Σάββατο 30 Νοέμβρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στο ίδιο πλαίσιο

«O Γκουρία "αδειάζει" την κυβέρνηση. Μελανό στίγμα και στο νέο success story που προσπαθεί να αφηγηθεί ο Α. Σαμαράς η έκθεση του ΟΟΣΑ για την οικονομία. Από το 2015 η ανάπτυξη και τα όποια "αποτελέσματα", δηλώνει ο Ανχέλ Γκουρία. Νεοφιλελεύθερο μανιφέστο μεταρρυθμίσεων». Αυτή είναι η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ στην Εκθεση του ΟΟΣΑ «για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας που παρουσίασε ο γγ του Οργανισμού Ανχελ Γκουρία, όπως καταγράφτηκε στο πρωτοσέλιδο της «Αυγής», 28/11/2013. Μια έκθεση, «μανιφέστο ενίσχυσης του κεφαλαίου». Αυτό αποσιωπά ο ΣΥΡΙΖΑ και αξιοποιεί την έκθεση με αντικυβερνητική πολεμική. Ακόμη και τις προτάσεις για τις αναδιαρθρώσεις τις βαφτίζει «νεοφιλελεύθερες» και όχι ως προτάσεις ενίσχυσης του κεφαλαίου. Αποκαλύπτει για μια ακόμη φορά, ότι η πολιτική του, κινούμενη στο ίδιο στρατηγικό πλαίσιο με την κυβέρνηση, αλλά με διαφορετικό μείγμα διαχείρισης του καπιταλισμού, συγκαλύπτει την ταξική ουσία των μέτρων, δεν αντιπολιτεύεται σε όφελος του λαού. Τι κρύβει ακόμη; Οτι το περιεχόμενο της έκθεσης ταυτίζεται με τη στρατηγική ΕΕ και Ευρωζώνης, γιατί είναι θιασώτης τους.

Τα περί απελευθέρωσης...

«Για την "πλήρη απελευθέρωση" των αγορών πιέζει ο ΟΟΣΑ... Περίπου 300 "απελευθερώσεις"... Η έκθεση του ΟΟΣΑ αντιμετωπίζει την κοινωνία ως σύνολο ατόμων - καταναλωτών... Η πλήρης "απελευθέρωση" ισοδυναμεί, κατά κανόνα, με την ολοκλήρωση της κατάρρευσης του προαγωγικού ιστού της χώρας... Το δίλημμα που τίθεται είναι αν θα υπάρξουν έμμεσοι τρόποι προστασίας της εγχώριας παραγωγής, κάτι που κάνουν άλλες χώρες, ακόμα και οι ΗΠΑ» (κύριο άρθρο της «Αυγής», 29/11/2013). Η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να αφήνει στο απυρόβλητο ότι η έκθεση του ΟΟΣΑ για την «ανταγωνιστικότητα» ενισχύει το κεφάλαιο, επειδή η στρατηγική του ενισχύει το κεφάλαιο. Μιλά για προστατευτισμό της καπιταλιστικής οικονομίας της Ελλάδας, όπως κάνουν οι ΗΠΑ, που δεν το κάνουν πάντα (να, για άλλη μια φορά το διαφορετικό μείγμα), αλλά ο προστατευτισμός αντίκειται στην ελευθερία κίνησης του κεφαλαίου, θεμέλιο της ΕΕ και της Ευρωζώνης, τις οποίες προασπίζει. Βεβαίως, όταν το κεφάλαιο έχει ανάγκη και μέτρα προστατευτισμού, παίρνονται και τέτοια.

... και η έγνοια για τους Ελληνες καπιταλιστές

Επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι «η έκθεση του ΟΟΣΑ αντιμετωπίζει την κοινωνία ως σύνολο ατόμων - καταναλωτών», γι' αυτό και μιλά για κατάρρευση του παραγωγικού ιστού. Εδώ κλείνει το μάτι στους Ελληνες καπιταλιστές ότι τους υπερασπίζεται έναντι των ξένων, ενώ τα μονοπώλια της Ελλάδας κάνουν και συμπράξεις με ξένα μονοπώλια, χωρίς να σημαίνει ότι ο ανταγωνισμός ντόπιων και ξένων δεν είναι υπαρκτός, και βεβαίως ο ΟΟΣΑ δε θεωρεί την κοινωνία ως σύνολο καταναλωτών, αλλά εκτιμά ότι χρειάζονται παρεμβάσεις ενίσχυσης του κεφαλαίου και των κερδών του. Εν κατακλείδι, η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να βάλει στη ζωή τις εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι χρειάζεται άλλη πολιτική, αλλά και οι δύο για το κεφάλαιο νοιάζονται.

Αν και η Βρετανία δεν έχει μνημόνια...

«"Βουτηγμένοι" στα χρέη 9 εκατομμύρια Βρετανοί που αδυνατούν να τα αποπληρώσουν. Τα χρέη τους είναι από προσωπικά και στεγαστικά δάνεια. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Αγγλίας, ο προσωπικός δανεισμός, περιλαμβανομένων των στεγαστικών και των ακάλυπτων δανείων, έχει ανέλθει στα 1,43 τρισ. λιρών, δηλαδή στο ίδιο επίπεδο που βρισκόταν αμέσως πριν από την κρίση τον Σεπτέμβριο του 2008»... Τη Βρετανία τη χτύπησε η κρίση. Η Βρετανία δεν έχει μνημόνια και τρόικες. Τις συνέπειες της κρίσης τις πληρώνει ο λαός με την ανεργία, τη φτώχεια, την εξαθλίωση. Οι αντεργατικές, αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις τσάκισαν το εισόδημα του λαού. Ο,τι δηλαδή και στην Ελλάδα. Να γιατί λέμε πως είναι μονόδρομος η αντιμονοπωλιακή αντικαπιταλιστική πάλη. Τι σημαίνει η επισήμανση της Τράπεζας; Πέρασε στην ανάκαμψη η Βρετανία και βρίσκεται στα πρόθυρα νέας κρίσης;

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1823 Οι ελληνικές επαναστατικές δυνάμεις απελευθερώνουν το Ναύπλιο.

1835 Γεννιέται ο Αμερικανός συγγραφέας Μαρκ Τουέιν (πραγματικό όνομα Σάμιουελ Λάνγκχορν Κλέμενς).

1853 Στον Κριμαϊκό Πόλεμο ο ρωσικός στόλος καταστρέφει τα οθωμανικά πλοία που ναυλοχούσαν στο λιμάνι της Σινώπης. Η επίθεση αυτή αποτέλεσε την αφορμή για επέμβαση της Βρετανίας και της Γαλλίας στο πλευρό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

1874 Γεννιέται ο Βρετανός πολιτικός Ουίνστον Τσόρτσιλ, πρωθυπουργός της Βρετανίας την περίοδο 1940 - 1945 και 1951 - 1955.

1892 Πεθαίνει ο δικαστικός Δημήτριος Βάλβης, πρωθυπουργός της Ελλάδας (1886).

1900 Πεθαίνει ο Ιρλανδός συγγραφέας Οσκαρ Ουάιλντ.

1917 Το Συμβούλιο των Επιτρόπων του Λαού εκδίδει το διάταγμα για την εθνικοποίηση της πρώτης ιδιωτικής επιχείρησης (Μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση).

1918 Στη Σοβιετική Ρωσία ιδρύεται το Συμβούλιο της Εργατοαγροτικής Αμυνας, με επικεφαλής τον Β. Ι. Λένιν, που αναλαμβάνει την κινητοποίηση όλων των δυνάμεων και πόρων της χώρας για τη συντριβή της ιμπεριαλιστικής αντεπαναστατικής επέμβασης και της εσωτερικής αντεπανάστασης.

1927 Η Σοβιετική Ενωση υποβάλλει, στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό της Κοινωνίας των Εθνών, πρόταση για τον πλήρη αφοπλισμό. Η πρόταση απορρίπτεται από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

1935 Μετά την παραίτηση του Γ. Κονδύλη σχηματίζεται κυβέρνηση υπό τον Κ. Δεμερτζή. Προκηρύσσονται εκλογές για τις 26 του Γενάρη του 1936 με το αναλογικό σύστημα.

1939 Ξεσπά ο σοβιετοφινλανδικός πόλεμος. Με τον Β' Παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό Πόλεμο να έχει ήδη ξεκινήσει (1 Σεπτέμβρη 1939) και τη φασιστική στρατιωτική μηχανή να προελαύνει συνεχώς ανατολικά, η σοβιετική κυβέρνηση πρότεινε τον Οκτώβρη του ίδιου χρόνου στη Φινλανδία τη σύναψη Συμφώνου Αμοιβαίας Βοήθειας. Ωστόσο, η κατά βάση σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της Φινλανδίας, που υπολόγιζε στη στήριξη τόσο των «δημοκρατιών» (Βρετανίας, Γαλλίας και ΗΠΑ) όσο και των δυνάμεων του Αξονα, οδήγησε τις διαπραγματεύσεις σε ναυάγιο. Ετσι, όταν άρχισαν οι πολεμικές συγκρούσεις, στο πλευρό της Φινλανδίας έσπευσαν όλοι: Βρετανία, Γαλλία, ΗΠΑ και φασιστική Ιταλία συνέδραμαν με στρατιωτικό υλικό. Παράλληλα, προετοιμαζόταν και η αποστολή εκστρατευτικού σώματος δύναμης 150.000 ανδρών, το οποίο όμως δεν έφτασε ποτέ αφού επήλθε η νίκη του Κόκκινου Στρατού. Η Συνθήκη Ειρήνης με τη Φινλανδία υπογράφτηκε στις 12 Μάρτη 1940.

1943 Τάγματα Ασφαλείας οργανώνουν τρομοκρατικές επιδρομές στα νοσοκομεία όπου νοσηλεύονταν ανάπηροι του ελληνοϊταλικού πολέμου. Περίπου 1.700 ανάπηροι κλείστηκαν στις φυλακές Χατζηκώστα και στο 8ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο, απ' όπου στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στο Χαϊδάρι. Πολλοί απ' αυτούς θα εκτελεστούν αργότερα από τις δυνάμεις κατοχής και τους ντόπιους συνεργάτες τους.

1944 Ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης «Εθνικής Ενότητας», Γ. Παπανδρέου, βγάζει διαταγή που καθορίζει τη 10η Δεκέμβρη ως ημερομηνία διάλυσης του ΕΛΑΣ και της Εθνικής Πολιτοφυλακής. Την επόμενη μέρα οι υπουργοί του ΕΑΜ παραιτούνται απ' την κυβέρνηση σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ενώ μαζικές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις κατά της διαταγής πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα.

1964 Εκτοξεύεται το μη επανδρωμένο σοβιετικό διαστημόπλοιο «Ζοντ 2» με προορισμό τον Αρη. Η αποστολή δεν ήταν επιτυχής. Ωστόσο, 7 χρόνια αργότερα, η ΕΣΣΔ θα πετύχαινε την προσεδάφιση μη επανδρωμένου σκάφους στον Αρη («Μαρς 3»), που θα ήταν και η πρώτη στην ιστορία της εξερεύνησης του Διαστήματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ