Πέμπτη 30 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΤ
Διαχρονική όξυνση των προβλημάτων για εργαζόμενους και ασθενείς

Από κινητοποίηση των εργαζομένων του νοσοκομείου
Από κινητοποίηση των εργαζομένων του νοσοκομείου
Το Γενικό Νοσοκομείο Αττικής ΚΑΤ είναι το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας που εξειδικεύεται σε τραυματολογικά και ορθοπαιδικά περιστατικά. Οπως συμβαίνει συνολικότερα στα δημόσια νοσοκομεία, η αντιλαϊκή πολιτική στην Υγεία οξύνει συνεχώς τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο οι εργαζόμενοι σε αυτό όσο και οι ασθενείς.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου και το Σωματείο τους, βασικές πλευρές των οποίων καταγράφονται σήμερα στον «Ριζοσπάστη».

Οι ελλείψεις στο νοσοκομείο είναι τόσο μεγάλες που οι κανονικές, οι ειδικές, οι γονικές άδειες των εργαζομένων, αλλά και το ωράριο καταστρατηγούνται σε μόνιμη βάση πλέον. Ακόμα και με αυτό το ξεζούμισμα, όμως, την καλοκαιρινή περίοδο, Χριστούγεννα και Πάσχα κλείνουν χειρουργικές αίθουσες λόγω έλλειψης προσωπικού, η Τεχνική Υπηρεσία λειτουργεί εκ περιτροπής, μια νοσηλεύτρια μένει μόνη στη βάρδια.

Μόνο στη Νοσηλευτική Υπηρεσία είναι 283 οι κενές οργανικές θέσεις, τα κενά καλύπτονται με ελάχιστο προσωπικό. Οι πάγιες ανάγκες για νοσοκόμους - τραυματιοφορείς καλύπτονται κυρίως από συμβασιούχους του ΟΑΕΔ, στην απογευματινή βάρδια το πολύ δύο άνθρωποι καλύπτουν τις ανάγκες σχεδόν όλων των τμημάτων του νοσοκομείου, 2 και 3 αίθουσες ταυτόχρονα, ενώ στη νυχτερινή κανένας.

Οι κενές οργανικές θέσεις στο μόνιμο ιατρικό προσωπικό είναι 111, ενώ στους ειδικευόμενους οι κενές θέσεις είναι 73.

Η ΜΕΘ λειτουργεί με το μισό προσωπικό από αυτό που προβλέπουν ακόμα και τα χαμηλότερα διεθνή στάνταρντ. Οι συνθήκες εργασίας στα Επείγοντα θυμίζουν πεδίο μάχης, ενώ ταυτόχρονα οι βάρδιες βγαίνουν οριακά. Σε αυτήν την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση έρχονται να προστεθούν και οι απαιτήσεις της διοίκησης ώστε με τους σημερινούς εργαζόμενους να ανοίξουν νέα τμήματα και νέοι χώροι (ΜΑΦ κ.τ.λ.), χωρίς καμία ουσιαστική ενίσχυση σε έμψυχο δυναμικό.

Νευροχειρουργική Κλινική: Μείωση των γιατρών κατά 40% σε ένα χρόνο

Πριν από ένα χρόνο οι γιατροί που στελέχωναν τη Νευροχειρουργική Κλινική του μεγαλύτερου ορθοπαιδικού νοσοκομείου της χώρας ήταν 12. Και όπως μας λένε, «με το ζόρι καταφέρναμε και τότε να ανταποκριθούμε στις εφημερίες, οι οποίες είναι πάρα πολλές, σχεδόν κάθε μέρα».

Μέσα σε ένα χρόνο το ιατρικό προσωπικό μειώθηκε κατά 40% (ένας γιατρός συνταξιοδοτήθηκε, ένας επικουρικός έφυγε στο εξωτερικό πριν λήξει η θητεία του, ένας ειδικευόμενος τα παράτησε, ενώ πριν από λίγους μήνες απολύθηκαν άλλοι δύο επικουρικοί).

Σήμερα, τονίζουν, «οι βάρδιες δεν βγαίνουν, δεν μπορούμε να καλύψουμε τις εφημερίες του μήνα, οι δέκα τελευταίες μέρες του Δεκέμβρη έμειναν ακάλυπτες. Οι 7 γιατροί που απομείναμε έχουμε φτάσει στα όρια της ανθρώπινης αντοχής. Και το μόνο που μας υπόσχονται είναι ότι θα έρθει ένας γιατρός κάποια στιγμή, λες και θα λυθεί έτσι το πρόβλημα».

Η λίστα αναμονής στα χειρουργεία μεγαλώνει. Οι ασθενείς περιμένουν μέχρι και 4 - 5 μήνες για να χειρουργηθούν (σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του ΚΑΤ για τα «περιστατικά που δεν έχουν γρήγορη εξέλιξη» η αναμονή είναι πάνω από 6 μήνες). Οπως μας λένε γιατροί του νοσοκομείου, «ερχόμαστε καθημερινά σε δύσκολη θέση, βάζοντας τους ασθενείς μας στη "ζυγαριά". Ανάμεσα σε εκείνον που κινδυνεύει άμεσα η ζωή του και στον άλλο που έχει πάθει ζημιά. Τραγικές καταστάσεις. Χάρη στον "πατριωτισμό" μας μένει ανοιχτή η κλινική. Κι όλες οι κυβερνήσεις μάς συγχαίρουν για το φιλότιμό μας αλλά δεν παίρνουν ούτε ένα μέτρο για να αλλάξει η κατάσταση προς το καλύτερο. Απλά μοιράζουν τη μιζέρια μεταξύ των κλινικών, μετακινώντας προσωπικό όπου υπάρχει έκτακτη ανάγκη. Τι θα πει έκτακτη; Ολοι αυτοί οι άνθρωποι πληρώνουν εισφορές σ' όλη τους τη ζωή για να έχουν ανθρώπινες συνθήκες νοσηλείας. Και δεν τις έχουν».

Εδώ και 13 χρόνια, από το 2007, έχουν προκηρυχθεί στη συγκεκριμένη κλινική μόλις... 3 θέσεις μόνιμων γιατρών!

«Και προσλαμβάνουν επικουρικούς για ένα - δύο χρόνια, ώστε να μη βάζει ούτε ευρώ το κράτος για τη μισθοδοσία τους και οι ίδιοι να μην έχουν μισό δικαίωμα. Για να τελειώσεις τέτοιες ειδικότητες, π.χ. θωρακοχειρουργική, φτάνεις 40 χρόνων, έχεις ματώσει, έχεις κάνει οικογένεια, δουλεύεις για ένα χρόνο, με μισθούς πείνας σε άθλιες εργασιακές συνθήκες και μετά απολύεσαι. Αυτό είναι το μέλλον;».

Την ίδια στιγμή, και η σημερινή, όπως και η προηγούμενη, κυβέρνηση ανοίγει τη «συζήτηση» για τους νέους οργανισμούς των νοσοκομείων, λέγοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα αντιστραφεί η άθλια κατάσταση, κρύβοντας ότι κανένα πρόβλημα δεν θα λυθεί αν δεν αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση των νοσοκομείων, αν δεν γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα: Με τον παλιό οργανισμό, υπήρχαν 692 κενές θέσεις νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού. Αμέσως μετά την ψήφιση του νέου οργανισμού, το 2012, τα κενά έγιναν σε ένα βράδυ 174! Καταργήθηκαν και επίσημα ειδικότητες όπως καθαριστές (206 οργανικές θέσεις), τραπεζοκόμοι (120 οργανικές θέσεις) και προσωπικό ασφάλειας (10 οργανικές θέσεις), καθώς επίσης και προσωπικό από την Τεχνική Υπηρεσία (89 οργανικές θέσεις). Σήμερα, μετά από εκατοντάδες αποχωρήσεις και μηδενικές προσλήψεις, εμφανίζονται περίπου 283 κενά. Καταργήθηκαν συνολικά από τη δυνατότητα ανάπτυξης 210 κλίνες, μειώθηκαν τα «ορθοπαιδικά κρεβάτια» και τα κρεβάτια γενικής χειρουργικής.

Χωρίς γιατρό Eργασίας ενώ «θερίζουν» επαγγελματικές ασθένειες και «ατυχήματα»

Την ίδια ώρα, και στο ΚΑΤ δεν τηρούνται τα αναγκαία μέτρα για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, τα οποία στην καλύτερη περίπτωση περιορίζονται στη μερική παροχή εξοπλισμού ατομικής προστασίας. Οι επαγγελματικές ασθένειες και τα εργατικά «ατυχήματα» θερίζουν το προσωπικό. Παρά την πρόσφατη καταγραφή των εργατικών ατυχημάτων, δεν συνοδεύτηκε με αποζημίωση των εργαζομένων, θεραπεία και αποκατάσταση με ευθύνη του κράτους.

Το Σωματείο Εργαζομένων ΚΑΤ πιέζει για την πρόσληψη γιατρού Εργασίας. Η απάντηση που πήρε από τη διοίκηση που διορίστηκε επί συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ το 2013 ήταν να γίνει πρόσκληση εσωτερικού ενδιαφέροντος. Δηλαδή, κάποιος απ' τους ελάχιστους γιατρούς του νοσοκομείου, όπου ήδη με το ζόρι βγαίνουν βάρδιες και εφημερίες, να αναλάβει αλλότρια καθήκοντα, ακυρώνοντας με αυτόν τον τρόπο τόσο την ειδικότητα της Ιατρικής της Εργασίας όσο και τη σημασία και την αναγκαιότητα παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων του νοσοκομείου.

Οσο για τη «λύση» που είχε προτείνει στο Σωματείο η διοίκηση του νοσοκομείου που διορίστηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ήταν η σύμπραξη με ιδιωτική εταιρεία που παρέχει υπηρεσίες όπως γιατρό Εργασίας και προσωπικό ασφαλείας.

«Δεν μπορούμε να δεχτούμε την άσκηση της ειδικότητας της Ιατρικής της Εργασίας από μη ειδικούς γιατρούς Εργασίας», σημειώνει η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, Βούλα Πάκου.«Χρειάζεται να διασφαλιστεί η υψηλού επιπέδου εκπαίδευση ώστε να συμβάλει ο γιατρός Εργασίας με την επιστημονική του γνώση στην προστασία και πρόληψη του επαγγελματικού κινδύνου. Σ' αυτήν την κατάσταση προστίθενται η απουσία δημόσιων υποδομών υποστήριξης των διαδικασιών για την αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου αλλά και η παράδοσή τους στις ιδιωτικές ΕΞΥΠΠ (Εξωτερική Υπηρεσία Προστασίας και Πρόληψης). Απαιτούμε την πρόσληψη μόνιμου γιατρού Εργασίας και την ένταξη οργανικής θέσης στον οργανισμό του νοσοκομείου».

«Τα νοσοκομεία είναι χώροι ανθυγιεινοί και επικίνδυνοι», προσθέτει. «Γι' αυτό και στις διεκδικήσεις των σωματείων έχουν προεξέχουσα θέση τα αιτήματα για ένταξη όλων των υγειονομικών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα με εξάωρο συνεχές ωράριο, πενθήμερο, 30ωρο και σύνταξη στα 50 οι γυναίκες και στα 55 οι άντρες».

Προχωρά η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών

Σε μια ακόμα χαρακτηριστική πλευρά, το τηλεφωνικό κέντρο του νοσοκομείου, αρμόδιο για τα ραντεβού των ασθενών, είχε εγκαταλειφθεί για χρόνια στη μοίρα του.

Πατώντας πάνω σε αυτήν τη σκόπιμη εγκατάλειψη, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τα τηλεφωνικά ραντεβού του νοσοκομείου δόθηκαν σε ιδιωτική εταιρεία, που είχε άμεσο και σίγουρο κέρδος, με χρεώσεις τύπου 5ψήφιου αριθμού και με το υψηλό κόστος να μετακυλίεται στον ασθενή.

Επιπλέον, ενώ μέχρι πρόσφατα «υπεράριθμοι» ασθενείς εξετάζονταν στα πρωινά εξωτερικά ιατρεία με το φιλότιμο του προσωπικού, τώρα η ιδιωτική εταιρεία «σφίγγει τα λουριά» στις πύλες του νοσοκομείου, με αποτέλεσμα οι λίστες αναμονής να παίρνουν τεράστιες διαστάσεις.

Το γεγονός έχει προκαλέσει την αντίδραση εργαζομένων και φορέων που απαιτούν ένα σύγχρονο τηλεφωνικό κέντρο, το οποίο θα στελεχώνεται με μόνιμο προσωπικό και οι κλήσεις για τα ραντεβού των ασθενών να είναι δωρεάν.

Συνολικότερα, βέβαια, εδώ και 25 σχεδόν χρόνια, στο πλαίσιο των Συμπράξεων Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στα δημόσια νοσοκομεία, έχουν εγκατασταθεί στο ΚΑΤ εργολάβοι σε καθαριότητα, εστίαση, φύλαξη, Τεχνική Υπηρεσία, απασχολώντας εργάτες για ένα κομμάτι ψωμί, με μεσαιωνικούς εργασιακούς όρους.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την υπογραφή ατομικών συμβάσεων με τη διοίκηση του νοσοκομείου. Η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί για τους εργαζόμενους στη φύλαξη.

«Οι ατομικές συμβάσεις που δρομολογούνται δεν αποτελούν απορρόφηση αυτών των εργαζομένων από το δημόσιο σύστημα Υγείας με μόνιμη και σταθερή δουλειά, αφού σε ένα χρόνο θα απολυθούν, ενώ δεν είναι εξασφαλισμένη και η τακτική τους μισθοδοσία. Οι συμβάσεις τέτοιου τύπου είναι δυναμίτης στις εργασιακές σχέσεις, με αντίκτυπο και στις παρεχόμενες υπηρεσίες που πλήττουν την ασφάλεια εργαζομένων και ασθενών», υπογραμμίζει η Β. Πάκου.

Καμία ουσιαστική μέριμνα για τα υλικοτεχνικά προβλήματα

Το νοσοκομείο μετρά 58 χρόνια συνεχούς λειτουργίας, με ελάχιστες εργασίες συντήρησης στις εγκαταστάσεις, λόγω έλλειψης προσωπικού και υποχρηματοδότησης. Η ανανέωση του εξοπλισμού του νοσοκομείου αποτελεί ευκαιριακή υπόθεση, ενώ έχει αφεθεί στα χέρια των «χορηγών»...

Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, ο υπερηχογράφος του ΤΕΠ, άκρως απαραίτητο μηχάνημα για τη διαχείριση του πολυτραυματία, είναι παμπάλαιος και οριακά λειτουργικός, ενώ το ίδιο μηχάνημα πηγαινοέρχεται πάνω - κάτω και για τις ανάγκες της ΜΕΘ. Τα κρεβάτια δεν έχουν δυνατότητα ρύθμισης του ύψους, με αποτέλεσμα να σημειώνονται ατυχήματα και καθημερινές δυσκολίες σε ορθοπαιδικούς και ηλικιωμένους ασθενείς.

Το 2019 καταγράφηκαν μεγάλες διαρροές με λύματα σε πολλά τμήματα του νοσοκομείου. Δεν υπάρχει σύστημα πυρανίχνευσης και πυρόσβεσης. Στις αίθουσες χειρουργείου και στην αποστείρωση ο κλιματισμός και η θέρμανση είναι σε πλήρη αποσύνθεση. Τους χειμερινούς μήνες οι πολικές θερμοκρασίες και το καλοκαίρι ο καύσωνας θέτουν σε κίνδυνο την αποστείρωση και καθιστούν προβληματική τη διενέργεια επεμβάσεων. Στα πλυντήρια και τα μαγειρεία τους θερινούς μήνες η θερμοκρασία ανεβαίνει σε ακραίες τιμές.

Σε μετασεισμικό έλεγχο από την «Κτιριακές Υποδομές» στις 20/7/2019 διαπιστώθηκαν προβλήματα (ξετρυπώσεις) από προηγούμενες παρεμβάσεις, τα οποία είχαν καταγραφεί και το 2008, χωρίς προσπάθεια επίλυσής τους.

Το ΔΣ του Σωματείου έχει απευθυνθεί στο αρμόδιο τμήμα της Πολεοδομίας σχετικά με τη στατικότητα των κτιρίων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ