Πέμπτη 30 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Η κυβέρνηση κλέβει τους συνταξιούχους μέσα από το πορτοφόλι τους

Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Σε δήλωσή του σχετικά με την κυβερνητική ρύθμιση για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, τονίζει τα εξής:

«Η κυβερνητική ρύθμιση για τους συνταξιούχους συνιστά κλοπή μέσα από το πορτοφόλι τους και την ευθύνη για αυτή την κλοπή ανέλαβε ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση με το "έτσι θέλω" δίνει μόνο 900 εκατομμύρια από τα 3,9 δισ. ευρώ που εκδίκασε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), κόβοντας τα ποσά που προέρχονται από τον σφαγιασμό των επικουρικών συντάξεων και των Δώρων. Κι αυτό έχει το θράσος να το εμφανίζει ως μεγάλη επιτυχία.

Τα ποσά που εκδικάστηκαν αποτελούν ένα πολύ μικρό μέρος από τις τεράστιες απώλειες των συνταξιούχων και τολμούν να "βάλουν χέρι" ακόμα και σ' αυτά!

Οι συνταξιούχοι και συνολικά οι ασφαλισμένοι δεν πρέπει να αποδεχτούν την κλοπή της σκληρής δουλειάς και των εισφορών τους. Δεν πρέπει να νομιμοποιηθεί στη συνείδησή τους η καταλήστευση που έχουν υποστεί από τις κυβερνήσεις των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ. Χρειάζεται να δυναμώσουν τον αγώνα τους για όσα έχουν πληρώσει και τους αφαιρούν».

Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:

-- Κυβέρνηση: Αγριο «κούρεμα» ακόμα και στα περιορισμένα αναδρομικά που επιδίκασε το ΣτΕ για τους συνταξιούχους

-- Φυλλάδιο του ΚΚΕ: Η Υγεία στις μέρες της πανδημίας - Παγκόσμιο θύμα του κέρδους και απόδειξη της ανωτερότητας του σοσιαλισμού

-- Τουρισμός: Τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων ασυμβίβαστα με την προστασία της υγείας εργαζομένων, κατοίκων και επισκεπτών

-- Κυβέρνηση - επιχειρηματικοί όμιλοι: Ακονίζουν μαχαίρια για το νέο γύρο της αντιασφαλιστικής επίθεσης

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αγριο «τσεκούρι» ακόμα και στα περιορισμένα αναδρομικά για τις περικοπές στις συντάξεις

Δίνει μόνο 900 εκατομμύρια αντί των 3,9 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στη σχετική απόφαση του ΣτΕ!

Με απαράδεκτη τροπολογία και προκλητική επιχειρηματολογία η κυβέρνηση «κουρεύει» με το «έτσι θέλω» 3 δισ. ευρώ από τους συνταξιούχους!

INTIME NEWS

Με απαράδεκτη τροπολογία και προκλητική επιχειρηματολογία η κυβέρνηση «κουρεύει» με το «έτσι θέλω» 3 δισ. ευρώ από τους συνταξιούχους!
«Τσεκούρι» της τάξης του 77% επιβάλλει η κυβέρνηση στους συνταξιούχους, ακόμα και στα ήδη περιορισμένα αναδρομικά 11 μηνών που τους επιδίκασε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για τις τεράστιες περικοπές στις συντάξεις τους.

Συγκεκριμένα, με απαράδεκτη τροπολογία που κατέθεσε και ψήφισε χτες στη Βουλή, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα επιστρέψει στους συνταξιούχους μόνο 900 εκατομμύρια ευρώ, αντί των 3,9 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στην απόφαση του ΣτΕ!

Υπενθυμίζεται ότι το ΣτΕ, με την περιβόητη «πιλοτική δίκη» για τα αναδρομικά που προκάλεσε η κυβέρνηση, αξιοποιώντας ως «πιστοποιητικό νομιμοποίησης» των περικοπών στις συντάξεις τον αντιασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016), απέρριψε οποιαδήποτε διεκδίκηση αναδρομικών από το νόμο - λαιμητόμο και μετά, ενώ αναγνώρισε αναδρομικά για τις περικοπές μόνο για το 11μηνο μεταξύ 10/6/2015 και 11/5/2016. Δηλαδή, από όλες τις περικοπές των κυβερνήσεων ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ από το 2011 μέχρι σήμερα, τα αναδρομικά περιορίστηκαν στο χρονικό διάστημα από την έκδοση των προηγούμενων αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ τον Ιούνη του 2015 (αποφάσεις 2287 - 2288 περί αντισυνταγματικότητας των περικοπών του 2012) και μέχρι την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου τον Μάη του 2016.

Το ποσό των αναδρομικών για αυτό το 11μηνο είναι 3,9 δισ. ευρώ.

Η τροπολογία της κυβέρνησης, ωστόσο, αντί να επιστρέψει άμεσα στους συνταξιούχους έστω αυτά τα 3,9 δισ. ευρώ, ορίζει ότι θα αποδοθούν μόνο τα 900 εκατομμύρια ευρώ που αντιστοιχούν στις κύριες συντάξεις αυτού του διαστήματος.

Στη συνέχεια μάλιστα ορίζει με το «έτσι θέλω» ότι με την καταβολή αυτού του ποσού, «οι αξιώσεις των συνταξιούχων των οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης για ποσά που αντιστοιχούν σε περικοπές, μειώσεις, μειώσεις και καταργήσεις κύριων, επικουρικών συντάξεων, επιδομάτων αδείας και εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα» για το εν λόγω 11μηνο... «αποσβέννυνται», δηλαδή διαγράφονται!

Δηλαδή, διαγράφονται χωρίς να αποδοθούν τα αναδρομικά για τις επικουρικές συντάξεις, τα επιδόματα άδειας και τα Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα.

Προκλητική επιχειρηματολογία για να στηριχθεί η απαράδεκτη τροπολογία

Το παραπάνω άγριο «τσεκούρι» επιχείρησε να παρουσιάσει ως... μεγάλη «γενναιοδωρία» η κυβέρνηση, διαφημίζοντας την... εφάπαξ καταβολή πριν το τέλος του έτους, αφού πρώτα «κούρεψε» το 77% του σχετικού ποσού!

Με την ομιλία του πρωθυπουργού, κυβερνητικά σημειώματα και το ίδιο το κείμενο της τροπολογίας, επιχειρείται η απαράδεκτη τροπολογία να στηριχθεί με προκλητική επιχειρηματολογία, ότι τάχα δεν υπάρχουν άλλα δημοσιονομικά περιθώρια και ότι αν επέστρεφαν στους συνταξιούχους έστω αυτό το κλάσμα από τις περικοπές... θα έπρεπε να τα κόψουν από τους εργαζόμενους, αφού βέβαια το μεγάλο κεφάλαιο είναι πάντα στο απυρόβλητο!

«Δεν υπάρχουν λοιπόν περιθώρια για ικανοποίηση πρόσθετων αιτημάτων αυτού του είδους», ανέφερε ο Κυρ. Μητσοτάκης, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση με κάθε ευκαιρία διαφημίζει τα πακέτα δεκάδων δισεκατομμυρίων που διασφαλίζει για τη στήριξη του κεφαλαίου, νομοθετεί νέες φοροαπαλλαγές και «διευκολύνσεις» για τις μεγάλες επιχειρήσεις και ενώ δρομολογεί νέα αντιασφαλιστική επίθεση για να «ληστέψει» υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων τα αποθεματικά για τις επικουρικές συντάξεις.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «η αλήθεια είναι ότι οι συνταξιούχοι μας δεν χτυπήθηκαν όσο άλλες κατηγορίες από την πανδημία». Να πουν κι ευχαριστώ δηλαδή οι συνταξιούχοι, που συνέχισαν να παίρνουν τις πετσοκομμένες συντάξεις τους!

Με τις ίδιες προκλητικές ατάκες που συνοδεύουν και κάθε επίθεση στο Ασφαλιστικό, εξάλλου, ο Κυρ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε ότι το να αποδοθούν κανονικά τα αναδρομικά «θα ήταν άδικο για τους ανέργους, θα ήταν άδικο για τους εργαζόμενους, ο κόπος των οποίων χρηματοδοτεί το ασφαλιστικό σύστημα. Θα ήταν άδικο για τις επόμενες γενιές».

Με άθλιες προσπάθειες κάλπικης διαίρεσης των εργαζομένων και του λαού, επιχειρεί να κουκουλώσει το γεγονός ότι οι συνταξιούχοι ζητάνε πίσω τα χρήματα που τους έκλεψαν οι κυβερνήσεις, όπως κλέβουν τους εργαζόμενους και όλο το λαό, για να χρηματοδοτήσουν τους κεφαλαιοκράτες!

Εξίσου προκλητικά συνέδεσε τη νέα κλοπή σε βάρος των συνταξιούχων... με τη διατήρηση του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων!

Ανέφερε συγκεκριμένα: «Αδικο, λοιπόν (σ.σ. η απόδοση των κλεμμένων στους συνταξιούχους) και για το σύνολο της κοινωνίας που αντιμετωπίζει με ενότητα, ομοψυχία και με επιτυχία, τολμώ να πω, τόσες αλλεπάλληλες προκλήσεις, από τα γεγονότα στον Εβρο και την πανδημία μέχρι τη διεθνή οικονομική αναταραχή και την επιθετική συμπεριφορά των γειτόνων μας. Γιατί το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων οφείλουμε να το κρατάμε ψηλά, οφείλουμε όμως και να το χρηματοδοτούμε».

Αυτό που χρηματοδοτούν βέβαια όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, την ίδια ώρα που ξεζουμίζουν όλο το λαό, είναι οι ΝΑΤΟικοί εξοπλισμοί, οι αποστολές και οι συνεκπαιδεύσεις στο πλαίσιο των λυκοσυμμαχιών ΝΑΤΟ - ΕΕ, η προσαρμογή των Ενόπλων Δυνάμεων στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή...

Σημειώνεται, τέλος, ότι από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα δώσει μόνο το 1,4 δισ. ευρώ από τα αναδρομικά, ωστόσο στην τροπολογία που κατατέθηκε τελικά και την Εκθεση του Γενικού Λογιστηρίου που την συνοδεύει, επισημαίνεται ότι η δαπάνη στον κρατικό προϋπολογισμό είναι μόλις 900 εκατομμύρια...

Η τοποθέτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, τοποθετούμενος στη Βουλή για την απαράδεκτη τροπολογία, ανέφερε: «Εν μέσω πανηγυρισμού και χειροκροτημάτων ο πρωθυπουργός δήλωσε εδώ το μεσημέρι ότι δίνονται εφάπαξ όλα τα αναδρομικά ακόμα και σε αυτούς που δεν έχουν κάνει προσφυγή. Ομως η ουσία είναι ότι με τη συγκεκριμένη διάταξη κλέβετε τους συνταξιούχους. Η κυβέρνηση κάνει μια τεράστια κλοπή στους συνταξιούχους. Τι δίνει; 900 εκατ. μόνο για τις κύριες συντάξεις. Τα αναδρομικά όσον αφορά τις επικουρικές συντάξεις και Δώρα διαγράφονται. Το λέει συγκεκριμένα μέσα στην τροπολογία, ότι δηλαδή αποσβένονται όλες οι άλλες αξιώσεις των συνταξιούχων σε σχέση με τα αναδρομικά που αφορούν τα Δώρα και τις επικουρικές. Διαγράφετε από τα 3,9 δισ. ευρώ τα 3 δισ. και δίνετε 900 εκατ. Και αυτά τα 3,9 δισ. δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μικρό ποσοστό της τεράστιας κλοπής που έγινε σε βάρος των συνταξιούχων από όλες τις κυβερνήσεις, από την κυβέρνηση της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ».

Απαντώντας, εξάλλου, και στα όσα είχε πει πριν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ε. Αχτσιόγλου, που εμφάνισε ούτε λίγο ούτε πολύ τον νόμο Κατρούγκαλου ως... επίτευγμα, ο Ν. Καραθανασόπουλος σημείωσε ότι «θέλει πολύ πολιτικό θράσος η κ. Αχτσιόγλου να λέει εδώ ότι "θεραπεύτηκαν" με τον νόμο Κατρούγκαλου αυτά που είχαν χαρακτηριστεί ως αντισυνταγματικά από το ΣτΕ», όταν «ο νόμος Κατρούγκαλου νομιμοποίησε τις μειώσεις που έκανε η κυβέρνηση Σαμαρά στο Ασφαλιστικό, την κλοπή που έκανε στους συνταξιούχους».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η Υγεία στις μέρες της πανδημίας: Παγκόσμιο θύμα του κέρδους και απόδειξη της ανωτερότητας του σοσιαλισμού

Το 4σέλιδο φυλλάδιο για την Υγεία που διακινούν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ

Είμαστε μάρτυρες μιας πρωτοφανούς κατάστασης. Το ξέσπασμα της πανδημίας και οι συνέπειές της συγκλονίζουν. Οι εικόνες από ισχυρά καπιταλιστικά κράτη, όπως η Ιταλία, η Βρετανία, η Ισπανία, οι ΗΠΑ, αλλά και η κατάσταση στην Ελλάδα, παρά τους χαμηλούς δείκτες, είναι τραγικές.

Σε όλο τον προηγμένο καπιταλιστικό κόσμο, τα συστήματα Υγείας αποδείχτηκαν ανεπαρκή έως ανίκανα να αντιμετωπίσουν μια αναμενόμενη πανδημία.

Είτε κατέρρευσαν με τους χιλιάδες νεκρούς, είτε «άντεξαν», όπως στην Ελλάδα, γιατί «ξεφορτώθηκαν» την περίθαλψη του λαού για χρόνιες και άλλες παθήσεις. Μετατράπηκαν σε «συστήματα Υγείας της μιας νόσου», αφήνοντας εκτεθειμένο το λαό από τις επιπτώσεις όλων των άλλων αναγκών για την υγεία του.

Αντί να μπει στη μάχη για την υγεία του λαού, με κρατικό σχεδιασμό, το σύνολο των δομών και των υγειονομικών - δημόσιου κι ιδιωτικού τομέα - ένα μεγάλο μέρος του με ευθύνη της κυβέρνησης παροπλίστηκε.

Σήμερα η κυβέρνηση, συνεπικουρούμενη από τα άλλα αστικά κόμματα, «παίζει» στο χρηματιστήριο των κερδών των επιχειρηματιών στον Τουρισμό και στις Μεταφορές ό,τι κερδήθηκε από το λαό την περίοδο της πανδημίας.

Από τη μια, περιορισμός στο ελάχιστο κάθε προληπτικού μέτρου που θα απέτρεπε τους τουρίστες - πελάτες, αυξάνοντας την πιθανότητα ακόμα και μαζικών κρουσμάτων και, από την άλλη, «νουθεσίες» προς το λαό για την τήρηση των προληπτικών μέτρων.

Η διαχρονική ανεπάρκεια των δημόσιων συστημάτων Υγείας:

1. Είναι το αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής που ακολούθησαν νεοφιλελεύθερες και σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις, που θεωρεί τη λαϊκή υγεία «κόστος» και ταυτόχρονα ευκαιρία επιχειρηματικής δράσης.


Από τη μια, οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, υποδομών και τεχνολογίας, οι πολύμηνες λίστες αναμονής για απλά ιατρικά ραντεβού, χειρουργεία κ.λπ., η αποψιλωμένη από υποδομές, τεχνολογικό εξοπλισμό και βασικές ειδικότητες Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας...

Από την άλλη, η διαρκής ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων στην Υγεία, όπου και η πανδημία αξιοποιήθηκε για κερδοσκοπία, όπως φάνηκε με τα διαγνωστικά τεστ, τον διπλασιασμό στην αποζημίωση των κλινών ΜΕΘ...

Αυτός ο υποβαθμισμένος και εμπορευματοποιημένος δημόσιος τομέας και ο «εύρωστος» ιδιωτικός επιχειρηματικός τομέας αποτελούν τις δυο όψεις της ενιαίας αντιλαϊκής πολιτικής στην Υγεία. Στη χώρα μας, αυτήν την πολιτική ακολούθησαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Αυτήν την πολιτική υπηρετούν και τα νέα σχέδια της κυβέρνησης με σκοπό τη βαθύτερη εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στο Δημόσιο, με τις Συμπράξεις Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα.

2. Είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής στήριξης των μονοπωλιακών ομίλων, που δεν μπορεί να έχει ως προτεραιότητα την υγεία και την ανθρώπινη ζωή.

Παράδειγμα, η τραγωδία του ιταλικού λαού, όπου οι γιατροί εξαναγκάζονταν να επιλέξουν ποιος ασθενής θα διεκδικήσει τη ζωή του σε κρεβάτι ΜΕΘ. Εκεί, κυβέρνηση και βιομήχανοι αρνήθηκαν να διακόψουν τη λειτουργία των εργοστασίων στη Β. Ιταλία, παρά τις συστάσεις των επιστημόνων από τις αρχές Μάρτη. Στη «Μέκκα» του καπιταλισμού, στις ΗΠΑ, είχαν κλείσει νοσοκομεία με χιλιάδες κρεβάτια γιατί «δεν ήταν κερδοφόρα», ενώ, παρά την τεράστια παραγωγική δυνατότητα, δεν υπήρχε εφεδρεία σε αναπνευστήρες για τους ασθενείς, αφού σε συνθήκες μη πανδημίας θεωρείται «σπατάλη». Μάλιστα, τα μεγαλύτερα θύματα του εμπορευματοποιημένου συστήματος Υγείας είναι τα μικρά παιδιά, που δεν τα δέχονται τα νοσοκομεία επειδή είναι ανασφάλιστα.


Και στη χώρα μας, όμως, δεν δουλεύουν - και μάλιστα με πιο εντατικούς ρυθμούς - εργοστάσια χωρίς μέτρα προστασίας;

Ταυτόχρονα, η προμήθεια βασικών φαρμάκων αλλά και η έρευνα για το εμβόλιο αποτελούν αιτία «πολέμου» ανάμεσα στους επιχειρηματικούς ομίλους, αντί να υπάρχει αρμονική συνεργασία των επιστημόνων ώστε γρήγορα να ολοκληρωθεί η μελέτη και να σωθούν ανθρώπινες ζωές.

Μας λένε: «Η χώρα μας δεν έγινε Ιταλία γιατί η ελληνική κυβέρνηση πήρε έγκαιρα μέτρα»
Είναι όμως έτσι;

Η κυβέρνηση «πήρε έγκαιρα μέτρα εγκλεισμού του λαού στα σπίτια για να μην καταρρεύσει το δημόσιο σύστημα Υγείας». Το δημόσιο σύστημα όμως θα κατέρρεε γιατί τα προηγούμενα χρόνια έκλεισαν 10.000 κλίνες. Σήμερα αντί για 3.500 κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) υπάρχουν 685. Η αναμονή για κρεβάτι σε ΜΕΘ σε «κανονικές» συνθήκες φτάνει μέχρι και τους 50 ασθενείς τη μέρα. Τον χειμώνα, με την έξαρση της γρίπης, ξεπερνά τους 100, αφού οι ελάχιστες δημόσιες κλίνες έχουν μονίμως πληρότητα 100%, καλύπτοντας μόλις το 1/6 των αναγκών.

Κι όλα αυτά όταν ο ασθενής που χρήζει Εντατικής Θεραπείας πρέπει να νοσηλεύεται άμεσα, αφού κάθε ώρα καθυστέρησης μπορεί να του κοστίσει τη ζωή. Πολλοί εγκαυματίες της πυρκαγιάς στο Μάτι δεν βρήκαν ειδική μονάδα για τη νοσηλεία τους, γιατί δεν υπήρχε.

Πώς φτάσαμε ως εκεί;

Η πολιτική που «μετράει» την υγεία και τη ζωή του λαού με τη μεζούρα του «κόστους» υπονομεύει την ανάγκη να υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό και υποδομές για να αντιμετωπίζονται οι τρέχουσες, αλλά και οι έκτακτες περιπτώσεις.

Το ίδιο συμβαίνει και με τις «προσλήψεις» της κυβέρνησης λόγω πανδημίας. Ελάχιστες και ορισμένου χρόνου, όπως και τα προηγούμενα χρόνια. Αυτές ούτε τις σημερινές «τρέχουσες» ανάγκες ικανοποιούν, ούτε κι αυτές που μπορεί να προκύψουν σε ένα πιθανό νέο κύμα πανδημίας.


Λένε ότι «το κράτος δεν έχει λεφτά», όμως δίνουν 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ στον δολοφονικό μηχανισμό του ΝΑΤΟ, επιδοτούν με ζεστό χρήμα τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, με την αποθέωση της «ατομικής ευθύνης», θέλει να κρύψει τις διαχρονικές κρατικές ευθύνες για το σμπαράλιασμα του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Πρόκειται για τον ορισμό του «ανορθολογισμού» στην πολιτική και την επιστημονική σκέψη. Αντί το δημόσιο σύστημα Υγείας να προσαρμόζεται στις λαϊκές ανάγκες, συμβαίνει το αντίθετο. Οι ανάγκες προσαρμόζονται στο υποβαθμισμένο δημόσιο σύστημα. Αυτός είναι ο ρεαλισμός τους!

Οι αντιεπιστημονικές θεωρίες για τη «διάγνωση από το τηλέφωνο» ή την «αυτοδιάγνωση» επιδιώκουν να συμβιβαστεί ο λαός με τη μιζέρια του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση της ΝΔ, με αφορμή την πανδημία, εξαπολύει μαζί με το κεφάλαιο νέο γύρο επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζομένων, με το βλέμμα στραμμένο στην καπιταλιστική κρίση. Εφαρμόζει α λα καρτ τις επιστημονικές συστάσεις, «κλείνει τα μάτια» στην έλλειψη μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς, στο συνωστισμό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενθαρρύνει το ξεσάλωμα της εργοδοσίας!

Αντί ο χρόνος που κερδήθηκε να αξιοποιηθεί για τη στελέχωση των δημόσιων μονάδων Υγείας με μόνιμες προσλήψεις υγειονομικών, εφαρμόζεται η πολιτική των μετακινήσεων από μονάδα σε μονάδα, δηλαδή να μισοκλείνει μια «τρύπα» και να ανοίγουν πολλές άλλες.

Ηδη στο δήθεν «θωρακισμένο» δημόσιο σύστημα Υγείας ξαναεμφανίστηκε ο «συνωστισμός» των ράντζων στις εφημερίες.

Η προστασία της υγείας του λαού σήμερα απαιτεί:

-- Να υπάρξει επαρκής αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη στήριξη όλων των δημόσιων μονάδων Υγείας για τις «τρέχουσες» και τις έκτακτες ανάγκες. Να καταργηθεί κάθε πληρωμή και συμμετοχή του λαού για νοσηλεία, εξετάσεις, φάρμακα.

-- Να γίνουν μαζικά προσλήψεις με μόνιμη σχέση εργασίας υγειονομικού και άλλου προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων στα νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας, στο ΕΚΑΒ, στην υπηρεσία «Βοήθεια στο Σπίτι».

-- Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι στην Υγεία, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, που εργάζονται με παντός είδους προσωρινές σχέσεις εργασίας.

-- Να επαναλειτουργήσουν πλήρως όλες οι δημόσιες μονάδες Υγείας, τα εργαστήρια κ.λπ., που έχουν κλείσει ή υπολειτουργούν.

-- Να αναπτυχθούν, να στελεχωθούν και να εξοπλιστούν όλα τα Κέντρα Υγείας και να λειτουργούν όλο το 24ωρο, όλο το χρόνο.

-- Να αναπτυχθούν τουλάχιστον 3.500 κρεβάτια ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία.

-- Να εξασφαλιστεί η αναγκαία ποσότητα και ποιότητα προστατευτικών μέσων, υγειονομικού υλικού κ.λπ.

-- Να εφαρμοστούν μέτρα προληπτικού ελέγχου μαζικά των τουριστών στις χώρες προέλευσης και κατά την είσοδο στη χώρα, καθώς και πλήρη εφαρμογή των μέτρων προστασίας των εργαζομένων όπως και διαγνωστικά τεστ.

-- Να καταργηθεί κάθε εκχώρηση και εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στη δημόσια Υγεία.

Η πρόταση του ΚΚΕ για να φύγουμε οριστικά από αυτήν τη βαρβαρότητα

Το ΚΚΕ παλεύει για μια κοινωνία με τέτοια οργάνωση της παραγωγής και των υπηρεσιών, όλης της οικονομίας, που η ανάπτυξή της θα καθορίζεται με αποκλειστικό γνώμονα όχι το κέρδος, αλλά τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και στην Υγεία.

Με υπηρεσίες καθολικές, κατοχυρωμένες, που θα διασφαλίζει το λαϊκό κράτος, με πλήρη αξιοποίηση όλων των σύγχρονων δυνατοτήτων στην επιστήμη και στην τεχνολογία. Αυτός είναι ο σοσιαλισμός!

  • Στον σοσιαλισμό καθιερώνεται αποκλειστικά κρατικό και δωρεάν, σύγχρονο και καθολικό σύστημα Υγείας και Πρόνοιας.
  • Δίνεται ιδιαίτερο βάρος στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, στην πρόληψη.
  • Παρέχονται υπηρεσίες για την εξασφάλιση της σωματικής και ψυχικής ευεξίας, της πνευματικής και πολιτιστικής ανάπτυξης του ανθρώπου, της διασφάλισης συνολικών περιβαλλοντικών και κοινωνικών συνθηκών που επηρεάζουν τη δημόσια υγεία, την ικανότητα για εργασία και κοινωνική δράση.

Ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός εξασφαλίζει:

-- Tην εκπαίδευση - εξειδίκευση του αναγκαίου τεχνικού και επιστημονικού προσωπικού και την κατανομή τους για τη στελέχωση όλων των μονάδων Υγείας.

-- Τη συστηματική και καθολική περιοδική μετεκπαίδευση στη νέα γνώση και τεχνικές.

-- Tην επαρκή παραγωγή υγειονομικού υλικού, φαρμάκων, εμβολίων.

-- Tην αναλογική συσχέτιση λαϊκής Παιδείας - Ερευνας, Υγείας και βιομηχανικής παραγωγής, υποδομών στέγασης, μεταφορών, πολιτιστικών και αθλητικών υπηρεσιών.

Ο αναγκαίος επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός μπορεί να πραγματοποιηθεί, γιατί η γη, τα σύγχρονα μέσα παραγωγής, ο φυσικός πλούτος ανήκουν στην κοινωνία και όχι στους καπιταλιστές.

Σήμερα, στη χώρα μας, υπάρχει ένα πολυάριθμο επιστημονικό δυναμικό, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων. Υπάρχει δυνατότητα έρευνας και παραγωγής φαρμάκων, εμβολίων, υγειονομικού υλικού, ιατρικής τεχνολογίας, που σε συνθήκες κοινωνικής ιδιοκτησίας μπορούν να εξασφαλίσουν ένα ικανοποιητικό επίπεδο αυτάρκειας στη χώρα.

  • Σε μια κεντρικά σχεδιασμένη παραγωγή, κανείς υγειονομικός δεν «περισσεύει», δεν θα μένει «εκτός μάχης». Αντίθετα, το σύνολο του επιστημονικού δυναμικού θα είναι με τέτοιο τρόπο ενταγμένο στο κρατικό σύστημα Υγείας, ώστε να εξασφαλίζεται η πρόληψη του γενικού πληθυσμού, αλλά και η σταθερή παρακολούθηση και νοσηλεία όσων νοσούν.
  • Η έρευνα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των ασθενειών θα βασίζεται στη διεπιστημονική συνεργασία Νοσοκομείων - Πανεπιστημίων - Ερευνητικών Κέντρων - Κρατικής Βιομηχανίας Φαρμάκου, με κριτήριο όχι το κέρδος της κάθε επιχείρησης και την κατοχύρωση της πατέντας, αλλά την άμεση αντιμετώπιση των αναγκών.
  • Ταυτόχρονα, η κοινωνικοποιημένη βιομηχανία θα προσφέρει τη δυνατότητα άμεσης κάλυψης των έκτακτων αναγκών που τυχόν θα προκύπτουν. Θα μπορούσαμε σήμερα στην Ελλάδα να έχουμε τέτοια παραγωγή υγειονομικού υλικού (μάσκες όλων των τύπων, γάντια κ.λπ.) που να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες. Θα μπορούσε η κοινωνικοποιημένη βιομηχανία φαρμάκου να προάγει την έρευνα, τη μελέτη, την παραγωγή φαρμάκων και εμβολίων για την όσο το δυνατόν επαρκή και αυτάρκη κάλυψη των εγχώριων αναγκών.
  • Μπροστά στην αντιμετώπιση μιας πανδημίας, το εργατικό κράτος θα έχει από πριν πάρει τα αναγκαία μέτρα. Με αντιστοίχιση των αναγκαίων ΜΕΘ και την ανάλογη διαθεσιμότητα υγειονομικού προσωπικού με τον πληθυσμό ανά περιοχή, με την εξασφάλιση εξοπλισμού και κλινών στα νησιά και τις ακριτικές περιοχές. Θα υπάρχει εφεδρεία προκειμένου να μην εμφανιστούν ελλείψεις.
  • Ο εργατικός έλεγχος θα εξασφαλίζει την ποιότητα και αποδοτικότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Η πείρα από τις χώρες που αποπειράθηκαν για πρώτη φορά να οικοδομήσουν τον σοσιαλισμό είναι πολύτιμη, γιατί αντιμετώπισε αποτελεσματικά τέτοια προβλήματα, αν και ξεκινούσε από χαμηλότερες υλικές, τεχνικές, επιστημονικές δυνατότητες.

«Γιατρειά» η εργατική τάξη, η νεολαία μπορούν να βρουν όχι «γιατροπορεύοντας» το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα, αλλά παλεύοντας τώρα, αρνούμενοι να δεχτούν την «καραντίνα» στα εργατικά δικαιώματα και τις διεκδικήσεις.

Δεν μένουμε σιωπηλοί!

Σημαδεύουμε τον ορατό εχθρό μας, τον καπιταλισμό! Αντιπαλεύουμε την πολιτική της ΕΕ και του κεφαλαίου, που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, που στηρίζουν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και τα άλλα αστικά κόμματα. Οπλιζόμαστε με ανοσία απέναντι στα μολυσματικά ιδεολογήματα του «ανθρώπινου» καπιταλισμού.

Δίνουμε μια μάχη «τώρα» με την προοπτική «του αύριο», με την προοπτική μιας άλλης οργάνωσης της κοινωνίας και της οικονομίας, με αποκλειστικό γνώμονα τις σύγχρονες ανάγκες. Τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

ΓΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΕ ΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΛΕΨΕΙΣ ΜΑΖΙ ΜΑΣ!
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων του Τουρισμού πάνω από την υγεία εργαζομένων, κατοίκων και επισκεπτών

Συζητήθηκε στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για τα ελλιπή μέτρα προστασίας

Τα κέρδη του κεφαλαίου είναι ασυμβίβαστα με την ουσιαστική προστασία για εργαζόμενους, κατοίκους και ταξιδιώτες

INTIME NEWS

Τα κέρδη του κεφαλαίου είναι ασυμβίβαστα με την ουσιαστική προστασία για εργαζόμενους, κατοίκους και ταξιδιώτες
Το γεγονός ότι σε αντίθεση με την απατηλή εικόνα που προσπαθεί να περάσει η κυβέρνηση πως τάχα είναι προστατευμένη η υγεία των εργαζομένων στους κλάδους του Τουρισμού, των κατοίκων των τουριστικών περιοχών και των επισκεπτών, στην πραγματικότητα η υγεία τους υποτάσσεται στα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, επιβεβαίωσε η χτεσινή συζήτηση, στη Βουλή, της σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε το ΚΚΕ προς τον υπουργό Τουρισμού.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης τόνισε ότι οι εργαζόμενοι και ο λαός, παράλληλα με την επίθεση στα δικαιώματά τους από τα απανωτά βάρβαρα μέτρα της κυβέρνησης για τη στήριξη των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων μπροστά και στη νέα κρίση, καλούνται να αντιμετωπίσουν και την έλλειψη στοιχειωδών μέτρων για την προστασία της υγείας τους.

Μεταφέροντας την ανησυχία εργαζομένων στον Τουρισμό και τους κλάδους που σχετίζονται με αυτόν, αυτοαπασχολούμενων και κατοίκων στις τουριστικές περιοχές της χώρας, επισήμανε την αύξηση των εισαγόμενων κρουσμάτων κορονοϊού, με ορατό τον κίνδυνο διασποράς στα νησιά και σε όλη τη χώρα.

Φέρνοντας ως παράδειγμα την Κρήτη, που αποτελεί μία από τις βασικές πύλες του τουρισμού της χώρας, σημείωσε ότι «στα αεροπλάνα γίνεται ο απόλυτος συνωστισμός, είναι μια κινούμενη υγειονομική βόμβα», ενώ στους επιβάτες που καταφτάνουν στο νησί, όπως και στην υπόλοιπη χώρα, γίνεται μόνο δειγματοληπτικός έλεγχος.

Την ίδια στιγμή, το δημόσιο σύστημα Υγείας στην Κρήτη παρουσιάζει τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, γεγονός που καθιστά αδύνατη την παροχή των απαραίτητων υπηρεσιών Υγείας και τη διεξαγωγή μαζικών τεστ στους εργαζόμενους και τους τουρίστες. Αντίστοιχα μεγάλες είναι οι ελλείψεις και στο ΕΚΑΒ, δεν υπάρχει ειδικό σχέδιο μεταφοράς των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων με ευθύνη του ΕΟΔΥ στα ξενοδοχεία καραντίνας, στα οποία μάλιστα, όπως σημείωσε, λόγω των ελλείψεων στην Υγεία του νησιού, υποχρεώνονται να δουλεύουν ξενοδοχοϋπάλληλοι, χωρίς να έχουν τέτοια εξειδίκευση.

Στα αεροδρόμια επιστρατεύονται αστυνομικοί και πυροσβέστες για να καλυφθούν τα τεράστια κενά στο υγειονομικό προσωπικό, ενώ υπάρχουν και σοβαρές ελλείψεις σε μέτρα και μέσα προστασίας της υγείας των εργαζομένων, χώρια η έλλειψη χώρων με ειδικές προδιαγραφές για τη διενέργεια των τεστ, συνολικά για την υγειονομική περίθαλψη πιθανών κρουσμάτων.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ απαίτησε από τον υπουργό να απαντήσει συγκεκριμένα «ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για την ουσιαστική προστασία της υγείας των κατοίκων της Κρήτης, των εργαζομένων στα αεροδρόμια, στα τουριστικά λεωφορεία, στα ξενοδοχεία, στα εστιατόρια και λοιπά εποχικά επαγγέλματα, των αυτοαπασχολούμενων στον Τουρισμό και των τουριστών που επισκέπτονται φέτος τη χώρα και το νησί μας».

Μάταιη προσπάθεια της κυβέρνησης να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα

Ο υπουργός Τουρισμού, Χ. Θεοχάρης, όχι μόνο απέφυγε να δώσει απάντηση για όλα τα παραπάνω, αλλά για να κουκουλώσει τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης γι' αυτήν την επικίνδυνη κατάσταση... επιχείρησε να ζητήσει και τα ρέστα, λέγοντας ότι επειδή το ΚΚΕ απαιτεί τη λήψη μέτρων για την προστασία της υγείας εργαζομένων, κατοίκων και ταξιδιωτών είναι σαν να λέει «σε κάθε εργαζόμενο των τουριστικών επιχειρήσεων να μείνει άνεργος»! Επιβεβαιώνοντας τις προθέσεις της κυβέρνησης ακόμα και σήμερα που φαίνονται οι συνέπειες της πολιτικής αυτής, παρουσίασε προκλητικά το αναγκαίο μέτρο για καθολικό τεστ στους ταξιδιώτες ως... «κλείσιμο» του Τουρισμού. Στέλνοντας την μπάλα στην εξέδρα, εξάλλου, απέδωσε την αύξηση των κρουσμάτων όχι στις «εκπτώσεις» που έχουν γίνει στους όρους «ανοίγματος» του Τουρισμού αλλά στους εργάτες γης από άλλες χώρες, όταν στην πραγματικότητα η κυβέρνηση δεν έχει διασφαλίσει την προστασία της υγείας και τον καθολικό προληπτικό έλεγχο και για τους εργάτες γης...

Ο Μ. Συντυχάκης επισήμανε ότι ο υπουργός προσπαθεί μάταια να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα και τα όσα λέει το ΚΚΕ. Το μεγάλο ερώτημα, τόνισε, δεν είναι «αν θέλουμε ή όχι τον Τουρισμό», αλλά γιατί δεν παίρνονται όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα από την κυβέρνηση προκειμένου να περιφρουρήσει την υγεία και την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής.

Επιβεβαιώνεται ότι «όλα θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους των επιχειρηματικών ομίλων, ξενοδοχειακών, αεροπορικών, ναυτιλιακών, των πρακτόρων, των tour operators», υπογράμμισε ο Μ. Συντυχάκης.

Κέρδη και ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής δεν συμβιβάζονται, πρόσθεσε, θέτοντας μια σειρά από χαρακτηριστικά ερωτήματα: Τι γίνεται στα αεροπλάνα όπου επικρατεί απόλυτος συνωστισμός; Μόνο η μάσκα αρκεί, όταν σε όλους τους άλλους χώρους γίνεται λόγος για αποστάσεις; Τι γίνεται με τις ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό; Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη για την ιατρική παρακολούθηση και περίθαλψη τουριστών στα ξενοδοχεία;

Επισημαίνοντας ότι «η κυβέρνηση αναλαμβάνει μεγάλη ευθύνη για τον κίνδυνο της υγείας και της ασφάλειας και των εργαζομένων και των τουριστών και συνολικά των κατοίκων», ο Μ. Συντυχάκης αναφέρθηκε επιγραμματικά στα αναγκαία άμεσα μέτρα που προβάλλει το ΚΚΕ για την προστασία της υγείας των εργαζομένων και του λαού, όπως η άμεση κάλυψη των αναγκών με μόνιμες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, η επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας, ο ουσιαστικός προληπτικός έλεγχος σε μεγάλες τουριστικές μονάδες, κ.ά.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
Ακονίζουν μαχαίρια για το νέο γύρο της αντιασφαλιστικής επίθεσης

Σινιάλο για τη συνέχεια της αντιασφαλιστικής επίθεσης δόθηκε μέσα από το συνέδριο του «Economist»

INTIME NEWS

Σινιάλο για τη συνέχεια της αντιασφαλιστικής επίθεσης δόθηκε μέσα από το συνέδριο του «Economist»
Αποκαλυπτικές για τον επικείμενο νέο γύρο της αντιασφαλιστικής επίθεσης, όσο και προκλητικές για τον τρόπο που αντιμετωπίζουν εργατικές - λαϊκές κατακτήσεις, που προκύπτουν από το μόχθο του εργαζόμενου λαού, όπως η σύνταξη, η Υγεία, οι κοινωνικές παροχές, ήταν οι τοποθετήσεις του υπουργού Εργασίας, Γ. Βρούτση, εκπροσώπων ασφαλιστικών εταιρειών και γνωστών «ειδικών» που αξιοποιούνται σε κάθε χτύπημα της Κοινωνικής Ασφάλισης, σε συνέδριο του «Economist» την προηγούμενη βδομάδα στο Λαγονήσι.

Στο φόντο της επιχείρησης ιδιωτικοποίησης των επικουρικών συντάξεων

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο φόντο του περιβόητου πορίσματος της «Επιτροπής Πισσαρίδη» για λογαριασμό της κυβέρνησης, το οποίο μεταξύ άλλων «προτείνει» την «εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στις επικουρικές συντάξεις».

Για το ίδιο θέμα, πόρισμα με αντίστοιχη «πρόταση» είχε συντάξει πριν από ένα χρόνο μια άλλη «επιτροπή σοφών» στο υπουργείο Εργασίας, υπό την πολιτική εποπτεία του Ν. Μηταράκη, που εκείνη την περίοδο ήταν υφυπουργός Εργασίας.

Σήμερα η κυβέρνηση, αξιοποιώντας το αντιασφαλιστικό πλαίσιο που έχουν συνδιαμορφώσει όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, δρομολογεί το επόμενο χτύπημα σε βάρος συνταξιούχων και ασφαλισμένων, δημιουργώντας ακόμα πιο ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη επιχειρηματικής δράσης στον τομέα της Ασφάλισης και των συντάξεων.

Οπως φάνηκε καθαρά και στο συνέδριο, οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες ακονίζουν τα μαχαίρια τους για να βάλουν χέρι στα τεράστια αποθεματικά από τις εισφορές των εργαζομένων, τα οποία θα αποτελέσουν μια πολύ φθηνή πηγή χρηματοδότησης των επιχειρηματικών ομίλων.

Την ίδια ώρα, όμως, με την «κεφαλαιοποιητική» λειτουργία, οι ασφαλισμένοι θα ξέρουν τι εισφορές θα δίνουν αλλά δεν θα ξέρουν αν και τι σύνταξη θα πάρουν. Και αυτό γιατί το κεφάλαιο που θα δημιουργείται από τις εισφορές, θα γίνεται αντικείμενο τζόγου στις αγορές, με τους ασφαλισμένους να κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να χάσουν τις εισφορές τους, όπως έχει ήδη συμβεί και συμβαίνει όπου εφαρμόζεται το εν λόγω σύστημα. Οι ασφαλιστικές εισφορές και το δικαίωμα στη σύνταξη, στις παροχές Υγείας κ.ά. δίνουν τη θέση τους σε «επενδυτικά προϊόντα», «ρίσκα» και «αποδόσεις»...

Γ. Βρούτσης: «Είμαστε πίσω στην ιδιωτική ασφάλιση, θέλει ενίσχυση και κίνητρα...»

To θέμα του συνεδρίου ήταν «Το Ασημένιο Τσουνάμι» («The Silver Tsunami»), δηλαδή το πώς το κεφάλαιο με πρόσχημα την αντιμετώπιση της δημογραφικής γήρανσης, που την παρουσιάζουν ως λόγο «μη βιωσιμότητας» του Ασφαλιστικού, θα βρει νέους και αποτελεσματικούς τρόπους να ξεζουμίζει τους εργαζόμενους έως τα βαθιά γεράματα.

Ο υπουργός Εργασίας. Γ. Βρούτσης, επανέλαβε τον ισχυρισμό που είχε διατυπώσει για το Ασφαλιστικό το 2013, και τότε ως υπουργός Εργασίας, προκαλώντας τις αντιδράσεις συνδικάτων. Ενας ισχυρισμός που μαζί με άλλους συγκροτούν το «άλλοθι» για την προώθηση του επόμενου κύκλου της αντιασφαλιστικής επίθεσης.

Το 2013 είχε ισχυριστεί ότι το ασφαλιστικό σύστημα «οικοδομήθηκε διαχρονικά στη βάση πελατειακών αντιλήψεων». Την προηγούμενη βδομάδα, αφού επανέλαβε το ψέμα ότι το Ασφαλιστικό «ήταν μια από τις κύριες αιτίες του δημοσιονομικού εκτροχιασμού της Ελλάδας», πρόσθεσε πως «το ασφαλιστικό σύστημα χρησιμοποιήθηκε από όλο το πολιτικό σύστημα (...) περισσότερο για πολιτικούς λόγους και λιγότερο για να αποδώσει πραγματικά τη σύνταξη, τη δίκαιη, που ανήκει σε κάποιον λόγω των εισφορών που είχε καταβάλει. Είχε μετατραπεί σε πολιτικό εργαλείο».

Στη συνέχεια υπεραμύνθηκε του αντιασφαλιστικού νόμου που ψήφισε η κυβέρνηση τον περασμένο Φλεβάρη, ενισχύοντας το νόμο Κατρούγκαλου, ωστόσο ανέφερε ότι ακόμα υπάρχουν... «αδυναμίες». Δείχνοντας τι εννοεί, ουσιαστικά είπε ότι στόχος είναι η αποτίναξη του όποιου κοινωνικού χαρακτήρα έχει απομείνει στο ασφαλιστικό σύστημα, αλλά αυτό πρέπει να γίνει «με ήπιο τρόπο».

Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Πέρα από τις αδυναμίες των συστημάτων που συμφωνώ με τον κ. Γιαννίτση ότι υπάρχουν. Και με τον κ. Νεκτάριο. Πάντα εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Αλλά πρέπει να πατάμε και στη γη (...) Δεν μπορούμε να τινάξουμε το κοινωνικό πρόσωπο μιας στήριξης στους ανθρώπους, από τη μια μέρα στην άλλη. Ολα αυτά θέλουν μια μετάβαση ήπια, με κοινωνικό πρόσημο».

Ακόμα διαφήμισε πτυχές του αντιασφαλιστικού έργου της ΝΔ σημειώνοντας: «Οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές και το ασφαλιστικό σύστημα υπονομεύουν και την αγορά εργασίας και τους εργαζόμενους. Η Ελλάδα δυστυχώς είχε από τις υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΟΣΑ. Το 2013 τις μειώσαμε κατά 6%. Τώρα με τον νόμο αυτό μειώθηκαν κατά 0,90 και έχουμε δεσμευθεί ως κυβέρνηση (...) ότι μέσα στην επόμενη τετραετία θα μειωθούν κατά 4 μονάδες, συνολικά 5».

Και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Να συμφωνήσω ότι το κομμάτι της ιδιωτικής ασφάλισης μπορεί να έρθει συμπληρωματικά και θέλει ενίσχυση. Είμαστε πίσω στην Ελλάδα στην ιδιωτική ασφάλιση. Θέλει ενίσχυση, θέλει κίνητρα».

Αντιασφαλιστικές «σταυροβελονιές»

Ενδιαφέρον για το πώς κόβουν και ράβουν τα επιτελεία του κεφαλαίου σε αυτήν την κατεύθυνση έχουν οι τοποθετήσεις ανθρώπων στους οποίους η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Κ. Σημίτη είχε αναθέσει πρωταγωνιστικούς ρόλους στην προώθηση των τότε αντιασφαλιστικών σχεδιασμών, οι οποίοι τελικά πήραν μορφή με τον νόμο Ρέππα.

Ο Τ. Γιαννίτσης, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθήνας (υπουργός Εργασίας 2000 - 2001), υποστήριξε ότι «το Ασφαλιστικό που έχουμε μπορεί θεωρητικά να συνεχίσει ως έχει με ένα τεράστιο όμως κόστος (...) Οσο το Ασφαλιστικό θα εξακολουθεί να βρίσκεται σε συνθήκες έντονης ανισορροπίας, τόσο η οικονομία θα παραμένει ευάλωτη (...) Η σημερινή κατάσταση δεν ήταν αποτέλεσμα κάποιας ομαλής εξέλιξης πληθυσμιακών δεδομένων αλλά πολιτικών επιλογών που μετέτρεψαν ένα δυσανάλογο μεγάλο τμήμα ηλικιών κάτω των 60 ή των 65 ετών σε συνταξιούχους».

Ο Μ. Νεκτάριος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς (διοικητής του ΙΚΑ, 1999 - 2004), στην αρχική τοποθέτηση αφού διατύπωσε τον αστείο ισχυρισμό ότι οι εργαζόμενοι «δεν έχουν ούτε τη δυνατότητα ούτε και τη θέληση να κάνουν αποταμίευση γιατί είναι ο τρόπος ζωής έτσι» (!), πρόβαλε ωμά τη θέση της λεγόμενης «υποχρεωτικής αναγκαστικής αποταμίευσης», «μέσω της θεσμικής αποταμίευσης που επιβάλλουν τα συστήματα συντάξεων και αυτή είναι η κεφαλαιοποιητική πλευρά των συστημάτων συντάξεων». Με άλλα λόγια, προτείνει να αρπάζουν υποχρεωτικά από τον εργαζόμενο τα λιγοστά χρήματα που δεν του φθάνουν για να ζήσει, για να εξασφαλίζονται «θεσμικοί» πόροι για την παραπέρα στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων. Σε δεύτερο χρόνο σημείωσε ότι «επείγει να ολοκληρωθεί μια σοβαρή και πλήρης μεταρρύθμιση του συστήματος συντάξεων σε τρεις κατευθύνσεις. Η πρώτη είναι μία δραστική μείωση των εισφορών κατά 30% στην κατεύθυνση που είπε και ο υπουργός προηγουμένως. Η δεύτερη είναι η εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος με παράλληλη μείωση του διανεμητικού και η τρίτη είναι η λεγόμενη μείωση του αφανούς χρέους».

Ο Πλάτων Τήνιος, αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά (σύμβουλος του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, 1996 - 2004), επικαλούμενος τις επιπτώσεις της μακροβιότητας, ισχυρίστηκε ότι το κράτος χρειάζεται «βοήθεια» και ότι «αυτό σημαίνει να αναζητηθεί ένα μοντέλο συνεργασίας με τον ασφαλιστικό κλάδο», προτείνοντας τη μεγαλύτερη εμπλοκή των επιχειρήσεων στο ασφαλιστικό σύστημα.

Μονά - ζυγά δικά τους

Αποκαλυπτικές ως προς την αδηφαγία των κεφαλαιοκρατών ήταν και οι τοποθετήσεις εκπροσώπων των ασφαλιστικών εταιρειών.

Ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, πρόεδρος της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας, ζήτησε από την κυβέρνηση να ληφθούν μέτρα για την ενίσχυση του κεφαλαιοποιητικού συστήματος και κατ' επέκταση της ιδιωτικής ασφάλισης, αλλά και να μπει εγγυητής το Δημόσιο - με τα χρήματα από την αντιλαϊκή φοροληστεία - στις ελάχιστες υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν οι ασφαλιστικές εταιρείες έναντι των ασφαλισμένων.

Ισχυρίστηκε ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες καλύπτουν «κινδύνους» που αφορούν σε υγεία, συντάξεις και άλλα θέματα και ότι «η ιδιωτική ασφάλιση λειτουργεί συμπληρωματικά προς την κοινωνική». Με αφορμή την πανδημία, υποστήριξε ότι ο κίνδυνος οδηγεί «στην ανάγκη ενός ΣΔΙΤ (σ.σ. Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα), μιας συνεργασίας με το Δημόσιο, όπου το Δημόσιο μπαίνει ως τελικός αντασφαλιστής σε τέτοιου είδους καλύψεις. Δηλαδή, οι ασφαλιστικές εταιρείες αναλαμβάνουν τον κίνδυνο, συμπληρωματικά όπου χρειάζεται, και εάν συμβεί ένα γεγονός που περάσει τέσσερις, πέντε φορές τα ασφάλιστρα που έχει εισπράξει, τελικός αντασφαλιστής μπαίνει το κράτος»!

Ακόμα σημείωσε ότι «το "Silver Tsunami" σημαίνει ότι η γενιά των baby boomers, η πιο πολυπληθής γενιά του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα, βγαίνει τώρα στη σύνταξη και στην Ελλάδα είμαστε ανασφάλιστοι. Για να καλύπτεσαι πρέπει να έχεις αγοράσει μια κάλυψη, τη σωστή κάλυψη, με τη σωστή συμβουλή και όταν επέλθει ο κίνδυνος να καλύπτεσαι» και ζήτησε από την κυβέρνηση φορολογικά κίνητρα ώστε να ενισχυθεί η ιδιωτική ασφάλιση, «όπως το να εκπίπτει το ασφάλιστρο για να αγοράσεις μια ιδιωτική ασφάλιση υγείας. Στην Ελλάδα δεν εκπίπτει».

Προηγουμένως ο Χριστόφορος Σαρδελής, πρόεδρος της «Εθνικής Ασφαλιστικής», «φωτογραφίζοντας» ουσιαστικά την προοπτική ενός νέου πετσοκόμματος στις συντάξεις για να καλυφθεί το κόστος μετάβασης στην ιδιωτικοποίηση των επικουρικών, ισχυρίστηκε ότι οι συνταξιούχοι θα πρέπει να επωμιστούν τα βάρη που προκαλεί η καπιταλιστική κρίση και να στηρίξουν οικονομικά τους νέους. Ανέφερε συγκεκριμένα: «Τώρα που έρχεται η οικονομική κρίση, η επόμενη φάση, οι πιο εκτεθειμένοι σε αυτήν την κρίση είναι οι νέοι, οι οποίοι είναι εκτεθειμένοι ακριβώς στο οικονομικό πρόβλημα, στο οικονομικό σκέλος, και τώρα η παλιά γενιά θα πρέπει να κληθεί να κάνει κάποιες θυσίες για να στηρίξει τη νέα γενιά»!

Ο Σταύρος Κωνσταντάς, διευθύνων σύμβουλος της «Εθνικής Ασφαλιστικής», παραδέχθηκε το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι «τα φορολογικά κίνητρα (σ.σ. να εκπίπτει το ασφάλιστρο) είναι μια απώλεια εσόδων» για το κράτος, επιχειρώντας να τη δικαιολογήσει με την υπόθεση ότι θα εξισορροπηθεί από την ενίσχυση του κεφαλαιοποιητικού συστήματος που θα αυξήσει τις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα (από τα λεφτά που θα έχει αρπάξει από τους εργαζόμενους). Εθεσε κι αυτός με τη σειρά του το θέμα της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και σημείωσε ότι «ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να συμμετάσχει ενεργά σε κεφαλαιοποιητικά συστήματα».

Χαρακτηριστικά για το τι θα σημάνει για τους ασφαλισμένους και τις εισφορές τους το κεφαλαιοποιητικό σύστημα, ήταν και τα όσα ανέφερε στη συνέχεια: «Τα αρνητικά επιτόκια που είναι μια πραγματικότητα ήδη πριν από την πανδημία αποτελούν μια απειλή για πολλούς τομείς της οικονομίας αλλά ιδιαίτερα για τα συνταξιοδοτικά ταμεία και για τις ασφαλιστικές εταιρείες ζωής που στην πλειονότητά τους διατηρούν χαρτοφυλάκια συνταξιοδοτικά με μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις. Ολες οι ενδείξεις καταδεικνύουν τη συνέχιση της αρνητικής τάσης. Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στα συνταξιοδοτικά ταμεία; (...) Τα περισσότερα συνταξιοδοτικά ταμεία σε κεφαλαιοποιητική βάση σύντομα θα κληθούν να επανεξετάσουν συνολικά τις επενδυτικές στρατηγικές τους, ειδικά με τα επιτόκια να βαίνουν συνεχώς μειούμενα επηρεάζοντας έτσι τις μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις τους».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ