Σάββατο 31 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΑΙΔΕΙΑ
Ανάγκη οργάνωσης και απάντησης του φοιτητικού κινήματος

Με αφορμή την πρόσφατη συνεδρίαση της συγκλήτου του ΑΠΘ

Motion Team

Η προώθηση και η εφαρμογή της αντιδραστικής, αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, που έχουν χαράξει οι ΕΕ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, συνεχίζεται με έντονους ρυθμούς και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Σε πολλά Τμήματα έχουν στηθεί επιτροπές «αξιολόγησης» - κατηγοριοποίησης, πλευρές του νέου νόμου - πλαισίου ήδη εφαρμόζονται. Εφαρμόζεται η λίστα συγγραμμάτων και περικόπτονται συγγράμματα, έχουν προκηρυχτεί 159 θέσεις ανταποδοτικών υποτροφιών (είναι δεδομένο πλέον ότι όποιος θέλει να σπουδάσει, θα πρέπει να εργάζεται για να τα βγάλει πέρα), οι επιχειρήσεις αλωνίζουν μέσα στο Πανεπιστήμιο, μεθοδεύεται ο περιορισμός - κατάργηση του ασύλου και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό...

Ολο αυτό το αντιδραστικό πλαίσιο προωθείται και εξειδικεύεται και μέσω της Συγκλήτου. Για το λόγο αυτό οι δυνάμεις της Πανσπουδαστικής πραγματοποίησαν μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στην πρόσφατη συνεδρίαση της Συγκλήτου του ΑΠΘ.

Η κυβέρνηση δεν είναι μόνη της στην προώθηση αυτής της πολιτικής, της πολιτικής της ιδιωτικοποίησης και της έντασης των ταξικών φραγμών. Εχει την ενεργό στήριξη των κομμάτων του ευρωμονόδρομου και της ευρωυποταγής, των πρυτανικών αρχών και των διοικήσεων των περισσότερων Τμημάτων. Εχει τη στήριξη των παρατάξεων ΔΑΠ και ΠΑΣΠ και απολαμβάνει τις πολύτιμες υπηρεσίες αποπροσανατολισμού και ενσωμάτωσης που προσφέρουν ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και η ΕΑΑΚ, ντυμένες με άφθονη δόση «επαναστατικής» φρασεολογίας.

Στο πανεπιστήμιο - «επιχείρηση» δε χωράει άσυλο!

Συγκεκριμένα, στη συνεδρίαση της Συγκλήτου οι πρυτανικές αρχές, για άλλη μία φορά, άνοιξαν το ζήτημα του ασύλου (με αφορμή ενέργειες τυχοδιωκτικών ομάδων που αξιοποιούνται για να συκοφαντείται το φοιτητικό κίνημα και οι αγώνες του, οι μορφές πάλης που συλλογικά επιλέγει). Ακούστηκαν φωνές που μιλούσαν για την ανάγκη να ανατεθεί η φύλαξη του Πανεπιστημίου σε εταιρείες σεκιούριτι ή την ανάγκη εντονότερης παρουσίας της αστυνομίας σε χώρους γύρω από το Πανεπιστήμιο ή και μέσα σε αυτό.

Οι δυνάμεις της Πανσπουδαστικής ήταν οι μόνες που ανέδειξαν το συντονισμένο σχέδιο που υπάρχει για την κατάργηση του ασύλου και την προσπάθεια η όλη συζήτηση να μεταφερθεί στο ψεύτικο δίπολο «σπασίματα - καψίματα» από τη μία και «έννομη τάξη εφαρμογής των νόμων της ιδιωτικοποίησης» από την άλλη. Είναι βέβαιο ότι στο Πανεπιστήμιο - «επιχείρηση» δε χωράει άσυλο. Είναι βέβαιο πως ο επιχειρηματίας, για να επενδύσει κάπου, πρέπει να διασφαλίσει την ασφάλεια του κεφαλαίου του, δε γίνεται να του χαλάνε τα σχέδια οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις των φοιτητών.

Οι δυνάμεις ΔΑΠ και ΠΑΣΠ, αν και δεν εμφανίστηκαν καθόλου στη συνεδρίαση, όπως κάνουν εδώ και δύο χρόνια, παίρνουν συγκεκριμένη θέση στο ζήτημα του ασύλου. Η ΔΑΠ, όπως η κυβέρνηση της ΝΔ, πατάει πάνω στις προβοκάτσιες για να συκοφαντήσει τους αγώνες των φοιτητών και την έννοια του ασύλου, σπέρνει το φόβο και ζητά περισσότερη «ασφάλεια» για να μπορέσει να κυκλοφορήσει κάποιος μέσα στο Πανεπιστήμιο. Η ΠΑΣΠ, παίζοντας το ρόλο και του χωροφύλακα και του δήθεν αγωνιστή ταυτόχρονα, όπως και το ΠΑΣΟΚ, ζητά τη λειτουργία «internet cafe», την παράδοση χώρων του Πανεπιστημίου σε διάφορους επιχειρηματίες, ώστε να υπάρχει «συνεχώς κόσμος» στο Πανεπιστήμιο! Οι δυνάμεις των ΕΑΑΚ και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, φορώντας το «μπλουζάκι» του υποτιθέμενου «Συντονιστικού Γενικών Συνελεύσεων», που στην ουσία είναι ένα «διαπαραταξιακό αλισβερίσι παρατάξεων», εμφανίστηκαν αρκετές ώρες μετά την έναρξη της συνεδρίασης και αρκέστηκαν στο να φωνάξουν μερικά συνθήματα (χωρίς να μπορούν ούτε καν σ' αυτό να συνεννοηθούν οι «συνιστώσες» μεταξύ τους)... Ηταν αυτές που με τη στάση τους το προηγούμενο διάστημα έδιναν επιχειρήματα στην κυβέρνηση για να συκοφαντήσει το φοιτητικό κίνημα, τους αγώνες του και το άσυλο. Οι ΔΑΠ, ΠΑΣΠ, ΣΥΝ, ΕΑΑΚ από κοινού το προηγούμενο διάστημα καταψήφιζαν σε Γενικές Συνελεύσεις και ΔΣ το ψήφισμα της ΠΚΣ που υπερασπιζόταν το άσυλο και παράλληλα κατήγγελλε την προβοκατόρικη δράση ομάδων που έσπαγαν και έκαιγαν.

Τώρα όλα τα βιβλία δωρεάν στους φοιτητές

Αποκαλυπτικότερη για τη στάση του καθένα σε σχέση με τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση ήταν η συζήτηση που προκάλεσε η Πανσπουδαστική (καθώς οι πρυτανικές αρχές δεν έκαναν δεκτό το αίτημά της να μπει στην ημερήσια διάταξη) για τη δωρεάν διανομή των συγγραμμάτων, καθώς υπάρχουν Τμήματα που ξεκίνησαν ή ξεκινούν την εξεταστική και στα οποία δεν έχουν διανεμηθεί ακόμη τα συγγράμματα.

Οι πρυτανικές αρχές και όσα μέλη της Συγκλήτου μίλησαν προσπάθησαν να θολώσουν το τοπίο, υποστηρίζοντας ότι το πρόβλημα της μη διανομής ή του περιορισμού των συγγραμμάτων βρίσκεται στη μη σωστή ερμηνεία και εφαρμογή του νέου νόμου - πλαισίου από κάποια Τμήματα. Διαφώνησαν με έντονο τρόπο στην τοποθέτηση της Πανσπουδαστικής, πως το πρόβλημα που προέκυψε με τη δωρεάν διανομή συγγραμμάτων δεν είναι ζήτημα «τεχνικό», «νομικό», «μη σωστής εφαρμογής του νόμου», αλλά είναι πρόβλημα της συνολικής κατεύθυνσης που υπηρετεί ο συγκεκριμένος νόμος και όλο το νομοθετικό οπλοστάσιο των ΕΕ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

Η ΠΚΣ είπε ότι είναι αναγκαίο να διατεθούν όλα τα απαραίτητα συγγράμματα σε όλους ανεξαιρέτως τους φοιτητές δωρεάν, να επαναλειτουργήσει το πανεπιστημιακό τυπογραφείο, που τα δύο τελευταία χρόνια έχει κλείσει και να μετατεθεί η εξέταση των μαθημάτων, στα οποία οι φοιτητές καλούνται να εξεταστούν χωρίς να έχουν πάρει τα αναγκαία συγγράμματα. Εντονη αντίδραση και άρνηση τελικά υπήρξε, όταν η Πανσπουδαστική πρότεινε ονομαστική ψηφοφορία για το ποια πρόταση θα υιοθετηθεί τελικά, ώστε οι φοιτητές να ξέρουν τι στάση κράτησε ο καθένας και όσοι συναινούν στην εφαρμογή αυτής της πολιτικής, που μας κλέβει το βιβλίο από το χέρι, να απολογηθούν.

Οσο για τις δυνάμεις των ΕΑΑΚ, δεν άνοιξαν το στόμα τους να πουν κουβέντα... Το μόνο που ψέλλισαν ήταν να «δοθεί μόνο ένα σύγγραμμα ανά μάθημα και να εφαρμοστεί ο παλιός νόμος». Δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό από την παράταξη που θεωρεί πως ο νέος νόμος - πλαίσιο είναι απλά «ανεφάρμοστος» και «δυσλειτουργικός» (σχήμα των ΕΑΑΚ στη Γεωπονία Θεσσαλονίκης). ΔΑΠ και ΠΑΣΠ παρά την απουσία τους είναι γνωστές στους φοιτητές. Η ΔΑΠ ήταν αυτή που το προηγούμενο διάστημα έσπερνε αυταπάτες για το νέο νόμο - πλαίσιο και τα παρουσίαζε όλα καλά και ρόδινα, μιλούσε για «κινδυνολογίες». Μπορεί τώρα να μοιράζει άνετα η ίδια τις σημειώσεις στους φοιτητές. Η ΠΑΣΠ μιλούσε για τη «διανομή συμπληρωματικού συγγράμματος όπου είναι επιβεβλημένο», κάτι άλλωστε που λέει και ο νέος νόμος - πλαίσιο, και για συγγράμματα που «θα βρίσκει ο φοιτητής στο διαδίκτυο»...

Νέα αντιδραστικά βήματα

Παράλληλα, χωρίς καμία καθυστέρηση προωθούνται και οι λεγόμενες «ανταποδοτικές υποτροφίες» που προβλέπει ο νέος νόμος - πλαίσιο. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μαύρη εργασία φοιτητών, καθώς η πολιτική ΕΕ - κυβερνήσεων θεωρεί δεδομένο ότι για να σπουδάσει κάποιος, θα πρέπει να δουλεύει για να τα καταφέρει. Η ουσιαστική φοιτητική μέριμνα και οι πραγματικά δημόσιες και δωρεάν σπουδές πάνε περίπατο! Απλά, εργοδότης θα είναι το ίδιο το Πανεπιστήμιο. Επιπλέον το πανεπιστήμιο - «επιχείρηση» δε χρειάζεται να προσλάβει προσωπικό, με σταθερές και μόνιμες σχέσεις εργασίας και ασφάλιση, για να καλύψει τις ανάγκες του.

Είναι ανάγκη ο κάθε φοιτητής να αξιοποιήσει την πείρα του και να βγάλει συμπεράσματα. Πρέπει να κάνει στην άκρη τις δυνάμεις που στηρίζουν και σιγοντάρουν την πολιτική ΕΕ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - κεφαλαίου. Να γίνουν ουσιαστικά βήματα στην αλλαγή των αρνητικών συσχετισμών στο φοιτητικό κίνημα. Οι ίδιοι οι φοιτητές να μπουν μπροστά και να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, να οργανώσουν την πάλη τους, να συγκροτήσουν Επιτροπές Αγώνα με αντιιμπεριαλιστικούς - αντιμονοπωλιακούς στόχους πάλης και σε κοινό βηματισμό με το ταξικό εργατικό κίνημα. Επιτροπές που θα μπουν μπροστά στη δράση ανά έτος, σχολή και τμήμα.

Η αγωνιστική Συσπείρωση της αντεπίθεσης των φοιτητών και σπουδαστών σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, που θα συσπειρώνει Επιτροπές Αγώνα και φοιτητικούς - σπουδαστικούς συλλόγους σε πανελλαδικό επίπεδο, θα λειτουργήσει σαν «φάρος» που θα δείχνει το τι φοιτητικό κίνημα χρειάζεται σήμερα, σε συμμαχία με ποιον, με ποιους στόχους, με ποια προοπτική.


Θανάσης ΧΑΣΤΑΣ
Μέλος του Γραφείου Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ