Πέμπτη 30 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΡΤΑΣ
Τσακίζουν τους αγρότες η ακαρπία, η έλλειψη υποδομών και οι ανατιμήσεις

Παράσταση διαμαρτυρίας στις 7/10 στη ΔΕΗ ενάντια στους αυξημένους λογαριασμούς ρεύματος

Σε κάλεσμα προς τους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους να δυναμώσουν και να αναζωογονήσουν τους Αγροτικούς Συλλόγους προχωρά η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Αρτας (ΟΑΣΝΑ), μπροστά στην όξυνση των προβλημάτων και στον κίνδυνο ξεκληρίσματός τους. Στο πλαίσιο αυτό, προγραμματίζει περιοδείες - συσκέψεις ενημέρωσης των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων, με στόχο την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων το επόμενο διάστημα. Τον χορό τον κινητοποιήσεων ανοίγει η παράσταση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 7 Οκτώβρη στη ΔΕΗ, στις 11 π.μ., ενάντια στους αυξημένους λογαριασμούς ρεύματος. Η Ομοσπονδία καλεί επίσης σε μαζικοποίηση των Αγροτικών Συλλόγων με αφορμή τις αρχαιρεσίες στους Συλλόγους Κομποτίου, Πολύδροσου και Κιρκιζατών.

Η ΟΑΣΝΑ τονίζει ότι η φετινή ακαρπία, που χτυπά μια σειρά από καλλιέργειες λόγω παρατεταμένου παγετού την άνοιξη, έρχεται να προστεθεί στις εξευτελιστικές τιμές που εισέπραξαν οι αγροτοκτηνοτρόφοι πέρυσι, όπως οι μανταρινοπαραγωγοί, με την κυβέρνηση να «παρακολουθεί» το φαινόμενο και να μην έχει δώσει ούτε ένα ευρώ αποζημίωση για την αναπλήρωση του αγροτικού εισοδήματος.

Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία καταγράφει ακαρπία στην ελιά που φτάνει ακόμη και στο 90%, στα εσπεριδοειδή στο 70%, στα ακτινίδια στο 45%. «Δεν είναι μοιραίο στον 21ο αιώνα, που η επιστήμη έχει κάνει βήματα και υπάρχει σύγχρονη τεχνολογία, οι καλλιέργειες να μένουν απροστάτευτες λόγω των ανύπαρκτων υποδομών για την αντιμετώπιση των καιρικών συνθηκών», τονίζει σε σχετική της ανακοίνωση.

Χαρακτηριστικό του αναβρασμού που επικρατεί στους αγρότες της περιοχής είναι το κλίμα στη συνέλευση του Αγροτικού Συλλόγου Πέτα - Κλειστού στον δήμο Σκουφά την περασμένη Παρασκευή. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Κοσμά Χριστόφορο, στον έναν χρόνο λειτουργίας του, στις συναντήσεις που πραγματοποίησε η διοίκηση με τον δήμο, την Περιφέρεια και άλλους αρμόδιους κρατικούς φορείς, μονότονα ακούνε «λεφτά δεν υπάρχουν», την ίδια ώρα που δίνεται πακτωλός χρημάτων σε βιομήχανους και εφοπλιστές. Για τις «αναποδιές» στην αγροτική παραγωγή, μάλιστα, όλοι τούς έλεγαν ότι φταίει η κλιματική αλλαγή και όχι η ανυπαρξία υποδομών στην περιοχή δεκαετίες τώρα.

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, διάφοροι τάζουν «λαγούς με πετραχήλια» μέσα από τη συγκρότηση «ομάδων παραγωγών», θέλοντας να παρασύρουν τους αγροτοκτηνοτρόφους βιοπαλαιστές στις δαγκάνες των τραπεζών, προσθέτοντας νέα χρέη και υποθήκες στις πλάτες τους.

Ο Αγροτικός Σύλλογος Πέτα - Κλειστού αποφάσισε τον συντονισμό των ενεργειών του με τον Αγροτικό Σύλλογο Κομποτίου, για την άσκηση περαιτέρω πίεσης στις τοπικές αρχές στην κατεύθυνση της λήψης άμεσων μέτρων βελτίωσης των αγροτικών υποδομών της περιοχής, ενώ από πολλούς επισημάνθηκε η ανάγκη διεκδίκησης εισοδηματικής ενίσχυσης από την κυβέρνηση, για την κάλυψη των απωλειών από τη φετινή ακαρπία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ