Πέμπτη 30 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Διαβάστε σήμερα στο 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία»

-- Την Τρίτη 5 Οκτώβρη η μεγάλη σύσκεψη των συνδικάτων στην Αθήνα για την οργάνωση της κοινής δράσης

-- Αυτοαπασχολούμενοι, ΕΒΕ και βιοπαλαιστές αγρότες: Στη μάχη για την επιβίωση, για μέτρα ανακούφισης, κόντρα στην πολιτική που τους τσακίζει

-- Σε εξέλιξη αρχαιρεσίες και απολογιστικές συνελεύσεις σε Εργατικά Κέντρα και σωματεία

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Προετοιμάζουν τη μεγάλη σύσκεψη στις 5 Οκτώβρη

Πλατύ κάλεσμα οργάνωσης της πάλης για τη διεκδίκηση των σύγχρονων δικαιωμάτων, για να αποκρουστούν τα αντεργατικά μέτρα

Νέες αποφάσεις Ομοσπονδιών και Σωματείων προστίθενται καθημερινά στις συνδικαλιστικές οργανώσεις που συντονίζουν τη δράση τους, με πρώτο βήμα τη μεγάλη σύσκεψη της ερχόμενης Τρίτης 5 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ. στο γήπεδο Σπόρτιγκ, για την απόκρουση της αντεργατικής πολιτικής, για να μείνει στα χαρτιά ο νόμος Χατζηδάκη και να βρεθεί στο προσκήνιο η διεκδίκηση σύγχρονων δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Τα δεκάδες σωματεία του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα που ήδη έχουν πάρει απόφαση συμμετοχής στη σύσκεψη, απευθύνουν κάλεσμα σε ακόμα περισσότερες συνδικαλιστικές οργανώσεις επιχειρήσεων και κλάδων, φτάνοντας πλατιά με το κάλεσμα συμμετοχής ώστε να αγκαλιαστεί η πρωτοβουλία αυτή από εκατοντάδες συνδικαλιστές, για να μη μείνει κανένας χώρος δουλειάς έξω από τον μεγάλο αγώνα που θα δοθεί το επόμενο διάστημα.

«Η μεγάλη μάχη που δώσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα ενάντια στον νόμο Χατζηδάκη, με αποκορύφωμα τη μεγάλη απεργία που οργάνωσαν εκατοντάδες συνδικάτα στις 10 Ιούνη, αλλά και οι αγώνες των υγειονομικών και όλου του λαού για την υπεράσπιση της υγείας και της ζωής μας, των μαθητών και των φοιτητών ενάντια στους αντιεκπαιδευτικούς νόμους και οι δεκάδες κινητοποιήσεις σε κλάδους και χώρους δουλειάς αποτελούν μεγάλη παρακαταθήκη για τη συνέχεια της δράσης μας», τονίζουν τα συνδικάτα που πήραν την πρωτοβουλία για το κοινό κάλεσμα συντονισμού και δράσης.


Και όπως σημειώνουν:

«Δεν δεχόμαστε στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα, την εποχή της αλματώδους ανάπτυξης της επιστήμης και της τεχνολογίας:

 • Να δουλεύουμε χωρίς ωράριο, με εξαντλητικές βάρδιες, επτά μέρες τη βδομάδα χωρίς ξεκούραση, να δουλεύουμε ατέλειωτες ώρες με την τηλεργασία.
 • Να δουλεύουμε χωρίς ΣΣΕ, με μισθούς των 400 ευρώ και 500 ευρώ, με απλήρωτες υπερωρίες.
 • Να μετράμε καθημερινά στα δελτία ειδήσεων δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες διασωληνωμένους από τον κορονοϊό, αφού ο λαός μας παραμένει απροστάτευτος από την πανδημία και το δημόσιο σύστημα Υγείας σμπαραλιασμένο με ευθύνη του κράτους και των επιχειρηματικών ομίλων.
 • Το εισόδημά μας να εξαντλείται το πρώτο δεκαήμερο του μήνα αφού τα ενοίκια, τα τιμολόγια του νερού, του ηλεκτρικού, του τηλεφώνου και του internet, τα εισιτήρια των συγκοινωνιών, το ψωμί, το γάλα και όλα τα προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης είναι πανάκριβα, την ίδια στιγμή που οι εργατικές και λαϊκές οικογένειες βουλιάζουν στα χρέη.
 • Τα παιδιά μας να είναι καταδικασμένα στην αμορφωσιά, σε ένα σχολείο που μετατρέπεται και αυτό σε δυσβάσταχτο κόστος για τις φτωχές οικογένειες».
Δεν θα επιτρέψουμε το εργοδοτικό ξεσάλωμα

«Ο νόμος 4808/2021 που ψήφισε η κυβέρνηση τον Ιούνη έρχεται να δώσει συνέχεια και να απογειώσει τις αντεργατικές ανατροπές που έχουν επιβληθεί τα τελευταία δέκα χρόνια, έρχεται να ανατρέψει θεμελιακές κατακτήσεις της εργατικής τάξης και της πάλης των συνδικάτων, με κορυφαία την κατάργηση του 8ωρου!», υπογραμμίζουν δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Οι πρόσφατες αντεργατικές διατάξεις, όπως επισημαίνουν, «λειτουργούν μαζί με άλλους αντιλαϊκούς νόμους όπως τον νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου (ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ) που καταργεί τις ελεύθερες διαπραγματεύσεις και επιβάλλει τον κατώτερο μισθό με υπουργική απόφαση διατηρώντας τον από το 2012 σε άθλια επίπεδα, υπονομεύει τις κλαδικές ΣΣΕ οι οποίες γίνονται υποχρεωτικές μόνο με απόφαση υπουργού, έχει παγώσει τις τριετίες, έχει καταργήσει την αρχή της ευνοϊκότερης σύμβασης».

Την ίδια στιγμή, «οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι τρίβουν τα χέρια τους αφού εξασφαλίζουν νέες τεράστιες χρηματοδοτήσεις από το "Ταμείο Ανάκαμψης", νέες απαλλαγές από εισφορές και φόρους, νέα προνόμια και νέα πεδία επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία, στην Παιδεία, στο περιβάλλον, στην Ενέργεια αποκομίζοντας τεράστια κέρδη».

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει το κάλεσμα στις διατάξεις του αντεργατικού νόμου, που στοχεύουν τη συνδικαλιστική οργάνωση και δράση, σημειώνοντας: «Δεν θα επιτρέψουμε να βάλουν το κίνημα στο γύψο. Δεν θα επιτρέψουμε την επιβολή της εργοδοτικής και κρατικής τρομοκρατίας στα συνδικάτα με το φακέλωμα των συνδικαλισμένων εργαζομένων, τον αυταρχικό περιορισμό της λειτουργίας τους, τις διώξεις σε αγωνιστές εργαζόμενους».

«Αντιμετωπίζουν τους εργαζόμενους ως σύγχρονους σκλάβους, χωρίς συλλογικές συμβάσεις, χωρίς αξιοπρεπείς μισθούς, χωρίς ωράριο και την ίδια στιγμή επιχειρούν να βγάλουν εκτός νόμου το δικαίωμά μας να απεργούμε, να διαμαρτυρόμαστε, να διαδηλώνουμε, να οργανωνόμαστε σε σωματεία και να διεκδικούμε καλύτερες συνθήκες εργασίας», σημειώνουν και καλούν σε «καθολική καταδίκη και απειθαρχία στις αντεργατικές διατάξεις».

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις διεκδικούν:

Κατάργηση του νόμου - εκτρώματος Χατζηδάκη. Αυξήσεις στους μισθούς. Κανείς εργαζόμενος χωρίς ΣΣΕ. Επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, κατάργηση του ν. Βρούτση - Αχτσιόγλου ως αφετηρία για την ουσιαστική αύξηση του κατώτατου μισθού. Επαναφορά της υποχρεωτικότητας των κλαδικών ΣΣΕ, της αρχής της ευνοϊκότερης Σύμβασης, των τριετιών. Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων που περιορίζουν και καταργούν εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Σταθερή δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο. Οχι στη μονιμοποίηση της τηλεργασίας. Επαναφορά της Κυριακής αργίας σε όλους τους κλάδους.

Καλούν τα Συνδικάτα, τα Εργατικά Κέντρα, τις Ομοσπονδίες σε καθολική καταδίκη και απειθαρχία στις αντεργατικές διατάξεις.

Οι υπογραφές μέχρι σήμερα

Το κάλεσμα μέχρι στιγμής υπογράφουν:

Τα Εργατικά Κέντρα Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής και Πειραιά.

Οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων Ελλάδας, Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Εργατοϋπαλλήλων και Υπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Λογιστών (ΠΟΛ), Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΟΕΦΣΕΕ), Συνταξιούχων ΙΚΑ (ΟΣΙΚΑ), Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή (ΠΟΜΕΕΑ), Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων (ΟΣΕΑΔΕ), Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ).

Τα Συνδικάτα Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ν. Αττικής, Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Ν. Αττικής «Ο Βύρων», Οικοδόμων Αθήνας, Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών Ν. Αττικής, Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Υπαλλήλων Δήμου Περάματος, Μετάλλου Αττικής και Εργαζομένων Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, Τύπου και Χάρτου, Εργαζομένων Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Εργαζομένων «Forthnet - Netmed», Εργαζομένων σε Μονάδες, Ιδρύματα και Σχολεία Ειδικής Αγωγής, Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών, ΟΤΑ Αττικής, Εργαζομένων «Tasty Foods», Εργαζομένων «ΦΑΓΕ», Εργαζομένων «EMFI» (ΕΒΓΑ), Εργαζομένων στην «Αθηναϊκή Ζυθοποιία», Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ), Εργαζομένων στην Επιχείρηση «Cosmote - e-Value» Αττικής, Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Ν. Αττικής, Συνταξιούχων Πολιτικών Δημοσίων Υπαλλήλων Αθήνας, Καθαριστών - Καθαριστριών Πειραιά, Καθαριστών - Καθαριστριών Ν. Αττικής, Χρηματοπιστωτικού Αττικής, Ενέργειας Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας, Εργαζομένων στη «Μέλλον», Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Θριάσιο», Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, Εργαζομένων στη «First Data», Γυμναστών και Προπονητών Ν. Αττικής, Φαρμάκου - Καλλυντικού Ν. Αττικής, Εργαζομένων Ιδιωτικής Υγείας Πειραιά, Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά, Εκπαιδευτικών ΠΕ Βύρωνα - Καισαριανής - Παγκρατίου «Ρόζα Ιμβριώτη», Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Ελαιουργοσαπουνοποιείων και Προσωπικού Χημικής Βιομηχανίας Ν. Αττικής, Εργαζομένων Θεάματος - Ακροάματος Αττικής, Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής (ΣΥΠΑ), Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής, Εργαζομένων «Athens Marriott», Εργαζομένων «Royal Olympic», Εργαζομένων «Zafolia», Εργαζομένων «ΣΕΛΕΚΤ ΣΕΡΒΙΣ ΠΑΡΤΝΕΡ» αεροδρομίου Αττικής, Επαγγελματιών Οδηγών Αττικής - Βοιωτίας, Εργαζομένων Δήμου Ηλιούπολης, Εργαζομένων στις «Κτιριακές Υποδομές», Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λαυρεωτικής, Ηλεκτροτεχνιτών Λαυρίου, Οικοδόμων Λαυρίου, Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό (ΣΕΛΜΑ), Εργαζομένων στην «Vodafone - 360connect» και λοιπές θυγατρικές, Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ηλιούπολης «Μ. Παπαμαύρος», Εργαζομένων «Wind», Εκπαιδευτικών ΠΕ «Γ. Σεφέρης», Ηλεκτρολόγων Αττικής, Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα, ΕΛΜΕ Πειραιά, Γ' ΕΛΜΕ Αθήνας, ΕΛΜΕ Νότιας Αθήνας, Στ' ΕΛΜΕ Αθήνας, Εκπαιδευτικών ΠΕ Ανατολικής Αττικής «Ο Σωκράτης», Εκπαιδευτικών ΠΕ Κερατσινίου - Δραπετσώνας «Ν. Πλουμπίδης», Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία Αθήνας, Εργατοϋπαλλήλων Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών Ν. Αττικής, Εργαζομένων Δήμου Καισαριανής και ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΡΤΑΣ
Τσακίζουν τους αγρότες η ακαρπία, η έλλειψη υποδομών και οι ανατιμήσεις

Παράσταση διαμαρτυρίας στις 7/10 στη ΔΕΗ ενάντια στους αυξημένους λογαριασμούς ρεύματος

Σε κάλεσμα προς τους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους να δυναμώσουν και να αναζωογονήσουν τους Αγροτικούς Συλλόγους προχωρά η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Αρτας (ΟΑΣΝΑ), μπροστά στην όξυνση των προβλημάτων και στον κίνδυνο ξεκληρίσματός τους. Στο πλαίσιο αυτό, προγραμματίζει περιοδείες - συσκέψεις ενημέρωσης των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων, με στόχο την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων το επόμενο διάστημα. Τον χορό τον κινητοποιήσεων ανοίγει η παράσταση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 7 Οκτώβρη στη ΔΕΗ, στις 11 π.μ., ενάντια στους αυξημένους λογαριασμούς ρεύματος. Η Ομοσπονδία καλεί επίσης σε μαζικοποίηση των Αγροτικών Συλλόγων με αφορμή τις αρχαιρεσίες στους Συλλόγους Κομποτίου, Πολύδροσου και Κιρκιζατών.

Η ΟΑΣΝΑ τονίζει ότι η φετινή ακαρπία, που χτυπά μια σειρά από καλλιέργειες λόγω παρατεταμένου παγετού την άνοιξη, έρχεται να προστεθεί στις εξευτελιστικές τιμές που εισέπραξαν οι αγροτοκτηνοτρόφοι πέρυσι, όπως οι μανταρινοπαραγωγοί, με την κυβέρνηση να «παρακολουθεί» το φαινόμενο και να μην έχει δώσει ούτε ένα ευρώ αποζημίωση για την αναπλήρωση του αγροτικού εισοδήματος.

Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία καταγράφει ακαρπία στην ελιά που φτάνει ακόμη και στο 90%, στα εσπεριδοειδή στο 70%, στα ακτινίδια στο 45%. «Δεν είναι μοιραίο στον 21ο αιώνα, που η επιστήμη έχει κάνει βήματα και υπάρχει σύγχρονη τεχνολογία, οι καλλιέργειες να μένουν απροστάτευτες λόγω των ανύπαρκτων υποδομών για την αντιμετώπιση των καιρικών συνθηκών», τονίζει σε σχετική της ανακοίνωση.

Χαρακτηριστικό του αναβρασμού που επικρατεί στους αγρότες της περιοχής είναι το κλίμα στη συνέλευση του Αγροτικού Συλλόγου Πέτα - Κλειστού στον δήμο Σκουφά την περασμένη Παρασκευή. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Κοσμά Χριστόφορο, στον έναν χρόνο λειτουργίας του, στις συναντήσεις που πραγματοποίησε η διοίκηση με τον δήμο, την Περιφέρεια και άλλους αρμόδιους κρατικούς φορείς, μονότονα ακούνε «λεφτά δεν υπάρχουν», την ίδια ώρα που δίνεται πακτωλός χρημάτων σε βιομήχανους και εφοπλιστές. Για τις «αναποδιές» στην αγροτική παραγωγή, μάλιστα, όλοι τούς έλεγαν ότι φταίει η κλιματική αλλαγή και όχι η ανυπαρξία υποδομών στην περιοχή δεκαετίες τώρα.

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, διάφοροι τάζουν «λαγούς με πετραχήλια» μέσα από τη συγκρότηση «ομάδων παραγωγών», θέλοντας να παρασύρουν τους αγροτοκτηνοτρόφους βιοπαλαιστές στις δαγκάνες των τραπεζών, προσθέτοντας νέα χρέη και υποθήκες στις πλάτες τους.

Ο Αγροτικός Σύλλογος Πέτα - Κλειστού αποφάσισε τον συντονισμό των ενεργειών του με τον Αγροτικό Σύλλογο Κομποτίου, για την άσκηση περαιτέρω πίεσης στις τοπικές αρχές στην κατεύθυνση της λήψης άμεσων μέτρων βελτίωσης των αγροτικών υποδομών της περιοχής, ενώ από πολλούς επισημάνθηκε η ανάγκη διεκδίκησης εισοδηματικής ενίσχυσης από την κυβέρνηση, για την κάλυψη των απωλειών από τη φετινή ακαρπία.

ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Οργανώνονται και διεκδικούν μέτρα για την επιβίωσή τους

Με πολύμορφες αγωνιστικές πρωτοβουλίες από Ομοσπονδίες και Αγροτικούς Συλλόγους αναπτύσσεται η πάλη με αίτημα την ανακούφιση από το υψηλό κόστος παραγωγής

Παρά τις θριαμβολογίες της κυβέρνησης περί «πρωτοφανούς στήριξης του πρωτογενούς τομέα», η αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις του κεφαλαίου και της ΕΕ, οξύνει τα προβλήματα χιλιάδων βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων που δίνουν καθημερινά τον αγώνα της επιβίωσης.

«Βρόχος» το κόστος παραγωγής

Το υπέρογκο και διαρκώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής, σε συνδυασμό με την «εκτόξευση» των τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης, σφίγγει τη θηλιά για τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους, που βλέπουν να εξανεμίζεται το εισόδημά τους και τα χρέη συνεχώς να αυξάνονται.

Χαρακτηριστικά, εκατοντάδες αγρότες βλέπουν αυτές τις μέρες τα τιμολόγια κατανάλωσης αγροτικού ρεύματος (για χρήση σε γεωτρήσεις και άλλες εγκαταστάσεις) να είναι αυξημένα έως και 50%. Σημαντικό ρόλο για την αύξηση αυτή παίζει η επιβολή της «Ρήτρας Αναπροσαρμογής Χρεών Προμήθειας», κατ' εφαρμογή των κυβερνητικών εντολών και αποφάσεων. Πρόκειται για ρήτρα που αφορά συνολικά τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, για το σύνολο σχεδόν των λαϊκών στρωμάτων που, όπως επισημαίνει και η ΔΕΗ, έχει τεθεί σε εφαρμογή από τις 5 Αυγούστου, με τους λογαριασμούς να αποστέλλονται ήδη.

Οπως καταγγέλλεται από αγρότες, ήδη οι λογαριασμοί σε τιμολόγια που τους αφορούν, φτάνουν σε δυσθεώρητα ύψη. Π.χ. κατανάλωση αγροτικού ρεύματος για 31 μέρες μέσα στον Αύγουστο για 20.800 kWh, φτάνει τα 1.444,36 ευρώ και σε αυτά προστίθενται 1.424,64 ευρώ, ως ρήτρα αναπροσαρμογής (χωρίς να υπολογίζονται οι υπόλοιπες ρυθμιζόμενες χρεώσεις, ο ΦΠΑ και διάφορα τέλη), πετώντας το «τυράκι» μιας έκπτωσης ύψους 628 ευρώ διαμορφώνοντας τελικά μια αύξηση περίπου 50%! Η κατάσταση γίνεται ακόμη χειρότερη για όσους έχουν προηγούμενα χρέη, οδηγώντας τους να μην μπορούν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς τους.

Την ίδια ώρα, μέσα στο καλοκαίρι υπήρξαν διακοπές ρεύματος σε διάφορους Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ), όπως στην Κατοχή Αιτωλοακαρνανίας, με συνέπεια να μη λειτουργούν τα αντλιοστάσια και να μένουν οι καλλιέργειες χωρίς νερό με την ξηρασία και την ανομβρία να είναι στο «κόκκινο».

Παρόμοια προβλήματα προκύπτουν από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου. Σε αρκετές περιοχές η μέση τιμή διαμορφώνεται κοντά στα 1,40 ευρώ το λίτρο, κάτι που μεταφράζεται σε επιβάρυνση της τάξης του 25% για τους αγρότες για κάθε γέμισμα του τρακτέρ ή του αγροτικού αυτοκινήτου. Πρόχειροι υπολογισμοί δείχνουν ότι η επιβάρυνση αγγίζει τα 50 ευρώ σε κάθε γέμισμα ενός ντεπόζιτου 150 λίτρων - που αναλογεί σε ένα μεσαίου μεγέθους τρακτέρ 100 ίππων. Οπως λένε οι αγρότες, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση απορρίπτει το αίτημά τους για αφορολόγητο πετρέλαιο, βρίσκει 370 εκατ. ευρώ για να επιστρέψει φόρο καυσίμων σε εφοπλιστές, κλινικάρχες, ξενοδόχους κ.ά.

Αυξημένες είναι και οι τιμές σε ζωοτροφές, που αποτελούν σχεδόν το 70% του κόστους παραγωγής, σε αγροτικά μέσα και εφόδια, για να αυγαταίνουν τα κέρδη των μονοπωλίων που τα παράγουν και τα διακινούν.

Το πρόβλημα πλήττει ιδιαίτερα τους κτηνοτρόφους. Ενδεικτικά οι τιμές που έχουν διαμορφωθεί σε πολλές περιοχές: Το καλαμπόκι από 20 λεπτά έφτασε στα 37 λεπτά, το τριφύλλι από 22 λεπτά έφτασε στα 32 λεπτά, η σόγια από 37 λεπτά σε 53 λεπτά, αντίστοιχες αυξήσεις υπήρξαν και στις άλλες ζωοτροφές.

Για να κατανοηθεί καλύτερα το τι σημαίνουν οι παραπάνω αυξήσεις, κτηνοτρόφοι της Ελασσόνας δήλωσαν στον «Ριζοσπάστη» πως η αύξηση στο κόστος παραγωγής για να συντηρηθεί ένα πρόβατο φτάνει τα 80 ευρώ, τιμή που όχι απλά εξανεμίζει την αύξηση που υπήρχε στο γάλα φέτος αλλά επιπλέον βάζει μέσα τον κτηνοτρόφο 20 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτές τις αυξήσεις δεν τις καρπώθηκαν οι γεωργοί, αλλά 3 - 4 εισαγωγείς σόγιας αλλά και βιομηχανίες αλεύρων. Επιπρόσθετα το χρονικό διάστημα Φλεβάρη - Μάρτη αλλά και μέσα στον Απρίλη υπήρξε παρατεταμένος παγετός, με θερμοκρασίες τέτοιες που είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής γάλακτος των αιγοπροβάτων κατά 20 - 30% και σε ορισμένες περιπτώσεις 40%.

Οπως μάλιστα καταγγέλλουν οι Ομοσπονδίες των αγροτοκτηνοτρόφων, είναι αστεία η μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές από 13% στο 6% όταν το πάγιο αίτημα των κτηνοτρόφων είναι να υπάρξει επιδότηση στις ζωοτροφές και αίτημα του αγροτικού κινήματος παραμένει η κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια και σε βασικά είδη διατροφής και πρώτης ανάγκης για τον λαό.

Απροστάτευτοι στα καιρικά φαινόμενα, καθυστερούν ακόμα και οι ανεπαρκείς αποζημιώσεις

Μπορεί συγκυριακά για φέτος να καταγράφηκαν σε ορισμένα προϊόντα καλύτερες τιμές, όμως σε πολλές περιπτώσεις η παραγωγή ήταν μειωμένη λόγω των συχνών καταστροφών από τον παγετό, τον καύσωνα, τα μπουρίνια, τις χαλαζοπτώσεις.

Παρόλο που σήμερα η επιστήμη προσφέρει σύγχρονες τεχνικές για την έγκαιρη πρόβλεψη και πρόληψη, δεν υλοποιούνται με ταχύτητα τα απαραίτητα έργα υποδομής για την ασφάλεια της παραγωγής από φυσικούς κινδύνους, επειδή δεν είναι ανταποδοτικά για το κεφάλαιο και το κράτος τα αντιμετωπίζει ως κόστος. Ετσι, στην ουσία οι αγρότες παραμένουν απροστάτευτοι μπροστά σε έντονα καιρικά φαινόμενα.

Το κερασάκι στην τούρτα βάζει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, που ενώ χαρατσώνει τους παραγωγούς με υπέρογκα ασφάλιστρα, δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών. Μάλιστα, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δίνει μερικά ψίχουλα μετά από μεγάλη καθυστέρηση, που δεν καλύπτουν ούτε καν τα καλλιεργητικά έξοδα!

Ταυτόχρονα, στρώνει τον δρόμο για τη «γενικότερη αναμόρφωση του ΕΛΓΑ», με την είσοδο ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. Τα σχέδια αυτά δημιουργούν το πλαίσιο για την απεμπλοκή του κράτους από τις ευθύνες του στην προστασία και στην αποζημίωση των αγροτών από τις καταστροφές. Θα οδηγήσουν στην πλήρη κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης προς τον ΕΛΓΑ, ενισχύοντας τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια λειτουργίας του. Οι αγροτοκτηνοτρόφοι, προκειμένου να έχουν πλήρη ασφαλιστική κάλυψη, θα αναγκαστούν να πληρώνουν υπέρογκα ποσά στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα αποζημιώνονται έγκαιρα και καλύτερα.

Το οργανωμένο ριζοσπαστικό αγροτικό κίνημα σε εγρήγορση

Κόντρα στις δυσκολίες που υπάρχουν, με οργανωτές τους κατά τόπους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες που συντονίζονται με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι δεν το βάζουν κάτω.

Με μια σειρά από πολύμορφες δράσεις που έγιναν τις προηγούμενες μέρες και συνεχίζονται και τις επόμενες, αναδεικνύουν τα μεγάλα προβλήματά τους και διεκδικούν τα δίκαια αιτήματα που αφορούν την ίδια τους την επιβίωση.

Αλλωστε, με τον αγώνα και τις διεκδικήσεις τους, οι αγροτοκτηνοτρόφοι όλα τα προηγούμενα χρόνια μετράνε αποτελέσματα και έχουν την πείρα να κρίνουν ότι χωρίς αυτούς τους αγώνες τα πράγματα θα ήταν σήμερα πολύ χειρότερα για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Η πείρα από τις κινητοποιήσεις των προηγούμενων χρόνων, το πλαίσιο πάλης που επεξεργάστηκε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων και η προσπάθεια για μαζικοποίηση και δυνάμωμα των Αγροτικών Συλλόγων, η δημιουργία νέων εκεί όπου δεν υπάρχουν, είναι τα «εφόδια» στα οποία πρέπει να στηριχτούν για να οργανώσουν τον αγώνα για τις ανάγκες τους, σε κοινή δράση με τους εργατοϋπαλλήλους και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα, απέναντι στους εμποροβιομήχανους, στα μονοπώλια, στους τραπεζίτες, που εκμεταλλεύονται τον μόχθο τους και κερδοσκοπούν σε βάρος τους με τις πλάτες και τους νόμους της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων του κεφαλαίου και της ΕΕ.

Αμεσα αιτήματα - διεκδικήσεις

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι και οι Ομοσπονδίες διεκδικούν:

-- Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές.

-- Να μη γίνει καμία αύξηση στο ρεύμα. Μείωση στην υπάρχουσα τιμή κατά 50%. Καμία διακοπή αγροτικής - οικιακής παροχής.

-- Κατώτερες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στους βιοπαλαιστές αγρότες. Φτηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες, ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών.

-- Καταβολή όλων των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Να αλλάξει ο κανονισμός ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια. Καμιά σκέψη για ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης της παραγωγής. Να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες προσλήψεις στον ΕΛΓΑ ώστε να επιταχυνθούν οι εκτιμήσεις και οι αποζημιώσεις.

-- Εργα υποδομής για την προστασία της παραγωγής.

Ακρίβεια και χρέη τσακίζουν τους μικρούς επαγγελματίες

Παράσταση διαμαρτυρίας χτες στο υπουργείο Ανάπτυξης και νέα συγκέντρωση στις 6 Οκτώβρη από την ΟΒΣΑ, Σωματεία, Ενώσεις και Ομοσπονδίες αυτοαπασχολούμενων

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Ανάπτυξης, για το ζήτημα της ακρίβειας και των ανατιμήσεων σε πρώτες ύλες, τιμολόγια και λογαριασμούς, προχώρησαν χτες το πρωί Ομοσπονδίες, Σωματεία, Ενώσεις και Επιτροπές Αγώνα αυτοαπασχολούμενων και επαγγελματοβιοτεχνών.

Η διαμαρτυρία είχε αποφασιστεί σε σύσκεψη που οργανώθηκε μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ). Στην ίδια σύσκεψη, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των ΕΒΕ έχουν πάρει απόφαση το πρώτο δεκαήμερο του Οκτώβρη να αποτελέσει δεκαήμερο δράσης, με αγωνιστικές πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις. Στο πλαίσιο αυτό, οργανώνουν συγκέντρωση την Τετάρτη 6 Οκτώβρη, στις 6 μ.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία στη Βουλή.

«Ακρίβεια και χρέη τσακίζουν τους μικρούς, η ανάπτυξή τους αφορά τους κολοσσούς», κατήγγειλαν με τα πανό τους τα σωματεία και οι Ενώσεις, ενώ οι επαγγελματίες που πήραν θέση πίσω από αυτά φώναξαν: «Δίνουν γην και ύδωρ για τους κολοσσούς, για μας χαράτσια και πλειστηριασμούς».

Κόντρα στην πολιτική που επιδοτεί τους επιχειρηματικούς ομίλους και φορτώνει τους μικρούς επαγγελματίες χαράτσια, φόρους και χρέη, απαίτησαν μέτρα στήριξης του εισοδήματός τους. «Ακρίβεια και δόσεις κλέβουν τη ζωή μας», τόνισαν και διαδήλωσαν την απαίτησή τους για αφορολόγητο όριο.


Το υπουργείο δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα για συνάντηση με την αντιπροσωπεία των αυτοαπασχολούμενων. Ωστόσο, την ώρα της κινητοποίησης, όπως διαπίστωσαν οι συγκεντρωμένοι, από το κτίριο αναχώρησαν στελέχη της «COSCO», για τα οποία προφανώς οι πόρτες της κυβέρνησης και των υπουργείων είναι πάντα ορθάνοιχτες.

Πάρτε μέτρα για το εισόδημα και τη ζωή μας

Τη στιγμή που οι αυξήσεις στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, στα τιμολόγια της Ενέργειας και στις πρώτες ύλες στραγγαλίζουν τους μικρούς επαγγελματίες, οι μεγάλες επιχειρήσεις επιδοτούνται με μεγάλα ποσά και απολαμβάνουν μια σειρά από προνόμια, σχολίασε ο Γιώργος Χαραλαμπίδης, πρόεδρος της Συντεχνίας Επιπλοποιών - Ξυλουργών. «Για την κυβέρνηση και την ΕΕ θεωρούμαστε διαρθρωτικό πρόβλημα», κατήγγειλε και πρόσθεσε ότι με την πολιτική τους επιδιώκουν να «ξεκαθαρίσει το τοπίο» από τους μικρούς επαγγελματίες, προκειμένου ολόκληρη η «πίτα» να μείνει ελεύθερη για τους επιχειρηματικούς ομίλους. «Στα δέκα χρόνια της οικονομικής κρίσης ήρθαν να προστεθούν τα δύο χρόνια της πανδημίας που χειροτέρευσαν ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Με το κύμα της ακρίβειας που υπάρχει το τελευταίο διάστημα, θα αποτελειώσουν ό,τι πενιχρό εισόδημα έχει απομείνει στα χέρια μας», κατήγγειλε. «Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη. Θα είμαστε κάθε μέρα στον δρόμο του αγώνα, δυναμώνοντας τα Σωματεία μας», ξεκαθάρισε.

«Ηρθαμε εδώ σήμερα για να ζητήσουμε από το υπουργείο να πάρει μέτρα προστασίας του εισοδήματός μας, γιατί, όπως φαίνεται, και το βάρος των ανατιμήσεων θα πέσει στις δικές μας πλάτες», τόνισε ο Δημήτρης Φλώκος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου. «Μετά από απανωτές κρίσεις, μετά την πανδημία, γνωρίζουμε καλά ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης και αυτήν τη φορά είναι να ενισχυθεί η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων», ανέφερε.

«Ο κυνισμός της κυβέρνησης είναι άνευ προηγουμένου», σημείωσε ο πρόεδρος της ΟΒΣΑ, Θανάσης Καλαμπαλίκης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Αδ. Γεωργιάδη, σύμφωνα με τις οποίες οι αυτοαπασχολούμενοι έχουν δύο δρόμους, είτε να συγχωνευθούν, είτε να βάλουν λουκέτο. «Η κυβέρνηση είναι προφανές πως δεν μετράει τις ανάγκες μας. Γι' αυτό τώρα είναι ανάγκη χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι να μετρηθούμε στον δρόμο του αγώνα», τόνισε και κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση στις 6 Οκτώβρη. «Είναι χιλιάδες οι άνθρωποι που προσπαθούν με τον αγώνα τον καθημερινό τους να τα βγάλουν πέρα και η κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα μέτρο για αυτό», σημείωσε. «Ο δρόμος είναι ένας, συλλογικός αγώνας για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες μας. Οσο αυτοί μας λένε ότι το μέλλον είναι το λουκέτο, εμείς απαντάμε: Πάρτε μέτρα για το εισόδημα και τη ζωή μας», κατέληξε.

Στις μεγάλες δυσκολίες προστίθεται το κύμα ανατιμήσεων

Σε μια σειρά κλάδους, οι αυτοαπασχολούμενοι και βιοτέχνες βλέπουν το εισόδημά τους να εξανεμίζεται κάτω από τις ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούν και τις αυξήσεις στο κόστος της Ενέργειας. Το κύμα ανατιμήσεων απειλεί να δώσει τη χαριστική βολή στις επιχειρήσεις τους, που έχουν ήδη μεγάλες δυσκολίες να αντεπεξέλθουν στις συνθήκες που έχουν διαμορφώσει τα προηγούμενα χρόνια η οικονομική κρίση και το τελευταίο διάστημα η πανδημία. Σήμερα, η ακρίβεια προσθέτει επιπλέον εμπόδια στην ίδια τους τη δουλειά, κάνει ακόμα πιο άγριο τον ανταγωνισμό με τους επιχειρηματικούς ομίλους, τους δυσκολεύει να ανταποκριθούν σε βασικές ανάγκες των ίδιων και των οικογενειών τους.

Επαγγελματίες σε ειδικότητες της μεταποίησης και των κατασκευών, όπως οι ξυλουργοί και οι βιοτέχνες μετάλλου, έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με υπέρογκες αυξήσεις στις πρώτες ύλες και τα εργαλεία που είναι απαραίτητα για τη δουλειά τους. Το αποτέλεσμα είναι οι αυτοαπασχολούμενοι να ζημιώνονται από ήδη συμφωνημένες δουλειές, αφού πολλές από αυτές είχαν προϋπολογιστεί με τις παλιές τιμές των πρώτων υλών. Ανάλογα δυσβάσταχτες είναι οι ανατιμήσεις και το κόστος της Ενέργειας στις μικρές επιχειρήσεις στην Εστίαση, στο Εμπόριο, σε άλλες υπηρεσίες. Η αβεβαιότητα που αντιμετωπίζουν είναι μεγάλη. Είναι ενδεικτικό ότι στις συνομιλίες και επικοινωνίες με τους προμηθευτές τους, ενημερώνονται ότι οι τιμές που τους γνωστοποιούνται ισχύουν μόνο «για την ώρα που μιλάμε», καθώς το κύμα των αυξήσεων δεν έχει τέλος.

Εχουμε φωνή, είναι η ώρα να ακουστεί

Μετά τη χτεσινή παρέμβαση, η σκυτάλη περνά στην προετοιμασία της κινητοποίησης στις 6 Οκτώβρη. Η ΟΒΣΑ έχει απευθύνει κάλεσμα σε όλες τις Ενώσεις και τους Συλλόγους των επαγγελματιών, σε άλλες Ομοσπονδίες, σε κάθε μικρό επαγγελματία να δώσουν το «παρών».

«Εχουμε φωνή και ήρθε η ώρα να ακουστεί! Δεν μπορούμε να μένουμε βουβοί στο καθημερινό χτύπημα του εισοδήματός μας, της υγείας μας και της ζωής μας», τονίζει. «Ο δρόμος του συλλογικού ανυποχώρητου αγώνα για ουσιαστικά και μόνιμα μέτρα ανακούφισης είναι μονόδρομος, είναι η μόνη διέξοδος για να ορθώσουμε εμπόδια στην πολιτική που μας οδηγεί στην ανασφάλεια και στο λουκέτο. Μπροστά στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται, κάθε καθυστέρηση, κάθε αναβολή στην ανάπτυξη της συλλογικής δράσης είναι ζημιογόνα», προσθέτει. «Βάζουμε στο προσκήνιο τις πραγματικές μας ανάγκες και τις δίκαιες διεκδικήσεις μας», είναι το κάλεσμα που απευθύνει στους αυτοαπασχολούμενους, στους μικρούς επαγγελματίες και εμπόρους.

Το πλαίσιο διεκδικήσεων των αυτοαπασχολούμενων
 • Διαγραφή χρεών σε εφορία και τράπεζες, καθώς και του συνόλου των τόκων και των προστίμων για χρέη ατομικής ασφάλισης (30% του υπόλοιπου χρέους για τους εν ενεργεία και του 50% για όσους αυτοαπασχολούμενους έβαλαν λουκέτο).
 • Ρύθμιση χρεών για κατανάλωση ρεύματος. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο, χωρίς πρόσθετα χαράτσια. Αναδρομική επιστροφή όλων των δημοτικών τελών όσο τα περιοριστικά μέτρα ήταν σε ισχύ.
 • Αναστολή κατασχέσεων και απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.
 • Καθιέρωση ακατάσχετου του επιχειρηματικού λογαριασμού. Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ.
 • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και του τέλους επιτηδεύματος. Μείωση των έμμεσων φόρων.
 • Ενταξη όλων των πολύ μικρών επιχειρήσεων, χωρίς όρους, στα κλαδικά προγράμματα στήριξης, π.χ. στο ειδικό επίδομα επανεκκίνησης για την Εστίαση. Η «επιστρεπτέα προκαταβολή» να μετατραπεί σε μη επιστρεπτέα για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ. Αμεση ένταξη των αυτοαπασχολούμενων χωρίς προσωπικό στο πρόγραμμα επιδότησης παγίων.
 • Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όσους κλείνουν την επιχείρησή τους, χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις.
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΤΡΑΣ
Προχωρά σε Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων για εκλογές την Κυριακή 10 Οκτώβρη

Σε εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης θα προχωρήσει το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, που την Κυριακή 10 Οκτώβρη στις 6 μ.μ., στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο, θα πραγματοποιήσει Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων του.

Θέματα της ΓΣ είναι: «α) Η νομιμοποίηση των αντιπροσώπων, β) Διοικητικός και οικονομικός απολογισμός της απερχόμενης διοίκησης του ΕΚΠ και γ) Εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής που θα διενεργήσει τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου και Ελεγκτικής Επιτροπής αλλά και αντιπροσώπων στη ΓΣΕΕ».

Στην ανακοίνωσή της για τη Γενική Συνέλευση η διοίκηση επισημαίνει: «Θεωρούμε ότι στις σημερινές συνθήκες η Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων, με βάση το άρθρο 13 παράγραφος 1 του καταστατικού (...) αποτελεί το κυρίαρχο και αποφασιστικό σώμα και μπορεί να οδηγήσει νόμιμα το Εργατικό Κέντρο Πάτρας σε αρχαιρεσίες. Αλλωστε, με βάση το άρθρο 16, παράγραφος 1 του καταστατικού, "η συνέλευση των αντιπροσώπων είναι το ανώτατο όργανο του Εργατικού Κέντρου και φροντίζει για όλα τα ζητήματα που έχουν σχέση με τον οργανισμό του"».

Ολα τα σωματεία και οι αντιπρόσωποί τους, τέλος, θα ενημερωθούν σχετικά και θα λάβουν πρόσκληση της διοίκησης, όπως ορίζουν το καταστατικό και τα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα.

Αρχαιρεσίες, συνελεύσεις και συσκέψεις σωματείων

-- Συνεχίζονται οι αρχαιρεσίες στο Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Σήμερα Πέμπτη οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίζουν: Στα γραφεία του Συνδικάτου (Γλάδστωνος 3, 7ος όροφος, 11 π.μ. - 7 μ.μ.), στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά (12 μ. - 8 μ.μ.), στη Νέα Σμύρνη (11 π.μ. - 7 μ.μ., δημοτικός πολυχώρος, πλατεία) και στο ξενοδοχείο «Intercontinental» (10 π.μ. - 6 μ.μ.).

-- Η Πανελλαδική Ενωση Προσωπικού Ελαιουργοσαπωνοποιείων και Χημικής Βιομηχανίας Αττικής καλεί σε εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση την Κυριακή 3/10, στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

-- Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας προχωρά σε εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση την Κυριακή 10/10, στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Μητροπόλεως.

-- Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής (ΣΥΠΑ) καλεί σε εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση την Πέμπτη 14/10, στις 8.30 π.μ., στο θέατρο «Αλσος» (Ευελπίδων 4, Πεδίον του Αρεως).

-- Σε εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση την Κυριακή 17/10 και διενέργεια αρχαιρεσιών την περίοδο 1-14/11 προχωρά το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής, σύμφωνα με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του. Τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν λεπτομέρειες για τον τόπο διεξαγωγής της Γενικής Συνέλευσης.

-- Σε σύσκεψη σήμερα Πέμπτη στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, στις 11 π.μ., καλούν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, για την οργάνωση και τον συντονισμό της πάλης ενάντια στην αντεργατική πολιτική.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΛΑΜΙΑΣ
Πλούσια πείρα, παρακαταθήκη για την κλιμάκωση του αγώνα

Πλούσια πείρα από τη δράση του εργατικού κινήματος, τόσο στην περιοχή της Φθιώτιδας όσο και συνολικότερα στη χώρα, κατατέθηκε στο απολογιστικό συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Λαμίας, όπου παράλληλα τονίστηκε η ανάγκη ενδυνάμωσης των Σωματείων και κλιμάκωσης του αγώνα απέναντι στην επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι.

Στον απολογισμό της μέχρι τώρα δράσης του Εργατικού Κέντρου Λαμίας και των Σωματείων της δύναμής του αναφέρθηκε στην εισήγησή του ο Γιώργος Οικονόμου, πρόεδρος του ΔΣ, τονίζοντας μεταξύ άλλων το παράδειγμα του αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, τις απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο - τερατούργημα για τα Εργασιακά, τις παρεμβάσεις για τις απολύσεις των εργαζομένων στην εργολαβία της σίτισης στο Νοσοκομείο Λαμίας, για τα εργατικά «ατυχήματα», όπως τα δύο θανατηφόρα μέσα σε τρεις μήνες στο εργοστάσιο «Atlas Tapes» στη Λοκρίδα. Στάθηκε επίσης στη δράση και την παρέμβαση των Σωματείων για τη λήψη μέτρων προστασίας από την πανδημία σε μία σειρά χώρους δουλειάς, καθώς και για τη βελτίωση των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας.

Αναφέρθηκε στον προγραμματισμό της δράσης για το επόμενο διάστημα, τονίζοντας ότι βρισκόμαστε σε περίοδο κλιμάκωσης της αντεργατικής πολιτικής και οι εργαζόμενοι έχουν ως μόνη απάντηση τη συσπείρωση στα σωματεία τους και την κλιμάκωση του αγώνα τους. Τόνισε μάλιστα ότι η κυβέρνηση, συνεχίζοντας την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, δίνει χρήματα για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, τσακίζοντας τις ανάγκες των εργαζομένων, και προσδιόρισε ότι το επόμενο διάστημα θα πρέπει να ενταθεί η πάλη του εργατικού κινήματος απέναντι σε μία σειρά μέτωπα, όπως το νομοσχέδιο - τερατούργημα του Χατζηδάκη, η ποινικοποίηση και περαιτέρω παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δράσης και οργάνωσης, το τζογάρισμα των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων, για την Υγεία και την ανάγκη λήψης μέτρων προστασίας, για την Παιδεία, τους πλειστηριασμούς, την αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος και την ακρίβεια στα προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης.

Από το απολογιστικό συνέδριο
Από το απολογιστικό συνέδριο
Στον πολύμηνο αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ αναφέρθηκε ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας και αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαμίας. Τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ μέσα από τον αγώνα τους, που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και 21 μήνες, πέτυχαν σημαντικές νίκες, όπως να βρίσκονται όλοι οι εργαζόμενοι μέσα στους χώρους δουλειάς αποτρέποντας απολύσεις και διαθεσιμότητες, να πάρουν πίσω περικοπές στη μισθοδοσία που επέβαλε ειδική εκκαθάριση, να ληφθούν μέτρα προστασίας από την πανδημία του κορονοϊού, αλλά και να αποκαλύψουν τις πραγματικές δυνατότητες της ΛΑΡΚΟ και τις πολιτικές όλων των κυβερνήσεων που συνέβαλαν στην απαξίωση με σκοπό εκποίηση και την παράδοση του πλούτου της στα χέρια των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Σημείωσε μάλιστα ότι ο αγώνας αυτός των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ ξεκίνησε από μία μικρή μειοψηφία και γρήγορα μετατράπηκε σε μαζικό και οργανωμένο αγώνα όλων των εργαζομένων της εταιρείας, που αγκαλιάστηκε και γνώρισε την αλληλεγγύη του λαού και ολόκληρης της εργατικής τάξης στη χώρα μας, αλλά και από το εξωτερικό. Επιπλέον, ανέδειξε ότι το παράδειγμα του αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ δείχνει ότι εκεί που όλα φαίνονται στάσιμα και κυριαρχεί η απογοήτευση, μέσα από τη συλλογική δράση, την επιμονή, την ανάδειξη των προβλημάτων και της κατάστασης που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, στοχεύοντας στον πραγματικό αντίπαλο και με τα αντίστοιχα αιτήματα, μπορούν να αναπτυχθούν σημαντικοί αγώνες και κατακτήσεις για τους εργαζόμενους.

Στην ανάγκη να ενταθεί η προσπάθεια για ενίσχυση των Σωματείων και μεγαλύτερη οργάνωση των εργαζομένων στάθηκε ο Φοίβος Ιακωβίδης, από τη διοίκηση του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Φθιώτιδας, ο οποίος αναφέρθηκε στο παράδειγμα των εργαζομένων της «e-food» και επισήμανε τις προσπάθειες που γίνονται στην πόλη της Λαμίας για την οργάνωση των εργαζομένων στον τομέα των ταχυμεταφορών.

Στον βρώμικο ρόλο του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού αναφέρθηκε ο Θύμιος Τσέτσος από το Σωματείο της ΔΕΥΑΛ, θυμίζοντας τον διαχρονικό υπονομευτικό ρόλο των κυβερνητικών συνδικαλιστικών παρατάξεων. Στην ανάγκη να υπάρχει καλή γνώση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σε κάθε χώρο δουλειάς αλλά και των δικαιωμάτων τους στάθηκε ο Αλέξης Αλεξόπουλος, από το Συνδικάτο Οικοδόμων Φθιώτιδας, τονίζοντας ότι αυτό θα συμβάλει τόσο στη συσπείρωση στα Σωματεία όσο και στον αγώνα για να μείνει στα χαρτιά ο νόμος Χατζηδάκη.

Στο πλαίσιο αυτό, προσδιορίστηκε ότι το επόμενο διάστημα το Εργατικό Κέντρο Λαμίας και τα Σωματεία του θα πάρουν μία σειρά πρωτοβουλίες για την οργάνωση και κλιμάκωση του αγώνα σε συντονισμό με ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις της χώρας.

Επίσης, στο απολογιστικό συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Λαμίας παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Γιάννης Μαρούλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας, καθώς και εκπρόσωπος της ΕΛΜΕ Φθιώτιδας.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
«Τώρα είναι η ώρα ενίσχυσης της οργάνωσής μας»

Κάλεσμα συμμετοχής στις αρχαιρεσίες και στήριξης των υποψηφίων από την «e-food»

«Συνεχίζουμε τον αγώνα - Δυναμώνουμε τα Σωματεία μας»: Το κάλεσμα αυτό απευθύνει στους διανομείς, μετά την πρόσφατη νικηφόρα μάχη που έδωσαν, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής.

Μπροστά στις αρχαιρεσίες του που διεξάγονται αυτές τις μέρες, καλεί τους εργαζόμενους να οργανωθούν στις γραμμές του, να πάρουν μέρος στις εκλογές, να στηρίξουν τους συναδέλφους τους από την «e-food» που είναι υποψήφιοι για τη νέα διοίκηση.

«Οι μεγαλειώδεις απεργιακές μοτοπορείες που έγιναν σε όλη την Ελλάδα την Τετάρτη, γονάτισαν την πολυεθνική ηλεκτρονική πλατφόρμα που ανακοίνωσε ότι όλες οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου μετατρέπονται σε αορίστου (αναγνωρίζοντας την προϋπηρεσία μας) και ταυτόχρονα τη λήξη της συνεργασίας με το δουλεμπορικό γραφείο της MANPOWER GROUP», υπενθυμίζει το Συνδικάτο.

Η πρωτοβουλία του Συνδικάτου για κοινή δράση με το ΣΒΕΟΔ και ο συντονισμός των δύο σωματείων, όπως εξηγεί, «διασφάλισε την ενότητα» των εργαζομένων. «Η αποφασιστικότητα και η μαζικότητα, το δίκιο του αγώνα μας, η οργάνωσή μας με σωστό προσανατολισμό και αιτήματα ήταν καθοριστικά για την κατάκτηση που είχαμε. Η αλληλεγγύη που εκφράστηκε από τους εργαζόμενους και τον λαό όλης της χώρας ήταν όπλο για μας, που συνέβαλε ώστε να αναγκαστεί η εταιρεία στην υποχώρηση αυτή. Κάθε προσπάθεια να εμφανιστεί ως φιλεργατική και ανθρωποκεντρική, έπεσε στο κενό. Αλλωστε, αυτοί ήταν που σε συνεννόηση με την κυβέρνηση μας "υποδέχτηκαν" με αστυνομικές κλούβες στα γραφεία τους. Στο κενό έπεσε και η προσπάθεια να εμφανίζουν ορισμένοι αυτόν τον αγώνα ως "διαδικτυακό ακτιβισμό"», αναφέρει.

«Τώρα είναι η ώρα της ενίσχυσης της οργάνωσής μας. Τώρα είναι η ώρα να αποδείξουμε στην εταιρεία ότι είμαστε οργανωμένοι στα σωματεία μας, ότι εάν δεν διασφαλίσει ότι όσα ανακοίνωσε θα γίνουν πράξη, δεν πρόκειται να ξεμπερδέψει από μας», τονίζει το Συνδικάτο. «Κανένας διανομέας πλέον δεν πρέπει να αντιμετωπίσει μόνος του την εταιρεία. Είτε είναι freelancer είτε είναι μισθωτός», υπογραμμίζει. Το ίδιο ακριβώς μήνυμα, προσθέτει, πρέπει να πάρει και η κυβέρνηση: «Ο νόμος Χατζηδάκη θα μείνει στα χαρτιά. Θα συνεχίσουμε μέχρι να ικανοποιηθούν όλα τα δίκαια αιτήματά μας. Ο αγώνας των διανομέων της "e-food" είναι αγώνας όλων των εργαζομένων. Είναι μονόδρομος για όλη την εργατική τάξη». Στην κατεύθυνση αυτή, καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στις αρχαιρεσίες δίνοντας ώθηση στο Συνδικάτο να συνεχίσει και να δυναμώσει τον αγώνα.Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ