Πέμπτη 30 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Νέα βίντεο του ΠΑΜΕ για την Κοινωνική Ασφάλιση
  • Κάλεσμα απεργιακού ξεσηκωμού ενάντια στο νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο απευθύνει το ΠΑΜΕ με νέο σύντομο βίντεο που κυκλοφόρησε για την Κοινωνική Ασφάλιση.

«Τσακίζουν τις συντάξεις και βαφτίζουν αυξήσεις τις μειώσεις! Σπρώχνουν τους νέους εργαζόμενους σε συντάξεις των 380 ευρώ το χρόνο και με δουλειά στα 67 χρόνια!», σημειώνει χαρακτηριστικά το ΠΑΜΕ, καλώντας να δοθεί άμεσα απεργιακή απάντηση.

Μπορείτε να δείτε το βίντεο στο κανάλι του ΠΑΜΕ στο YouTube και στο «902.gr» στη διεύθυνση www.902.gr/node/213599.

  • Παράλληλα, το ΠΑΜΕ ανάρτησε χτες στο διαδίκτυο βίντεο με ειδική εκπομπή για το Ασφαλιστικό, με συνέντευξη του Δήμου Κουμπούρη, προέδρου της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ.

Η εκπομπή είναι επίσης διαθέσιμη στο κανάλι του ΠΑΜΕ στο YouTube, καθώς και στο «902.gr», στη διεύθυνση www.902.gr/node/213750.

Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:
  • Ομοσπονδίες - Εργατικά Κέντρα - Συνδικάτα: Στους χώρους δουλειάς οργανώνουν την απεργιακή απάντηση για το Ασφαλιστικό
  • Βιοπαλαιστές αγρότες - κτηνοτρόφοι: Συνεχίζουν τον δίκαιο αγώνα - Διαδηλώνουν μαζικά το Σάββατο στην «Agrotica»
  • Εργαζόμενοι «First Data»: Με τον αγώνα τους υπέγραψαν για πρώτη φορά Συλλογική Σύμβαση για όλους
  • Νοσοκομείο ΚΑΤ: Οξύνονται τα προβλήματα στο μεγαλύτερο νοσοκομείο για τραυματολογικά και ορθοπαιδικά περιστατικά
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Στους χώρους δουλειάς οργανώνουν την απεργιακή απάντηση για το Ασφαλιστικό

Με τους εργαζόμενους σε γιαπιά και εργοτάξια του Ηρακλείου
Με τους εργαζόμενους σε γιαπιά και εργοτάξια του Ηρακλείου
Με επόμενο σταθμό τις νέες συγκεντρώσεις σε όλες τις πόλεις της χώρας στις 6 Φλεβάρη, καθώς την επομένη τελειώνει η προθεσμία της «δημόσιας διαβούλευσης» του νέου αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου και αυτό παίρνει το δρόμο του για τη Βουλή, κλιμακώνονται οι παρεμβάσεις Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων και Συνδικάτων, μαζί με συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, ενάντια στον νόμο Κατρούγκαλου - Βρούτση που, ικανοποιώντας τις αξιώσεις του κεφαλαίου, θωρακίζει όλες τις αντιασφαλιστικές ανατροπές και ταυτόχρονα ανοίγει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων.

Μετά τη διπλή κινητοποίηση προχτές έξω από το υπουργείο Εργασίας, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις δυναμώνουν τη μάχη μέσα στους χώρους δουλειάς και σε κάθε εργατική - λαϊκή γειτονιά, για να σημάνει παντού απεργιακός ξεσηκωμός για την Κοινωνική Ασφάλιση.

Αποφάσεις για απεργία

Στο μεταξύ, πληθαίνουν καθημερινά τα συνδικάτα που παίρνουν αποφάσεις για απεργιακή απάντηση στον νέο γύρο της αντιασφαλιστικής επίθεσης.

Μέχρι τώρα αποφάσεις για απεργία έχουν πάρει:

Τα Εργατικά Κέντρα: Αθήνας, Αγρινίου, Αρτας, Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Ηρακλείου, Θεσπρωτίας, Ζακύνθου, Ιωαννίνων, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Λαμίας, Λάρισας, Πάτρας και Χανίων.

Από τις συσκέψεις στο ξενοδοχείο «Athens Marriott»
Από τις συσκέψεις στο ξενοδοχείο «Athens Marriott»
Οι Ομοσπονδίες: Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ), Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Λογιστών, καθώς και δεκάδες σωματεία σε όλη τη χώρα.

Αποφάσεις απεργιακής κινητοποίησης έχουν πάρει ακόμα η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ και η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ).

Σε μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις καλούν επίσης Ομοσπονδίες και δεκάδες Σωματεία αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, ανταποκρινόμενα στο σχετικό κάλεσμα που έχει απευθύνει η ΟΒΣΑ.

Παράλληλα, με αιχμή τα ζητήματα της Κοινωνικής Ασφάλισης και του δικαιώματος στη μόνιμη σταθερή δουλειά με δικαιώματα, ΕΛΜΕ και Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης προχωρούν αύριο Παρασκευή σε συγκέντρωση στα Προπύλαια στη 1.30 μ.μ. και πορεία στο υπουργείο Εργασίας και στο κέντρο της Αθήνας.

Σε αντίστοιχη κινητοποίηση αύριο, με στάση εργασίας και συγκέντρωση στις 12 μ. στην πλατεία ΟΤΕ στη Λήμνο, καλούν η ΕΛΜΕ Λήμνου - Αγίου Ευστρατίου και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Λήμνου.

Πολύμορφη δράση για να φτάσει παντού το αγωνιστικό κάλεσμα

Με πολύμορφες πρωτοβουλίες, τα συνδικάτα εντείνουν την προσπάθειά τους για να φτάσει το απεργιακό κάλεσμα σε κάθε κλάδο, κάθε χώρο δουλειάς.

Στάση εργασίας με καθολική συμμετοχή και Γενική Συνέλευση έκαναν χτες οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο του πρώην «Μουζάκη» στη Λεωφόρο Κηφισού, μετά από κάλεσμα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. Στη συνέλευση συζητήθηκαν οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες του Συνδικάτου, μαζί με δεκάδες άλλα σωματεία και Ομοσπονδίες, ενάντια στη Συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ για τις βάσεις αλλά και ενάντια στο νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα του έκοψε τις προηγούμενες μέρες σε γιαπιά και εργοτάξια το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου, ενημερώνοντας τους εργαζόμενους για τα ίδια θέματα και απευθύνοντας κάλεσμα συμμετοχής στις πρωτοβουλίες του. «Προετοιμαζόμαστε για απεργία όποτε έρθει το νέο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό. Ηδη η Ομοσπονδία Οικοδόμων αλλά και το Συνδικάτο μας έχουμε πάρει απόφαση για απεργιακή απάντηση, μπροστά στο έγκλημα που ετοιμάζουν», τονίζει το Συνδικάτο, υπενθυμίζοντας ότι οι οικοδόμοι ξέρουν πολύ καλά πως «ό,τι κατέκτησαν, το κατέκτησαν μέσα από σκληρούς ταξικούς αγώνες».

Με τους εργαζόμενους σε όλα τα τμήματα συζήτησε για τις εξελίξεις τις προηγούμενες μέρες το Σωματείο Εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Athens Marriott». Με επτά συσκέψεις που οργάνωσε, ενημέρωσε τους εργαζόμενους για την επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση που συνεχίζει η σημερινή κυβέρνηση. Συζήτησαν ακόμη για τις προκλητικές αξιώσεις των μεγαλοξενοδόχων για νέα προνόμια και κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων, καθώς η μετενέργεια της κλαδικής ΣΣΕ λήγει στα τέλη Μάρτη. Στη σύσκεψη που έγινε με το προσωπικό των ορόφων, καμαριέρες και καθαρίστριες, συμμετείχε και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, εμπλουτίζοντας τη συζήτηση με πλευρές που αφορούν την «ευελιξία» και την ιδιαίτερη επίθεση κυβερνήσεων και εργοδοτών στις εργαζόμενες. Από τις συσκέψεις δεν έλειψε και το κάλεσμα στη σημερινή συγκέντρωση ενάντια στη Συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ για τις στρατιωτικές βάσεις. Το Σωματείο θα προχωρήσει τις επόμενες μέρες σε Γενική Συνέλευση, ώστε να γίνει υπόθεση των εργαζομένων η οργάνωση της απεργίας ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, για την οποία το ΔΣ έχει ήδη πάρει απόφαση.

Μαζικές εξορμήσεις στην Αττική

Στο μεταξύ, Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Συνδικάτα, εντείνοντας την προετοιμασία απεργιακής απάντησης, πραγματοποιούν τις επόμενες μέρες μαζικές εξορμήσεις στην Αττική.

Αύριο Παρασκευή στο Μέγαρο ΟΤΕ στο Μαρούσι, στις 8.30 π.μ. Το Σάββατο 1/2 στην Κεντρική Αγορά Αθηνών, στις 10 π.μ. Τη Δευτέρα 3/2 στα Διυλιστήρια Ασπροπύργου στις 6 π.μ. και στο σταθμό Μετρό «Αγιος Αντώνιος» (Περιστέρι) στις 8 π.μ. Την Τρίτη 4/2 στην επιχείρηση «Bic» στη 1.20 μ.μ. και στους σταθμούς του Μετρό «Σύνταγμα» (8.30 π.μ.) και «Αγιος Δημήτριος», «Αλιμος» (8 π.μ.). Την Τετάρτη 5/2 στους σταθμούς του Μετρό «Αττική» (7 π.μ.) και «Ομόνοια» (8 π.μ.)

Συσκέψεις και συνελεύσεις

Παράλληλα συνεχίζεται η αγωνιστική προετοιμασία, με συσκέψεις και συνελεύσεις σωματείων και φορέων:

-- Οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις Πάτρας καλούν σε σύσκεψη αύριο Παρασκευή, στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

-- Η Σωματειακή Επιτροπή Ε' Διαμερίσματος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Θεσσαλονίκης καλεί σε σύσκεψη αύριο Παρασκευή, στις 6 μ.μ. στα γραφεία της (Μυκηνών 17).

-- Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 2/2, στις 10 π.μ. στα γραφεία του (Αγ. Φιλοθέης 5Β, πλατεία Μητροπόλεως).

-- Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 2/2, στις 10 π.μ. στα γραφεία του στο ΕΚΑ (3ης Σεπτεμβρίου 48Β & Μάρνη).

-- Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής οργανώνει συζήτηση - ενημέρωση την Κυριακή 2/2, στις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας (Χαριλάου 30).

-- Το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων σε Εμπορικές Επιχειρήσεις και Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών Αχαΐας καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 2/2, στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας.

-- Το ΣΕΤΗΠ Θεσσαλονίκης οργανώνει σύσκεψη τη Δευτέρα 3/2, στις 7 μ.μ. στο χώρο του Παραρτήματος Ανατολικής Θεσσαλονίκης του Σωματείου (Μυκηνών 17).

ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Συνεχίζουν δυναμικά και πολύμορφα τον δίκαιο αγώνα τους

Στην τελική ευθεία για το μεγάλο συλλαλητήριο το Σάββατο στην «Agrotica» στη Θεσσαλονίκη

Με προσπάθεια για ενίσχυση με νέα τρακτέρ συνεχίζονται τα μπλόκα στη Θεσσαλία

Eurokinissi

Με προσπάθεια για ενίσχυση με νέα τρακτέρ συνεχίζονται τα μπλόκα στη Θεσσαλία
Με τα τρακτέρ παρατεταγμένα στους δρόμους σε πολλές περιοχές της χώρας, με συγκεντρώσεις, συλλαλητήρια, αγωνιστικές παρεμβάσεις σε δήμους, Περιφέρειες και υπηρεσίες του ΕΛΓΑ, αλλά κι άλλες πολύμορφες κινητοποιήσεις που οργανώνουν καθημερινά οι Αγροτικοί Σύλλογοι και οι Ομοσπονδίες, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι στέλνουν το μήνυμα πως δεν θα καθίσουν με σταυρωμένα τα χέρια, απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ και των κομμάτων της, που τους οδηγεί στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Στο πλευρό τους στέκονται οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα που εκδηλώνουν τη συμπαράστασή τους στον δίκαιο αγώνα τους.

Σταθμός σε αυτήν την αγωνιστική πορεία είναι το μεγάλο συλλαλητήριο το Σάββατο 1 Φλεβάρη στη Θεσσαλονίκη, στην έκθεση «Agrotica», με συγκέντρωση στις 12 μ. στην Εμπορική Πύλη επί της Εγνατίας. Με πρωτοβουλίες Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών έχουν ναυλωθεί λεωφορεία για το συλλαλητήριο, από τους νομούς της Μακεδονίας, αλλά και από Θράκη, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο.

Στη Θεσσαλία

Στη Θεσσαλία γίνεται προσπάθεια να ενισχυθούν με νέα τρακτέρ τα μπλόκα σε Καρδίτσα, Τύρναβο, Τρίκαλα και Αερινό. Ταυτόχρονα, στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες για το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, με την πραγματοποίηση περιοδειών σε χωριά και τη δήλωση συμμετοχών.

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Ηλεία
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Ηλεία
Στο πλαίσιο των αγωνιστικών δράσεων, αντιπροσωπεία των Ενωτικών Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων της περιοχής πραγματοποίησε χτες παρέμβαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, καταθέτοντας υπόμνημα - ψήφισμα με τα αιτήματά τους και για τη στήριξη των αγώνων τους, το οποίο έγινε ομόφωνα δεκτό.

Στο μεταξύ, με ανακοινώσεις τους το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και εργατικά σωματεία του νομού Καρδίτσας χαιρετίζουν τον δίκαιο αγώνα των βιοπαλαιστών αγροτών και καλούν τους εργαζόμενους της περιοχής να σταθούν δίπλα τους, εκφράζοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη τους και συμμετέχοντας μαζικά στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης.

Στη Βόρεια Ελλάδα

Δεκάδες Αγροτικοί Σύλλογοι όλης της Βόρειας Ελλάδας έχουν πάρει απόφαση να συμμετάσχουν οργανωμένα στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης. Για τον σκοπό αυτό καθημερινά πραγματοποιούνται πολύμορφες δράσεις, εξορμήσεις στα χωριά, με σκοπό να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη συμμετοχή και να ακουστεί δυνατά και η δική τους φωνή.

Στη Νάουσα, οι αγρότες από τα χωριά της περιοχής συγκεντρώνονται από σήμερα με τα αγροτικά τους μηχανήματα στην Εθνική οδό Βέροιας - Εδεσσας, στο ύψος της διασταύρωσης για Νάουσα. Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», Τάκης Τσιουλάκος, μεταξύ άλλων σημείωσε: «Ολες αυτές τις μέρες συζητάμε στα χωριά με τους συναδέλφους μας για την ανάγκη να απαντήσουμε αγωνιστικά στην κοροϊδία της κυβέρνησης συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις που γίνονται πανελλαδικά. Οι συνάδελφοι καταλαβαίνουν πως η παρουσία όλων των αγροτών της περιοχής στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο είναι επιβεβλημένη, καθώς τα προβλήματα με τις τιμές στο επιτραπέζιο ροδάκινο και τις αποζημιώσεις από τις άκαιρες βροχοπτώσεις των τριών τελευταίων ετών μάς έχουν φτάσει στα όρια της επιβίωσης. Πολλοί από αυτούς θα έρθουν μαζί με τις οικογένειές τους. Μόνο αν ξεσηκωθούμε μπορούμε να κερδίσουμε κάτι και αυτό το έχουμε αποδείξει πολλές φορές στο παρελθόν. Με τα μπλόκα και τους πολυήμερους αγώνες που έχουμε δώσει πήραμε σημαντική ανάσα στη μάχη που δίνουμε για την επιβίωσή μας».

Στο μεταξύ, στην Πέλλα, από χτες έχουν συγκεντρωθεί αγροτικά μηχανήματα στον κόμβο Γυψοχωρίου, μετά το κάλεσμα του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου «Η Ενότητα».

Ο Αγροτικός Σύλλογος Αμυνταίου καλεί τους αγρότες της περιοχής να συγκεντρωθούν με τα τρακτέρ τους στον κόμβο του Αντιγόνου για να στηθεί μπλόκο αύριο Παρασκευή 31/1.

Στην υπόλοιπη χώρα

Μαζί με τα μπλόκα που υπάρχουν σε διάφορες περιοχές, συνεχίζονται οι πολύμορφες αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε όλη τη χώρα.

Χτες, μετά από κάλεσμα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Χανίων (ΕΟΑΣΧ) και των Αγροτοκτηνοτροφικών Συλλόγων του νομού, πραγματοποιήθηκε μαζικό συλλαλητήριο στα Χανιά. Αρχικά έγινε συγκέντρωση στην πλατεία Αγοράς, όπου οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι παρέταξαν τρακτέρ και αγροτικά οχήματα. Εκεί μίλησαν ο Μανούσος Σταυριανουδάκης και ο Γιώργος Πατεράκης, πρόεδρος και οργανωτικός γραμματέας, αντίστοιχα, της ΕΟΑΣΧ, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, ανέφεραν: «Παλεύουμε συντονισμένα μαζί με τους συναδέλφους από την υπόλοιπη Κρήτη, από όλη την Ελλάδα. Βγαίνουμε στο δρόμο του αγώνα με τα τρακτέρ και τα αγροτικά μας αυτοκίνητα ενάντια σε μια πολιτική που δίνει όλη την "πίτα" στους μεγάλους κι εμάς μας πετάει τα ψίχουλα! Ενάντια στις κυβερνήσεις και τους τοπικούς άρχοντες που μας κοροϊδεύουν, μας αγνοούν και μας χτυπάνε με γκλομπ και χημικά! Ενάντια σε εκείνους που "παίζουν" τον ιδρώτα μιας χρονιάς, τις περιουσίες μας, για τα κέρδη τους! Απαιτούμε από την κυβέρνηση εδώ και τώρα αποζημιώσεις για την κατεστραμμένη παραγωγή, κατώτατη εγγυημένη τιμή στο λάδι!».

Στη συνέχεια, φωνάζοντας συνθήματα και κρατώντας πανό, με τους αγροτοκτηνοτρόφους στην κεφαλή και πίσω τα αγροτικά μηχανήματα, πραγματοποίησαν δυναμική πορεία με κατάληξη το κτίριο της Αντιπεριφέρειας, όπου συμβολικά έριξαν στην είσοδό της γάλα, διαμαρτυρόμενοι για τις εξευτελιστικές τιμές του. Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον αντιπεριφερειάρχη, στον οποίο επέδωσαν το ψήφισμα με τα αιτήματά τους. Παράλληλα, ανέδειξαν και τις ευθύνες της Αντιπεριφέρειας για το πρόβλημα της δακοκτονίας, απαιτώντας άμεσα μέτρα καθώς και αποζημίωση των πληγέντων. Ταυτόχρονα, ζήτησαν και τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ωστόσο ο υπουργός επικαλέστηκε κοινοβουλευτική υποχρέωση.

Στην Ηλεία, δεκάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι πραγματοποίησαν χτες συμβολική κατάληψη της Εθνικής οδού Πατρών - Ολυμπίας, στον κόμβο του Αγίου Γεωργίου, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας (ΟΑΣΗ) και των Αγροτικών Συλλόγων - μελών της. Στη διάρκεια της κινητοποίησης μίλησαν ο Θανάσης Βομπίρης και ο Χρήστος Γιαννόπουλος, πρόεδρος και γγ της ΟΑΣΗ, αντίστοιχα, οι οποίοι κάλεσαν τους αγρότες «να σηκώσουν το ανάστημά τους, να πλαισιώσουν την Ομοσπονδία, καθώς δεν υπάρχει τίποτα άλλο όρθιο σήμερα και όλοι απλά προσπαθούν να διαχειριστούν μία κατάσταση, ενώ εμείς διεκδικούμε τη ζωή μας ολόκληρη και όχι μισή». Ανανέωσαν το αγωνιστικό τους ραντεβού για τη Δευτέρα 3/2, στον κόμβο του Αγίου Γεωργίου στις 12 το μεσημέρι, με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα, όπου θα καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

-- Με απόφαση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας και της Γενικής Συνέλευσης του Αγροτικού Συλλόγου Πελασγίας οργανώνεται το μπλόκο της Πελασγίας στον παράπλευρο δρόμο της Εθνικής οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης (στο ύψος του πρώην βενζινάδικου «Ταξιάρχης»), με γεωργικά μηχανήματα από όλη την ανατολική Φθιώτιδα.

-- Ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας» καλεί σε συγκέντρωση σήμερα στις 9 π.μ. έξω από τα δικαστήρια του Αιγίου, όπου είναι προγραμματισμένη η δίκη για την κινητοποίηση στα διόδια του Ελαιώνα το 2017.

-- Στο μπλόκο που έχει στηθεί με πρωτοβουλία του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Αργολίδας, στο ύψος του Ανυφίου, μετά από συνέλευση οι αγρότες αποφάσισαν: Σήμερα, στις 7 μ.μ., θα κλείσουν συμβολικά την ΕΟ Ναυπλίου - Μυκηνών, στο ύψος του μπλόκου, αύριο Παρασκευή στις 11 π.μ. θα ξεκινήσουν μηχανοκίνητη πορεία από το μπλόκο για το κέντρο του Αργους και την 1η Φλεβάρη θα συμμετάσχουν στο μεγάλο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη.

-- Στο νότιο Ρέθυμνο οι Αγροτικοί Σύλλογοι Πλατάνου και Μελάμπων καλούν αύριο Παρασκευή στις 10 π.μ. στις Μάντρες, ενώ στα Ανώγεια η Επιτροπή Αγώνα Κτηνοτρόφων καλεί στο Δισταύρι στις 12 μ.

-- Το Μπλόκο Πραιτωρίων Ηρακλείου καλεί αύριο Παρασκευή στις 10 π.μ. σε παρέμβαση στο κατάστημα Ηρακλείου του ΕΛΓΑ.

-- Παμμεσσηνιακή κινητοποίηση θα γίνει σήμερα στην Καλαμάτα, με τη συμμετοχή των Αγροτικών Συλλόγων Γαργαλιάνων, Μεσσήνης και Χανδρινού.

-- Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας οργανώνει κινητοποίηση σήμερα έξω από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

-- Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στο παλλεσβιακό παναγροτικό συλλαλητήριο σήμερα στις 11.30 π.μ. στην Επάνω Σκάλα Μυτιλήνης, στην πλατεία ΙΚΑ.

-- Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας καλεί σε συλλαλητήριο αύριο Παρασκευή, έξω από τα κεντρικά γραφεία του ΕΛΓΑ στο Αγρίνιο, στις 11 π.μ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να κηρυχθεί υποχρεωτική η ΣΣΕ στον Επισιτισμό

Να κηρύξει υποχρεωτική την κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που έχει υπογραφεί για τους εργαζόμενους στον Επισιτισμό, όπως και να πάρει μέτρα για την εφαρμογή των συμφωνημένων όρων, ζητά από τον υπουργό Εργασίας το ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές του Κόμματος.

Οπως επισημαίνεται στην Ερώτηση, η Ομοσπονδία Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού έχει ζητήσει από το υπουργείο Εργασίας την επέκταση της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης που υπογράφτηκε με τις εργοδοτικές οργανώσεις και συγκεκριμένα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), την Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Ζαχαροπλαστών Ελλάδας (ΟΕΖΕ) και τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ).

Οπως σημειώνουν ωστόσο οι βουλευτές του ΚΚΕ, «το υπουργείο Εργασίας σε απάντηση του ως άνω αιτήματος, με το από 20/12/2019 έγγραφό του, επανέλαβε τις αντεργατικές ρυθμίσεις του άρθρου 56 του ν. 4635/2019, απαιτώντας από τους εργαζόμενους να τεκμηριώσουν τις επιπτώσεις της επέκτασης στην ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση»!

«Αυτή η πολιτική ακυρώνει και ουσιαστικά καταργεί την εφαρμογή των ΣΣΕ, θωρακίζει τους εργοδότες να απασχολούν με απαράδεκτους όρους εργασίας και αμοιβής τους εργαζόμενους. Η κυβέρνηση καταδικάζει εν προκειμένω 300.000 εργαζόμενους και τους διανομείς στον Επισιτισμό σε όρους αμοιβής και εργασίας εργασιακής ζούγκλας», επισημαίνουν οι βουλευτές του Κόμματος.

Στην κατεύθυνση αυτή, ζητούν από τον υπουργό να κηρύξει υποχρεωτική τη ΣΣΕ στον Επισιτισμό και να πάρει μέτρα προκειμένου να εφαρμοστούν οι συμφωνημένοι όροι αμοιβής και εργασίας που προβλέπει η Σύμβαση.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «NEW SIA GREECE» (ΠΡΩΗΝ «FIRST DATA»)
Με τον αγώνα τους υπέγραψαν για πρώτη φορά Συλλογική Σύμβαση για όλους

Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και του Σωματείου τους
Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και του Σωματείου τους
Η υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΣΣΕ) στην επιχείρηση «New Sia Greece» (πρώην «First Data»), για πρώτη φορά, είναι ένα σημαντικό βήμα μπροστά, αποτέλεσμα των μαχών που έδωσαν οι εργαζόμενοι, με σαφή ταξικό προσανατολισμό.

Είναι ο καρπός αρχικά των πρωτοβουλιών που ανέπτυξε το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Συστήματος Αττικής και κατόπιν της ίδρυσης και δράσης του επιχειρησιακού Σωματείου, τα οποία συνέβαλαν αποφασιστικά στην οργάνωση των εργαζομένων, στα αιτήματα που διαμόρφωσαν με οδηγό τις ανάγκες τους, στην τακτική που ακολούθησαν για να τα διεκδικήσουν, στην αγωνιστική επιμονή και υπομονή που επέδειξαν εδώ και δύο χρόνια.

Ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με την Ειρήνη Γκιτάκου, πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στην επιχείρηση, για τις μάχες που δόθηκαν, τις δυσκολίες που συνάντησαν οι εργαζόμενοι και το σωματείο τους και πώς τελικά κατάφεραν να φτάσουν μέχρι την υπογραφή της ΕΣΣΕ.

«Το Σωματείο ιδρύθηκε πριν από περίπου δύο χρόνια», μας λέει η Ειρ. Γκιτάκου. «Από τότε ξεκίνησε η μάχη για την υπογραφή ΕΣΣΕ. Σήμερα καταφέραμε να υπογράψουμε μια ΣΣΕ για την οποία πρέπει να επισημάνουμε τα εξής: Είναι η πρώτη ΣΣΕ που υπογράφεται στον συγκεκριμένο χώρο, αφορά όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους και επιπλέον καταφέραμε να αφορά και τις νέες προσλήψεις που θα γίνονται μελλοντικά στην εταιρεία».

Πηγαίνοντας στην αρχή αυτής της προσπάθειας, αναφέρεται «στη δράση των μελών του κλαδικού Σωματείου του Χρηματοπιστωτικού Αττικής, μέσα από τη Σωματειακή Επιτροπή που είχε στηθεί πριν από την ίδρυση του επιχειρησιακού Σωματείου. Εξαρχής η Σωματειακή Επιτροπή ανέδειξε την ανάγκη υπογραφής ΣΣΕ που θα αφορά όλους τους εργαζόμενους. Οι δράσεις αυτές συνέβαλαν ουσιαστικά και στην ίδρυση του επιχειρησιακού Σωματείου».

Με επιμονή και υπομονή σε μια σύνθετη και δύσκολη μάχη

Μιλώντας για τις δυσκολίες που υπήρχαν με δεδομένη την έλλειψη αγωνιστικής πείρας, την έλλειψη γνώσης των εργαζομένων για τις συλλογικές διαδικασίες και για τα συλλογικά τους δικαιώματα, όπως για τη σημασία του Σωματείου, των Γενικών Συνελεύσεων, τι είναι η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας κ.λπ., η Ειρ. Γκιτάκου επισημαίνει: «Ο συγκεκριμένος χώρος εργασίας απασχολεί μεγάλο ποσοστό γυναικείου δυναμικού, νέων μανάδων αλλά και νέων ηλικιακά εργαζομένων. Είναι εργαζόμενοι που δεν είχαν ακούσει ποτέ τι είναι Σωματείο στο χώρο δουλειάς τους, δεν ήξεραν τι σημαίνει ΣΣΕ, αφού ο καθένας μας ατομικά υπέγραφε με τον εργοδότη, όπως ισχύει στην πλειοψηφία των εταιρειών. Μια από τις δυσκολίες αυτής της μάχης ήταν να εξηγηθούν στους εργαζόμενους όλα όσα χρειάστηκε να διεκδικήσουμε. Και αυτό έγινε κατορθωτό μέσα από καμπάνιες, ενημερωτικά τετρασέλιδα, Γενικές Συνελεύσεις με την ίδια τη συμμετοχή των εργαζομένων, συνδιαμόρφωση των αιτημάτων που τελικά κατατέθηκαν στην εργοδοσία».

«Πρόκειται βέβαια για έναν αγώνα που είχε τις καμπές του, και το γνωρίζαμε από την αρχή και τα μέλη του ΔΣ», επισημαίνει, «αλλά ενισχύσαμε το κριτήριο αυτό και στους ίδιους τους εργαζόμενους, ότι δηλαδή η μάχη για την υπογραφή μιας ΣΣΕ είναι σύνθετη και δύσκολη, δεν τελειώνει μέσα σε ένα μήνα, θέλει αντοχή, αταλάντευτη στάση, αιτήματα που θα πατάνε στις ίδιες τις ανάγκες μας και όχι των αφεντικών μας, αγωνιστικές πρωτοβουλίες και συσπείρωση ολοένα και περισσότερων εργαζομένων στο Σωματείο».

Η συμμετοχή των εργαζομένων έκαμψε την εργοδοτική αδιαλλαξία

Τη δυσκολία της μάχης για την υπογραφή ΣΣΕ πολλαπλασίασε η αναμενόμενη αντίδραση της εργοδοσίας, που χρησιμοποίησε τη γνωστή τακτική με το «μαστίγιο» και το «καρότο».

Ασκησε μεγάλες πιέσεις, «χρησιμοποίησε κάθε μέσο τρομοκράτησης και εκφοβισμού των εργαζομένων. Προσπάθησε να απαγορεύσει τη δράση και την παρουσία του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου. Στις κινητοποιήσεις μας καλούσε αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες ανταποκρίνονταν άμεσα. Προσπάθησε να διαιρέσει τους εργαζόμενους και για να περάσει τις θέσεις της στέλνονταν τσιράκια της στις Γενικές Συνελεύσεις και στις απεργιακές φρουρές. Καλλιεργούσε την ίδια στιγμή την αντίληψη ότι "εδώ είμαστε μια οικογένεια", αλλά και ότι "αυτά που ζητάτε είναι ανέφικτα" και πως θα πρέπει να συμβιβαστούμε με τη λογική του μικρότερου κακού, αλλιώς βάζουμε σε κίνδυνο το μέλλον της εταιρείας. Το επιχείρημά της ήταν ότι "η εταιρεία σάς πληρώνει στην ώρα σας, σας παρέχει ομαδική ασφάλιση και το πιο σημαντικό είναι να είμαστε ανταγωνιστικοί στις αγορές, ενώ αυτά που ζητάτε και κάνετε μας θέτουν εκτός ανταγωνισμού, μας αναγκάζουν να κλείσουμε"».

«Την απάντηση σε όλα αυτά», ξεκαθαρίζει η Ειρ. Γκιτάκου, «έδωσε η συμμετοχή των ίδιων των εργαζομένων στις δράσεις του Σωματείου, η μαχητική τους απάντηση στη στάση της εργοδοσίας. Η μαζική συμμετοχή τους που συνεχώς αυξανόταν στις απεργιακές κινητοποιήσεις και τις Γενικές Συνελεύσεις είναι αυτά που έκαμψαν την αδιαλλαξία της εργοδοσίας. Αρχικά είχε απορρίψει τις 11 από τις 13 σελίδες του σχεδίου ΣΣΕ, αλλά στη συνέχεια αναγκάστηκε να κάτσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, να αλλάξει στάση και να καταλήξουμε στην υπογραφή της ΣΣΕ».

Παρακαταθήκη για τους αγώνες που έρχονται

Στη σημασία της ΣΣΕ που υπογράφτηκε, αλλά και στην ανάγκη αγωνιστικής επαγρύπνησης των εργαζομένων αναφέρεται ανακοίνωση του Σωματείου, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων:

«Η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στο χώρο μας αποτελεί παράδειγμα για τους συναδέλφους όλων των κλάδων που παλεύουν για αύξηση μισθών και κατοχύρωση δικαιωμάτων σε μια περίοδο που τα πάντα έχουν καταργηθεί.

(...) Η μάχη που δώσαμε για τη Σύμβαση είναι παρακαταθήκη για του αγώνες που έρχονται, γιατί η υπογραφή της δεν σημαίνει αυτόματα ότι τα προβλήματά μας λύθηκαν. Τόσο στην εταιρεία όσο και γενικότερα, υπάρχουν ακόμη ζητήματα για τα οποία θα πρέπει να παλέψουμε για να τα ανατρέψουμε, με το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό να είναι το πιο άμεσο.

Η υπογραφή της Σύμβασης δεν σημαίνει ότι καταργήθηκαν αυτόματα οι απολύσεις στο χώρο μας, η εντατικοποίηση της δουλειάς μας και άλλα.

Το Σωματείο θα παραμείνει ενεργό, δυνατό, θα παραμείνει η ασπίδα των εργαζομένων. Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους τους συναδέλφους να δυναμώσουν το Σωματείο τους, να γίνουν μέλη όσοι ακόμη δεν είναι, να δυναμώσουμε την αλληλεγγύη και τους δεσμούς μεταξύ μας, να είμαστε σαν μια γροθιά στους αγώνες που έρχονται».

Οι όροι της επιχειρησιακής ΣΣΕ που υπογράφτηκε

Οι όροι που περιλαμβάνει η επιχειρησιακή ΣΣΕ είναι ιδιαίτερα σημαντικοί στις σημερινές συνθήκες, καθώς είναι μια Συλλογική Σύμβαση που φέρνει αυξήσεις στους εργαζόμενους στον βασικό τους μισθό, ενσωματώνει και κατοχυρώνει ως βασικό μισθό αυτό που εμφανιζόταν ως «οικειοθελής παροχή του εργοδότη», διασφαλίζει κάποιες επιπλέον μη μισθολογικές παροχές για τους εργαζόμενους.

Συγκεκριμένα η ΣΣΕ ορίζει:

-- Αύξηση του βασικού μισθού για όλους τους εργαζόμενους στα 710 ευρώ και αναγνώριση των τριετιών μέχρι το 2012. Μέχρι σήμερα υπήρχαν εργαζόμενοι που έπαιρναν τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ. Με τη Σύμβαση παίρνουν 60 ευρώ αύξηση, ενώ για όσους έχουν κατοχυρώσει τριετίες η ποσοστιαία αύξηση που συνεπιφέρουν αυτές υπολογίζεται πλέον επί των 710 ευρώ.

-- Κατοχύρωση της «οικειοθελούς παροχής» ως συμβατικού μισθού. Μέχρι σήμερα η εργοδοσία έδινε ένα ποσό που κυμαινόταν μεταξύ 50 και 300 ευρώ, περίπου, και το οποίο ανά πάσα στιγμή μπορούσε να το καταργήσει, αφού δινόταν με τη μορφή της εργοδοτικής «οικειοθελούς παροχής». Τώρα το ποσό αυτό ενσωματώθηκε και κατοχυρώνεται στον βασικό μισθό των εργαζομένων.

-- Εφάπαξ επίδομα γάμου 300 ευρώ. Ηταν 200 ευρώ, δηλαδή αυξήθηκε 50%.

-- Εφάπαξ επίδομα παιδιού 200 ευρώ. Προηγουμένως δεν δινόταν.

-- Αύξηση της άδειας λοχείας που δίνεται από την επιχείρηση κατά ένα μήνα. Από τρεις σε τέσσερις μήνες.

-- Μια βδομάδα άδεια για τους γονείς σε περίπτωση νοσηλείας παιδιού. Προηγουμένως δεν υπήρχε τέτοια πρόβλεψη.

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΤ
Διαχρονική όξυνση των προβλημάτων για εργαζόμενους και ασθενείς

Από κινητοποίηση των εργαζομένων του νοσοκομείου
Από κινητοποίηση των εργαζομένων του νοσοκομείου
Το Γενικό Νοσοκομείο Αττικής ΚΑΤ είναι το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας που εξειδικεύεται σε τραυματολογικά και ορθοπαιδικά περιστατικά. Οπως συμβαίνει συνολικότερα στα δημόσια νοσοκομεία, η αντιλαϊκή πολιτική στην Υγεία οξύνει συνεχώς τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο οι εργαζόμενοι σε αυτό όσο και οι ασθενείς.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου και το Σωματείο τους, βασικές πλευρές των οποίων καταγράφονται σήμερα στον «Ριζοσπάστη».

Οι ελλείψεις στο νοσοκομείο είναι τόσο μεγάλες που οι κανονικές, οι ειδικές, οι γονικές άδειες των εργαζομένων, αλλά και το ωράριο καταστρατηγούνται σε μόνιμη βάση πλέον. Ακόμα και με αυτό το ξεζούμισμα, όμως, την καλοκαιρινή περίοδο, Χριστούγεννα και Πάσχα κλείνουν χειρουργικές αίθουσες λόγω έλλειψης προσωπικού, η Τεχνική Υπηρεσία λειτουργεί εκ περιτροπής, μια νοσηλεύτρια μένει μόνη στη βάρδια.

Μόνο στη Νοσηλευτική Υπηρεσία είναι 283 οι κενές οργανικές θέσεις, τα κενά καλύπτονται με ελάχιστο προσωπικό. Οι πάγιες ανάγκες για νοσοκόμους - τραυματιοφορείς καλύπτονται κυρίως από συμβασιούχους του ΟΑΕΔ, στην απογευματινή βάρδια το πολύ δύο άνθρωποι καλύπτουν τις ανάγκες σχεδόν όλων των τμημάτων του νοσοκομείου, 2 και 3 αίθουσες ταυτόχρονα, ενώ στη νυχτερινή κανένας.

Οι κενές οργανικές θέσεις στο μόνιμο ιατρικό προσωπικό είναι 111, ενώ στους ειδικευόμενους οι κενές θέσεις είναι 73.

Η ΜΕΘ λειτουργεί με το μισό προσωπικό από αυτό που προβλέπουν ακόμα και τα χαμηλότερα διεθνή στάνταρντ. Οι συνθήκες εργασίας στα Επείγοντα θυμίζουν πεδίο μάχης, ενώ ταυτόχρονα οι βάρδιες βγαίνουν οριακά. Σε αυτήν την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση έρχονται να προστεθούν και οι απαιτήσεις της διοίκησης ώστε με τους σημερινούς εργαζόμενους να ανοίξουν νέα τμήματα και νέοι χώροι (ΜΑΦ κ.τ.λ.), χωρίς καμία ουσιαστική ενίσχυση σε έμψυχο δυναμικό.

Νευροχειρουργική Κλινική: Μείωση των γιατρών κατά 40% σε ένα χρόνο

Πριν από ένα χρόνο οι γιατροί που στελέχωναν τη Νευροχειρουργική Κλινική του μεγαλύτερου ορθοπαιδικού νοσοκομείου της χώρας ήταν 12. Και όπως μας λένε, «με το ζόρι καταφέρναμε και τότε να ανταποκριθούμε στις εφημερίες, οι οποίες είναι πάρα πολλές, σχεδόν κάθε μέρα».

Μέσα σε ένα χρόνο το ιατρικό προσωπικό μειώθηκε κατά 40% (ένας γιατρός συνταξιοδοτήθηκε, ένας επικουρικός έφυγε στο εξωτερικό πριν λήξει η θητεία του, ένας ειδικευόμενος τα παράτησε, ενώ πριν από λίγους μήνες απολύθηκαν άλλοι δύο επικουρικοί).

Σήμερα, τονίζουν, «οι βάρδιες δεν βγαίνουν, δεν μπορούμε να καλύψουμε τις εφημερίες του μήνα, οι δέκα τελευταίες μέρες του Δεκέμβρη έμειναν ακάλυπτες. Οι 7 γιατροί που απομείναμε έχουμε φτάσει στα όρια της ανθρώπινης αντοχής. Και το μόνο που μας υπόσχονται είναι ότι θα έρθει ένας γιατρός κάποια στιγμή, λες και θα λυθεί έτσι το πρόβλημα».

Η λίστα αναμονής στα χειρουργεία μεγαλώνει. Οι ασθενείς περιμένουν μέχρι και 4 - 5 μήνες για να χειρουργηθούν (σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του ΚΑΤ για τα «περιστατικά που δεν έχουν γρήγορη εξέλιξη» η αναμονή είναι πάνω από 6 μήνες). Οπως μας λένε γιατροί του νοσοκομείου, «ερχόμαστε καθημερινά σε δύσκολη θέση, βάζοντας τους ασθενείς μας στη "ζυγαριά". Ανάμεσα σε εκείνον που κινδυνεύει άμεσα η ζωή του και στον άλλο που έχει πάθει ζημιά. Τραγικές καταστάσεις. Χάρη στον "πατριωτισμό" μας μένει ανοιχτή η κλινική. Κι όλες οι κυβερνήσεις μάς συγχαίρουν για το φιλότιμό μας αλλά δεν παίρνουν ούτε ένα μέτρο για να αλλάξει η κατάσταση προς το καλύτερο. Απλά μοιράζουν τη μιζέρια μεταξύ των κλινικών, μετακινώντας προσωπικό όπου υπάρχει έκτακτη ανάγκη. Τι θα πει έκτακτη; Ολοι αυτοί οι άνθρωποι πληρώνουν εισφορές σ' όλη τους τη ζωή για να έχουν ανθρώπινες συνθήκες νοσηλείας. Και δεν τις έχουν».

Εδώ και 13 χρόνια, από το 2007, έχουν προκηρυχθεί στη συγκεκριμένη κλινική μόλις... 3 θέσεις μόνιμων γιατρών!

«Και προσλαμβάνουν επικουρικούς για ένα - δύο χρόνια, ώστε να μη βάζει ούτε ευρώ το κράτος για τη μισθοδοσία τους και οι ίδιοι να μην έχουν μισό δικαίωμα. Για να τελειώσεις τέτοιες ειδικότητες, π.χ. θωρακοχειρουργική, φτάνεις 40 χρόνων, έχεις ματώσει, έχεις κάνει οικογένεια, δουλεύεις για ένα χρόνο, με μισθούς πείνας σε άθλιες εργασιακές συνθήκες και μετά απολύεσαι. Αυτό είναι το μέλλον;».

Την ίδια στιγμή, και η σημερινή, όπως και η προηγούμενη, κυβέρνηση ανοίγει τη «συζήτηση» για τους νέους οργανισμούς των νοσοκομείων, λέγοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα αντιστραφεί η άθλια κατάσταση, κρύβοντας ότι κανένα πρόβλημα δεν θα λυθεί αν δεν αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση των νοσοκομείων, αν δεν γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα: Με τον παλιό οργανισμό, υπήρχαν 692 κενές θέσεις νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού. Αμέσως μετά την ψήφιση του νέου οργανισμού, το 2012, τα κενά έγιναν σε ένα βράδυ 174! Καταργήθηκαν και επίσημα ειδικότητες όπως καθαριστές (206 οργανικές θέσεις), τραπεζοκόμοι (120 οργανικές θέσεις) και προσωπικό ασφάλειας (10 οργανικές θέσεις), καθώς επίσης και προσωπικό από την Τεχνική Υπηρεσία (89 οργανικές θέσεις). Σήμερα, μετά από εκατοντάδες αποχωρήσεις και μηδενικές προσλήψεις, εμφανίζονται περίπου 283 κενά. Καταργήθηκαν συνολικά από τη δυνατότητα ανάπτυξης 210 κλίνες, μειώθηκαν τα «ορθοπαιδικά κρεβάτια» και τα κρεβάτια γενικής χειρουργικής.

Χωρίς γιατρό Eργασίας ενώ «θερίζουν» επαγγελματικές ασθένειες και «ατυχήματα»

Την ίδια ώρα, και στο ΚΑΤ δεν τηρούνται τα αναγκαία μέτρα για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, τα οποία στην καλύτερη περίπτωση περιορίζονται στη μερική παροχή εξοπλισμού ατομικής προστασίας. Οι επαγγελματικές ασθένειες και τα εργατικά «ατυχήματα» θερίζουν το προσωπικό. Παρά την πρόσφατη καταγραφή των εργατικών ατυχημάτων, δεν συνοδεύτηκε με αποζημίωση των εργαζομένων, θεραπεία και αποκατάσταση με ευθύνη του κράτους.

Το Σωματείο Εργαζομένων ΚΑΤ πιέζει για την πρόσληψη γιατρού Εργασίας. Η απάντηση που πήρε από τη διοίκηση που διορίστηκε επί συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ το 2013 ήταν να γίνει πρόσκληση εσωτερικού ενδιαφέροντος. Δηλαδή, κάποιος απ' τους ελάχιστους γιατρούς του νοσοκομείου, όπου ήδη με το ζόρι βγαίνουν βάρδιες και εφημερίες, να αναλάβει αλλότρια καθήκοντα, ακυρώνοντας με αυτόν τον τρόπο τόσο την ειδικότητα της Ιατρικής της Εργασίας όσο και τη σημασία και την αναγκαιότητα παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων του νοσοκομείου.

Οσο για τη «λύση» που είχε προτείνει στο Σωματείο η διοίκηση του νοσοκομείου που διορίστηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ήταν η σύμπραξη με ιδιωτική εταιρεία που παρέχει υπηρεσίες όπως γιατρό Εργασίας και προσωπικό ασφαλείας.

«Δεν μπορούμε να δεχτούμε την άσκηση της ειδικότητας της Ιατρικής της Εργασίας από μη ειδικούς γιατρούς Εργασίας», σημειώνει η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, Βούλα Πάκου.«Χρειάζεται να διασφαλιστεί η υψηλού επιπέδου εκπαίδευση ώστε να συμβάλει ο γιατρός Εργασίας με την επιστημονική του γνώση στην προστασία και πρόληψη του επαγγελματικού κινδύνου. Σ' αυτήν την κατάσταση προστίθενται η απουσία δημόσιων υποδομών υποστήριξης των διαδικασιών για την αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου αλλά και η παράδοσή τους στις ιδιωτικές ΕΞΥΠΠ (Εξωτερική Υπηρεσία Προστασίας και Πρόληψης). Απαιτούμε την πρόσληψη μόνιμου γιατρού Εργασίας και την ένταξη οργανικής θέσης στον οργανισμό του νοσοκομείου».

«Τα νοσοκομεία είναι χώροι ανθυγιεινοί και επικίνδυνοι», προσθέτει. «Γι' αυτό και στις διεκδικήσεις των σωματείων έχουν προεξέχουσα θέση τα αιτήματα για ένταξη όλων των υγειονομικών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα με εξάωρο συνεχές ωράριο, πενθήμερο, 30ωρο και σύνταξη στα 50 οι γυναίκες και στα 55 οι άντρες».

Προχωρά η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών

Σε μια ακόμα χαρακτηριστική πλευρά, το τηλεφωνικό κέντρο του νοσοκομείου, αρμόδιο για τα ραντεβού των ασθενών, είχε εγκαταλειφθεί για χρόνια στη μοίρα του.

Πατώντας πάνω σε αυτήν τη σκόπιμη εγκατάλειψη, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τα τηλεφωνικά ραντεβού του νοσοκομείου δόθηκαν σε ιδιωτική εταιρεία, που είχε άμεσο και σίγουρο κέρδος, με χρεώσεις τύπου 5ψήφιου αριθμού και με το υψηλό κόστος να μετακυλίεται στον ασθενή.

Επιπλέον, ενώ μέχρι πρόσφατα «υπεράριθμοι» ασθενείς εξετάζονταν στα πρωινά εξωτερικά ιατρεία με το φιλότιμο του προσωπικού, τώρα η ιδιωτική εταιρεία «σφίγγει τα λουριά» στις πύλες του νοσοκομείου, με αποτέλεσμα οι λίστες αναμονής να παίρνουν τεράστιες διαστάσεις.

Το γεγονός έχει προκαλέσει την αντίδραση εργαζομένων και φορέων που απαιτούν ένα σύγχρονο τηλεφωνικό κέντρο, το οποίο θα στελεχώνεται με μόνιμο προσωπικό και οι κλήσεις για τα ραντεβού των ασθενών να είναι δωρεάν.

Συνολικότερα, βέβαια, εδώ και 25 σχεδόν χρόνια, στο πλαίσιο των Συμπράξεων Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στα δημόσια νοσοκομεία, έχουν εγκατασταθεί στο ΚΑΤ εργολάβοι σε καθαριότητα, εστίαση, φύλαξη, Τεχνική Υπηρεσία, απασχολώντας εργάτες για ένα κομμάτι ψωμί, με μεσαιωνικούς εργασιακούς όρους.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την υπογραφή ατομικών συμβάσεων με τη διοίκηση του νοσοκομείου. Η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί για τους εργαζόμενους στη φύλαξη.

«Οι ατομικές συμβάσεις που δρομολογούνται δεν αποτελούν απορρόφηση αυτών των εργαζομένων από το δημόσιο σύστημα Υγείας με μόνιμη και σταθερή δουλειά, αφού σε ένα χρόνο θα απολυθούν, ενώ δεν είναι εξασφαλισμένη και η τακτική τους μισθοδοσία. Οι συμβάσεις τέτοιου τύπου είναι δυναμίτης στις εργασιακές σχέσεις, με αντίκτυπο και στις παρεχόμενες υπηρεσίες που πλήττουν την ασφάλεια εργαζομένων και ασθενών», υπογραμμίζει η Β. Πάκου.

Καμία ουσιαστική μέριμνα για τα υλικοτεχνικά προβλήματα

Το νοσοκομείο μετρά 58 χρόνια συνεχούς λειτουργίας, με ελάχιστες εργασίες συντήρησης στις εγκαταστάσεις, λόγω έλλειψης προσωπικού και υποχρηματοδότησης. Η ανανέωση του εξοπλισμού του νοσοκομείου αποτελεί ευκαιριακή υπόθεση, ενώ έχει αφεθεί στα χέρια των «χορηγών»...

Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, ο υπερηχογράφος του ΤΕΠ, άκρως απαραίτητο μηχάνημα για τη διαχείριση του πολυτραυματία, είναι παμπάλαιος και οριακά λειτουργικός, ενώ το ίδιο μηχάνημα πηγαινοέρχεται πάνω - κάτω και για τις ανάγκες της ΜΕΘ. Τα κρεβάτια δεν έχουν δυνατότητα ρύθμισης του ύψους, με αποτέλεσμα να σημειώνονται ατυχήματα και καθημερινές δυσκολίες σε ορθοπαιδικούς και ηλικιωμένους ασθενείς.

Το 2019 καταγράφηκαν μεγάλες διαρροές με λύματα σε πολλά τμήματα του νοσοκομείου. Δεν υπάρχει σύστημα πυρανίχνευσης και πυρόσβεσης. Στις αίθουσες χειρουργείου και στην αποστείρωση ο κλιματισμός και η θέρμανση είναι σε πλήρη αποσύνθεση. Τους χειμερινούς μήνες οι πολικές θερμοκρασίες και το καλοκαίρι ο καύσωνας θέτουν σε κίνδυνο την αποστείρωση και καθιστούν προβληματική τη διενέργεια επεμβάσεων. Στα πλυντήρια και τα μαγειρεία τους θερινούς μήνες η θερμοκρασία ανεβαίνει σε ακραίες τιμές.

Σε μετασεισμικό έλεγχο από την «Κτιριακές Υποδομές» στις 20/7/2019 διαπιστώθηκαν προβλήματα (ξετρυπώσεις) από προηγούμενες παρεμβάσεις, τα οποία είχαν καταγραφεί και το 2008, χωρίς προσπάθεια επίλυσής τους.

Το ΔΣ του Σωματείου έχει απευθυνθεί στο αρμόδιο τμήμα της Πολεοδομίας σχετικά με τη στατικότητα των κτιρίων.Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ