποτελούν, βέβαια, εμπόδιο για το μεγάλο κεφάλαιο. Αντίθετα, είναι προσαρμοσμένα στη στήριξη της «ανταγωνιστικότητας» και της κερδοφορίας του. Το παράδειγμα με το πετρέλαιο είναι χαρακτηριστικό: Στον κρατικό προϋπολογισμό του 2019 προβλέπεται κονδύλι 1,1 δισ. ευρώ για το πετρέλαιο που χρησιμοποιούν εφοπλιστές, μεγαλοξενοδόχοι, κλινικάρχες, ιδιοκτήτες αεροπορικών εταιρειών και άλλοι κεφαλαιοκράτες, αλλά ούτε ευρώ για το αγροτικό πετρέλαιο. Ετσι, ενώ οι εφοπλιστές το προμηθεύονται αφορολόγητο σε τιμή 0,45 ευρώ το λίτρο, οι αγρότες το πληρώνουν πανάκριβα, μέχρι και 1,50 ευρώ το λίτρο.

Είναι λοιπόν φανερό ότι η κυβερνητική πρόταση για συνάντηση και διάλογο, έτσι όπως έχει διατυπωθεί, είναι προσχηματική και εν τέλει αποτελεί εμπαιγμό σε βάρος της αγωνιζόμενης αγροτιάς. Τέτοια αποδείχθηκε από την πλευρά της και η συνάντηση του υπουργού με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων τον περασμένο Δεκέμβρη, μετά την οποία, ενώ στην πραγματικότητα δεν είχε δεχτεί κανένα από τα αιτήματα, ο υπουργός δήλωνε ψευδώς ότι η κυβέρνηση ικανοποίησε το σύνολο των αιτημάτων! Την κυβερνητική απάτη κατήγγειλε τότε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, επισημαίνοντας ότι η απάντηση θα δοθεί στα μπλόκα, όπως και γίνεται.

Τον «κοινωνικό αυτοματισμό» τον υποκινούν η κυβέρνηση και οι παρατρεχάμενοί της

Σε ό,τι αφορά τον «κοινωνικό αυτοματισμό», δεν τον υποκινούν τα αιτήματα των αγροτών, τα οποία δεν είναι καθόλου υπερβολικά, όπως ισχυρίζεται ο υπουργός, αλλά δίκαια και ζωτικής σημασίας και η ικανοποίησή τους δεν θα τους κάνει πλούσιους, παρά μόνο θα τους δώσει μια μικρή ανάσα ζωής. Υποκινητής του «κοινωνικού αυτοματισμού» είναι η ίδια η κυβέρνηση, η οποία δεν χάνει ευκαιρία να συκοφαντεί τους αγώνες και τα αιτήματα των αγροτών. Σ' αυτήν την κατεύθυνση κινούνται και διάφοροι «τρόφιμοι» υπουργείων, που παζαρεύουν με τις κυβερνήσεις για ίδιον όφελος και επιτίθενται στους αγρότες για τα μπλόκα, ισχυριζόμενοι ότι πρόκειται για «παλιά και ξεπερασμένη μορφή πάλης, η οποία και αποτελεσματική δεν είναι και προβλήματα σε άλλες κοινωνικές ομάδες δημιουργεί».

Ξέρουν βεβαίως αυτοί, όπως γνωρίζουν καλά και οι αγρότες, πως ό,τι κέρδισε η αγροτιά (αφορολόγητο, ακατάσχετο, αναβολή του τέλους επιτηδεύματος, σταδιακή και όχι άμεση εφαρμογή των αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές, κατάργηση του φόρου στο κρασί, το λεγόμενο «πακέτο Χατζηγάκη» παλιότερα κ.ά.), στα μπλόκα τα κέρδισε, όταν στριμώχτηκε η αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων.

Και βεβαίως τα μπλόκα δεν διαχωρίζουν, αλλά ενώνουν τους αγρότες με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, καθώς έχουν κοινό αντίπαλο την αντιλαϊκή πολιτική, κοινά προβλήματα και αιτήματα και κοινή προοπτική. Γι' αυτό άλλωστε και ο αγώνας της αγροτιάς βρίσκει μεγάλη λαϊκή συμπαράσταση και αλληλεγγύη, η οποία και στέκεται εμπόδιο στον «κοινωνικό αυτοματισμό», για τον οποίο μοχθεί αλλά δεν φαίνεται να τα καταφέρνει η κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση διατήρησε άθικτη τη νομοθεσία με την οποία οργιάζουν τα «αγροτοδικεία»

Σε ό,τι αφορά τον αυταρχισμό σε βάρος του αγροτικού κινήματος, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύεται ακόμα πιο προκλητική από εκείνες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ , διεκδικώντας νόμπελ αυταρχισμού.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η δικαστική δίωξη σε βάρος των ηγετικών στελεχών των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας, με την κατηγορία ότι υποκίνησαν τους αγρότες να βγουν με τα τρακτέρ τους στο μπλόκο της Νίκαιας που στήθηκε τη Δευτέρα 28/1.

Η μεθόδευση και η διεκπεραίωση των διαδικασιών είναι πρωτοφανής στα χρονικά του συνδικαλιστικού κινήματος. Η κατηγορία, η οποία αφορά κινητοποίηση που μόλις ξεκίνησε και βρίσκεται σε εξέλιξη, στήθηκε στο άψε - σβήσε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας, στηριζόμενη σε δημοσιεύματα του Τύπου, που μάλιστα προηγήθηκαν του «αδικήματος» του στησίματος του μπλόκου. Τα κλητήρια θεσπίσματα στους κατηγορούμενους αποδόθηκαν τάχιστα, την ίδια μέρα που γράφτηκαν. Η δίκη ορίστηκε να γίνει άμεσα, την 1η Μάρτη, χωρίς οι κατηγορούμενοι να έχουν καν κληθεί για κατάθεση από τις αρμόδιες αρχές.

Οπως επεσήμανε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, «η συγκεκριμένη δίωξη στρέφεται ενάντια στο συνδικαλιστικό δικαίωμα» και «η ευθύνη ανήκει στην κυβέρνηση, η οποία, μέσω της ποινικοποίησης του αγώνα μας, επιχειρεί να τρομοκρατήσει τους αγρότες που συμμετέχουμε ήδη στα μπλόκα αλλά και εκείνους τους συναδέλφους που ετοιμάζονται να συμμετάσχουν τις επόμενες μέρες».

Σε μια προσπάθεια να προλάβουν τις αγροτικές και γενικότερα τις λαϊκές αντιδράσεις, οι Στ. Αραχωβίτης και Β. Κόκκαλης, υπουργός και υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αντίστοιχα, έσπευσαν να ισχυριστούν πως είναι αντίθετοι με τις δικαστικές διώξεις για συνδικαλιστική δράση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση είναι «αθώα» και ότι η ευθύνη βαραίνει μόνο την συγκεκριμένη εισαγγελέα της Λάρισας. Πέρα όμως από τις όποιες εισαγγελικές ευθύνες (ας μην ξεχνάμε ότι τη Δικαιοσύνη μπορεί να τη χαρακτηρίζουν τυφλή, αλλά έχει ταξικά γυαλιά), η πραγματικότητα είναι πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν πείραξε τη νομοθεσία που επιτρέπει στη Δικαιοσύνη να ενεργεί μ' αυτόν τον τρόπο, με αποτέλεσμα τα «αγροτοδικεία» να συνεχίζονται σε όλη τη χώρα, μοιράζοντας βαριές ποινές σε αγωνιστές της αγροτιάς. Για παράδειγμα, στις 25 Φλεβάρη, δύο από τους κατηγορούμενους για το τωρινό μπλόκο της Νίκαιας, οι Ρ. Μαρούδας και Στ. Τσικριτζής, πρόεδρος και μέλος του ΔΣ της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, θα δικαστούν για το μπλόκο στη Μελούνα Ελασσόνας το 2017.

Ο αγώνας συνεχίζεται, ακόμα πιο μαζικά και αποφασιστικά!

Η ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης στην αγωνιζόμενη για την επιβίωσή της αγροτιά απαντιέται ήδη από το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, με ενίσχυση των μπλόκων και δημιουργία νέων σε όλη τη χώρα.

Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων τονίζει στην ανακοίνωσή της: «Προειδοποιούμε την κυβέρνηση ότι μάταια κοπιάζει να μας τρομοκρατήσει. Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, η αγροτιά που μάχεται στα μπλόκα για την επιβίωσή της, δεν πρόκειται να φοβηθεί και να κάνει πίσω. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα, ακόμα πιο μαζικά, δυνατά και αποφασιστικά».

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Κάτω τα χέρια από την αγωνιζόμενη αγροτιά!

Την πρωτοφανή κυβερνητική επιχείρηση τρομοκράτησης και καταστολής εναντίον της μικρομεσαίας αγροτιάς που βρίσκεται στα μπλόκα του αγώνα καταγγέλλει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, υπογραμμίζοντας ότι «η μόνη δίωξη που δεν έχει προχωρήσει επι ημερών κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι των εγκληματιών, δολοφόνων της Χρυσής Αυγής!».

Στην ανακοίνωσή του, κάτω από το σύνθημα «Κάτω τα Χέρια από την Αγωνιζόμενη Αγροτιά», το ΠΑΜΕ σημειώνει τα εξής:

«Το ΠΑΜΕ στέκεται στο πλευρό της μικρομεσαίας αγροτιάς, που αγωνίζεται ενάντια στο ξεκλήρισμα, ενάντια στη φτώχεια και την εξαθλίωση που επιβάλλουν κυβέρνηση - ΕΕ - επιχειρηματικοί όμιλοι.

Το ταξικό εργατικό κίνημα καταγγέλλει την πρωτοφανή κυβερνητική επιχείρηση τρομοκράτησης και καταστολής εναντίον της αγροτιάς που αγωνίζεται.

Πρόκειται για μια πρωτοφανή δίωξη των αγωνιζόμενων αγροτών, στελεχών του αγροτικού κινήματος, με πολιτική απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, καθώς είναι η πρώτη φορά που καλούνται να δικαστούν, χωρίς να απολογηθούν, συνδικαλιστικά στελέχη, πρόεδροι και μέλη ΔΣ των οργανώσεων του αγροτικού κινήματος.

Η νέα δίωξη των αγροτών συνδικαλιστών είναι μια νέα σελίδα στη μαύρη βίβλο του αυταρχισμού και της καταστολής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά το νόμο ενάντια στο δικαίωμα στην απεργία και τη συνδικαλιστική δράση, ποινικοποίησε τις κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς, χτύπησε με ΜΑΤ και βία τις κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών, εργατών, φοιτητών, και στέλνει καθημερινά στα δικαστήρια αγωνιστές του εργατικού - λαϊκού κινήματος.

Μετά από όλα αυτά, προτείνουμε και εμείς τον κύριο Τσίπρα για το Νόμπελ... του Αυταρχισμού και της Καταστολής!

Η τρομοκρατία δεν θα περάσει! Η αγροτιά συνεχίζει τον αγώνα της!

Το ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα, τις Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα να εκφράσουν πολύμορφα την αλληλεγγύη τους στον δίκαιο αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς και να καταδικάσουν τη νέα ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής οργάνωσης και δράσης.

Εργατιά - Αγροτιά Μια Φωνή και Μια Γροθιά».

Αλληλεγγύη από Ομοσπονδίες και συνδικάτα

Ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, συνδικαλιστικές οργανώσεις από όλη τη χώρα καταγγέλλουν τις πρωτοφανείς και απαράδεκτες διώξεις.

Τις δικαστικές διώξεις «ενάντια στη συνδικαλιστική οργάνωση και δράση της μικρομεσαίας αγροτιάς που δίνει αγώνα επιβίωσης» καταγγέλλει η Ομοσπονδία Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), καλώντας τους εργαζόμενους του κλάδου «να σταθούν στο πλευρό των μικρομεσαίων βαμβακοπαραγωγών ενάντια στον κοινό αντίπαλο, στους εκκοκκιστές και βιομήχανους του κλάδου, σε κυβέρνηση και ΕΕ. Η τρομοκρατία και ο "κοινωνικός αυτοματισμός" δεν θα περάσουν. Ασπίδα μας είναι η αλληλεγγύη και η συμμαχία μας».

Τη στήριξή τους στον αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών και την καταδίκη τους απέναντι στην κυβέρνηση για τις διώξεις εκφράζουν ακόμη, μεταξύ άλλων: Η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ), τα Συνδικάτα Οικοδόμων Αθήνας, Ηρακλείου, Μεσσηνίας, ο Σύλλογος Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Ν. Λάρισας, το Σωματείο Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας, το Συνδικάτο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Μεσσηνίας, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΙΚΑ Τυρνάβου, η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ηρακλείου κ.ά.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
Παρακαταθήκη για τα επόμενα βήματα η πλούσια αγωνιστική πείρα

Τα βήματα που σημειώθηκαν στη δράση των Συνδικάτων, τα συμπεράσματα από τον απολογισμό του προηγούμενου διαστήματος και οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες που δείχνουν και τη συνέχεια, βρέθηκαν στο επίκεντρο των εργασιών του 25ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε στις 25, 26 και 27 Γενάρη.

Δεκάδες αντιπρόσωποι κατέθεσαν την πείρα από τη δράση σε όλη τη χώρα, ενώ συζήτησαν για τον βασικό άξονα και τα μέτωπα πάλης γύρω από τα οποία θα ξεδιπλωθούν οι πρωτοβουλίες του επόμενου διαστήματος.

«"Δίκαιη" ανάπτυξη σε ένα άδικο σύστημα, που κυριαρχούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, δεν γίνεται να υπάρξει. Οι αντεργατικοί νόμοι είναι ακόμη εδώ και τσακίζουν τη ζωή μας. Για εμάς τους εργάτες δίκαιη είναι η ανάπτυξη που θα ικανοποιεί τις ανάγκες μας και όχι τα κέρδη των καπιταλιστών»: Την εισηγητική επισήμανση επιβεβαίωσαν η μια μετά την άλλη οι ομιλίες των αντιπροσώπων που πήραν τη σκυτάλη.

Ψαλιδισμένα μεροκάματα και ένταση της εκμετάλλευσης τα... συστατικά της ανάπτυξης

Το γεγονός ότι η καταγραφόμενη ανάκαμψη σε μια σειρά δείκτες του κλάδου πάει μαζί με την ένταση της εκμετάλλευσης επισήμαναν συνδικαλιστές από την Αττική: Μέσα στην τελευταία διετία καταγράφεται αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας κατά 93%, σε όγκο και επιφάνεια. Την ίδια στιγμή, με βάση τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, ο αριθμός των εργαζομένων στον κλάδο εμφανίζεται ελάχιστα αυξημένος, φέρνοντας στο φως την εντατικοποίηση της δουλειάς, τις απλήρωτες υπερωρίες, την κλοπή των ενσήμων των οικοδόμων.

Από τις εργασίες του Συνεδρίου
Από τις εργασίες του Συνεδρίου
Από τη μια άκρη της χώρας έως την άλλη, το μεροκάματο των οικοδόμων κινείται μόλις γύρω από τα 30 ευρώ, ενώ συχνά δεν φτάνει ούτε καν αυτά.

Ακόμα και γι' αυτό το «κουτσουρεμένο» μεροκάματο τους... βγαίνει το λάδι. Οπως χαρακτηριστικά είπε συνδικαλιστής από την Κοζάνη, το έργο της κατασκευής μονάδας της ΔΕΗ είναι γνωστό στους οικοδόμους της περιοχής ως το «έργο του απλήρωτου Σαββάτου και της απλήρωτης υπερωρίας». Στα παραπάνω προστίθεται η λειψή Ασφάλιση, με τους αντιπροσώπους από την Κρήτη να καταγγέλλουν πως η συγκεκριμένη εργοδοτική πρακτική τείνει να γίνει καθεστώς στο νησί.

Στις τοποθετήσεις των αντιπροσώπων αποτυπώθηκαν οι εργοδοτικές πιέσεις για 11ωρα και 12ωρα, για δουλειά χωρίς τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας, ακόμα και κάτω από ακατάλληλες και επικίνδυνες καιρικές συνθήκες. Το Συνδικάτο στο Ηράκλειο βρήκε στις αρχές του Γενάρη οικοδόμους να δουλεύουν σε συνθήκες παγωνιάς και χρειάστηκε να παρέμβει στην Επιθεώρηση προκειμένου να σταματήσουν οι εργασίες. Αλλοι αντιπρόσωποι υπενθύμισαν τον φόρο αίματος που πληρώνει ο κλάδος και τα θανατηφόρα «ατυχήματα» τους τελευταίους τρεις μήνες σε Θεσσαλονίκη, Νέα Φιλαδέλφεια και Διαβατά.

Στα εργοδοτικά σχέδια για επικράτηση συνθηκών αμοιβής, Ασφάλισης και δουλειάς όπως οι παραπάνω, η Ομοσπονδία και τα Συνδικάτα απαντούν με κάλεσμα στους εργαζόμενους να «ανοίξουν τον καβγά» για τα δικαιώματά τους, με τους μεγαλοκατασκευαστές και τους εργολάβους στους χώρους δουλειάς.

Στο επίκεντρο το μέτωπο των Συλλογικών Συμβάσεων

Η πάλη για το μεροκάματο και την Ασφάλιση, για την υπογραφή και την εφαρμογή Συλλογικών Συμβάσεων, ο αγώνας για τους όρους δουλειάς είναι πλευρές του μετώπου που η Ομοσπονδία και τα Συνδικάτα έχουν ήδη ανοίξει με την κυβέρνηση και την εργοδοσία.

Η διεκδίκηση ΣΣΕ βρίσκεται στο επίκεντρο της δράσης που σχεδιάζουν για το επόμενο διάστημα, ως μια μάχη που δεν αφορά μόνο μια αύξηση στο μεροκάματο, αλλά συνολικά τους όρους δουλειάς.

Στις τοποθετήσεις παρουσιάστηκε η πλούσια αγωνιστική δραστηριότητα, με συνελεύσεις, στάσεις εργασίας και απεργίες, από το εργοτάξιο του ΤΑΡ στην Αλεξανδρούπολη και τα έργα του Μετρό στη Θεσσαλονίκη μέχρι τα εργοτάξια του «Αστέρα» Βουλιαγμένης, της ανάπλασης του Φαληρικού όρμου και της κατασκευής του γηπέδου της ΑΕΚ στην Αττική, αλλά και τα έργα κατασκευής και ανακαινίσεων ξενοδοχειακών μονάδων στην Κρήτη.

Σημαντική πείρα μεταφέρθηκε από τις δυο κλαδικές απεργίες που οργάνωσε η Ομοσπονδία, στις 14 Μάρτη και 14 Νοέμβρη, με κοινή τη διαπίστωση των αντιπροσώπων πως η προετοιμασία και η επιτυχία τους έδωσαν ώθηση στη δουλειά των Συνδικάτων και ενίσχυσαν τους δεσμούς τους με εργαζόμενους σε μια σειρά χώρους δουλειάς. Με παρακαταθήκη την πείρα αυτή, ο πήχης για την ανάπτυξη αγώνων και διεκδικήσεων τίθεται ακόμα πιο ψηλά.

«Πυξίδα» ο τρόπος δουλειάς στα μεγάλα εργοτάξια

Οι εργοταξιακές ΣΣΕ με αυξήσεις, που κατάφεραν να υπογράψουν οι εργαζόμενοι και το Συνδικάτο της Αττικής σε τρία μεγάλα εργοτάξια («Αστέρας» Βουλιαγμένης, ανάπλαση Φαληρικού όρμου και ανακαίνιση του ξενοδοχείου «Ledra»), χαιρετίστηκαν ιδιαίτερα από τους αντιπροσώπους. Αντίστοιχα, στόχο την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης με αυξήσεις βάζει το Σωματείο Εργαζομένων στην κατασκευή του Μετρό της Αθήνας, που με τον αγώνα του είχε καταφέρει να υπογράψει Σύμβαση και το 2014.

Η καθημερινή, ακούραστη δράση αποτυπώθηκε σε μια σειρά ομιλίες, με έμφαση στην προσπάθεια να γίνει η πάλη για τη Σύμβαση υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων, με συλλογική συζήτηση και αποφάσεις από συνελεύσεις στο χώρο δουλειάς.

Χαρακτηριστικό «στιγμιότυπο» για τη συνολικότερη επίδραση της πάλης για τη Σύμβαση ήταν η άμεση αντίδραση των εργαζομένων στο εργοτάξιο της ανάπλασης του Φαληρικού όρμου, όταν διαπίστωσαν το στήσιμο απεργοσπαστικού μηχανισμού σε βάρος των απεργών λιμενεργατών στην COSCO. Βλέποντας απεργοσπάστες να συγκεντρώνονται στη μαρίνα Καλλιθέας, που συνορεύει με το εργοτάξιο, προκειμένου να μεταφερθούν μέσω θαλάσσης και να σπάσουν την απεργία, ενημέρωσαν το Συνδικάτο των λιμενεργατών, συμβάλλοντας στην αποτυχία των απεργοσπαστικών μεθοδεύσεων.

Με τους εργαζόμενους να φοβούνται ακόμα και να χαιρετήσουν τα μέλη του, ξεκίνησε η προσπάθεια του Συνδικάτου στην Αλεξανδρούπολη να οργανώσει τον αγώνα στο εργοτάξιο του αγωγού ΤΑΡ. Σήμερα, η εικόνα έχει ολότελα αλλάξει: Οι εργαζόμενοι παίρνουν μέρος σε απεργίες, αποφασίζουν και οργανώνουν στάσεις εργασίας στο εργοτάξιό τους. Η παραπάνω δράση αποτυπώθηκε και στον διπλασιασμό των οικοδόμων που συμμετείχαν στις αρχαιρεσίες του Συνδικάτου τον περασμένο Δεκέμβρη.

Στα Γιάννενα, οι ίδιοι εργαζόμενοι που φοβούνταν να βγουν μπροστά και να πάρουν μέρος σε κινητοποιήσεις την περίοδο που δούλευαν στην Ιόνια Οδό, πήραν μέρος στην κλαδική απεργία του περασμένου Μάρτη, όταν «συναντήθηκαν» ξανά με το Συνδικάτο ως εργαζόμενοι σε άλλο έργο, στην ίδια κατασκευαστική εταιρεία.

Αγωνιστική συνέχεια για την Κοινωνική Ασφάλιση και την προστασία των ανέργων

Προτεραιότητα για την Ομοσπονδία αποτελεί επίσης η διεκδίκηση της αναγνώρισης και της διανομής των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων. Ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες, με τις αντιασφαλιστικές ανατροπές αλλά και τη μακροχρόνια ανεργία να στερούν από χιλιάδες οικοδόμους το δικαίωμα στη συνταξιοδότηση, η Ομοσπονδία συνδυάζει το μέτωπο των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων με τον αγώνα για την κατάργηση των ήδη ψηφισμένων αντιασφαλιστικών νόμων και την απόκρουση των μελλοντικών αντεργατικών σχεδιασμών.

Στην ημερήσια διάταξη παραμένει η πάλη για την προστασία των ανέργων, με το πλαίσιο διεκδίκησης της Ομοσπονδίας που προτάσσει την αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας με επίκεντρο τις λαϊκές ανάγκες, τις ανάγκες για έργα αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας, αντισεισμικής θωράκισης, για σχολική στέγη, φοιτητικές εστίες, αθλητικές υποδομές.

Το γεγονός ότι τα έργα που είναι απαραίτητα για τις λαϊκές ανάγκες βρίσκονται στα αζήτητα κατήγγειλαν μια σειρά αντιπρόσωποι, ενώ συνόψισαν παρεμβάσεις σε περιφερειακές αρχές για τη διεκδίκηση έργων υποδομής, κινητοποιήσεις μαζί με φοιτητικούς συλλόγους για το ζήτημα της σχολικής στέγης.

Να ανέβουν οι στροφές της δουλειάς στη νεολαία και τους μετανάστες

Το δυνάμωμα των γραμμών των Συνδικάτων, όπως εκφράστηκε μέσα από τις αρχαιρεσίες και τα αποτελέσματά τους, αλλά και η ηλικιακή τους ανανέωση, συγκαταλέγονται στα θετικά του απολογισμού.

Στις τοποθετήσεις αντιπροσώπων αναφέρθηκαν παραδείγματα Συνδικάτων που σχεδιάζουν και υλοποιούν ένα πιο συστηματικό άνοιγμα στη νεολαία των σχολών Κατάρτισης ή έχουν μετρήσει βήματα στη συνεργασία με τα 7μελή μαθητικά συμβούλια σε σχολές Μαθητείας. Η Ομοσπονδία θέτει στόχο να πολλαπλασιάσει τα σχετικά βήματα και να διαμορφώσει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο πάλης και αιτημάτων για τους νέους που φοιτούν στις σχολές Μαθητείας και Κατάρτισης.

Μια σειρά αντιπρόσωποι στάθηκαν στα παραδείγματα της στοχευμένης απεύθυνσης σε μετανάστες εργαζόμενους του κλάδου και της έκφρασης της προσπάθειας αυτής σε εγγραφές νέων μελών και σε ανάδειξη μεταναστών εργαζομένων στα Διοικητικά Συμβούλια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Συνδικάτο στα Γιάννενα, που με ανακοινώσεις και συσκέψεις απευθύνθηκε στους μετανάστες, κυρίως Αλβανούς, εργαζόμενους του κλάδου και έχει εκλέξει δύο μετανάστες στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Στον προσανατολισμό της Ομοσπονδίας και των Συνδικάτων βρίσκεται η ανάγκη για παρέμβαση στις δομές που φιλοξενούνται πρόσφυγες, ένα κομμάτι των οποίων θα παραμείνει στη χώρα και θα αναζητήσει δουλειά και στις Κατασκευές. Στην κατεύθυνση αυτή, μια σχετική πείρα μεταφέρθηκε από την Καβάλα, από οικοδόμους που έχουν πιάσει δουλειά στη δομή που λειτουργεί στην πόλη μέσα από το οχτάμηνο πρόγραμμα της «κοινωφελούς εργασίας», έχουν αναλάβει ρόλο στη δημιουργία Επιτροπής Αγώνα και επιδιώκουν την ανάπτυξη πολύπλευρης δράσης για τα προβλήματα των προσφύγων.

«Οι εργάτες δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα. Εχουμε τα ίδια προβλήματα, τις ίδιες αγωνίες, ονειρευόμαστε το ίδιο, έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, χωρίς φτώχεια και πολέμους», τονίστηκε στην εισήγηση στο Συνέδριο, ενώ μια σειρά αντιπρόσωποι υπογράμμισαν τη σημασία που έχει το δυνάμωμα της ενότητας της εργατικής τάξης στις σημερινές συνθήκες, που τα σχέδια των ιμπεριαλιστών δρομολογούν επικίνδυνες για τους λαούς εξελίξεις.Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ